Предлагат паркоместата да получат статут на недвижими имоти

Нотариалната камара с предложения в регионалното министерство
Обновена: 1 окт 2013 22:24 | 1 окт 2013 22:23, Красимир Ангелов
7
Предлагат паркоместата да получат статут на недвижими имоти
Снимка: Булфото, архив

Паркоместата да бъдат обявени за самостоятелни недвижими имоти, поискаха представители на Нотариалната камара на Република България, стана ясно днес по време на пресконференция.

Според нотариусите липсата на ясен статут какъв имот е мястото за паркиране усложнява сделките за покупко-продажба на имоти впоследствие.

От камарата уточниха, че паркоместата могат да бъдат обявени за самостоятелни недвижими имоти единствено с промени в Закона за собствеността. В тази връзка от организацията съобщиха, че вече са внесли в Министерството на регионалното развитие и благоустройството предложения за законови промени.

При сега действащото законодателство местата за паркиране се прехвърлят като идеална част от жилището, защото не се причисляват нито към движимите вещи в него, нито са самостоятелен имот.

"Дадено е определение за балкон, лоджия, тераса, какво ли не друго, но не и за паркомясто. Една вещ, която хем е недвижима и това е осезаемо за всички, хем не е определена в закона като такава", коментира Светлин Микушински, заместник-председател на Съвета на нотариусите, цитиран от БТА.

"За мазе или таван проблемът не седи. Прехвърляш жилището, с него прехвърляш съответното мазе или таван. При паркоместата не е така. Това, че паркомястото няма стени, не би трябвало да е пречка то да бъде самостоятелен недвижим имот", добавя той.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: паркоместа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
КУКУ преди 10 години
КАКВИ ПАРКО МЕСТА!!!ТОВА СА НАШИТЕ ТРОТОАРИ.НЯМА НИКЪДЕ ДРУГАДЕ ТАКОВА БЕЗОБРАЗИЕ
4
0
 
2
 
! Отговори
МНОГО ИНТЕРЕСНО преди 10 години
......Паркоместата да бъдат обявени за самостоятелни недвижими имоти, поискаха представители на Нотариалната камара на Република България, стана ясно днес по време на пресконференция..... Ама как става така че когато бъдат засегнати безкрайните материални и собственически интереси на хората които които пишат законите и са превърнали правораздаването в собствен семеен бизнес само тогава се приемат съответните закони и подзаконови актове.Когато обикновен човек поиска същото следва затвор!!!!!
3
0
 
4
 
! Отговори
Hemy преди 10 години
До Анонимен - НЯКОЙ ОБЩИНИ СИ ПОЗВОЛИХА НЕЗАКОННО ДА ЕКСПРОПРИИРАТ ЧАСТНИ ПРЕДБЛОКОВИ ПЛОЩИ - СЕГА ГЛЕЗДАТ ЗА УЗАКОНЯТ ТОЗИ ГРАБЕЖ. ПОГЛЕЖ - НЯКОЙ ЧЛЕН НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СТАНАЛ СОБСТВЕНОСТ НА ТВОЯТ СИ ИМОТ. ДОБРА ДЕМОКРАЦИЯ - НЯМА ЩО . . .
2
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 10 години
Преди години им позволиха да си направят от гаражи магазини, а сега същите собственици плачат, че нямало къде да паркират!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може нещо да струва нищо. Да го правят!