Няма как да "изядем" коледните надбавки на пенсионерите!

Зърнопроизводители: Двата лева на декар са ни за 2 години
Обновена: 17 окт 2013 08:03 | 17 окт 2013 08:03,
14
Няма как да "изядем" коледните надбавки на пенсионерите!
Снимка: архив, Булфото

Няма как с едно левче на декар да "изядем" коледните надбавки на пенсионерите, казва в интервю за БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Ангел Вукодинов.

Бизнесменът опровергава коментарите в някои електронни издания под надслов: "Зърнарите-милионери "изядоха" коледните надбавки на пенсионерите". Повод за тях даде решението на правителството да отпусне 60 млн. лв. национални доплащания на бранша. От което следва, че зърнопроизводителите ще вземат по 2 лв. на декар допълнителна субсидия от държавния бюджет.

"Освен че наистина са два лева, те са "въртими" през 2014 г. и 2015 година. Колегите, които си позволяват коментари, ще ги помоля да четат по-внимателно. С други думи тези пари са за срок от две години. Това, че са заложени в бюджета за 2014 г., не означава, че са само за една година, защото ще са платими за две стопански години, което на практика означава - по 1 лев за декар", изчислява Вукодинов. 

"И това ще бъде не само за нас, а и за всичките 31 млн. декара българска земеделска земя, с всички засети на нея култури, извън пасища и ливади, които по регламент нямат право на национални доплащания", допълва той.

Със зърнени и маслодайни култури са засети около 55 на сто от т. нар. използваеми площи в България и те дават 75 на сто от селскостопанското производство на страната като натурален показател, посочва Вукодинов.

Освен това външнотърговското салдо се поддържа основно от износа на зърно, с принос от 3-4 млрд. лева, уточнява
бизнесменът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Няма оправдание , ако не се дадат коледни надбавки за пенсионерите.
11
0
 
2
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
Вече са изядени
10
2
 
4
 
! Отговори
Някакъв палячо TooN преди 10 години
Man United, простите и ограничени хора си плащат данъците. Ти плащаш ли? И понеже си мишленце, затова не можеш да се мериш с котараците като доходи и мениджърско управление и мислене! Не ми се прави на умрял от глад с тези обработки и семена, в бранша съм под друга форма и много добре знам какво се вади от декър! И с машините не ми се прави! "Простите и ограничените" хора знаят доста неща, така че си *** в моите очи, "умиращия от глад". Поздрави и догодина - поне 18 лв от декър!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ба изяжти ги а, те пенсиите и без туй са свикнали на глад да не им е за сефте.
8
4
 
4
 
! Отговори
Man United преди 10 години
...aко ти остане субсидията, като печалба си добре! Айде сега платете и данъци + осигуровки, с тия пари трябва да се плащат лизинги, а забравих и горивото!Един приличен нов трактор струва 100.000лв, другите машини са още по-скъпи.Сектора е в изключително тежко състояние, но вие от къде да знаете? Стойте си на топло и гласувайте за БСП/ДПС/ГЕРБ и Паляка, докато аз и шепа други хора се опитваме да изкараме пари за пенсийте на родителите ви и за помощи/***.Просто сте смешни.
7
4
 
7
 
! Отговори
Man United преди 10 години
Вие сте изключително прости и ограничени хора.Някакъв *** под мен се е опитал да сметне 2+2 само, че не му се е получило.Аз съм младо момче, дребен производител.Тази година разходите ми са около 120лв/дка, приходите(+ субсидията) ще бъдат около 137лв.Как реши, че разходите са само една рента, която отдавна не е 15-20, ами в нашия район е 40-50лв(Бургаско).Освен това имаш:Обработки(оран/дискуване,сеитба,валиране,пръскане,семе,тор,препарати, жътва)На практика се получава така, че ...
6
2
 
8
 
! Отговори
Акъл море преди 10 години
Когато седесетата разбиваха ТКЗС-тата,хората на село викаха ура,че ще си получат нивиците.Колко нещо се окраде по това време от ВСИЧКИ!Бившите селяни от града също потъркваха ръце в очакване да станат милионери.Надявам се сега всички да разбират защо Ж.Ж.и Ф.Димитров направиха тези "реформи".За да няма България какво да яде и да върви НА МАЙНАТА СИ! Още по-зле ще става.Българите ще станат ратаи на охранени плантатори.Да видим докога ще искате атлантически ценности!
5
1
 
18
 
! Отговори
TooN преди 10 години
Тази година нали беше най-богата на реколта от 8 години насам? Рента от декар - 15-20 лв!!! Слагам ги 400 кг пшеница по 0.27 ст = 108 лв. Като добавим и субсидията, стават 135 лв. И това е минимума от декар, дами и гопсода!!! После, ей такива усти - "Ама едва кретаме, ще фалираме" и т.н. Да не говоря какви далавери правят със земите по селата, бедна ви е фантазията, ама нямам време да пиша сега.
4
6
 
19
 
! Отговори
Аз съм преди 10 години
Основните фирми на комунистите са от този бранш. Затова тези пари ще се върнат отново в партийните каси. ББ спря това кранче за кмунягите и насочи пари към животни и др. култури, затова го мразят оше повече.
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тия селяни забогатяха достатъчни и още искат да цоцат.да помислят че хорицата вече и хляб трудно си купуват.
2
1
 
26
 
! Отговори
вергил преди 10 години
При 27 лева субсидия на декар печалбата на зърнарите е огромна.Повечето имат по над 100 хиляди декара.Това са поне 2 милиона и 700 хиляди лева от субсидии.А баща ми гледа 10 декара домати и получи 270 лева субсидия.И продава доматите по 20 стотинки килограма на борсата.Догодина естествено ще спре да произвежда домати.После не се чудете защо ядем турски домати.
1
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАРАТ ДЖИПОВЕ С ГУМИ ПО МЕТЪР НА ВИСОЧИНА АМА ГЛАДНИ