Държавата дължи над 1 млрд. лв. за здравни вноски

За пръв път НЗОК няма резерв за буфер
Обновена: 31 окт 2013 07:55 | 31 окт 2013 07:14, Камелия Цветанова
71
Държавата дължи над 1 млрд. лв. за здравни вноски
Снимка: Булфото, архив

"За първи път сметките на касата са на нула", отчита в интервю за "Стандарт" д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК. Тя посочва, че в предишни години касата е имала резерв. Сега няма нищо, а поне 200 млн. лв. трябва да има зад гърба си. Освен това е редно в един такъв буфер да се акумулира преизпълнението от приходите от здравни вноски, ако има такова. Здравните вноски не трябва да изтичат някъде, а да се дават за здраве.

Бюджетът за 2014 г. е почти равен на тазгодишния. Целият проблем за 2014 г. идва от проблемите с бюджета за 2013 г. Трябваше да се изплатят средства на болниците. Надзорният съвет е решил ежемесечно да определя колко процента от дейността може да се изплати. За септември, октомври и ноември ще бъдат изплатени по 80%.

Хоспитализациите през 2013 г. са 100 000 повече и само това струва 70 млн. лв.

Държавата дължи над 1 млрд. лв. за здравни вноски, но не ги плаща, съобщава "Телеграф". Това стана ясно на вчерашното заседание на Обществения съвет по проблемите на здравеопазването. "В момента се внасят 4% осигурителна вноска за децата, което прави около 330 млн. лв. За пенсионерите вноските са 640 млн., или общо 970 млн. лв.

Държавата досега е внесла 941 млн. лв. За останалите 7 групи, които трябва да осигурява, явно не внася нищо", обясни шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Още 100 млн. лв. допълнително към бюджета
за здраве за 2014 г. поискаха от БЛС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: НЗОКвноски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
metro57 преди 10 години
В ЗЗО е предвиден задължителен резерв от здравни осигуровки за да не фалира касата. Ако има преизпълнение е указано, че то се използва за увеличаване на клиничните пътеки и актулизацията им, ако се налага, като резервът остава същият. По ЗДБ всичко до края на годината се занулява, но този на касата трябва да се прехвърли /ако не беше Дянкофф де/ В началото на т.г. от бюджета й бяха източени 100млн НЕЗАКОННО от вноски за минали периоди, направени т.г. Кой може да гарантира, че не са откраднати?
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има песен за Дянков. Човека взе парите, каза чакай малко
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Покъртително е. Принуждават болниците да се превръщат в търговски дружества и да въртят схеми за заетост на леглата, правене на безсмислени изследвания и назначаване на най-скъпите пътеки. Всичките здрави *** са с ТЕЛК и взимат пенсия по болест, ама преди явяването на ТЕЛК ходят по изследвания, за да трупат документи. Свиваш после разходи като съкращаваш персонал, няма кой да лекува хората, държиш ги по 3-5 дена, за да си вземеш парите и ги изхвърляш недолекувани. Порнография.
57
4
 
7
 
! Отговори
qwerty преди 10 години
Това е защото Боко ги изтегли,да строи магистрали и да се разплаща с бедните зърнопроизводители,като *** и други мафиотски организации.
56
0
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 10 години
До Петрова ЕСТЕСТВЕНО КАКТО В ЧАСТНИЯ СЕКТОР СИ ПЛАЩАМЕ НИЕ ОСИГУРОВКИТЕ ТАКА И ЗА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ
55
2
 
7
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Шведската тройка е във вихъра си за пет месеца успяха да занулират броячите на НОИ, НЗОК и къде ли не. Къде похарчихте заема за актуализацията на бюджет 2013г. та сега ривете за бюджет 2014г. и изплюите камъчето и кажете колко още милярди ви требват до края на мандата та да *** и задавите дано!!!ОСТАВКА бе глухари ***
54
1
 
8
 
! Отговори
Петрова преди 10 години
Защо всички държавни служители не си плащат сами осигуровките?Защо трябва държавата т.е. ние да им ги плащаме?
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Периодично в НС се повдига въпроса за криминализиране неплащането на данъци и осигуровки. Не искам да изпадам във филипики по темата.По-скоро съм любознателен, какви точно мерки са предложени и в крайна сметка ефективно ще се приложат, когато именно държавата (в лицето на някоя от институциите) е некоректния платец. На много места из Арабистан, ако отидеш в банката с фиша за заплата и той се окаже невалиден, до края на деня срещу фирмата е тръгнала процедура по обявяване в несъстоятелност!
52
0
 
15
 
! Отговори
БПФ преди 10 години
Държавата отдавна се е превърнала в юридически мегамангал, който не си плаща дълговете и сметките, но рекетира другите да плащат, без да получават нищо насреща.
51
0
 
0
 
! Отговори
porvari преди 10 години
възможност за допалнителни доходи чрез гледане на реклами може да се регистрирате тук neobux/?rh=64696B656565 така помагате и на мен . Успех
50
9
 
7
 
! Отговори
sf преди 10 години
ДОкато Дянков, когото мразите бе министър-парите не бяха в излишък(заради предишното БСП правителство), но се намираха!! Сега - на ви Чобанин министър: ще гризете гегата!!!
49
4
 
8
 
! Отговори
hahaha преди 10 години
Червените сополи съсипаха държавата само за 140 дена управление :) Елементарно е да се сметне за пълен мандат какво ще се случи с държавата!!! Гнойната коалиция е един тумор, който трябва да бъде премахнат, въпреки болката от рязането на здрава тъкан около образуванието. Браво студенти, поне вие имате доблест да се изплюете в грозното лице на смахнатата и подкупна политическа *** в БГ!!!
48
2
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ преди 10 години
Вдигнахме вноските на Трайно Безработните още януари 2009 г. от 10.4 лв. на 16.8 лв.
47
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами няма пари като "умника" Дянков взе парата и сега даже не се чува къде е......ама ако има избори гласувайте пак за гроб, само до тогава и дунав мост2 да не падне...
46
0
 
12
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
Скоро ще разберете коя демокрация е предвидена за нас. И както са го подкарали крадците от БСП,ГЕРБ, СДС,ОДС,ДПС, КУНЕВА, АТАКА след 30 години България няма да е има ще бъде new Israel or new Turkey.Ако не друго сегашните управници правят Бай Тошо БЕЗСМЪРТЕН в очите на хората.Всичко печалив;о се приватизира и разби , ЧЕСТТИТО НА ПОСЛЕДниТЕ БЪЛГАРИ
45
4
 
14
 
! Отговори
Българе преди 10 години
Ми звъннете на Бойко бе, неговия Дянков прави бюджета за 2013, поискайте си и 1.5 милиарда резерв обратно и да ви закърпи бюджета! Що мълчахте миналата есен?! Крадлива пиянска пасмина са 80-90% лекарите, и то некадърна, но алчна!
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой назначи за шеф на НЗОК сестрата на Илиана Йотова??????Е как няма да има източване от тея годни комунисти
43
0
 
4
 
! Отговори
2011 преди 10 години
До ТракторНе намесвай всички пенсионери бе мушморок.Пиши конкретно кои пенсионери се възползват от държавната хранилка.И ако имаш съвест сравнявай.
42
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
То наистина става толкова смешн , че чак жалко.Само погледнете заглавията:Държавата взела над милиярд лева в бюджета на НЗОК.Животновъдите получили повече пари от предвидените / от бюджета/Я Здравната каса била фалирала ?????
41
2
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
До Adam SmithВноските за пенсионерите са за сметка на бюджета и те са част от този милиард, който престъпната държава не е платила.