Лекарите притеснени: Бежанците може да пренесат опасни болести

Може да дойдат болни от малария, туберкулоза, морбили
Обновена: 11 окт 2013 14:00 | 11 окт 2013 14:00,
58
Лекарите притеснени: Бежанците може да пренесат опасни болести
Снимка: Булфото

Лекарите са много притеснени, че с бежанската вълна у нас може да пристигне болен от новия средноизточен респираторен синдром, причиняван от коронавирус. Това коментира  по време на Осмата национална конференция по инфекциозни болести във Варна проф. Камен Плочев -  началник на клиника по инфекциозни болести във Военномедицинската академия.

По негови думи тази болест се разпространява по въздушно-капков път и наподобява грипоподобно състояние, но води до пневмонии и тежки усложнения и е непозната за родните специалисти.

"Бежанците от Сирия може да внесат тежки инфекциозни болести. Не е изключено да дойдат хора, болни от малария, туберкулоза, морбили", предупреди още проф. Плочев. Той обаче уточни, че тези хора не трябва да бъдат сатанизирани, а е необходимо по границите да бъде засилен здравният контрол.

Освен това специалистът смята, че е необходимо да се извършва и санитарна обработка на пристигащите - те да се събличат, изкъпват и да обличат нови дрехи.

Заплахата от поява на инфекциозни болести с бежанската вълна може да се раздели в три групи - дихателни инфекции, на стомашно-чревния тракт и причинени от ухапвания от насекоми, пренесени чрез багажа на хората, допълни проф. Плочев.

Според Славчо Велков, експерт по национална сигурност и борбата с тероризма и консултант по тези въпроси във ВМА, е напълно възможно с бежанската вълна в страната ни да проникнат и хора, свързани с терористични организации.

Той посочи, че службите са създали организация за контрол и проверка, но тя трябва да се насити с още повече специалисти, включително по арабски езици и култура.

"Заедно с бежанците пристигат и хора от криминалния контингент, които са извършвали престъпления в собствените си държави, но крият това. Не бива да подценяваме и заплахата от нарастване на престъпността при събирането на големи групи бежанци на едно място", обясни Велков.

Той прогнозира, че до края на годината в страната ни ще има между 9 и 12 хиляди бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече се забелязва доста бързо разпространяваща се епидемия от остра параноя. Бог да ни опази от тези хищници които искат да погълнат държавата ни цяла! Предлагам да направим като Асад и от сега да ги изколим и изпозастреляме всичките! Сирия се отърва от 2 милиона Сирийци да се отървем и ние докато можем!
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПеткоИма договорка да ги внасят у нас,благодари на нашите политици!
41
0
 
3
 
! Отговори
Dora преди 10 години
Политиците са се договорили да ги внасят у нас,няма спасение!
40
0
 
7
 
! Отговори
Гражданинът преди 10 години
ТРЯБВА ДА БЪДАТ ВКАРАНИ ХОРА, КОИТО ДА ИЗВЪРШАТ ДЖИХАДА, СЛЕД КАТО РАЗСИПЯТ ИКОНОМИКАТ НИ, ТЪЙ КАТО НАШИТЕ *** И ТУРЦИ СА ТВЪРДЕ МИРОЛЮБИВИ. Чака ни война като в Сирия, само че чуждите войски ще дойдат да ни омиротворяват в полза на мнозинството мюсюлмани., защото дотогава тези "гости" които раждат по 10 деца ще са набъбнали до 1000 000 и заедно с *** и турци ще са мнозинство.
39
0
 
10
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
За съжаление тези болести не могат да ходят по онези избрали това правителство, а огромния финансов товар, болестите и терористите ще ги понасят всички. Оставка изедници български!
38
0
 
8
 
! Отговори
ЖИВКОВ преди 10 години
тия циганя не са за съжаление ,доктора закъсня, пишех ви преди една година за всичко това , но е късно ,как може турсият *** да са го осъдили условно , в друга държава ги има най малко 10г, а със нашите който *** попикани престилки ,е така ,трябва да станем ние за да се спасим и от предателите и циканите всички заедно
37
0
 
5
 
! Отговори
акуд преди 10 години
До Бай Хасантова се прави докато са по базите, после ще *** умници като теб
36
1
 
6
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
До акуд - каква армия ? какви 5 лева ? Тя /армията / има по-важни задачи , като да си смятат пенсиите, да изписват гориво, да клюкарят през работно време и да пиянстват и не на последно място да смръкнат някоя друга магистрала.Каква армия ???????????????????
35
0
 
8
 
! Отговори
иван преди 10 години
ако е така ,защо трябваше 2/3 от тях да се настанят в София ,където лесно може да пламне епидемия ,пък и джамии сега ще им се строят.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само това ни трябва.как нашите управници не мислят за собствения си народ.това нормално ли е.на какво я направиха тази хубаво страна.да ги пускат тези да ходят по европа.не ги искат там ,а ние да им ставаме бариера е ние деца нямаме ли.а после се крият в парламента да не казвам ,като каво..................
33
0
 
10
 
! Отговори
акуд преди 10 години
най ще е добре да се обяви военно положение и да се вади армията
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хм, защо ли това веднага ми предизвиква асоциация с фармафията и кампаниите им за пробутване на ваксините?
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо турско-*** партии ДПС/БСП/ГЕРБ отхвърлиха внесеното предложение за моментално затваряне на границата ни за сирийци и всякаква друга ислямска ***???? От какво и е страх господа управляващи ***??? Вие родните интереси ли гледате или чужди?>!
30
0
 
10
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
Да се разстрелват още при влизането на наша земя - " Нет человека - нет проблема "
29
0
 
17
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Когато Мафията отвлече няколко бежанеца за органи - то останалите ще замръзнат на място!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да свиквате да живеете ,като в гето.Доста българи отдавна живеят така.Интегрирайте се братя българи.Скоро и до Бояна ще стигнат.Жалко за България,но ние сме си слаба държава.Ние българите от гетата вече свикнахме с липсата на сигурност,тишина,липсата на паркове и зелени площи,целогодишното нашествие на комари и др.Жалко за останалите на който ще им се наложи сблъсъка на културите.По-тъмно белите са си вкъщи а останалите беснеят,през деня белите да работят,а другите да си поспят.ЕС сме.
27
0
 
21
 
! Отговори
млада преди 10 години
Само те ни трябват, че са ни малко ***. 100-200 човека добре, но 12 хиляди на държавица с има няма седем милиона души, при това най-бедната в ЕС... ами нелепо е просто!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Mehmed AliЕто я истината и от отсрещната страна :)
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори и отвратителната *** смрад която разнасят е достатъчно опасна.
24
6
 
2
 
! Отговори
Смешник преди 10 години
До АнонименА ти в психиатричната клиника (която си избереш)! Така ще бъде още по-ефективно! :D:D:D