До година – дефибрилатори на обществени места

Сърдечно-съдовите заболявания са "убиец №1" в света
27 сеп 2013 09:13,
19
До година – дефибрилатори на обществени места
Дефибрилатори на обществени места има в САЩ, Япония и в страни от ЕС. Снимка: flickr

В рамките на година въвеждането на автоматичните дефибрилатори на обществени места, където се събират много хора, може да стане факт в България, коментира за БТА председателят на Дружеството на кардиолозите доц. Иво Петров.

От дружеството предлагат автоматичните дефибрилатори, или както е точното им име кардиовертер-дефибрилатори, да бъдат поставени на оживени обществени места като училища, автогари, ж.п.гари и аерогари, метро и други.

Инициативата за въвеждане на автоматични дефибрилатори на обществени места от Дружеството на кардиолозите повдигат в навечерието на предстоящия Световен ден на сърцето - 29 септември.

Той се отбелязва от 2000 г. и през тази година ще премине под мотото "Тръгни по пътя на здравото сърце". Основен акцент е превенцията на детското и женското здраве.

Според Петров тези апарати могат да бъдат използвани за оказване на животоспасяваща помощ на пострадал до идването на специализиран екип.

По думите му такава практика има в редица развити държави като САЩ, Япония и западноевропейските страни.

В този процес първата стъпка обаче е промяната на законодателството, обясни Петров. Той посочи, че обсъждат с БЧК и Министерство на младежта и спорта да изготвят законодателна инициатива, за да може да се инициира здравната комисия към такава промяна.

"Трябва да се либерализира възможността в законите дефибрилаторите да могат да ползват не само лекари, каквото е изискването в момента", каза Петров.

По думите му в последните години технологията толкова много е напреднала, че само при поставяне на т. нар. "лъжици" върху гърдите на пациента, апаратът сам определя дали пациентът има смъртоносна тахикардия или камерно мъждене и сам прави разряд, обясни кардиологът.

Сърдечно-съдовите заболявания са "убиец номер 1" в света

Сърдечно-съдовите заболявания са най-големият причинител на смърт в света, сочи статистиката на Световната здравна организация.

Всяка година сърдечните заболявания причиняват близо една трета от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно).

У нас средно между 60 и 70 на сто от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания.

Рисковите фактори са преодолими с превенция и желание

Над 80 на сто от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене, твърдят специалистите.

Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи в световен мащаб, в това число и не малко деца.

Избягването на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци ще подобри физическото състояние и също ще намали риска от сърдечни болести.

Липсата на физическа активност пък причинява 6% от световната смъртност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи догодина ако видите подобен уред и продавачът на някой битак се опита да ви убеждава,че е апарат за точкови заварки да знаете,че не е!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудесна инициатива, но ние не сме готови за това, освен това се прескачат няколко съществени етапа, първо трябва не да се подновят, а да има дефибрилатори в линейките, защото детето което почина в Младост, беше в линейка в която няма дефибрилатор.Да се обнови оборудването в спешните центрове и не само там и тогава, да стъпим на тази основа и да вървим напред.Много иновативно, но дали е приложимо.....?Да не отидат за желЕзо тези дефибрилатори, или линейка по път да спре да го ползва...
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От догодина и вибратори на обществени места!
14
2
 
3
 
! Отговори
БГ преди 10 години
ДО ГОДИНА-ПИОНЕРСКИ ВРЪЗКИ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И ние сме по-скоро като от рекламата на "ОРЕО" - т.е. ОЩЕ НЕ СИ ГОТОВ!.... На бас че всеки втори (че и повече) прочел само заглавието.. си мисли как подяволите ще опазят скъпите машинки, като *** крадат дори металното предградие на булевард в час пик. А ако някое дете напипа въпросната кутийка?.. И така де.. това си е само повеля за "Светлото бъдеще на Европейският Българин"..
12
1
 
12
 
! Отговори
rm преди 10 години
Абре, Ханко, брат, че тея химическите тоалетни изпокрадоха от магистралата, е и тия дефибрилатори, по същия път ще поемат, с все луксозните коли купени със земеделски субсидии. Да краде му дай на българското племе, животът не е важен.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Всеки бодигард-обучен за работа с дефибрилатор!Всеки таксист-на месечни курсове!Всяка сервитьорка,всеки барман-да могат да боравят!""Империализмът-враг номер 1 на Тутраканската селищна система"
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И много ми е интересно кой точно и как ще прави оценка дали и кога да се ползва дефибрилатор.Щото ако някоя пияна *** падне от безпаметно пиянство,дали няма да го довършат на място,като го дефибрилират?
9
1
 
5
 
! Отговори
dtyn преди 10 години
Сърдечно-съдовите заболявания са "убиец номер 1" в светаРаковите заболявания са "убиец номер 1" в България.Къде живеем ние и кое според вас трябва да ни тревожи повече?
8
0
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
То във всяка линейка да има работещ дефибрилатор все ще е файда.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съдбата им е ясна, *** ще ги откраднат да си дефиблирират дедовия като се напият
6
0
 
17
 
! Отговори
Ха преди 10 години
Значи за дефибрилатори пари има,при това много ме съмнява дали ще се ползват. Трябва да обучат хората наоколо,че не са за красота. Дали ще бъдат откраднати е друг проблем. А пари за спешна помощ няма,където лекари не останаха. И какво става: изтрещиш някой с дефибрилатора и след това чакаш 1 час да дойде лекар?! Явно някой ще получи комисионна
5
1
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Ми ако останат БСП да управляват ще ни трябват повечко,и докторите като се разбягат по чужбина ,ще трябва да се пообучим.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няколко хиляди евро струват - честито да са им на ***!
3
5
 
15
 
! Отговори
питащ преди 10 години
а вибратори кога?
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много е хубаво това, обаче с тия *** няма шанс да изкарат и една нощ по местата си.
1
0
 
21
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
С тия *** трябв аи камери и охрана да има сложите!!Предвиждам пълен провал на това начинание!!Колкото има телефони по магистралите!!Хахахаха!!