ЕС е дал ?2 млрд. хуманитарна помощ за сирийските бежанци

Огнян Златев: Сирийските граждани не бива да бъдат депортирани от ЕС
Обновена: 16 окт 2013 22:31 | 16 окт 2013 22:23, Елка Василева
36
ЕС е дал ?2 млрд. хуманитарна помощ за сирийските бежанци
Лагер на сирийски бежанци в Йордания. Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз /ЕС/ е най-големият донор за справяне на кризата със сирийските бежанци. До момента Евросъюзът е отпуснал над 2 милиарда евро хуманитарна помощ за бежанците от Сирия.

Това съобщи ръководителят на Представителството на ЕК у нас Огнян Златев на конференция за ролята на институциите и гражданското общество за гарантиране правата на чужденците, търсещи или получили закрила в България, организирана от КНСБ.

През последните седмици у нас наблюдаваме както безспорни прояви на солидарност, така и изказвания на публични фигури, които тласкат обществения дебат към мрачни краски какво лошо ще ни се случи или вече ни се случва вследствие на бежанския поток, коментира Златев.

Той отбеляза, че в случая със Сирия всяка държава-членка на ЕС може да получи подкрепа на европейско ниво чрез оперативни и финансови инструменти. С идеята за обща европейска съпричастност може да се получи спешно финансиране чрез програмата "Солидарност и управление на миграционните потоци" за справянето на държавите с внезапния поток от емигранти на техните граници, както се случи през 2011 г. в Италия малко след събитията в Северна Африка, припомни Огнян Златев.

Той уточни, че държавите-членки на ЕС могат да разчитат на агенцията "Фронтекс"  чрез наблюдение на границите и спасителните операции, на европейската служба за подкрепа в областта на убежищата и на Гражданска защита, която координира механизма и доставката на материална подкрепа.

Златев припомни за срещата на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи от миналата седмица, на която е потвърдено на най-високо политическо ниво, че ЕС ще отпусне на страната ни значителна сума от фондовете с оглед на сегашната ситуация с бежанския поток у нас.

Сирийските граждани, намиращи се на територията на ЕС, не бива да бъдат депортирани обратно в Сирия, независимо от причината им на престой, подчерта Огнян Златев.

Затова държавите, засегнати от настоящия проблем, трябва да се съсредоточат върху две неща - по-голяма ефикасност и бързина при обработката на молбите за закрила и приоритетно отпускане на хуманитарна, политическа и финансова помощ за приемащите бежанци страни в региона, отбеляза той.

Огнян Златев каза още, че държави като Ливан, Йордания, Турция и Ирак срещат все по-големи затруднения в справянето с нарастващия бежански поток и с поддържането на политиката си на "отворени врати", затова помощта на Европа е крайно необходима, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно! Изтъква, че са отпуснати досега 2 млрд и т.н. А защо НИКЪДЕ НЕ СЕ КАЗВА (И ДОКАЗВА!) колко са отпуснати и влезли в България? Нещо не се споменава никаква цифра! Което ме навежда на мисълта, че тези пари (по-точно никаква част от тях) изобщо нито е била предназначена за България, нито е имало намерение да бъде насочена към нас! Тогава остава само впечатлението за умишлена заблуда на българското общество! Което изисква съответната реакция!
23
1
 
3
 
! Отговори
Боил преди 10 години
Златев кой си ти?????????????????????????????????????????
22
2
 
4
 
! Отговори
Боил преди 10 години
Средногорци време е да изкопаем това което е подземята в дворовете и поливано с нафта да не ръждяса.АПОСТОЛЕ ставай защото е страшно!Турци,араби и тем подобни племина превземат земята БЪЛГАРСКА,настана време разделно.БЪЛГАРИ ДА СЕ СЪБУДИМ ЗАЩОТО ПОСЛЕ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО.ДОЛУ ТОВА ПРОДАЖНО ПРАВИТЕЛСТВО НА ТУРСКИ *** И ПРЕДАТЕЛИ!!!!!!!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази подолога като толкова е загрижен за бежанците и решенията на ЕС, да си вземе у дома едно сирийско семейство. Много е лесно на думи, че трябва да се помага, обаче накрая пак обикновените хора ще поемат всичко отгоре си.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Златев вземи се гръмни и си спести бъдещите страдания да те линчуваме и бесим!
19
4
 
2
 
! Отговори
Кой ни закопава преди 10 години
Българите ще оцелеем, но вече за трети път ще сочим виновниците за пропаданията ни. Първом бяха Вицзантийските попове, доведени от Симеон - Взантийско робство; Второ - Куманската династия на Шишмановци - разпарчадоса България на 13 княжесва и деспотства, накрая ни продадоха на Османлиите - Иван Шишман и майка му Сара; Третото разгромяване на Бъларщшната е от Печенегите (Шопите), дошли в България през 1036 год. - Тодор Живков и неговите Комсомолци. Боже, пази Българите и България. Все небългари.
18
0
 
8
 
! Отговори
за Йорданов -Ямбол преди 10 години
НЕКАДЪРНИЦИТЕ ВИНАГИ СИ НАМИРАТ ГОСПОДАРИ , ЗА ДА ГИ ХРАНЯТ ,ПОЯТ И ДА ИМ БЪРШАТ УСРАНИТЕ ***!Каква е разликата между "роб на труда "/при соца/ и ...."роб на Султана"...?!!!И в двата случая си осъден на "доживотен труд" и "безимотна бедност"-поради липса на собственост!
17
2
 
26
 
! Отговори
Йорданов-Ямбол преди 10 години
Мюсюлманите ни превземат без война.Стваме техни роби като плащаме за тяхната издръжка.
16
3
 
25
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 10 години
този златев БЪЛГАРИН ЛИ Е!!ИЛИ Е НЕЩО КАТО ЕВРЕИН!!СЕГА ВЕЧЕ СЕ ВИЖДА КОЙ КАКЪВ Е!!ЗА БГ БЕЖАНЦИТЕ НЕ СА ХУМАНИТАРЕН ПРОБЛЕМ!!ТОВА Е ПОСЛЕДНАТА СТЪПКА КЪМ НАШЕТО УНЕЩОЖЕНИЕ!-МАКАР ,ЧЕ ПРИРОДАТА НЕ ДЪРЖИ ПРАЗНО МЯСТО. НАШИЯ ЕЛИТ В СТРЕМЕЖА СИ ДА ГРАБИ , ЛИШИ ОТ ПРЕПИТАНИЕ НАРОДА СИ. КОЙТО ПОТЪРСИ ЕСТЕСТВЕНО НАВЪН ПЪТЯ СИ. ТАКА СЕ ОБЕЗЛЮДИ БГ. СЕГА Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ ТОВА ПРАЗНО МЯСТО ДА СЕ ЗАПЪЛНИ!! С МЮСУЛМАНИ. ПРОЦЕСА Е НЕОБРАТИМ!!АКО НЯКОЙ МОЖЕ ДА ДОКАЖЕ ОБРАТНОТО , ЩЕ СЪМ МНОГО БЛАГОДАРЕ
15
2
 
11
 
! Отговори
DINKO KOLEV преди 10 години
TOVA SA IMIGRANTI ! BEJANCI SA V TEHNITE SUSEDNI STRANI. MNOGO OPASNA VZRIVNA SMES OT NEUSPELI TERORISTI V SIRIA SE PREHVURLIA OT turcia kum BALGARIA E ES. O S T A V K A !
14
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сирийците и другите такива -вън! България на българите. Долу продажните политици!
13
0
 
24
 
! Отговори
King Mason преди 10 години
Е как Европа няма да загива като така нареченият им елит се женят все братовчеди . Не ви ли стана ясно че ви управляват завършени *** които биха унищожили всичко и всички само и само да запазят своя свят. Проблема е че хората на запад въпреки мозъчните промивки вече се усещат. "Гениалното" решение - да вкараме *** които ще ни вярват на глупостите. КАКВИ ***!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Настанете ги в двора на драгалевския мавър или в сарая на соколя, че и Байряма ще усетят.
11
1
 
25
 
! Отговори
rio_de_oro преди 10 години
С тези 2 миалиарда щяха да се построят минимум 200 завода и да се осигури работа на много хора. Защо ЕС трябва да се занимава със Сирия или с когото и да е било като ситуацията и без това е много зле.Европейската култура си отива, нито Париж е този град който беше преди 20 години нито Лондон, който прилича на голям град в Пакистан. Мръсотия гета, поколение без никакви семейни ценности. Поколение без идея какво е чест. Само всеобхватен либерал-фашизъм.
10
2
 
23
 
! Отговори
Йорданов-Ямбол преди 10 години
Златев,вземи ги у вас на твоя издръжка!!!
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ситуацията в Сирия е просто демонстрация на шайката негодници (масони, ционисти, илюминати или други ***) които косвено ни казват _ вижте какво, ще правите каквото кажем иначе ще насъскаме тълпи от *** *** да ви избият. Всеки който демонстрира религиозни атрибути и поведение просто казва" поставям груповите интереси над личните" помислете добре срещу каква армия се изправяме. Бурката не е само религиозен атрибут а също е униформа. Не става въпрос само за петрол или газ а за свобод
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В тая сума влизат ли и милиарда дето дадоха на слабоумните главорези-аллахакбарковци или тези пари са отделно.
7
1
 
11
 
! Отговори
имате грешка преди 10 години
ЕС даде 2 млрд ЕВРО помош за сирийските бунтовници.Тези, които убийци на деца, които ГЕРБ и Плевнелиев подкрепиха официално!!!Пфу, вашта майка нещастна комунистическа!!И не, не съм БСП-ар !!!!, разбрахте ли тикви безмозъчни педераски ?!?!?
6
2
 
18
 
! Отговори
Крадливи измекяри преди 10 години
2 милиарда еврака за крадене...От батко,братко и цялата кохорта *** наречени БГ-политици...Голяма далавера се задава...И както се казваше в една детска песничка: "...подаръци(разбирай парички за крадене) ще има за всички от сърце, за новата година да тропнем ний хорце..."
5
0
 
27
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
Чудесно! Ами нека се разпределят тези пари за бежанците в Ливан, Йордания, Ирак и Турция - там, където сирийците са бежанци. Какво общо има с това България, която не граничи със Сирия?