Социолози: Шарен парламент и 6% разлика между БСП и ГЕРБ

Фандъкова е най-одобряваният български политик, сочи проучване на "Медиана"
Обновена: 20 ное 2013 19:46 | 20 ное 2013 19:45, Красимир Ангелов
136
Социолози: Шарен парламент и 6% разлика между БСП и ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

Шарен парламент и 6% преднина за БСП пред ГЕРБ при евентуални нови избори - това сочат резултатите от социологическо проучване на "Медиана", проведено в периода 14-18 ноември.

Ако изборите бяха днес, в парламента имат шанс да влязат 7 политически формации, отчете директорът на социологическата агенция Кольо Колев.

22,8% от избирателите биха гласували за БСП (Коалиция за България), докато за ГЕРБ готовност да пуснат глас изразяват 16.9% от гласоподавателите. Като трета политическа сила се очертава Реформаторският блок с 8,6% изборна подкрепа, а ДПС събира 7,6%.

Още 3 партии са на прага на парламента, ако изборите бяха днес - „България без ценцура“ с 4,3% от гласовете, НФСБ с 2,9% и „Атака“ с 2.8%. Без шанс за Народното събрание към ден днешен са ВМРО с 1,3% потенциални гласоподаватели, „Глас народен“ с 1% и НДСВ с 0.6%. Почти 30% от българите (29,6%) са категорични, че не биха гласували на избори.

“Ако това, което показва изследването стане факт, бихме имали 7-партиен парламент с неясно бъдеще”, коментира Колев.

Според проучването в момента 37% от българите са за незабавна оставка на кабинета „Орешарски“, докато 31% искат на този етап правителството да продължи да работи и по-късно да се прецени неговата работа. Едва 14% от анкетираните искат кабинетът да изкара пълен мандат.

Действията на студентите срещат подкрепа на 46,5% от българите, а против тях са 35.3% от сънародниците ни.

Проучването показва още, че над половината от сънародниците ни са крайни песимисти за бъдещето на страната. Според 54% от тях положението в страната ще се влошава в бъдеще, а 25% смятат, че ситуацията ще остане както досега. Оптимистите, според които страната я чака по-добро бъдеще, са едва 12%.

От "Медиана" отчитат, че и в рейтинга на политиците са настъпили значими промени.

Класацията по одобрение се води от столичния кмет Йорданка Фандъкова – вероятно поради това, че не се привижда като страна в острото политическо противопоставяне. За сметка на нея пък Кристалина Георгиева е загубила част от високия си престиж – вероятно поради бежанската криза, отчитат експертите.

Прави впечатление, че премиерът Пламен Орешарски се ползва с по-голямо доверие отколкото правителството като цяло. Значителен спад се наблюдава при президента Росен Плевнелиев.

Йорданка Фандъкова среща подкрепата на 44% от българите, а след нея се нарежда президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов с 42%. Едва на трето място е досегашната любимка Кристалина Георгиева, която среща одобрението на 41% от българите.

Следват Пламен Орешарски (34%), Сергей Станишев (32%) и Росен Плевнелиев (31%). Бившият премиер Бойко Борисов събира подкрепата на 26% от българите, сочи изследването на „Медиана“. Останалите двама лидери на парламентарно представените партии – Лютви Местан от ДПС и Волен Сидеров от „Атака“, имат подкрепата съответно на 24% и 10% от хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
10
 
10
 
! Отговори
Сергей Станишев преди 10 години
" С широка усмивка и радостен трепет приемам това че според всички социологически агенции имам по- висок рейтинг от престъпника Борисов и моята партия вече убедително изпреварва Герб ! Ако не мислех за България,на момента отивах на избори,смазвахме Герб окончателно и ще направим ново правителство с абсолютно мнозинство ! Да,можем да отидем на избори,но не искаме да даваме средства за тях от парите на данъкоплатците ! Ако някоя партия реши да ги плати отиваме"
61
15
 
14
 
! Отговори
АХА ХА ХААААААААА преди 10 години
Тиквун Банкянски се мята като риба на сухо!Времето, когато всичко зависеше от него свърши, а сега и никой освен жалката му мутромилиционерска банда ГЕРБ не се интерусва от мнението му.Тиквуняка прилича на Хитлер в последите дни на световна война - мести на картата несъществуващи армии, заканва се как ще победи и размаже всички и плюска като обезумял, превръщайки се в жалка лоена топка! Ясное ,че без власт тази застаряла мутра ще бъде сполетяна от психично разсройство...... и бегом на 4 км!
60
23
 
15
 
! Отговори
ГРОБ- УМРЯ преди 10 години
Невъзможно е ГЕРБ някога да се върне на власт. В момента господин Орешарски е с най-висок рейтинг и БСП води убедително пред ГЕРБ според всички проучвания. Българският народ мрази ГЕРБ, мутрите ГЕРБ бяха пометени от народа през Великата Февруарска Революция 2013 и народа никога повече няма да гласуваме за ГЕРБ. Почти сигурно е, че ако сега се проведат избори, ГЕРБ няма да мине 4 процентната бариера, българският народ мрази ГЕРБ и Бойко Борисов.
59
13
 
24
 
! Отговори
optimist преди 10 години
За ГЕРБ не знам, но тройката БСП-ДПС-АТАКА няма да има повече от 15% общо. Даже и това им е много на фона на 6 месеца протести и грандиозни поразии, и гафове.
58
3
 
11
 
! Отговори
NORM преди 10 години
И вие ли от "Днес" припознавате Кольо Колев като социолог.На мен повече ми прилича на партиен агитатор.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
шарлатанин
56
0
 
3
 
! Отговори
До 59 преди 10 години
Я, си пий хапчето и си лягай. Че точно заради такива, като теб, проституткит- е ни имат за леки жени. Айде, лягай, че и и без това положението е зян. Абе, като гледам, за пари всички са едни и същи..
55
2
 
10
 
! Отговори
! преди 10 години
с т ъ к м и с т и к а
54
19
 
9
 
! Отговори
до герб преди 10 години
Ей гербери , отивайте да лягате, че утре пак трябва да крякате и квичите. Парите ви се дават затова, през целия ден да сте свежи и да крещите силно а не да сте сънливи и недоспали.
53
20
 
10
 
! Отговори
ужас преди 10 години
Фандъкова е най-одобряваният български политик, ....може ли една *** детска учителка да бъде върха на нашите въжделенилтернатива- Мафиот-***,...***, доносник-хидроинженер.....Господи пази България!
52
3
 
24
 
! Отговори
Необяснимо преди 10 години
От няколко месеца социологическите агенции дават убедителна победа на БСП при едни предсрочни избори и въпреки това всички привърженици на столетницата твърдят,че Борисов щял да се върне на власт,ако има избори.Ей това не мога да си го обясня.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако това проучване е вярно.- Абе народе много си търпелив.То да си търпелив не е лошо, стига да не прекаляваш.Да си търпелив значи да си добър.Ама прекалено добричките по принцип не свършват добре...Ако проучването пък не е вярно, те що пък да го правят като няма да е вярно.Абе не мога да ги разбера тия неща.Ама на Кольо Колев мажеше ли да му се вярва?Само накрая искам да ви питам нещо, че не разбирам.*** ли е този, който прави едно и също нещо постоянно,и очаква различни резултати?
50
4
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Въобще ни ми слагайте новина произведена от боклучавите фалшиви платени измислени проучвания на *** от медиана (която соц агенция с подставени лица е собственост на БКП.....аааа БСП де :D)
49
5
 
17
 
! Отговори
someone преди 10 години
Прочинайки, че Сергей Станишев се ползва с доверието на цели 32% от анкетираните, и аз се наредих между песимистите за бъдещето на страната...
48
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе тази банда ГРАБ още ли я слагате в класациите? Не е ли вече поставена на топло в затвора?! Боката насрочил ли си е операция от наглост и идиотизъм? То само с колянце политика не се прави! То пък и един футболист!
47
0
 
14
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
Кви изброри, какъв парламент ? 24 години крадоха, още 240 години ще крадат ако не сменим политическата система и не се направят кардинални реформи в съдебната система, така че да почне да работи !
46
11
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
Преди изборите през месец май МЕДИАНА даваше преднина за Герб само 2 процента а те спечелиха с 3,5 процента. ГАЛЪП даваше 1 процент за Герб, а МБМД на Мира Радева която вече не смее да дава прогнози даваше 9-10 процента повече за Герб. Сега ГАЛЪП дава 3,4 процента преднина за БСП, МЕДИАНА дава 6 процента, Сова Харис 4,7 процента повече за БСП а само агенцията на Сорос и "Отворено общество"- Центъра за модерна политика дава равен резултат. Това говори че дори да има статистическа грешка БСП води
45
14
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
До 46: "Като опре до избори ще се убедиш за пореден път колко си ***! " Това е направо за теб. Времето на ГЕРБ изтича, и който очаква нещо друго е далеч от истината. Необходимо е още време за да се види разликата в резултатите от управлението на ГЕРБ и правителството на Орешарски.
44
17
 
9
 
! Отговори
ГЕРБер преди 10 години
Скъпи наш Президенте Плевнелиев!!!!!!!!!!! Защо ти трябваше да вземаш страна още в началото на това правителство,още дори нямаха зам.министри! Защо Росене? А колко лесно можеше да е за теб- да си харчиш спокойно крадените милиончета без никой да знае за тях! Ти си деларирал влог 74 млн.,жена ти Юлиана 17 млн.,имате си достатъчно крадени пари и в офшорките,защо се набута сам в шамарите,кой те подучи? Сега да гориш на бавен огън и да имаш доверие 31 процента и 66 неодобрение!
43
24
 
12
 
! Отговори
Да им благодари ! преди 10 години
Тази тумба от простаци, която се търкаля по паветата повече от 150 дни е на път да вкара в следващото НС най малко 140 депутати от БСП. Тези въшльовци не можаха да разберат колко голяма става омразата срещу тях с всеки изминал ден. Само днес те бяха напъдени от таксиджиите, Бареков, КНСБ. Станишев да отиде при тях и да им благодари. А до следващите избори през 2017 г. БСП може да има и 200 депутати, стига ранобудните да не спират да цвилят по площада пред парламента.