Общините приключват годината с до 180 млн. лв. просрочия

НСОРБ иска смяна на правилата за санкции по европроекти
7
Общините приключват годината с до 180 млн. лв. просрочия
Снимка: БулФото-архив

Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ настоява за въвеждане на коренно нови правила при налагане на финансови санкции при изпълнението на европроекти, заяви изпълнителният директор на неправителствената организация Гинка Чавдарова пред журналисти в "Албена".

В черноморския комплекс се провежда Деветата годишна среща на българските местни власти, организирана от НСОРБ.

Изпълнителният директор на сдружението поясни, че правилата сега за т.нар. финансови корекции са толкова неясни, че се използват дори като рекетиране. "Категоричното ни послание е за смяна на правилата и за споделяне на вината. Ако управляващият орган по дадена оперативна програма носи вина за недобрата реализация на проекта, също трябва да понесе финансова санкция", каза изпълнителният директор на НСОРБ.

От сдружението смятат, че в следващия програмен период трябва да има и разнообразие на източниците, които общините да ползват при съфинансиране, предварителни плащания и други процедури при изпълнението на европроекти, предаде БТА.

На годишната среща общините категорично ще поискат от централната власт и реални стъпки за финансова децентрализация, допълни Чавдарова. По думите й общините вече нямат финансов ресурс, кадрови и експертен капацитет да изпълняват две трети от публичните услуги. По прогноза на сдружението се очаква в края на годината общините да приключат с между 150-180 милиона лева просрочени задължения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: НСОРБГинка Чавдарова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
На Зоро брат му преди 10 години
Зоро,в грешка си брат! 15 000 000 се лапат,а 5 остават за проекта....ама това е друга бира(по-силна от твоята)
5
0
 
4
 
! Отговори
Zoro S преди 10 години
С тези проекти общините се напълниха с пари проект за 20 000 000 те го изпълняват за 15 000 000 и 5 000 000 ги лапат дали в общината отиват или в нечии джобове това е друга бира
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато БСП е на власт винаги навсякъде има просрочия.
3
4
 
6
 
! Отговори
ЕВРОПАРАЛИЯ преди 10 години
Обичам евро проектите % от тук % от лесно , доходоносно и ненаказано. Ето сега например взема 1000 лв. да насадя 20 дървета, авсъщност насаждам два храста!!Айде лека и доходоносна навздраве!! Да живее Европа
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
sega ostava i niakoi izlishak da izvadi te i vsichko si idva po staro mu
1
4
 
8
 
! Отговори
мда преди 10 години
Точно общините да не говорят за Европроекти. Всичките лапат супер много пари от проекти, но трябва да ги изпълнят коректно. Какво мрънкат толкова?има общини с по 10 проекта има без нито 1 проект.