Почитаме Св. Димитър - предвестник на зимата и студа

Да почерпят Димитър, Димитрина, Димо, Драгомир, Даниела, Диян...
Обновена: 26 окт 2013 08:04 | 26 окт 2013 08:00, Александър Попов
27
Почитаме Св. Димитър - предвестник на зимата и студа
Снимка: Wikipedia

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец, празникът е наричан от народа Димитровден.

Народният култ към Св. Димитър го представя като по-голям брат-близнак на Св. Георги. Широко разпространена е поговорката "Св. Георги лято носи, а Св. Димитър - зима". Като предвестник на зимата и на студа, светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

В народния календар празникът на Св. Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега. На 26 октомври завършва традиционният период - от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници - пастири и ратаи. Работодателите се разплащат с работниците си, затова и празникът на Св. Димитър се нарича още Разпус.

На Димитровден се приготвят различни ястия от птици и зеленчуци.

Димитровден е приет също като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник е също на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

Св. Димитрий много пъти спасявал Солун от вражески нападения. Той бил почитан още от онези времена в Тракия и в Македония, припомня БТА. По-късно българи и гърци започнали разпалено да си оспорват "покровителството на небесния стратег Св. Димитрий от Солун". Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Българи и сърби го почитат като патрон на цялото славянство. Предполага се, че светецът е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 година.

На този ден да почерпят Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Даниела, Даниел, Диян, Дияна, Диан и Диана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
reostat преди 10 години
Димитровден е , здраве за имениците и на здраве на всички с ракийка и трушийка с песня за душата , абе и жената в кревата ,еи тъи хубава е хавата :)
26
4
 
4
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
А от дпс разрешили ли са
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДИМИТРОВ ДЕН Е НА 8 НОЕМВРИ ТАВАРИШЧИ. СЕЛСКИТЕ ТАРИКАТЧЕТА УСПЯХА ДА ВИ ПРОМИЯТ МАЛКИТЕ МОЗЪЧЕТА ЗА 23 ГОДИНКИ. БРАВО ЕВАЛА АШКОЛСУН..
24
1
 
9
 
! Отговори
? преди 10 години
"Предвестник на зимата(!), "народни вярвания", "традиционни ястия", "да почерпят" - и никъде и дума,че е великомъченик за Христа, що така, да не е нетолерантно нещо... Барем да си покажете общата култура го споменете. Безверници!
23
0
 
6
 
! Отговори
някой преди 10 години
Няма как на 26 октомври да почне зимата. Това е било по стария календар - Юлианския, по който Димитровден се пада след 2 седмици.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честит празник на всички именици - да ви е живо и здраво името
21
6
 
5
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Религиите са от дявола,защото не са истини,но Исус е ПЪТЯТ, ИСТИНАТА И ЖИВОТА,оставете поповете,папите,ходжите и юдеисткия да си Кукуригат,не им вярвайте !
20
4
 
1
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Бе бай СВ.Димитър си го почитайте, но да и8два по-бързо застудяването, че виното не влиза.
19
2
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
се ПРЪКНАХА ТОЛКОВА МНОГО "истини",при това заявявайкки ви,че "религиите са в услуга на обществото" ?! Ето защо ви се предлага толкова РАЗНООБРАЗИЯ-поименни,канонизиране на този и онзи,като целта е да се ПРИДОБИЕ меситиянство към вярата на заблудените,хулейки Господа и ИЗВЛИЧАНЕ на БЛАГА от продадени човешки души.Четете писанията ,вярвайте в Единородния към Отец и не приемайте "белега на звяра",които се поставя от попове,папата,ходжата и юдейсткия .
18
2
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
с лиценза* на лукавия,като при това сменят името на Бога с името-човешко -Мохамед.Израилтяните още чакат месия,като отхвърлят Твореца и Създателят на всичко,чието име е Исус,Който е Духът и Отец в Него.Поповете правят "комбинирани истини" включвайки извадки от Стария и Новия завет,канонизирайки "звяра" пак с лиценза* на дявала.Всичките те ви предлагат аналог на Божията истина,притурвайки и изваждайки от Неговото слово.Кой може да модифицира Духът или още Божията истина ?! Не са ли опитите на Сатана да отвлече и заблуди "вярващите" към погибел ? Как ,когато Господ Бог е един,се ПРЪКНАХА ТОЛКОВ
17
2
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
"Свързва се","почите се","вярва се",но ЗА КАКЪВО СТАВА ВЪПРОС ! Някога един човек-мюсулманин сподели: "мюсулманството/исляма/ е най-новата и добра*/модифицираана религия/.Малко предистория сега. В Стария завет Господ е говорил на пророците и народа Си да изпълняват,това,което трябва.Обаче пак хората под въздействието на заблудите на Сатана не се покоряваха на Господа.После сам Господ се яви на света,изявявайки истината и спасението в пълнота и слава.Името Му е Исус.Мохамеданите "почитат" Исус като пророк,но не и Неговата истина,подменяйки я с лиценза* на лукавия,като при това сменят името на
16
8
 
5
 
! Отговори
Да преди 10 години
Религиозните "празници" са примитивни суеверия за немислещи хора.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИКИ КОИТО НОСЯТ ИМЕТО ДИМТЪР ДИМИТРИНА И ТАКАКА НА ТАТЪК , БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ,ДА ВИ Е СВЯТО ИЕМЕТО
14
0
 
13
 
! Отговори
Наздраве! преди 10 години
Името Димитър не от гръцки произход. То е доста по-старо и им прото-индо-европейски произход. Първоначално то е женско име - Дам-тра и означавало ровеща в земята, тогава не е имало земеделие и жените и децата са търсили грудки, луковици и т.н. за храна. Гърците също използват това име - Деметра става богиня на плодородието, земеделието... След това става мъжко име. Гърците крадат историята на всички народи - факт. Сега крадат еврофондовете.
13
2
 
4
 
! Отговори
жалки курви преди 10 години
До 7 коментар, не си ли разбрал че тези журналистически *** на порнографията "днес.бг" получават заплата от фиромикимаусковски Груефски? Жалки олигавени *** дето чакат поредната порция *** секс! За това гърците са им сложили вибратора на ***.......
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Димитър, Димитрина а) разговорна форма от Димитри(й) - от гр. Demetrios - "посветен на богинята на плодородието Деметра", б) свързва се със свети Димитър. Много разпространено в цялата страна.Кирил гр. Kyrillos - "господарски"Методи, Методия гр. Methodios - "който изследва, води се по метод"Георги, Георгин, Геро, Гето, Гиньо, Гоце, Гошо от гр. georgos - "земеделец"; име на календарен светия
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гръцките имена са най-многобройни, защото повечето светци са от елинизираните области на Източното Средиземноморие. Понеже около 2/3 от календарните светци и мъченици имат гръцки имена, техният брой у нас надминава 200, а с производните и видоизменени форми няколко пъти повече.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Димитър е популярно българско мъжко име с гръцки произход. Гръцкият първообраз Dimitrios води началото си от античната богиня Деметра. Поради известността на раннохристиянския светец Свети Димитър името е широко разпространено, в различни варианти, в православните страни. Формата "Димитър" се среща само в България.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По публикацията работи: Александър Попов, представител на микимауседонска психопатия!
8
2
 
16
 
! Отговори
Наздраве! преди 10 години
Димитър е бил войник от армията на Римската империя и се е бил срещу славяните, които атакували много пъти Солун - но след това славяните го приемат за един от най-важните свои светии. Етническият му произход не е известен.Дойде ли св. Димитър - идва и зимата, но по календара стар стил, т.е. след две седмици.Да си жив и здрав, Димитре! Наздраве!И не шофирайте пили, макар да имате празник!