В СУ заседават заради окупацията, омбудсманът готов да помогне

Студентите да протестират пред КС, посъветва проф. Драганов
Обновена: 28 окт 2013 10:50 | 28 окт 2013 09:31,
120
В СУ заседават заради окупацията, омбудсманът готов да помогне
Снимка: Булфото

Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес от 14.00 ч. свиква извънредно заседание на Академичeския съвет заради окупацията на сградата на Ректората от студенти.

Днешният ден е неучебен за студентите от СУ. На заседанието на Академичния съвет се очаква ръководството на СУ да вземе решение по повод на бъдещите действия заради окупацията на Ректората от "Ранобудните студенти".
Студенти окупираха вечерта на 25 октомври централната сграда на висшето училище и се обявиха в декларация за оставка на 42-то Народно събрание и за предсрочни избори.

Бих приел да съм модератор на среща между премиера и студентите, заяви пред Нова телевизия омбудсманът на България Константин Пенчев.

Премиерът Пламен Орешарски заяви в неделя, че е готов да се срещне с „окупаторите“. Те от своя страна поставиха условия срещата да се проведе в Ректората, да се излъчва на живо, а модератор да е омбудсманът Константин Пенчев.

Във връзка с окупацията на Софийския университет, протестите и контрапротестите Пенчев заяви, че се въртим в една и съща схема.

Още по темата
„Когато някой протестира, при всички положения този протест създава неудобства за други хора”, допълни той.

По думите му от февруари ни се втълпява, че българският народ е тълпа от безделнци, а в същото време искаме да има гражданско общество, после казваме, че хората на протестите са купени. Според омбудсмана сме свидетели именно на формиране на гражданско общество.

Настроенията сред преподавателите по отношение на окупацията на Софийския университет са раздвоени, коментира пре Нова телевизия проф. Драгомир Драганов.

„Подкрепям исканията на студентите, но в същото време това е грубо нарушение и на закона, и на нашия правилник в университета”, отбеляза историкът.

„На мен ми е забранено да ходя на работа. Не е ли унизително за един професор да го блъскат и да не може да стигне до работното си място”, попита преподавателят.

Драганов посъветва „Ранобудните студенти” да окупират Конституционния съд, а не Алма матер. Той посочи, че университетът не е място за предявяване на политически искания. Историкът е на мнение, че студентския протест постепенно ще утихне.

Окупацията на Ректората ще продължи, докато бъдат изпълнени исканията ни, каза пред БНР един от участниците в протеста - студентът от Математическия факултет Александър Витанов. На призива на премиера Пламен Орешарски да не се стига до крайности в протеста, Витанов отговори:

Протест, който не пречи на никого, не е никакъв протест. На нас със сигурност не ни е най-приятното нещо да не спим по цели дни и нощи и да будуваме в Софийския университет. Ние го правим, за да привлечем вниманието на хората.

Студентите, окупиращи Ректората, са против опитите на партии да използват акцията за повдигане на рейтингите си, каза още Александър Витанов.

Според ректора на СУ проф. Иван Илчев обаче е време окупацията да спре.

"Сега не е времето, не е мястото и не е това начинът. Студентите дадоха един достатъчно ясен знак какво искат. Но същевременно е лесно да си герой, когато на раменете ти не виси грижа за семейство, за заплата, за хора, за които си отговорен. Така, че идеализмът трябва да се съобразява с отговорността. Протестът започва да върви срещу себе си. Той привлече апетитите и мераците на доста хора от различни политически групировки да се възкачат на раменете на студентите към ново стъпало в своята политическа кариера", коментира той пред БНР.

Вчера студенти, които не подкрепят окупацията, и контрапротестиращи атакуваха заключените врати в двора на Софийския университет с искане за дебати. До сблъсъци не се стигна, но напрежението видимо се покачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
bravo na studentite
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
a be hora ne vsichko e parrrrrrrrrrrrrrriiii .BRAVO NA STUDENTITE I DANO NIAKOI GI CHUE .A ZA NAS SRAM CHE NE SI POTKREPIAME DECATA V BORBATA ZA PO DOBAR JIVOT
95
0
 
4
 
! Отговори
Стачкуващ преди 10 години
Омбудсманът да вземе да гледа съдебната система, дето никаква я няма.
94
2
 
11
 
! Отговори
Мълчанието на агнето преди 10 години
Мисля следователно съществувам. Стачкувам, окупирам следователно съществувам, но не мисля. Е редно ли е, след всеки нови избори да има нови окупации? До кога ще окупирам? Лесно им е на другите, те мислят. Аз искам, но не зная какво...
93
9
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До Анонимен Между другото без да съм фен на ГЕРБ,все пак те спечелиха изборите но не управляват.Това е още една причина да има нови избори.
92
6
 
11
 
! Отговори
роки преди 10 години
Абе обявете нулева година, да видите какво ще им се случи на тия ***!
91
9
 
14
 
! Отговори
вокил преди 10 години
Тези протести са платени от Цветанов и Тиквата, от Прокопиев и Цветелина!
90
3
 
10
 
! Отговори
вокил преди 10 години
До sorryОкупитали са ти главата, във ВТУ са изгонили окупаторите с шамари!
89
13
 
13
 
! Отговори
sorry преди 10 години
Окупирани са още 3 три университета , а "Днес" мълчи,като бит г.з.Браво млади хора!24 годинистигат
88
13
 
17
 
! Отговори
Гого преди 10 години
Проблема в България се казва Бойко Борисов , и докато не вкара държавата в гражданска война няма да миряса. Ако найстина милеете за страната си не му се връзвайте не го подържайте.
87
6
 
15
 
! Отговори
Учуден преди 10 години
В този форум, независимо под коя статия, е пълно с платени писачи, който са тук само за да плючт ГЕРБ. Това доста отклонява темата на дискусията (зарбира се умишлено), независимо каква е тя, към ГЕРБ. Това на кой-се плаща тук май стана явно на всички, като моля не приемайте това за защита на ГЕРБ или друга политическа партия. Всичките са зле и корумпирани и за това поретестират студентите. И това е реалността.
86
12
 
13
 
! Отговори
студентка от преди преди 10 години
чувствам се омерзена от случващото се.Не се спират десните,яхнаха децата ни.Те крещят за оставка,но за по нататък нямат мнение.Важното е да има оставка.Не си дават сметка,че на едни нови избори нито Бойко,нито Костов и производните му ще спечелят.Народа се опомни вече,не желае хора като тях.Гледайки поведението на Борисов се сремувам,че съм българка на която той е бил премиер.Тази грешка няма да се повтори.Тогава пак ли ще продължава така?До война ли ще стигнем?Защото НАРОДА не е в София а МАФИ
85
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЪРЖЕТЕ ПОПА (МУТРАТА) ЗА ДА Е МИРНО СЕЛОТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
84
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Олигарсите Прокопиев и Златев, както и банкстерите Хампарцумян и Божилов, последният съдружник на Цветелина Бориславова са в настоятелството на СУ. И тия смешници вътре се борили срещу олигархията! Как бре, ненагледни павиани? Като вземате кинти от Златев и Прокопиев? Мухахахаха, такова порно само в България може да бъде представено за протест!
83
18
 
15
 
! Отговори
seira преди 10 години
ТИЯ "ОКУПАТОРИ", ОСВЕН СЕБЕ СИ, КОЙ ДРУГ ПРЕДСТАВЛЯВАТ?"ДЕМОКРАЦИЯ ПО БЪЛГАРСКИ" - ЖАЛЪК ВОДЕВИЛ...ВЪОБЩЕ: ГОЛЯМ СМЯХ!!!
82
17
 
19
 
! Отговори
POLICIA преди 10 години
Типична *** проява , не бяхме очаквали точно това от Студенти , колко ли са инвестирали ГЕРБ в този Проект?
81
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен(`Abe`cerven`***,ti`ima6`li`deza.Skoro`6te`izceznete`i`Vie`dkreq6tite`cervenite``bokluzi,
80
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А в НБУ няма ли да окупират?
79
9
 
22
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Как да се отнасяме към тези 240 депутата ,които са окупирали народното събрание и години наред не допускат нормалните хора вътре.На всичко от горе си правят огради и си ги слагат ,където си искат създавайки проблеми на гражданите.
78
8
 
24
 
! Отговори
наката преди 10 години
много се чудя къде са другите студенти от ВАРНА ,БУРГАС например.време е цялата страна да се обедини срещу общото зло.