Събуйте лачените си обувки и да отидете в гетото, зоват от ГЕРБ

От опозицията искат учители по български и арабски за сирийчетата
Обновена: 5 окт 2013 19:32 | 5 окт 2013 19:25, Петя Славова
54
 Събуйте лачените си обувки и да отидете в гетото, зоват от ГЕРБ
Калин Каменов. Снимка: БТА

Децата-емигранти от Сирия все още се в процедура на получаване на статут, съобщи на пресконференция днес народният представител от ГЕРБ Ирена Соколова.

Тя съобщи, че при голяма част от децата, които са пристигнали в България, документите, които верифицират техния етап и степен на подготовка, са унищожени, предаде БТА. Най-големият проблем е комуникационната бариера, водеща до капсулиране на чужда общност, която е предпоставка за поява на радикални идеи, заяви Соколова.

По нейни думи е необходимо да има в интеграционните центрове учители по български и по арабски език, като отдавна е трябвало да бъдат включени в работата по интеграция мултидисциплинарни екипи от психолози, социални работници, учители и медицински лица.

Ирена Соколова отбеляза, че засега не е обсъждан вариантът за използване на финансов ресурс от актуализираните към бюджета 1 млрд. лв., за да се подобрят системите по администриране и издаване на документи, а актуализирането на системите по обработка на документи и данни можело да се извърши само с пари от държавата.

В момента децата-бежанци, преди да получат статут на такива, трябва да плащат всичките си документи по отношение на включването им в образователната система, посочи Соколова. Тя заяви, че от ГЕРБ настояват незабавно да се потърсят близостта и връзките със старата сирийска диаспора, както и всички неправителствените организации, които са готови да помогнат.

Според националния координатор по детските политики на ГЕРБ и бивш председател на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Калин Каменов една немалка част от българските деца не могат да говорят български език. Къде е държавата, когато всяка година между 5 и 6 хил. деца отпадат от училище, а мерките, които се предлагат от това правителство, са единствено и само финансови, попита Каменов, цитиран от БТА.

Той припомни, че през миналата година от ДАЗД са предложили мерки, свързани със създаването на здравно-социални центрове, предназначени да подкрепят най-малките деца, които поради социалната изолация на родителите си не могат да говорят език и нямат елементарни хигиенни навици. Каменов призова също управляващите да си събуят лачените обувки, да обуят маратонки и да отидат в гетото, за да видят как се интегрират такива деца, както той го е правил неведнъж.

Здравните медиатори през тази година трябваше да бъдат увеличени с 20 души, в момента са 100 в цялата страна, държавата изобщо не инвестира в уязвимите деца, заяви Калин Каменов. Той каза още, че държавата се отказала от модела, предложен от ДАЗД за обхващане на най-рисковите деца и за подкрепа на техните родители и близки. "Сега този модел е прехвърлен изцяло на общините да се оправят, а за него не са необходими дори допълнително средства", добави Каменов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 10 години
До hahaha,прав си за сириѝците,но пък с омразата си към турците в РБ,се мъчат да трупат политически дивиденти,факт изказването на бившата министерка на здравето,което беше под диктовката на тиквата,за протурското правителство на България,но вярвам че българите мислят трезво и не се подвеждат по изказванията на герберите.
44
2
 
6
 
! Отговори
боби преди 10 години
В гетото трябва да са Бойко и Цецо отдавна.
43
0
 
18
 
! Отговори
Бранник преди 10 години
Издигнатата от ГЕРБ Сталинка Георгиева за еврокомисар да се почувства за малко българка. Вместо да издейства пари за бежанците тя ни дава акъл как да ги настаним в българските села за винаги.
42
0
 
17
 
! Отговори
hahaha преди 10 години
Стига вече сте трупали дивиденти на гърба на сирийците и стига сте преекспонирали проблема. Те тук живота си ли спасяват или са дошли да вземат по две висши? Държавата да ги пуска на Запад.Там имат пари да се правят на благодетели.Ние имаме достатъчно *** и много бедност.
41
3
 
6
 
! Отговори
Владо преди 10 години
Станишев ликува:Според мего краха на протеста е че протестиращите са осъзнали, че има политически и икономически сили, които се опитват да ги използват.''Протестите загубиха своята сила и масовост, но загубиха и своя морален заряд'', заяви лидерът на БСП Сергей Станишев."Много хора осъзнаха, че наред с техния справедлив гняв от много неща, има политически и икономически сили, които се опитват да ги използват, липсва и позитивна програма на протеста.
40
1
 
15
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
За каква 24 годишна анархия говори тоя неосведомен тип!Да ходи да направи справка от съветника на Живков,другаря Чакъров които по телевизията заяви че в днешни времена се използват близо ЧЕТИРИ ПЪТИ повече разузнавателни и подслушвателни средства отколкото в девет милионната България на Тодор Живков които излезе че е най-големия български ТОЛЕРАСТ!Аз ако стана кандидатдиктатор за 800 дни ще ви построя Живковата България при това без полицията,тотална забрана на интернет и частните телевизии е
39
4
 
7
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Ще се възползвам да отговоря на коментар от вчера където споделих че Бг-народа си харесва полицейщината на ГЕРБ и в абсолютно пълно и ясно съзнание гласува за полицейщина!Алтернативата е 100 годишната терористична партия БСП!Горе-долу същото!Бг-народа иска да се търкалят отсечени глави по улиците просто!Вчера някакъв ме контрирал като написъл че нямало никаква полицейщина в Бг а имало 24 годишна анархия!
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аууууу калинките се разхвърчаха по студеното.А *** Иренче Соколова, гербераснице... я кажи как така бежанците ги преобразува в имигранти ?И започна да изискваш училища, болници, къщи, вили, коли и т.н. за да се чувстват уютно като на курорт....
37
1
 
9
 
! Отговори
A преди 10 години
А ТИ СИ СЪБУЙ ЦЪРВУЛИТЕ СЕЛСКИ ТАРИКАТ..СЕТИЛ СИ СЕ ЗА "МАЙКА" СИ *** ***.
36
2
 
30
 
! Отговори
УУУУУУУУУУУ преди 10 години
Я МИ КАЖЕТЕ В КОЕ ГЕРМАНСКО УЧИЛИЩЕ СЕ УЧИ НА ТУРСКИ ИЛИ АРАБСКИ ЕЗИК ,В ГЕРМАНИЯ Е ПЪЛНО С ЕМИГРАНТИ -*** ,АРАБИ,ТУРЦИ ,НО НЕМСКИЯТ ЕЗИК Е ЕДИН ЗА ВСИЧКИ ДОКАТО ПРЕБИВАВАТ В ГЕРМАНИЯ ,КАКВО СЕ ОПИТВАТЕ ДА НИ ПРОБУТВАТЕ СИРИЙСКИ ЕЗИК В БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ ,КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ..
35
7
 
3
 
! Отговори
АТА преди 10 години
До ivokalpаzanovKолко ти платиха да драскаш глупости? Не са намерили обаче подходящия коментатор!
34
0
 
1
 
! Отговори
م&#159 преди 10 години
مرحبا الحمقى!
33
1
 
9
 
! Отговори
КАЛИНЕЕЕ преди 10 години
КОГА ЗАПОЧНА ДА РАЗБИРАШ ОТ ВСИЧКО, БЕ БАТЕ? НАЛИ СИ ТЕ ЗНАЕМ. ХАЙДЕ ПО ПОЛЕКА МАЛКО. ПОРАСНАЛИ ПИЛЦИ П...АЛИ КВАЧКИ!!!!!
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сетиха се след 4 години
31
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 10 години
tezi za balgarite ne se grizhiha taka kakto sega sa se pritesnili za siriicite.Jalki sa, postoqnno tarsqt povod da kritikuvat, no rezultatite sa plachevni.
30
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
я виж ти--герб какво правил--боко и ердоганчо май са комбинки...или пък....
29
4
 
11
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Властите лъжат и тука, както във всичко. Не може за няколко хиляди сириеца, от които деца са не повече от една трета, да се прави такъв голям проблем за арабски учители? Прозиращата истина е че те са много, ама много повече и окупационните правителства ще докарат още толкоз много, че България да стане арабска демокрация - шариат. Ще има референдум и арапите ще го спечелят не с болшинството си, а по еврейски - гласовете няма да се броят.
28
6
 
5
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Да, ти си прав, но премълчаваш най важното - че ако избиваме евреи, останалите диваци сами ще се разбягат.
27
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голям автогол ще си вкараме с тия араби ....... след време ще ни дърпат и нападат жените , защото не са забулени и ще вандалстват християнските храмове . И измъкване от такива няма . Сякаш *** и кафевите не са ни достатъчни ...
26
9
 
31
 
! Отговори
ДА ,АЗ СЪМ ЛЕВАК преди 10 години
А ,ТИ БЕ МУРДЖО ,КЪДЕ НА МАЙКА СИ В П .....А БЕШЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ ,КАТО РАЗСИПВАХТЕ ДЪРЖАВАТА И НЕ КАЗА НА БЕЗХАБЕРНИЯ ВИ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ГЕРБ ТЕЗИ НЕЩА ? ОТГОВОРА Е ,ЧЕ ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ / СДС / СТЕ ЕДНО И СЪЩО ТЕСТО И ТО СЕ НАРИЧА ЛИКВИДАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ !