Българинът събира, събира, накрая изсипва всичко в къщи, коли...

Финансовият консултант Мариян Йорданов за успешната инвестиция
Обновена: 18 ное 2013 23:02 | 18 ное 2013 19:40,
138
Българинът събира, събира, накрая изсипва всичко в къщи, коли...
Снимка: stock.xchng

Депозитът не е инвестиция, а подготовка за инвестиция, заяви консултантът по лични финанси Мариян Йорданов по време на лекция пред учениците от 12-и клас в Софийската частна гимназия "Банкер".

За да направите успешна инвестиция, трябва да са изпълнени три условия едновременно. Първо предварително да сте обмислили какво искате да купите, защо и на какви цени. Така ще сте психически готови за покупка, когато шансът се появи. Също така на второ място трябва да търсите инвестицията, като проучвате и следите. На трето място трябва да имате парите, с които да участвате, каза пред учениците Йорданов.

Проучвания показват, че дори в САЩ от 500 души, започнали работа на 25-годишна възраст, само 25 са финансово независими на 65-годишна възраст. Останалите трябва да работят или зависят от други хора, за да се издържат.

Пасив е нещо, което го купувате, а след това иска да харчите още пари за него. Идеален пример е лекият автомобил или жилището. Добър пример са и цигарите, които не само струват пари, но и влошават здравето и носят разходи за лекарства.

Актив е нещо, което го купувате и след това ви носи доходи, с които, ако искате, си купувайте пасиви за забавление.

Актив обаче не е да купите акции точно преди срив. Или да купите бизнес точно преди да фалира. Въпреки че акциите счетоводно се водят само като актив, те не само могат да бъдат пасив (да носят загуби), но могат да доведат до изчезване на спестяванията ви.

Актив не е това, което счетоводителите записват в лявата страна на таблицата. Акциите и имотите могат да са чист пасив, ако са купени на неадекватни цени, поясни Йорданов.

България е в челото по притежаване на лично жилище в Европа и това директно показва причината да сме бедни.

По думите му любовта по инвестицията в жилища е тежък воденичен камък, като причините са много. Например строени са големи жилища „за децата“, а те са емигрирали и много жилища стоят празни или баба обитава къща от 200 квадрата.

"Купуването на пасив е награда за българина, например покупката на скъпа кола с трудно изработените пари. Напротив - с тези пари трябва да се купи актив, който да носи доход и евентуално с този доход да се купи пасив. Нужно е да се осъзнае, че покупката на пасиви убива благосъстоянието.

Покупката на активи изисква знания, които българинът рядко има желание да получи, например с четене в интернет, мислене и правене на планове. Важно е да се поддържа списък с реалистични идеи за правене на пари", твърди консултантът.

Цялата лекция прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
1
 
! Отговори
До спиш ли юроде преди 10 години
Нямам никаква симпатия към комунистите, по лични причини включително - мисълта ми беше че те продължават да управляват не само в лицето на бсп но и на останалите "клонове" сдс/герб/рефБл.. и тука хората трябва не да се връзват на игрите на многоглавата ламя! Студентите нямат ИДЕЯ да демонтират системата, да спрат кранчето на мафията, само сменят една "глава" с друга.Троцкистите победиха в международен план - това трябва да се осмисли от всички! Национализмът е единствената им преграда по пътя
119
3
 
3
 
! Отговори
КОЛЮ... преди 10 години
Не разбрах КОЙ е актива който да си купим...всеки актив е потенциален пасив....и как разбрахте КОГА е момента за покупка на пасив със средства от актив.....МЕНЕ МИ СЕ СТРУВА ЧЕ НЯКОЙ НЯМА РАБОТА ИЛИ ИМА ПРЕКАЛЕНО ИЗЯВЕН КОМПЛЕКС ......ДА ГОВОРИ ПРАЗНО И ДА ГО СЛУШАТ ПРАЗНИ !!!
118
0
 
2
 
! Отговори
Ot Germania преди 10 години
Bravo na Ikonomika, HPLC i mnogo drugi.BG-sindroma ne prestava da deistva i sled kato sme po 4uzbina. Sled 20 godini v Germania imam ne samo sobstena kashta no i 8 apartamenti ot 2-4 stai. Naema e mojata Pensija !Estestveno imotite trjabva da se poddarzat-HPLC e mnogo prav.
117
1
 
24
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Не понасят факта, че жилището ти дава независимост. Вярно е, че те ограничава като мобилност, но винаги можеш да се прибереш в къщи ако останеш без работа и с много малко средства можеш да преживяваш докато си намериш нова работа. Това не се вписва в рамките за контрол и послушание на стадото. Така, че живейте си в имотите и се дръжте като голяма сплотено семейство цялата фамилия - другото са глупости!
116
2
 
3
 
! Отговори
Jonchev преди 10 години
i hoooop...idvat Monika i neinata italianska Family ... ili podrivnite bg i tr moderni aktivisti na BKP (BSP + DPS)... otkradvat, konfiskuvat, nationalizirat, falirat Vi / eh, vse pak sa humanisti i ne vi kolyat i besyat vsichkite, nali tryabva da ima slugi posle?!/ ... cao, bambino, sorry...
115
7
 
10
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
България е в челото по притежаване на лично жилище, ееее вече нема да е, БСП и ДПС ще прокарат закона за фалитите на физическите лица и Хърсев и сие ще ни ги вземат. Е на това му викат Серльо и Мазньо " социална политика" всички българи ще станем *** катун!!!!!
114
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като нямам къде да живея естествено че ще си купя имот!!!!!!!
113
7
 
11
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Абе,прав е .Преди време бях минал една неизмазана неподдържана къща и в двора й паркирано BMW 5ца . Купуват си коли със скъпа поддръжка,после се циганее като отиде на сервиз.Ей това е средностатистическия комплексар.И да,на пенсионер за какво му е четиристаен апартамент,при положение,че децата му не са в България и никога няма да се върнат.
112
3
 
15
 
! Отговори
HPLC преди 10 години
Най обичам такава странични констатации "Има 4 апартамента, прибира 4 наема." А не се ли замисляш, че да имаш имот не е само да събираш пари, аз от личен опит го виждам така : 4 данъка, 4 бани за ремонт, 4 стъклопакета, (евентуално) 4 броя пълно обзавеждане, изобщо края трудно му се вижда. Разбира се, да живееш в собствено жилище е хубаво и е = на сигурност, но само ако имаш 40-50 000 лв. кеш да си го купиш веднъж завинаги, иначе не е никакво спокойствие 20 год. да трепериш как ще връщаш кредит.
111
3
 
17
 
! Отговори
:) преди 10 години
"......баба обитава къща от 200 квадрата."Само че въпросната баба, винаги може да си продаде къщата от 200 квадрата, да си купи, къща от 40 квадрата и с разликата от парите да си живее... Доста мои приятели на родителите ми направиха така, продадаха си апартаментите в София, купиха си къщи в близките села покрай София, и им останаха достатъчно за да се подпомагат...
110
2
 
13
 
! Отговори
iko преди 10 години
Ами да вземат да си продадат панелките за по 20000-30000 лв. И да ги издухат за една година. Грубо 4 членно семейство по 2000 лв на месец. После ще забогатеят.
109
1
 
34
 
! Отговори
az преди 10 години
В бг активи няма - всичко е пасив. А тоя льольо много ги разбира нещата - демек не си купувай недв. имот ми си ръгни спестяванията при Банев или при друг роден олигарх за да ти откраднат
108
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно е че и съвсем младите това правят. Купуват имоти. Явно е генетично заложено. Какъв ужас за чуждите бацили дето се мъчат да ни затрият.
107
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Супер *** статия. Това от доста време ни го втълпяват - да си продаваме имотите. И после какво? Мазни евреи строят гета за работници и мазнеят от наемите. Ако останеш без работа и си с жилище ще се скатаеш известно време, но ако те притиска наем?? Първо заем и после в кашон на улицата.
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП и БКП не са едно и също нещо, просто Съргей използва БКП за да трупа актив :) Това е и проблемът на България, че много хора, особено по-старите, свързват БСП с БКП и де ли глсуват за милионерите.
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 115
104
7
 
7
 
! Отговори
до 116 преди 10 години
Аз мразя -византийците-не ни приехадобре когато дойдохме тук,славяните траките,печенегите,татарите руснаците,румънците,сърбите,гърците ,турците американците,арабите,евреите ,арменците англичаните,***, жълтите,черните,индианците,и индийците ,абе мразя всички политици мразя българите ,съседите,шофьорите,пешеходците,жените,мъжете,уф,децата,инвалидите,старите и младите ,кинолозите ,зоолозите,лекарите,болните,чиновниците,строителите,ех няма място но най-много мразя себе си-защото ги мразя.
103
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Авторът май е чел книжките на Робърт Кийосаки. Препоръчвам ги на всички мислещи хора, които искат да си решат финансовите проблеми.
102
7
 
30
 
! Отговори
спиш ли юроде преди 10 години
До 113МОЖЕ И ДА ИМА ПЛАТЕНИ - АЗ НЕ ЗНАЯ- ЗНАЯ САМО, ЧЕ КОМУНИСТИТЕ УБИХА ВУЙЧО МИ, А ДЯДО МИ БЕШЕ В БЕЛЕНЕ, ЗНАМ, ЧЕ СЕРГЕЙЧО СЕ ИЗВИНИ ПУБЛИЧНО НА ТУРЦИТЕ ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС, С КОЕТО НА ПРАКТИКА ПРИЗНА, ЧЕ БСП И БКП СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО! И СЛЕДОВАТЕЛНО НА ВЛАСТ СЕГА СА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НА УБИЙЙЦИТЕ НА МОЕТО СЕМЕЙСТО - ЗАЩОТО СЕМЕЙСТВОТО МИ БЕШЕ РЕПРЕСИРАНО! ТОВА ЗНАМ СЪС СИГУРНОСТ!
101
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
.....интересно защо ЦвЦВ за кратко време придоби 6 апартамента! Сигурно не разбира от инвестиции........