Ресторантьори за пушенето: Не сме печалбари!

От бранша отново настояха за облекчен режим в заведенията
Обновена: 14 окт 2013 18:46 | 14 окт 2013 17:31,
161
Ресторантьори за пушенето: Не сме печалбари!
Снимка: архив, Reuters

Ресторантьорите и хотелиерите за сетен път настояха за облекчен режим за пушене чрез обособяването на специални зони в заведенията.

Сред предложенията са и да се пуши само след 22 часа или пълна забрана за производство и продажба на цигари, каза на кръгла маса в БТА Благой Рагин, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Още по темата
По думите му от бранша са готови да сложат билборди в заведенията, които да показват вредата от тютюнопушенето.

Рагин бе категоричен, че не бива ресторантьорите да бъдат представяни и възприемани като печалбари, които търсят финансовата си изгода за сметка на здравето на хората.

По думите му през лятото бизнесът е успял да закърпи положението, но идва зимата и хората ще бъдат принуждавани да излизат на студа, за да изпушат по една цигара.

Собствениците на заведения помолиха задочно президента Росен Плевнелиев да преосмисли позицията си и да не бърза да налага вето върху готвените законови промени от БСП за връщането на стария режим за пушене.

На пресконференцията социологът Андрей Райчев отбеляза, че забраната за тютюнопушене не действа и се нарушава от всички.

"Ефектът от забраната е минимален - в заведенията се пуши. Защо да държим забраната? Защото искаме да има закон, който всички нарушаваме ли?", попита разпалено той.

Участниците в дискусията отчетоха още, че миналата седмица в Европарламента е имало дебат за пълната забрана за тютюнопушенето, на която евродепутатите от ГЕРБ са се обявили против пълната забрана за ЕС, а в България техните колеги са на обратната позиция, посочиха ресторантьорите.

От бранша изразиха надежда поправките в закона да влязат скоро в пленарната зала и да бъдат одобрени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Истинската причина е, че всички изведнъж решиха да стават кръчмари, ресторантьори, кафеджии и пр. Иначе хората пак си ходят на кръчма, но пицата е една...
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Qko sa vi promili mozuchetata, mili mi Balgari, che nikude drugade v Evropa osven v Bulgariq ne se pushi!Che chak i na pushachite!!!
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Америка след като няколко сервитьорки осъдили работодателите си за увредено здраве от тютюневия дим сами се събрали и взели решение да не пуши в заведенята. Това са фактите. А са ударете по един минус и да вървим напред, към по примера на европейските държави.
66
1
 
5
 
! Отговори
асд преди 10 години
Как може да искаш някой да се трови (клиенти и персонал) за да може ти да си запазиш работата или нивата на печалбата. Ми хвани се да работиш нещо друго, с което няма да тровиш хората. Ама проблема е в политиците, които искат повече да се пуши, за да има повечко кинти от контрабандичка. Отделно принципа разделяй и владей. Разделяй на пушачи и непушачи, на провинция и столица, на бедни и богати, млади и стари, високообразовани и средно образовани.. Българи, *** и други.. А те си крадат милярди
65
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това да даваш маса пари на месец за да седиш да се тровиш и миришеш на комин... такива хора са за смях само. Удоволствие е да си запалиш по една качествена пура с уискито от време на време, другото е жалка наркомания.
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да проверят какви данъци плащат ресторантите.Ще видите че след забраната за пушене няма спад,защото те не декларират приходи? Данъчната декларация е обективен документ!!!!!!!!!!!!!!
63
10
 
12
 
! Отговори
ив преди 10 години
ТОЛКОВА СА НАГЛИ ТЕЗИ РЕСТОРАНТЪОРИ.ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ,ЗАТОВА ПО-МАЛКО ХОДЯТ ПО ЗАВЕДЕНИЯТА,А НЕ ЧЕ НЕ СЕ ПУШИ.АКО ВЪРНАТ ПУШЕНЕТО,ОЩЕ ПО-МАЛКО ПОСЕТИТЕЛИ ЩЕ ИМАТ НА ТОЗИ ЕТАП.
62
5
 
17
 
! Отговори
2013 преди 10 години
Забраната се нарушава, затова дайте да я махнем ?!?! Ами то и масово се превишава скоростта по пътищата - дайте да ги махнем ограниченията. Масово се качват пияни да шофират - я да махнем забраната за шофиране след употреба на алкохол - така ще подпомогнем малкия ресторантьорски бизнес, милиони хора не ходят по заведения, защото не могат да си карат колите след това.
61
12
 
18
 
! Отговори
Стига глупости... преди 10 години
Спрете да повтаряте все едни и същи глупости от сорта,че заведенията губели клиенти заради забраната!Не забраната е виновна за падналите обороти просто народа обедня страхотно и всеки си прави сметката до стотинка.Аз съм убеден,че ако не бяхме толкова зле на заведенията нямаше да им прави особено впечатление дали клиентите са пушачи или не,защото народ които е задоволен поне частично винаги ще намери време и средства за да разпуска без да го е грижа особено за каквито и да е забрани.
60
8
 
19
 
! Отговори
Сервитьорка преди 10 години
А какво да кажем за хората ,които трябва да работят,да се движат бързо и да бъдат концентрирани и любезни сред облаци тютюнев дим по 8-9 часа в едно затворено помещение?Защото клиентът престоява 1час,а работещите много повече.
59
6
 
4
 
! Отговори
Бъркотия преди 10 години
До eve1Хем са мазни ресторантьори, хем ти е приятно. Ти ако имаш ресторант - ще си мазен, ако искаш да имаш три пъти повече клиенти или ще ръсиш с одеколон непушачите. А тези, чийто живот спасяваш, просто не ходят на ресторант и си пушат вкъщи. Така че, единствената ти файда ще бъде нисък оборот. А от кръчмата правиш плод-зеленчук.
58
5
 
15
 
! Отговори
Естествено преди 10 години
До ПетърЕстествено, че ще искат да печелят. Ти ако имаш кръчма няма ли да искаш да печелиш ? Защо не се възмущаваш от това, че парламентът гласува 7 милиона допълнителни субсидии за тютюнопроизводителите. Не е ли по-добре тези пари да отидат за детски градини? Тези пари се взимат и от непушачите.
57
7
 
11
 
! Отговори
Глупости преди 10 години
До qwerty78Я погледни кафето в Метро. Вътре е празно, а навън е претъпкано. Какви ги говориш - селската кръчма е тъпкана вечер. Но ако забранят пушенето, ще се изпразни и ще фалира.
56
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Би трябвало всеки сам да реши какъв тип да му е заведението. Преди да се стигне до печалбата, ресторантьорите трябва да си покрият разходите, заплати, консумативи, наеми и т.н. Но както във всеки бизнес, правиш нещо към което има търсене. Ако повечето хора са непушачи, за какво ще ми е заведение за пушачи??? За момента е обратното, така че е редно да се съобразявате поне малко с мнозинството. Нека има и за непушачи и за пушачи, изборът кое да посетим си остава наш!!!
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПетърРазделението на зали за пушачи и непушачи ще защити децата - когато родителите им ги заведат в подходящата зона;)
54
16
 
8
 
! Отговори
Петър преди 10 години
ХИЧ НЕ СТЕ ПЕЧАЛБАРИ !!! ЩОМ ЖЕЛАЕТЕ ДА СЕ ПУШИ В ЗАВЕДЕНИЯТА ВИ ПОКАЗВАТЕ КОЛКО МИСЛИТЕ ЗА ДЕЦАТА !!!
53
8
 
22
 
! Отговори
>>> преди 10 години
Разбира се че само печалба ги интересува. А и не само тях. На никой не му пука за здравето на чужди хора ! Който твърди друго е пълен лъжец. Ако някой толкова го р грижа щяха да се забрани производството и разпостранението на фъшкиите. Що наркотиците са забранени а цигарите не ? Даже се наливат милиони субсидии от ЕС .?!
52
10
 
19
 
! Отговори
ахаааа преди 10 години
Не,абсурд е да сте печалбари Вие работите без печалби и въобще не криете приходи. :)След като не сте печалбари тогава сте пълни *** за да рискувате здравето на вашите работници и клиенти.
51
12
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
На кирливия п**** Рагин мога да му кажа, че заведенията им не вървят не защото не се пуши, а защото предлагат смрадлива манджа и персоналът им обслужва по-зле и от държавен чиновник. Аз добро заведение да стои празно не съм видял. Гнусен печалбар си ти Рагин, и подобните ти "ресторантьори". И не че е лошо да си печалбар - всички работим за пари - ама понеже сте некадърни и не можете да си управлявате бизнеса и персонала както трябва, та все някой друг ви е виновен. Кирливци.
50
13
 
10
 
! Отговори
Изумен преди 10 години
Не съм комунист, но подкрепят комунистите затова ,че ББ трябва да отиде на бунището на историята и в затвора. И затова съм още по изумен от тъпите ***, как успяват да настройват хората срещу себе си... Та дори и анкетите казват че дори и пушачите 60 % от тях не искат да отпадне забраната...и въпреки това тези тъпири настояват да има забрана...то бива бива ***, ама чак толкова.....Като че ли единствената им цел е да загубят властта....