Социолози: Шарен парламент и 6% разлика между БСП и ГЕРБ

Фандъкова е най-одобряваният български политик, сочи проучване на "Медиана"
Обновена: 20 ное 2013 19:46 | 20 ное 2013 19:45, Красимир Ангелов
136
Социолози: Шарен парламент и 6% разлика между БСП и ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

Шарен парламент и 6% преднина за БСП пред ГЕРБ при евентуални нови избори - това сочат резултатите от социологическо проучване на "Медиана", проведено в периода 14-18 ноември.

Ако изборите бяха днес, в парламента имат шанс да влязат 7 политически формации, отчете директорът на социологическата агенция Кольо Колев.

22,8% от избирателите биха гласували за БСП (Коалиция за България), докато за ГЕРБ готовност да пуснат глас изразяват 16.9% от гласоподавателите. Като трета политическа сила се очертава Реформаторският блок с 8,6% изборна подкрепа, а ДПС събира 7,6%.

Още 3 партии са на прага на парламента, ако изборите бяха днес - „България без ценцура“ с 4,3% от гласовете, НФСБ с 2,9% и „Атака“ с 2.8%. Без шанс за Народното събрание към ден днешен са ВМРО с 1,3% потенциални гласоподаватели, „Глас народен“ с 1% и НДСВ с 0.6%. Почти 30% от българите (29,6%) са категорични, че не биха гласували на избори.

“Ако това, което показва изследването стане факт, бихме имали 7-партиен парламент с неясно бъдеще”, коментира Колев.

Според проучването в момента 37% от българите са за незабавна оставка на кабинета „Орешарски“, докато 31% искат на този етап правителството да продължи да работи и по-късно да се прецени неговата работа. Едва 14% от анкетираните искат кабинетът да изкара пълен мандат.

Действията на студентите срещат подкрепа на 46,5% от българите, а против тях са 35.3% от сънародниците ни.

Проучването показва още, че над половината от сънародниците ни са крайни песимисти за бъдещето на страната. Според 54% от тях положението в страната ще се влошава в бъдеще, а 25% смятат, че ситуацията ще остане както досега. Оптимистите, според които страната я чака по-добро бъдеще, са едва 12%.

От "Медиана" отчитат, че и в рейтинга на политиците са настъпили значими промени.

Класацията по одобрение се води от столичния кмет Йорданка Фандъкова – вероятно поради това, че не се привижда като страна в острото политическо противопоставяне. За сметка на нея пък Кристалина Георгиева е загубила част от високия си престиж – вероятно поради бежанската криза, отчитат експертите.

Прави впечатление, че премиерът Пламен Орешарски се ползва с по-голямо доверие отколкото правителството като цяло. Значителен спад се наблюдава при президента Росен Плевнелиев.

Йорданка Фандъкова среща подкрепата на 44% от българите, а след нея се нарежда президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов с 42%. Едва на трето място е досегашната любимка Кристалина Георгиева, която среща одобрението на 41% от българите.

Следват Пламен Орешарски (34%), Сергей Станишев (32%) и Росен Плевнелиев (31%). Бившият премиер Бойко Борисов събира подкрепата на 26% от българите, сочи изследването на „Медиана“. Останалите двама лидери на парламентарно представените партии – Лютви Местан от ДПС и Волен Сидеров от „Атака“, имат подкрепата съответно на 24% и 10% от хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да няма някаква грешка? Серго да бъде след Орешарски?И за какво се целуваха с Местаня.Веднага да се коригират данните!
101
0
 
0
 
! Отговори
мето преди 10 години
Това е вече по - близо до истината, но означава пак неработещ парламент и следователно е безсмислено.
100
0
 
0
 
! Отговори
АРЕС преди 10 години
ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ НЕ ПОЗВОЛЯВАМ
99
0
 
3
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
второ проучване д9ава преднина на БСП пред Герб и окоол 8 процента за реформаторите... ИПнститута за пазаран икономкиа отчеет същите резултати като медиана.
98
6
 
4
 
! Отговори
Тя може! преди 10 години
Й.Фандъкова заслужава респект и уважение. Умерена в думите си, но убедителна, твърда в решенията си, направи доста за столицата. И най-важното- не се е чуло, да е замесена в корупционен скандал или да се е обогатила от поста си. Не вярвам, че един доказал се педагог като нея ще заложи достойнството си за пари, като доста от партийните фигури у нас. Крехка на вид,но със силен характер. Сега придобива голям опит и като управленец на най-големия български град. Може да е и добър мин.председател!
97
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фандъкова е една възпитана и благородна жена, която рязко контрастира с ниЗкото и ниско общо ниво на политическия елит! Дано имаме повече като нея сред политическия елит! И дано тя не се развали като тях! Ако беше друг кмет, можеше вече да си имаме и гражданска война. Бог да я пази!
96
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са платени ***, ако беше вярно щяха да направят изборите веднага. Ако толкова подкрепяха правителството нямаше да водят *** като крави по вагоните да се излагат. Никой *** не подкрепя бс*п в момента! колкото повече управляват толкова по-зле. След зимата няма да имат и 5% тези ибрици!
95
9
 
6
 
! Отговори
@ преди 10 години
Измислени проучвания! Замислете се какво говори името на Фандъкова на жител на отдалечен от София жрад, и изобщо що за национален политик е тя?! Може да е успешен кмет, но политик от национален мащаб не е.
94
6
 
9
 
! Отговори
T. преди 10 години
Е тогава защо ги е страх от избори?
93
19
 
26
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
До 118Всички социологически агенции сочат предимство на БСП. Не вярвам, че всички взимат пари само от БСП, че да твърдят едно и също.Това, че платените протестиращи са по-шумни и по-кресливи от мълчаливото мнозинство не означава, нито че са прави, нито че са повече !Многохилядният митинг на БСП/ДПС го доказа !Като стегнат студовете след 10 дни, протестите ще утихнат и правителството ще си управлява.Само най-тъпите още не са разбрали, че ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА ДА ПАДНЕ !
92
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки може да изкриви статиската както си иска и да ги нареди както му е платено и да го направи при това законо,легално и истинско.Въпроса е как?Ами много просто.Трябва да се интевюират 1000 човека(примерно за дадена изватка) и водещи да са БСП.Просто правиш справка за последните избори,виждаш ,че БСП са водещи в да речем Кюстендил и 60% от изватката я правиш в Кюстендилско.Не е трудно,не и лъжа.Ако проучването се направи само в София,най-вероятно %-та за БСП ще е под 10%.Всичко е кой,колко,кеш
91
0
 
1
 
! Отговори
Cleo преди 10 години
До 107 Гражданин на РБДраги ми гражданин на РБ, вие си нямате никаква идея от компютърни комуникации !!! Моля въздържайте се от коментари които са извън вашата област на познание. Единствените които могат да видят МАС адреса Ви, са тези котио са вързани директно за вашия рутер. МАС адреса идентифицира устройство на 2-ро ниво от TCP/IP стака (локално), докато IP адреса, работещ на 3-то ниво от стака, би могъл да бъде използван за да ви идентифицират.
90
14
 
16
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
Социолозите са категорични - и нови изболи да има, пак същите влизат в парламента като към тях евентуално се прибавят само Реаниматорите.И защо тогава да правим нови избори ?
89
9
 
20
 
! Отговори
Цве преди 10 години
Все съм си мислел, че тия статистики са бошлав работа ама сега направо се чудя от къде са си ги изсмукали, сънувал ли ги е някой или... направо си се опитват да насочват овцИте в удобна посока...
88
2
 
3
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Все едно и също имате да го мелите до век и веков, амин.
87
9
 
13
 
! Отговори
Барон Фон преди 10 години
Има неква грешка! Процентите рейтинг на волния сидерич са завишени таман десет пътя! :)
86
25
 
8
 
! Отговори
SISI преди 10 години
po dobre BSP ot kolkoto GROB !!
85
1
 
4
 
! Отговори
Sisi преди 10 години
ahah prav sii nito edin normalen :) no v BG otdavna ima mnogo NENORMALNI
84
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тия пак се излюпиха.Много ще се радвам Атака да вземе властта и най после всички тия индивиди да се разследват кой им плаща и какви заплати взимат-яко разследване за да се сложи ред
83
6
 
40
 
! Отговори
Льольо преди 10 години
Нито един нормален българин не би гласувал за Бареков, моля ви се, да ви имам проучванията.