Сирийците ни внасят опасен арабски грип

Преглед на печата на 12 октомври
Обновена: 12 окт 2013 07:45 | 12 окт 2013 07:29, Камелия Цветанова
133
Сирийците ни внасят опасен арабски грип
Снимка: Булфото, архив

"Дебатът за оставката на Филип Златанов се изроди в спор за ДС", коментира вчерашния парламентарен ден "Сега". Заяждания за Държавна сигурност и гадаене върху всевъзможни инициали на анонимни лица запълниха парламентарния дебат по темата за оставката на шефа на държавната Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов.

След два неуспешни опита вчера депутатите най-сетне успяха да я гласуват. Отлаганията бяха заради настойчивите опити на БСП и ДПС да докарат Златанов в НС, за да отговори на въпроси по прословутото му тефтерче, съдържащо инструкции кого да удари органът. Златанов пропусна и вчерашния дебат, но адвокатът му прати писмо до председателя на НС, в което пише, че срещу клиента му се води досъдебно производство и всякакви изказвания могат да увредят конституционното му право на защита. В контекста на темите на деня изданието отразява и призива на Реформаторския блок (РБ), отправен до всички институции, които могат да сезират Конституционния съд, да върнат казуса "Делян Пеевски" в КС. Преди дни съдът се раздели по въпроса и така неуспелият шеф на ДАНС бе върнат в НС като депутат.

"След 120 години история БСП се превърна в съпруга на ДПС", е заглавието на анализа на "Сега". Социалистическите лидери носят историческа отговорност, че поставиха партията си в пълна зависимост от ДПС."Дума" разсъждава за "За цената и консултанта". Около 2,5 млн. лева чисто български средства почти е взела Световната банка по едноличното решение на правителството на ГЕРБ и на тогавашния премиер Борисов. За да даде препоръки как да се развиват иновациите у нас за следващия програмен период.

Правителството тогава загърбва законовото ратифициране на договора от парламента, както повелява българската конституция.

Резултатът е, че сега, със задна дата, новото правителство на Пламен Орешарски трябва да съгласува договор с Народното събрание. По който междувременно повече от половината средства вече са платени. Излишно е да се коментира силното лоби на Световната банка в предишното ни правителство. Но едно е да си лобист, а съвсем друго съзнателно да нарушаваш грубо законите на страната ни.

Въпреки че лимузините и джиповете на Националната служба за охрана (НСО) нямат задължителния стикер за "Гражданска отговорност", те всъщност са с редовни застраховки. Това стана ясно след проверка на "Труд". От съображения за сигурност номерата на автомобилите със специален режим на движение като тези на НСО, ДАНС и други специализирани служби, не се подават от застрахователите като информация в системата за проверка на полиците през интернет, обясни ръководителят на Гаранционния фонд Борислав Михайлов.

"Удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци е теоретично възможно, но на практика не е реалистично." Това заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с представители на гражданските и неправителствените организации, съобщава "Труд".

"Бежанската вълна заплашва националната ни сигурност", предупреждава "Атака". През границата ни нахлуват обучени мюсюлмански терористи. Този масиран имигрантски поток цели ислямизацията на България.

В тази връзка "Телеграф" разкрива притесненията на българските лекари от опасен арабски грип, който може да бъде "внесен" у нас с бежанската вълна. Става въпрос за новия средноизточен респираторен синдром, при който смъртността е изключително висока. "За нас тази болест е напълно непозната", заяви проф. Камен Плочев, ръководител на Инфекциозната клиника при ВМА.


"Бихме ли затворили границата, ако от другата страна умира дете", задава риторичен въпрос в своето интервю за "Капитал" европейският комисар по хуманитарните въпроси Кристалина Георгиева. "Ние живеем в свят, в който нямаме гаранция, че някой ден и нашите деца няма да имат нужда от помощ. Взаимопомощта е двупосочна улица", обобщава г-жа Георгиева.

Таван от 20% на лихвата за бързите кредити готвят управляващите, съобщава "Стандарт". Обмисля се да бъде отстранен и прагът от 400 лв., под който не е нужно да се обявява годишна лихва.

"Пореден ден на протест срещу правителството", отразява развитието на гражданското недоволство сайтът на "24 часа". В протеста, започнал от площада пред Министерския съвет и приключил пред Народното събрание, се включиха велосипедисти и родители с децата си. Шествието премина спокойно, като за запазването на обществения ред между протестиращите имаше "антиконфликт" полиция.

Генералният директор на Сирийската информационна агенция САНА Ахмад Дауа ще пристигне у нас за Деветата световна среща на българските медии от цял свят, обяви вчера в Търново генералният директор на БТА Максим Минчев. Форумът ще се проведе от 14 до 18 октомври в София, Пловдив и Търново, уточнява "24 часа". Дискусиите ще съберат 45 представители на медии от над 20 държави и 18 чуждестранни топжурналисти. Акцент в програмата на
срещата в Търново (16 и 17 октомври) ще бъдат образованието и туризмът като приоритет на държавната политика. Специална дискусия ще бъде посветена на толерантността и обществената
функция на медиите.

"КС пусна агентите на ДС в СЕМ и обществените радио и телевизия" - това е все едно в следвоенна Германия да назначат бившите служители на Гьобелс, пише докладчикът по делото Благовест Пунев. Членовете на КС припомнят, че по отношение на лустрацията институцията им има трайна практика да се обявява против, припомня "Сега". Преди година бе отменена подобна разпоредба в Закона за БТА. Освен това през годините се отменяли ограничения за бивши агенти в законите за банките, администрацията и дипломатическата служба. Гражданска награда на Европейския парламент за 2013 г. беше връчена вчера на поета акад. Валери Петров и на д-р Милен Врабевски на национална церемония, организирана от Информационното бюро на ЕП в България, отразява събитието "Дума". Кандидатурата на гениалния поет беше внесена от Ивайло Калфин, а на Врабевски - от Андрей Ковачев и Преслав Борисов.

Президентът Росен Плевнелиев направи кратко есе в чест на Валери Петров. Министърът на културата Петър Стоянович поднесе почитанията от името на премиера и посочи, че двамата наградени са много интересно и ярко доказателство за алфата и омегата на идеята за Европа и европейските хора.

В края на тази година вторият по големина приют за бездомни животни у нас ще бъде затворен, съобщава "24 часа". От три години той е стопанисван от българската организация "Анимал Рескю София" (АРС), която се издържа само от дарения и не получава финансиране от държавата и ЕС. Имотът е частна собственост и е нает от Столичната община. Теренът обаче е бил ипотекиран и вече е собственост на банка. Договорът за наем изтича в края на годината и няма да бъде подновен. "Не смятаме, че държавата е единственият начин да продължим да работим, макар и да ни е яд като хора, плащащи данъци и свършили немалко работа за града. Вярваме, че това може и да е за добро - всички приюти в София са общински, имаме шанса да създадем първия изцяло неправителствен", пишат в сайта си АРС.

"Отличниците - дим да ги няма", констатира "Преса". Само до преди десетина години възпитаниците на езиковите и математическите гимназии се редяха на опашки за местата в престижните ни университети, сега над половината от тях заминават в чужбина. Затова картината е драматична днес - за втора година местата във вузовете са с около 5000 повече от завършващите абитуриенти.

"Здравната ни система всеки ден осъжда на смърт. Болница, която лекува всичко, винаги губи", споделя пред "Стандарт" генерал-майор проф. Стоян Тонев, ръководител на ВМА от 2002 г.

Между 300 и 500 млн. евро европейски средства може да загуби България за периода 2007-2013 г., цитира думите на Ивайло Калфин "Труд", който е съдокладчик на Европейския парламент по Многогодишната финансова рамка на ЕС за следващия програмен период. "В момента се правят усилия да се спасят голяма част евросредства", отбеляза Калфин. По думите му, основните критични сектори са свързани с Програмата за селските район, с екологията и особено в областта на водния цикъл, и с оперативна програма "Конкурентоспособност". Калфин изрази надежда до края на годината в България да постъпят допълнително европейски средства за сирийските бежанци, но допълни, че те няма да са особено големи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: грипзлатановбижанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
15
 
3
 
! Отговори
АГИТПРОП преди 10 години
Много сте смешни. Някой ви пуска мухата и всички започвате да ревете и да мучите, без изобщо да се замислите дали просто не ви манипулират. Почто всички сте болни от една много опасна и нелечима болест- глупостта. И точно поради собствената си глупост сте на това дередже. Сирийците ще минат и ще заминат, но вие пак ще си останете същите глупци, че даже и по- големи и пак ще ви манипулират и яздят, на кой както му скимне.
67
3
 
8
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Някой ден и ние ще сме бежанци, или децата ни, да си го знаете. Както казваше дедо ми - "живото е кръг - връти се". Примерът на гърците явно сме го пропуснали, но можем да направим лагери за бежанци, да ги оградим с телена ограда и ако напускат да ги застрелваме, от ЕС нищо няма да ни кажат, даже ще ни пратят пушки..Аз съм съгласен да се приемат изстрадали и смирени хора, но това, което гледам не е такова. Масово се държат като нашите цигини- хилят се по оградите, а уж от война бягат..
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАЩО СЛЕД КАТО ВСИЧКИ ВОИНИ В БИЛЗКИЯ ИЗТОК СА ЗАРАДИ СКАПАНАТА И ИЗМИСЛЕНА ЦИОНИСТКА (ДЪРЖАВА) ИЗРЕЛ НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА СЪРЖБАМЕ ПОПАРАТА ,ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ ИЗРАЕЛ Е ЕДИНСТВЕНАТА ГРАНИЧЕЩА СЪС СИРИЯ (ДЪРЖАВА) ,В КОЯТО НЯМА И ЕДИ БЕЖАНЕЦ ,*** МОГАТ ДА СИ ЗАТВАРЯТ ГРАНИЦИТЕ ,А В СЪЩОТО ВРЕМЕ НА НАС ДА НИ РАЗМАХВАТ НАЗИДАТЕЛНО ПРЪСТДА НЕ ПРАВИМ ТАКОВА НЕЩО ,АТАКА БЕШЕ ЕДИНСТВЕНАТА ПАТРИЯ В ПАРЛАМЕНТА ,КОЯТО ПОИСКА ВЕДНАГА ДА СЕ ЗАТВОРИ ГРАНИЦАТА НИ ГЕРБ,БСП И ДПС ГО ОТХВЪРЛИХА
65
0
 
13
 
! Отговори
Toni преди 10 години
Gripa e nai-malkoto zlo, koeto 6te polu4im ot tezi bejanci. Slu4aino sam otblizo zapoznat sas situaciqta i vi kazvam, 4e polojenieto e napravo stra6no. Mnogo ot tezi hora sa s kriminalno minalo
64
0
 
22
 
! Отговори
До Одисей 1 преди 10 години
Дошли 25 000 армени, дошли 25 000 гърци, дошли 25 000 руснаци, ...Нека да дойдат и 25 000 японци, преживяха тежка трагедия, а последствията от нея ще са за поколения напред.Но всички тези хора, които изброяваш не са религиозни ФАНАТИЦИ.Както не са ми приятни ислямизирани фанатици, така съм против и християнски фанатици. Пример - от онези костюмираните "свидетели на Йехова" и тем подобни направо ми се повдига. И тях не ги искам.
63
0
 
24
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Като искате да помогнете на умиращи деца в чужбина създайте гранични медицински пунктове и им помогнете до колкото позволяват възможностите на България но не ги пускайте защото ще нанесете поредната вреда на българския народМислете преди а не след !
62
0
 
18
 
! Отговори
Гошо тъпото преди 10 години
Когато 1989 г. турците си отиваха в Турция тези черни маймуни араби ни направиха световен бойкот а сега те ги гонят и ни ги пращат и искат да се радваме и ще ни помагат?????
61
1
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Земята и Черноморието ни са хубави , те винаги ще привличат, бетона може да се взриви и да се извиози , така че апетите за тази земя ще има винаги . Ако тези туристи си отидат ще дойдат други. Въпроса е тези които трайно се заселят дали ще са качествени и дали няма да има последици за нас българите.
60
0
 
5
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Имам отговор за Кристалина Георгиева. Не са малко нашите деца които имат нужда от помощ в чужбина. Погледнато от горе са зад границата на чуждите страни. За целта ни се налага да събераме пари за да им помогнат зад границата.Бъдете реалисти и гледайте нещата такива каквито са ! Този свят не сме го измислили ние и нищо няма да ни помогне ако се опитваме да бъдем различни от него. С доброто и с лошото приспособете се към света в който живеете, ако правите обатното ще обречете народа ни на гибе
59
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кристалинке, от другата страна е Турция.Искаш да кажеш , че те идват от някаква джунгла ли?Нека Ердоган и той малко да си изтръска пунгията.А пък ние да си затворим границата,защото е външна за ЕС.А пък и сме далече от военния конфликт(Сирия не ни е съседна държава).Бежанци от военни конфликти се настаняват в съседни държави.
58
0
 
6
 
! Отговори
от Уикипедия преди 10 години
Някои автори свързват Левски с масонството, като допускат, че той бива посветен като масон през 1861 г.[3]Това твърдение е категорично отречено от някои академични автори,[4] макар те да не отхвърлят възможността Левски да е бил запознат с масонските идеи. Той владее отлично няколко езика: турски, гръцки и арменски, които се оказват полезни в революционната му дейност.
57
0
 
28
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
КАКВА ЧОЕЕЩИНА БЕ ***....Т,МАЙКА МИ Е С МИНИМ.ПЕНСИЯ ,АЗ СЪМ БЕЗРАБОТНА И ТЪЙ КАТО ПАНЕЛКАТА БИЛА 98 КВ.М. ГЛАДУВАМЕ ,СТУДУВАМЕ БЕЗ ЛЕКАРСТВА И ЗДР.ГРИЖИ ,ЗА НАС КОЙ МИСЛИ ,ЧЕ НИЕ ДА МИСЛИМ ЗА АРАБИТЕ И *** ТРЪГНАЛИ ЗА ЗАП.ЕВРОПА,АЗ СЪЩО ИСКАМ ВНИМАНИЕ И СЪСТРАДАТЕЛНОСТ ДО ТОЛКОВА КОЛКОТО ДА ОТИДА ДА РАБОТЯ И ДА СЕ ПРЕХРАНВАМ КАТО ЧОВЕК -БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН-ХРИСТИЯНИН!!!!!!!!!!!!!!!
56
6
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
63 Не , не се моля а силно се притеснявам от инвазията по Черноморското ни крайбрежие защото близкия език и вярата са фактори обусляващи асимилацията на по-малкия от по-големия , по многобройния . Поживьом увидем.
55
3
 
28
 
! Отговори
българка преди 10 години
не виждате ли ,че под диктата на БСП и ДПС и Атака се обезлюдяват българските територии ,за да се освободят за заселване на араби и турци ,а ние бягаме в ГЕРМАНИЯ оставяйки тук жилищата си и земед.си земи ,НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЦЕЛТА на ДПС...
54
7
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААА..... преди 10 години
ЕТО ВИ ЕДНО ЗАГЛАВИЕ ,КОЕТО ЦЕЛИ ДА НАСТРОИ БЪЛГАРИТЕ ПРОТИВ БЕГЪЛЦИТЕ ОТ "АРАБСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ" НА БААС И БАШАР АСАД!НАШИТЕ *** НЕ РАЗНАСЯТ БОЛЕСТИ И МРЪСОТИЯ....САМО СИРИЙЦИТЕ ,ХА,ХА,ХААААААААААА....НАШИТЕ *** РАЗНАСЯТ ПЛОДОВЕТЕ НА примитивизма простотията и "СОЦ-ЦИВИЛИЗАЦИЯТА".....нали????!!!!!!!
53
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** от сирия депортирай ги обратно.Смърсна ***
52
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мдааааа, грам човещина не е останала в българина.
51
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До *** смеЖалко, много жалко за теб, щом еталон за поведение са ти животни.
50
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Одисей 1ти трябва да се молиш да дойдат тук арменци,руснаци,украинци,те поне са християни и шанса да има от тях тук терор,война и тем подобни е почти 0,за разлика от другите.щото освен религия,сме сходни и по манталитет,акъл и тн.
49
1
 
20
 
! Отговори
Тъпи сме преди 10 години
Всяко едно животно защитава яростно територията си,явно ние българите сме много по-глупави от животните.