Няма смисъл от втора здравна вноска, смята Константинов

Имаме малко работещи и застаряващо население
Обновена: 24 сеп 2013 22:11 | 24 сеп 2013 22:11,
15
Няма смисъл от втора здравна вноска, смята Константинов
Бившият здравен министър Стефан Котстантинов. Снимка: архив, Булфото

Има доста смислени неща, които са направени в здравеопазването, и не мисля, че трябва да се започва някаква реформа сега, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият здравен министър Стефан Константинов.

По думите му солидарният модел на здравно осигуряване е много важен за самите хора и обясни, че има случа,  при които лечението струва десетки хиляди лева и далеч надхвърля внесените от пациента здравноосигурителни такси. Тези разходи се покриват от държавата, коментира Константинов.

Проблемът е, „че сме държава с малко работещи и застаряващо население“, поясни бившият здравен министър и допълни, че „когато доходите са малко, парите няма да стигат“. В този смисъл дори да бъде увеличена здравноосигурителната вноска, средствата в бюджета за здраве отново ще са по-малко в сравнение с други европейски страни например.

По думите на Константинов, за да има промени в здравеопазването, е необходима политическа подкрепа и консенсус.

„Дали да има една или няколко здравни каси е въпрос, който традиционно се повдига, когато се смени правителството. Единствено ДПС винаги са подкрепяли идеята да има няколко здравни каси. Нито вляво, нито вдясно са повдигали въпроса. Сега БСП мълчат по темата,“ заяви Константинов.

По думите му въпросът за това колко здравни каси да има в страната далече не се изчерпва с необходимостта да има конкуренция в обслужването.
Ако има много каси, трябва да има модел за изравняване на средствата според различните възрасти и степен на заболеваемост.

„Младите хора боледуват по-малко. Остава въпросът кой ще осигури децата и възрастните хора, които са в другата група. В другите държави има фонд, който преразпределя средствата“, коментира Константинов.

Според него, ако има много работещи хора в държавата, би имало смисъл да има няколко здравни каси.

По думите му няма смисъл и от въвеждането на допълнителна здравноосигурителна вноска. Въвеждането й би натоварило допълнително тези, които вече си плащат вноските, коментира Константинов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
без конкуренция има комунизъм, трябват много здравни каси
8
1
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
....ъъъ, не мога да разбера, ако наистина парите не достигаха, откъде се беше събрал ония 1 милиард лева резерв на здравната каса, дето Дянков го прехвърли в бюджета и го попиля по герберски? Защо сега ни казват, че трябва да плащаме още повече, след като не се оползотворява и това, което се събира?
7
2
 
4
 
! Отговори
ivan ivanov преди 10 години
Nyama smisul ot vtora zdravna vnoska no ot purvata izobshto i nikakvo znachenie za obiknovenite hora.
6
1
 
9
 
! Отговори
осигоряващ се преди 10 години
Внасяш не внасяш после пак си плащаш.Какъв е смисъла.А и возилата и канцелариите на ЗК са лукс.Да не са решили да сменят автопарка и събират дарения?
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се въведат индивидуални партиди за всеки осигуряващ се. На неосигурените лечението да се покрива от държавата, но под формата на кредит.
4
1
 
15
 
! Отговори
Безпартиен преди 10 години
Чакай бе ,Бай Х.й (бивш министър) , да не би да се разболяват всички хора наведнъж .... Мале тоя съвсем взе хората за мезе! Парите са общ фонд за всички. И не може....г-н министър, аз да не съм ходил за направление от 4 години, плащам си данъците и осигуровките и да ми кажат няма направления.......
3
0
 
2
 
! Отговори
БНОД преди 10 години
Дефлационната икономика против лихварството.Изходът от системната цивилизационна криза ще стане дефлационната икономика. Единствените които ще пострадат са лихварите и кредитния процентПродължението чети тук: bnod.net/#!---/c1vae
2
1
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
4e kva e polzata ot tiq zdravni vnoski,kogato se razbolee6 da ne dava gospod,nqma6 li v ke6 da cakne6 na mafiotite v beli prestilki otpisan si
1
11
 
8
 
! Отговори
Nona преди 10 години
Как няма смисъл от втора !?! Даже и трета трябва да има!!!