Минималната заплата - в зависимост от средната и инфлацията

Адемов предлага нов механизъм за ежегодното й актуализиране
37
Минималната заплата - в зависимост от средната и инфлацията
Снимка: архив, Булфото

Размерът на минималната работна заплата да бъде обвързан с размера на средната заплата за страната, с инфлацията за съответната година и с линията на бедност. Този механизъм за ежегодно актуализиране на минималната работна заплата предлага министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, съобщи БНР.

Предложението ще бъде внесено за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество следващата седмица. Новият размер ще влиза в сила в началото на всяка година, като правителството ще определя месечен и почасов размер на минимално заплащане.

Новият механизъм

Механизмът предвижда размерът на минималното възнаграждение да не бъде по-малък от 35 процента от средната работна заплата за последното тримесечие, за което има статистически данни, както и да не надвишава 55 процента от него.

Чистият размер на минималното възнаграждение, след удържането на данъци и осигуровки, не може да бъде по-малък от линията на бедност за страната, пише още в предложението.

Месечният размер на минималната заплата ще бъде умножаван по индекса на потребителските цени за съответната година спрямо предходната.

В проекта на социалното министерство се предлага до 30 ноември на текущата година социалният министър да внася за разглеждане съвместен проект за новия размер на заплатата, който да е консултиран с бизнеса и синдикатите.

От началото на 2014 година минималната заплата става 340 лева. В предизборната си кампания БСП обеща минимална работна заплата от 450 лева в края на управленския мандат.

Още в началото на мандата Адемов даде заявка, че в механизма за минималната работна заплата ще има индикатори и критерии, като инфлацията, линията на бедността и средната работна заплата, защото тези „критерии са измерими и така правителствата няма да се изкушават да променят плановете за минималната работна заплата”.

Изчерпал се е моделът на минималната работна заплата и начинът, по който се формира и договаря в България?

Това е тема, която отдавна се дискутира в общественото пространство. Според експерти правилният подход е да се търси промяна, базирана на икономическа обосновка, защото досега заплатата се формира административно.

„От десет години насам за първи път се търси промяна, базирана на икономическа обосновка, защото досега административното формиране на МРЗ се подчиняваше на волята на финансовия министър. Включването на критерии като инфлация и средна заплата, превръщат механизма за формиране на МРЗ не просто в предизборен инструмент, а в инструмент, зависещ от икономиката“, смята Иван Нейков. Новият механизъм ще даде възможност да се прогнозира какво ниво може да достигне минималната заплата през годините. Предложението е в правилна посока и първа стъпка в правилната политика по доходите, смята той.

Според синдикатите е справедливо минималното възнаграждение да се вмести между линията на бедност и средната работна заплата, но определят диференциацията на базата на минималните осигурителни прагове като по-съвършен модел за оценяване на труда.

От Българската стопанска камара смятат, че минималната заплата трябва да се диференцира по три признака – по браншове, по сектори и по големина на бизнеса.

От Асоциацията на индустриалния капитал предлагат държавата да определя минималната заплата само в бюджетната сфера, а за частния сектор договарянето й да бъде в ръцете на бизнеса.

Принципната позиция на икономисти е, че минималната работна заплата въобще трябва да бъде премахната. Основният им аргумент е, че тя способства за сегментацията на пазара на труда, ощетява наетите и ограничава заетостта.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
20
 
! Отговори
seira преди 10 години
ПО ВЪПРОСА ЗА ЗАПЛАТИТЕ:1.В БЪЛГАРИЯ ВСЕКИ РАБОТЕЩ МЪЖ НА СРЕДНА ВЪЗРАСТ, ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВА МИНИМАЛЕН ТРУДОВ ДОХОД (ЗАПЛАТА) В РАЗМЕР, ПОКРИВАЩ КАКТО СОБСТВЕНАТА МУ ИЗДРЪЖКА, ТАКА Й НА ЖЕНА МУ И ДЕТЕТО МУ!2. УВЕЛИЧЕНИЕТО НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ДА БЪДЕ В ДВОЕН РАЗМЕР НА ИНФЛАЦИЯТА НА ОСНОВНАТА "ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА". ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ВЪВЕДЕ МИНИМАЛНО ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ВСЯКА КАТЕГОРИЯ ТРУД И ЕДИННО МИНИМАЛНО ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ!!
10
6
 
12
 
! Отговори
емир преди 10 години
Е за разлика от герб и дянков, новото правителство поне вдига доходи. За някои 30 лева може би е нищожно увеличение, но за хора от провинцията, които оцеляват с 200-300 лева заплата не е никак за омаловажаване. Не беше редно по време на криза да се харчат милиарди за инфраструктура ( разбирайте усояване на тези пари от нечии обръчи)... Ако в продължение на 4 години герб не бяха замразявали разни доходи и пенсии сега минималната може би щеше да е поне 450 лева.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мдам, нека средната и минималната стават по-близки. Ефект: всички бедни стават еднакво бедни, а богатите по-малко и по-богати.3 милиона души ще взимат по 700 лева3 милиона души ще взимат по 400 лева1 милион души ще взимат по 2000 лева2000 души взимат по 1 милион лева.Идеалната формула за БСПИначе съм съгласен с последният параграф. Минималната заплата трябва да бъде премахната. Чак тогава конкуренцията ще се принуди да вдигне заплатите. Ноо комунизъм, дерзайте, Вие си ги избрахте.
8
3
 
9
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Адемоооооооов, маймунке на конци, каквито и да ги мъдриш, бабуине, нищо няма да стане. Без работеща икономика и малобройна, но ефективна администрация, всичките ти приказки са колкото за пред бабите по Кърджалийско...
7
3
 
11
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
Време е Хасан Адемов да се изсмее на цялата рая, която гласува за тях, Съсела, Тиквата и Лудият ***. Хайде да ви видя сега? Некадърни са, ама нали си ги избрахте? Както вика колегата отдолу и един студент по икономика може да предложи по-адекватни мерки и ви го казвам като такъв - студент по финанси. Радвайте се, ще ви увеличат заплатите с 50 лева(ако работодателя ви е навит), пенсиите с 20 лева, ама инфлацията ще глътне още. Радвайте са на ченгетата от ДС, от комсомолците, нали си ги избрахте
6
2
 
23
 
! Отговори
Лол преди 10 години
Хванете някой студент дето учи икономика и е първа или втора година, и ще ви предложи по-добри мерки от този псевдо-професионалист. Ежегодно актуализиране на минималната заплата = временно вдигане за спечелване на симпатията на определен социален слой, СВАЛЯНЕ след година поради необходимост (предотвратяване на тежки икономически последици).
5
1
 
5
 
! Отговори
BG преди 10 години
DQNKOV MASTIQTQ KAKVO POVTARQ6E ....4E GYRCIQ BILI PO ZLE OT NAS
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как може за фалирала Гърция пари за високи заплати да има а за българите винаги да няма?
3
3
 
18
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Какво смятате,какво предлагате,аман от експерименти 24 г. И сто механизма да предложите,пари има ли ,кой ще ги плаща тези заплати !!!
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целта на господарите е затягане на оковите а не разхлабване
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната демагогия