Без аналогова телевизия от днес

Сигналът ще бъде спрян по обед, в 11:30 часа
Обновена: 30 сеп 2013 09:55 | 30 сеп 2013 07:57, Александър Попов
53
Без аналогова телевизия от днес
Снимка: Булфото

От днес оставаме окончателно без аналогов сигнал и цялата страна минава към цифрово излъчване на телевизията. Спирането ще се състои днес в 11:30 часа в сградата на телевизионната кула в столицата в присъствието на представители на Министерството на транспорта, Комисията за регулиране на съобщенията, Съвета за електронни медии и Органа по цифрова телевизия.

Със спирането на ефирния аналогов сигнал ще бъде предоставена възможност за достъп до повече телевизионни програми и с по-добро качество. У нас цифровизацията стартира на 1 март.

България е покрита с цифров сигнал на 95%, което означава, че между 40 000 и 60 000 души ще останат без телевизия, изчисли зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров.
Комисията за регулиране на съобщенията ще има задачата да изясни на кои места не достига сигнал и да се търсят варианти за отстраняване на проблема. Според Тодоров това може да стане чрез еврофинансиране по различни програми. Това ще зависи от броя на хората, до които не стига услугата.

Във връзка с цифровизацията държавата е осигурила декодери на 75 000 социално слаби. Право на безплатни устройства имат общо 210 000 социално слаби. Те ще могат да получат декодери до края на ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
milen преди 10 години
privet ot fargovo signal nema nikav
49
0
 
0
 
! Отговори
ivanineli67 преди 10 години
благодаря сега ще пробвам
48
1
 
0
 
! Отговори
ijantcev преди 10 години
До помощИмаш слаб сигнал (30--50%) - при цифровата или има образ, или няма никакъв, затова: при вътрешна антена смени мястото по-близо до прозореца и я сложи "да полегне" хоризонтално външна антена - огъни опорната пръчка на 90 градуса и я завърти точно в посоката на предавателя, опитай и към друг предавател наблизо
47
0
 
1
 
! Отговори
помощ преди 10 години
със стайна но на лаптопа е малка като клечка за зъби но ги хваща
46
0
 
0
 
! Отговори
ДО -47 преди 10 години
С каква антена си?
45
0
 
1
 
! Отговори
помощ преди 10 години
с DVB-T тунер съм на телевизора намира каналите а ми пише няма сигнал,моля помагайте.
44
0
 
0
 
! Отговори
ДО-43 преди 10 години
Цифровизация в България-брой програми,покритие.......Дават всички райони.TV-програми са 8.А за С-ф СА11
43
5
 
1
 
! Отговори
za pari stava vapr. преди 10 години
zakopaha ni s tehnite prostotii,kvo i e loshoto na starata televizia,prost narod sme.
42
1
 
4
 
! Отговори
дядо преди 10 години
БОЛИ МЪ ФАРЪ
41
0
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 10 години
Никъде не видях списък на каналите, които ще могат да се гледат след 30.09.2013 г., след осъществяване на цифровизацията?
40
2
 
3
 
! Отговори
НВ преди 10 години
Селата се обезлюдиха,тези 5%са най отдалечените райони в България а защо не казвате за качеството на картината ?Разликата между аналоговата и цифровата телевизия е огромна.Аконе виждате то посетете джипито си вземете си направление .....................
39
1
 
3
 
! Отговори
Специалист преди 10 години
Светът през последното десетилетие върви стремително към сливане или най-малко към съвместимост на информационните технологии и услуги ! Цифровизацията на наземното телевизионно разпръскване у нас, за съжаление, се осъществява твърде късно, на базата на морално остаряла, нерентабилна и несъвместима със съвременния IT свят технология DVB-T, която водещи Европейски държави се отказват да развиват в полза на въвеждането на далеч по-перспективната интерактивна IP телевизионна цифрова технология !
38
1
 
2
 
! Отговори
ijantcev преди 10 години
Награда за всичките ви усилия обаче, освен хубавото качество на картината, което баба ви може би ще оцени, ще бъде и възможността да й показвате от флашка през декодера снимки на внуците и да й пуснете пак оттам записан някой интересен филм. А ако баба ви напредне достатъчно с управлението на декодера, някой ден можете да й подарите и флашката, като я научите как да записва на нея някое предаване, за да го гледа по-късно.УСПЕХ!
37
0
 
1
 
! Отговори
ijantcev преди 10 години
5. Ако пък сте занесли на село повече от един телевизор, разходите за декодери, нервите и упражненията дотук умножете по броя на телевизорите, пригответе си сплитер и коаксиален кабел за разделяне на сигнала от новата външна антена, ако вътрешните не го ловят.
36
0
 
1
 
! Отговори
ijantcev преди 10 години
4. С настройките на сет-топ-бокс-а в село на програмите на bTV, Nova, TV7 News7 от цифров мултиплекс 2 няма да имате почти никакви проблеми - сигналът е достатъчно силен дори през стайна антена. Баба ви обаче гледа почти изключително БНТ-то, а сигналът на цифров мултиплекс 3 с оператор на мрежата Фърст Диджитъл ЕАД е много слаб (даже в София), т.е. ако не успеете да го "хванете" със старата външна антена, дори и след като я нагласите на вертикална поляризация, ще ви се наложи да купувате нова
35
1
 
5
 
! Отговори
ijantcev преди 10 години
3. Ако пък сте подарили на баба си "нов" китайски подарък от Илиенци през 90-те, а тя едва се е научила да борави с дистанционното му управление, вие ще я стресирате неимоверно с необходимостта да работи с две такива "устройства", като ползва едното, за да включи телевизора си само като монитор на AV-то, а да сменя каналите с "онуй сложното" на декодера. Недай боже да спре токът и да изчезнат настройките на телевизора и декодера - паниката и дългите обяснения по телефона са ви гарантирани;
34
0
 
5
 
! Отговори
ijantcev преди 10 години
1. Тези, които имат телевизори с вградени цифрови MPEG4 тунери като правило не гледат цифрова ефирна телевизия, а имат кабел или сателит, т.е. проблемът засяга основно бабите на село, за "ефирната цифровизация" на моя LCD телевизор в София му бе достатъчна една полусчупена телескопична пръчка от стара стайна антена;2. Телевизорът "на баба" на село като правило е от 80-те години на миналия век, донесен от синовете и внуците, който обикновено има само антенен вход, т.е. освен декодер ви е необходим и RF МОДУЛАТОР, за да "го свържете", който не влиза в безплатната помощ за отопление;
33
2
 
7
 
! Отговори
banski starec преди 10 години
Mnogo vajno che niama da gledame tv,ha-ha-ha.Samo manipulirate horata s tazi televizia.Edno zlo po malko:-)
32
3
 
5
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До информ. затъмнение31 Старците уж бедни, а дали на измамници хиляди, че и злато дали-спечелено при лошия бай Тошо!Безработните уж от години безработни, а пушат и пиячка купуват и здравни осигуровки плащат!
31
6
 
16
 
! Отговори
фишермен преди 10 години
Да ви пикам на телевизията. Яд ме е че времето се развали!!! Таман ми се отвори свободно време да ходя за риба, а то дъждове и студ!!! Шарана излиза сега най-добре,язък тъкмо бях си взел новите Tournament 3.6 и Okuma Axeon AXS-65.