Минималната заплата - в зависимост от средната и инфлацията

Адемов предлага нов механизъм за ежегодното й актуализиране
37
Минималната заплата - в зависимост от средната и инфлацията
Снимка: архив, Булфото

Размерът на минималната работна заплата да бъде обвързан с размера на средната заплата за страната, с инфлацията за съответната година и с линията на бедност. Този механизъм за ежегодно актуализиране на минималната работна заплата предлага министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, съобщи БНР.

Предложението ще бъде внесено за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество следващата седмица. Новият размер ще влиза в сила в началото на всяка година, като правителството ще определя месечен и почасов размер на минимално заплащане.

Новият механизъм

Механизмът предвижда размерът на минималното възнаграждение да не бъде по-малък от 35 процента от средната работна заплата за последното тримесечие, за което има статистически данни, както и да не надвишава 55 процента от него.

Чистият размер на минималното възнаграждение, след удържането на данъци и осигуровки, не може да бъде по-малък от линията на бедност за страната, пише още в предложението.

Месечният размер на минималната заплата ще бъде умножаван по индекса на потребителските цени за съответната година спрямо предходната.

В проекта на социалното министерство се предлага до 30 ноември на текущата година социалният министър да внася за разглеждане съвместен проект за новия размер на заплатата, който да е консултиран с бизнеса и синдикатите.

От началото на 2014 година минималната заплата става 340 лева. В предизборната си кампания БСП обеща минимална работна заплата от 450 лева в края на управленския мандат.

Още в началото на мандата Адемов даде заявка, че в механизма за минималната работна заплата ще има индикатори и критерии, като инфлацията, линията на бедността и средната работна заплата, защото тези „критерии са измерими и така правителствата няма да се изкушават да променят плановете за минималната работна заплата”.

Изчерпал се е моделът на минималната работна заплата и начинът, по който се формира и договаря в България?

Това е тема, която отдавна се дискутира в общественото пространство. Според експерти правилният подход е да се търси промяна, базирана на икономическа обосновка, защото досега заплатата се формира административно.

„От десет години насам за първи път се търси промяна, базирана на икономическа обосновка, защото досега административното формиране на МРЗ се подчиняваше на волята на финансовия министър. Включването на критерии като инфлация и средна заплата, превръщат механизма за формиране на МРЗ не просто в предизборен инструмент, а в инструмент, зависещ от икономиката“, смята Иван Нейков. Новият механизъм ще даде възможност да се прогнозира какво ниво може да достигне минималната заплата през годините. Предложението е в правилна посока и първа стъпка в правилната политика по доходите, смята той.

Според синдикатите е справедливо минималното възнаграждение да се вмести между линията на бедност и средната работна заплата, но определят диференциацията на базата на минималните осигурителни прагове като по-съвършен модел за оценяване на труда.

От Българската стопанска камара смятат, че минималната заплата трябва да се диференцира по три признака – по браншове, по сектори и по големина на бизнеса.

От Асоциацията на индустриалния капитал предлагат държавата да определя минималната заплата само в бюджетната сфера, а за частния сектор договарянето й да бъде в ръцете на бизнеса.

Принципната позиция на икономисти е, че минималната работна заплата въобще трябва да бъде премахната. Основният им аргумент е, че тя способства за сегментацията на пазара на труда, ощетява наетите и ограничава заетостта.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
....2лв. на монета (скоро и 5лв.).......Заплати съобразени с инфлацията.....Валутния борд си отива,пичове.........и слава Богу .......
30
0
 
1
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
освен това се смятат само заплатите от Държавиня сектор...частника може да дава колокто си иска, стига да покрива минималанта заплата.
29
0
 
1
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
куца ти много математиката - вземата се всички НЕТНИ заплати, за се изчисли средната запплата., минималната и максималната за страната
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мен ли нещо ми куца математиката или някой министър е недоучил. Как изобщо му хрумна минималната заплата да се изчислява на базата на средната при положение, че средната се изчислява на база на всички заплати - т.е. и на база на минималната. Получава се порочен кръг - всяко увеличение на мин. заплата увеличава средната откъдето следва ново увеличение на мин. заплата. От порочния кръг ще се излезе чак когато се изравни заплатата на чистачките и мениджърите. Или когато министЕра подаде оставка!!!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господа УМНИЦИ на БГ.,по този ваш критерий кога ние Българите ще стигнем средната евРО/МО/пейска заплата ,на Туткин ден ли? А ?
26
0
 
0
 
! Отговори
werti преди 10 години
До Срамно е да се расъж 21 депУтат
25
1
 
3
 
! Отговори
Ayvanov преди 10 години
Bg narod e v eu. Minimum 1000 evro mesechna zaplata za bg narod kakto e v darjavite ot eu. Razhodi za tok, voda, benzin, gaz, darva, telefon, danatzi i taksi bg narod plasta po-skapo ot drugite narodi. Paten danak i vinetki v Bg sa nai-skapi ot drugite darjavi v eu. BG e bogata s prirodni resursi. Ama mafiotski bg partii ograbvat bogatstvata na bg narod. Mega problem. Kade otiva bg proizvodstvo na bg orajie?
24
0
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
До Анонимен 25Е да, но Пенчо,Минчо и Кънчо от догодина ще си стегнат багажа в два куфара и отлитат да работят някъде другаде по света, за двойно повече и леля Кина остава безработна и изобщо няма да има значение за нея колко е минималната работна заплата, защото няма да има и такава.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До П.Петровами няма, само че, Пенчо, Минчо и Кънчо никога няма и да им хрумне да гласуват за някои от троегъзата, докато леля ти Кина си гласува за биесепето по default, и така определя битието на Пенчо, Минчо и Кънчо ....
22
0
 
3
 
! Отговори
Тоягов преди 10 години
Овчиците вече са стригани 45+23 години от комунистите.Сергей и Орешарски сега за последно искат да ги обръснат до кожа,за да си допълнят чувалите.НО идва зима,а какво ще се случи,бог да им е на помощ. Сега частните фирми с неизплатени кредити,глоби и съдии изпълнители трябва да оправят бакиите на некадърниците и мафиотите от политическите партии.
21
0
 
5
 
! Отговори
Фътю преди 10 години
Адемов пак обмисляш като за 01.10 нали щеше да вдигаш заплатите ама нъцки :-) сега пак ли ще кажеш ами обмисляхме не сме обещавали - хахахаххааха .... ИЗМАМНИК СИ ТИ - МУШАНГИЯ НЕДЕН !
20
0
 
11
 
! Отговори
Срамно е да се расъж преди 10 години
Предлагам депотатската заплата да стане 340 лв.Но депотата ще го искам всякя сутрен преди да тръгне на работа да се изкъпи .Сваленото белъо да бъде изпрано. Храна ще плати в стола на парламента. За семейството трябва да задели от тези 340 лв.Облекло , гориво отопление за него и семейството му има и болна жена не работи трябват лекарства , какво ще правим.Мили депотати тази минимална заплата е срам за България.
19
0
 
3
 
! Отговори
. преди 10 години
- Бззззззззззззззззззт ! - казала ношката- Хрлопхрлоло ! - казала гушата
18
0
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
С инфлацията добре, но какво общо има средната?!Примерно малка софтуерна фирма Пенчо, Минчо и Кънчо са програмисти, магистър инженери КТТ, прочели са над 50000 страници само техническа литература всеки, учили са 17 години и са държали около 70 изпита, работят по 10 часа на ден и изкарват по около 4000 лева на месец. Какво общо има заплатата на чистачката леля Кина, с основно образование, която чисти офиса по веднъж на ден и се подписва с Х ?!
17
0
 
16
 
! Отговори
набабаимфърчилото преди 10 години
по скоро средната заплата ще слезе до минималната.гладът отваря умът и очите
16
0
 
5
 
! Отговори
Иван Бухов преди 10 години
Минималната заплата я се върже я не се върже за средната, но пенсиите като са вързани за средния годишен облагаем доход защо не се спазва и ежегодно от първи февруари и ли март да се преизчислават всички пенсии съобразно полученият обл. дход зо миналата година. Това трябва да стане закон и да не си играем и подиграваме с пенсионерите с измисленото и прокламирано лъжовно и грешно "Швейцарско правило"!!! Ако е швейцарско нека си го ползват те, а ние закона, действащия закон!!! Бог да е с нас!!!
15
1
 
6
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
Да добавя ,БВП на бг е 40% от средноевропейския.а заплатите ни ...20% от средноевропейските.Нека се изравнят ПЪРВО с европейските съобразно БВП.т.е. двойно ,а после да се приложи формулата
14
2
 
20
 
! Отговори
7 преди 10 години
Корумпираните *** дето ни управляват сами си признаха колко трябва да е месечната издръжка на човек - за "бежанците" от маймунските държави някак си намериха по 1080 лева на човек месечно, а нас продължават да ни лъжат с 310 лева бруто, за пенсионерите 150. Тия отдавна трябваше да бъдат избити с камъни!
13
2
 
8
 
! Отговори
коци преди 10 години
Бракя форумжий,пари има колко сакате,ама е важното кой ги меша и дава?? Нали знаете,фело у казармата се вика "нема",а склада ше се пръсне от имане ! Требе ни един ПИНОЧЕТ !!!!
12
0
 
26
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
България и сега може да изхрани цялото си население - но страшно много се краде навсякъде!Ако, някой като Пиночет ликвидира крадците - нещата се оправят!