Половин милион българи отказват да плащат за здраве

400 000 дори и да искат, нямат пари, призна Румяна Тодорова
136
Половин милион българи отказват да плащат за здраве
Шефът на НЗОК Румяна Тодорова. Снимка: БТА, архив

Около 250 000 са българите, които отказват да си плащат осигуровките, въпреки че имат финансова възможност. Това каза шефът на Здравната каса Румяна Тодорова по БНТ.

Около 1 милион българи ги няма в страната, още 1 милион не се осигуряват. Сред тях има хора, които никога няма да могат да си платят, това са около 400 хиляди, има и малка група, които пък не знаели, че има здравно осигуряване, но 250 хиляди не искат да си плащат вноските, въпреки че имат пари, обясни тя.

Заради това приоритет за следващата година ще е максималното събиране на вноските, което според Тодорова
чисто математически изглежда лесно, но явно не е така.

Още по темата
Относно дефицита в бюджета на НЗОК за тази година тя се надява, че НАП ще успее да намери парите, защото иначе държавата няма откъде да вземе.

Въпреки това тя обеща, че болниците ще си получат парите, макар че и за ноември пак ще вземат 80 на сто от изработеното.

„Целта не е да се изостря напрежението, Kасата прави максималното“, коментира Тодорова. 

Болниците ще получат парите си за всичко, което са изработили, но 20% от отчетените дейности ще бъдат разплатени от предстоящия бюджет, поясни тя.

Тодорова смята, че с 80 на сто от парите, които болниците ще получат, могат да съществуват известно време.

„Ситуацията е такава, повече от това Kасата не може да направи, дори сме спрели всички други плащания, а НЗОК  има ангажименти към поддръжка на информационни системи, но дори там сме икономисали нещата“, добави Тодорова.

Относно средствата от здравни вноски, които стоят в резерв и Kасата не може да ги харчи, тя разясни, че всъщност нищо не може да се направи, защото има 2-процентова бариерa, която дефицитът не може да се надвиши.

Според нея, ако НЗОК можеше да разполага и с тези средства, вероятно щеше да се разплати на 100 процента с болниците.

360 болници има в страната, нещата не са толкова страшни, ако тръгнем да разсъждаваме по този начин, отговори Тодорова на въпроса има ли опасност да затворят някои болници, както и да се стигне до спиране на плановия прием в „Пирогов“.

Тя се оплака и от нормативната база, която определи като „безумна“, защото по средата на годината в позитивния лекарствен списък се включват нови лекарства, които струват много пари и се оказва, че Касата на 1 юли трябва да плаща милиони допълнително.

Според нея не е редно НЗОК да плаща и за ваксините, както и за лечението на хората с редки заболявания.

В Закона за здравето е записано, че ваксините са грижа на държавата. Говори се, че в съседна Турция има полиомиелит, представете си, че това наистина е така, Касата няма пари, а и няма буфер зад себе си, коментира тя.

Румяна Тодорова призна, че и с увеличаването на заплатите на служителите в Касата доникъде не се стигнало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: НЗОКвноскиТодорова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
2
 
! Отговори
Жорж преди 10 години
Събуди се Българинооо... За пореден път те правят на ***. Помислете, дори и тези които си плащат осигуровките, когато посетят болница пак се бъркат в джоба и плащат отново. Парите се крадат от управляващите. *** мръсни и крадливи.
124
0
 
9
 
! Отговори
Ivan Simeonov преди 10 години
Kакво здраве конопищице?Ти плащаш ли за нещо в магазина без да си го получила?Ха познайте кой са тези пловин милион...близко до акъла нали?***,онези същите ***,които соросовите НПО-та наложиха в България да се наричат роми..???Едно е ясно,ние им плащаме тока!Ние им плащаме здравните осигуровки,ние им плащаме данъците,и всичко!!!Защото *** БЪЛГАРИН НЕ ХРАНИ!!! Народна мъдрост!
123
0
 
6
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Не се ли направят лични партити,нищо няма да се промени.Цял живот пращам здравни осигуровки и никога няма направлениили каквото друго е необходимо.Добре че си направих лична здравна застраховка,че малко се облекчи положението.Направета една болница за бедни и неосигурени и там да се прави за тях,това което е възможно.
122
1
 
12
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
За да не искат да си ги плащат има причина - и тя е в това, че независимо какво плащат като осигуровки, в края на краищата, за да получат адекватна медицинска помощ, трябва да си доплатят. Тука не включвам безработните, които НЯМА от къде да намерят пари за осигуровки, и ***, на които им е през отверстията за осигуровки.
121
0
 
7
 
! Отговори
Валери преди 10 години
То НАП не спи, а прибира по собствените си сметки, най-вече ръководството и за това няма и да има пари!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
120
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В касите догодина текучеството ще е 50 % . Тая година е 30 %. Да видим кой ще ви работи без пари уважаема Тодорова. 400-500 лева заплата от години - крадлива ръководна пасмина такава.
119
0
 
26
 
! Отговори
БГ преди 10 години
НАКАРАЙТЕ ***-ВАШИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ И НАЙ-ГОЛЕМИ КОНСУМАТОРИ НА БЕЗАПЛАТНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ-ДА СИ ПЛАТЯТ ОСИГУРОВКИТЕ.ЗА САТЕЛИТИ,РАКИЯ И КЕБАПЧЕТА ПАРИ ИМАТ,ЗА ЛЕЧЕНИЕ НЯМАТ И ЦИЦАТ ОТ НАШИТЕ ОСИГУРОВКИ,ЗА КАКВО ПЛАЩАМ ДА БЪДА В ЕДНА СТАЯ С ВМИРИСАН НЕОСИГУРЕН КРАДЛИВ ***,ЗАЩО ТОГАВА ПЛАЩАМ?
118
0
 
10
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
"Половин милион българи отказват да плащат за здраве" НЕ ОТКАЗВАТ. НЯМАТ ВЪЗМОЖНОСТ.ТО И СМИСЪЛ НЯМА!бе-е-е-е-***-е-е-е-е
117
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до съвестното - бе-е-е-е-е...Такива като теб могат да "Четат и гледат"?! Айде, бе-е-е-е-е...Нямало комунистическо управление - бе-е-е-е-е....Он съвестно си плащал - бе-е-е-е-е....Издържал пенсионер, ученик, студент, ***, военен, полицай, държавен чиновник - бе-е-е-е-е....и още една дузина наглеци- бе-е-е-е-е....Голям умник е - бе-е-е-е-е....Поне дал Бог ***, на територията - бе-е-е-е-е...Аман от такива - бе-е-е-е-е!!!бе-е-е-е-***-е-е-е-е
116
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наскоро в едно интервю А. Райчев каза, че в Б-я има 400 (болници, 58 ВУЗ-а, 25 банки и само 6 мелници и че нямало начин която и да е система да издържи на това състояние. Кой допусна да има 400 болници?! Повечето работят с НЗОК. Кой допусна източване на касата чрез неплащане на осигуровките за тези, за които трябва да плаща държавата, търговете и цените на лекарства и консумативи и т.н.? А после "Защо хората не плащат?" Ами ето затова не плащат. Разрухата се проектира от върха надолу.
115
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политиката на висока безработица и ниски заплати води до фалит здравеопазването и образованието, защото те разчитат на пари от данъци и осигуровки. Когато имаш висока безработица и ниски заплати, трябва да вдигнеш данъците на богатите и на тези които могат да плащат иначе цялата система върви към фалит. Другата възможност е да се приватизират болниците и училищата, но тогава само богатите ще могат да се лекуват и учат, а останалите ще трябва да умират или да живеят на помощи.
114
0
 
3
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До Анонимен 116Значи вие, които съвестно си плащаме осигуровките издържате МАФИЯТА, объркан мой честен и точен съгражданино!
113
2
 
1
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До Анонимен119Кой плащаше, умнико?
112
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За наивниците искам пак да подчертая, че в миналото, нито образованието, нито здравеопазването беше безплатно.
111
0
 
3
 
! Отговори
ами сега преди 10 години
Тя сама си е отговорила , нямало българи , дефицит мааму няма българи, няма и динеро , свиквай майна няма и няма и няма и няма и няма няма няма и пак няма ! Как беше лафа като не ти изнася изнасяи се ...... , дефицит мааму , пък янките си печатат ли печатат щот могат .
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Амии, нормално след като не го получават
109
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чета и гледам, че има много нагли типове тук. Единият писал, че имало комунистическо управление и затова не плащал, другия че нямал пари, третия че Боко бил еди какъв си. Значи ние, които съвестно си плащаме осигуровките ще издържаме пенсионер, ученик, студент, ***, военен, полицай, държавен чиновник и още една дузина наглеци, които не искали да плащат. После като ги заболи ***, тичат до болницата, почват да реват и да плюят системата. Наглеци.
108
0
 
4
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До За кравата на снимкаЧичо Сам им плаща да ни морят, ама ние сме гадни -- не мрем, че и доктори търсим)))
107
3
 
12
 
! Отговори
8 преди 10 години
Ако имах възможност, НЕ бих плащала! Първо, защото компанията, в която работя, ме осигурява в допълнителен здравен фонд, който при всички случаи е по-надежден. Още повече с него не ми се налага да плащам потребителска такса всеки път като посетя лекар. Цената на такъв допълнителен фонд е към 300лв. на година, поемат и лекарства. Ако имах законовото право, нямаше да плащам здравни осигуровки. Вече видяхме и как хора, плащали цял живот са оставени да умират от лечими болести!
106
0
 
15
 
! Отговори
За кравата на снимка преди 10 години
Осигурете на този народ нормални доходи, за да има от какво да цицате!Като нямаш крава няма да пиеш мляко.