Социолози: Шарен парламент и 6% разлика между БСП и ГЕРБ

Фандъкова е най-одобряваният български политик, сочи проучване на "Медиана"
Обновена: 20 ное 2013 19:46 | 20 ное 2013 19:45, Красимир Ангелов
136
Социолози: Шарен парламент и 6% разлика между БСП и ГЕРБ
Снимка: Булфото, архив

Шарен парламент и 6% преднина за БСП пред ГЕРБ при евентуални нови избори - това сочат резултатите от социологическо проучване на "Медиана", проведено в периода 14-18 ноември.

Ако изборите бяха днес, в парламента имат шанс да влязат 7 политически формации, отчете директорът на социологическата агенция Кольо Колев.

22,8% от избирателите биха гласували за БСП (Коалиция за България), докато за ГЕРБ готовност да пуснат глас изразяват 16.9% от гласоподавателите. Като трета политическа сила се очертава Реформаторският блок с 8,6% изборна подкрепа, а ДПС събира 7,6%.

Още 3 партии са на прага на парламента, ако изборите бяха днес - „България без ценцура“ с 4,3% от гласовете, НФСБ с 2,9% и „Атака“ с 2.8%. Без шанс за Народното събрание към ден днешен са ВМРО с 1,3% потенциални гласоподаватели, „Глас народен“ с 1% и НДСВ с 0.6%. Почти 30% от българите (29,6%) са категорични, че не биха гласували на избори.

“Ако това, което показва изследването стане факт, бихме имали 7-партиен парламент с неясно бъдеще”, коментира Колев.

Според проучването в момента 37% от българите са за незабавна оставка на кабинета „Орешарски“, докато 31% искат на този етап правителството да продължи да работи и по-късно да се прецени неговата работа. Едва 14% от анкетираните искат кабинетът да изкара пълен мандат.

Действията на студентите срещат подкрепа на 46,5% от българите, а против тях са 35.3% от сънародниците ни.

Проучването показва още, че над половината от сънародниците ни са крайни песимисти за бъдещето на страната. Според 54% от тях положението в страната ще се влошава в бъдеще, а 25% смятат, че ситуацията ще остане както досега. Оптимистите, според които страната я чака по-добро бъдеще, са едва 12%.

От "Медиана" отчитат, че и в рейтинга на политиците са настъпили значими промени.

Класацията по одобрение се води от столичния кмет Йорданка Фандъкова – вероятно поради това, че не се привижда като страна в острото политическо противопоставяне. За сметка на нея пък Кристалина Георгиева е загубила част от високия си престиж – вероятно поради бежанската криза, отчитат експертите.

Прави впечатление, че премиерът Пламен Орешарски се ползва с по-голямо доверие отколкото правителството като цяло. Значителен спад се наблюдава при президента Росен Плевнелиев.

Йорданка Фандъкова среща подкрепата на 44% от българите, а след нея се нарежда президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов с 42%. Едва на трето място е досегашната любимка Кристалина Георгиева, която среща одобрението на 41% от българите.

Следват Пламен Орешарски (34%), Сергей Станишев (32%) и Росен Плевнелиев (31%). Бившият премиер Бойко Борисов събира подкрепата на 26% от българите, сочи изследването на „Медиана“. Останалите двама лидери на парламентарно представените партии – Лютви Местан от ДПС и Волен Сидеров от „Атака“, имат подкрепата съответно на 24% и 10% от хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
30
 
18
 
! Отговори
До Герберугите преди 10 години
Скъпи Герберасти, неразбрахте ли ,че оставка няма да има?Спрете с отчаяните се напъни и провокации!! Зад Пламен Орешарски стоим над 1 600 000 души , така че айде да бегате на майната си или при бащицата ви да го душите отзад!
41
18
 
16
 
! Отговори
до 39-ти преди 10 години
Някой учудва ли се в срива на доверието на така наречения Български "Президент" Росен Асенов Плевнелиев? Лице което на 11-ия ден на новото правителство напусна откриването на Дунав мост 2 и тръгна към София с изявление пред всички журналисти там" Свалям доверието си от това правителство и искам незабавна оставка"....Ти какво очакваше Плевня? Че нямаше да има ответен удар ли? Сега вече искат не само твоята оставка а да бъдеш съден за измами и финансови злоупотреби.....
40
9
 
10
 
! Отговори
до 34 преди 10 години
Като опре до избори ще се убедиш за пореден път колко си ***! ГЕРБ (и на Станишев е ясно) ще бъде ОТНОВО ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА и ще управлява, но тоя път в коалиция! Защото простия българин това заслужава! Грешка беше на Бойко желанието да поема еднолично отговорност! Стадото е свикнало да го гърчат и да го крадат, без да му дават обяснения! Свиквайте с мисълта, че после има да клепете пред компа!
39
2
 
1
 
! Отговори
zstoev преди 10 години
До до Ж.СтоевКогато човек няма аргументи за оборване на нещо започва да обижда дали на расова дали на етническа или всякаква друга основа.Затова ще ти го кажа така. На 47год съм българин макар че вече не се гордея с това но това е друга тема и не ми цитирай Паисий и избирам по малкото зло според моите виждания.Борисов е същият *** и аз не съм платен или продажен драскач или ***.Има една БГ поговорка.Крадеца вика дръште крадеца
38
0
 
0
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
В затворено пространствокато шепнеш,по-добре те "чуват",отколкото да КУДКУДЯКАШ с Високоворител....
37
0
 
0
 
! Отговори
ddd преди 10 години
nqkvi nameci li pravite kakvo ?
36
3
 
5
 
! Отговори
me преди 10 години
Е как пък Фандъкова стана най-одобрявания политик за цяла България? Какво може да имат за или срещу нея, хора, които живеят извън София и не са свидетели на дейността й. Или може би трябва да си направим заключение извадката доколко е представителна изобщо. Или хората в България не одобряват никой, и затова изпъква единствено гласа на София.
35
2
 
14
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 10 години
Ама, моля, нека не наричаме Медиана и нейните изводи социология а нейния шеф-социолог. Все пак, няма как човек, който се казва Кольо, а прякорът му е Червен да бъде критерий за каквото и да било, освен за изпълнение на позитанските поръчки. Все пак, този човек прогнозира, че БСП ще спечели изборите пред ГЕРБ с 1 % а резулатата беше с 5% в обратната посока. Изобщо някой помнили случай този човек да е говорил и показвал нещо друго освен грозна алена манипулация.
34
17
 
6
 
! Отговори
ПРЕКРАСНА НОВИНА преди 10 години
СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ ВЕЧЕ Е С ПО ВИСОК РЕЙТИНГ НЕ САМО ОТ БУДА СМАЧКАНАТА ТИКВА А И ОТ ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВНЪО ОФШОРСКИЯ- АУУУУУУУУУУУУУУУУУУ СТРАХОТНО! НИКОЙ ПРЕЗИДЕНТ ДОСЕГА Е НЯМАЛ ТОЛКОВА НИСЪК РЕЙТИНГ! И ЖЕЛЕВ,И СТОЯНОВ И ГОЦЕ ВИНАГИ СА ИМАЛИ ОДОБРЕНИЕ НАД 50 ПРОЦЕНТА ДОРИ В КРАЯ НА МАНДАТИТЕ ИМ. ПЛЕВНЪО,ЗДРАВО ТИ СЕ ПЕЧЕ ЯЙЦЕ НА ТЪПАТА КРАТУНА А? ТРЪГНАЛО СИ ДА СВАЛЯШ ЗАКОННО ИЗБРАНО ПРАВИТЕЛСТВО И ДА ПРЕВИШАВАШ ПРАВОМОЩИЯТА СИ. НА ТИ СЕГА.....ПРЕДСТОИ ТИ КОШМАРА
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добър партиец и партиен фен е само мъртвия! Гласувайте с АК 47!
32
6
 
11
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
ХА ХА ХА ХА ХАПЛАТЕНА ПОРЪЧКА ОТ РЕФОРМАТОФСКИЯ БЛОК АЛА МУНЕВА ДЕТО ИЗОБЩО И НЕ ВЛИЗА В ПАРЛАМЕНТА!!!!1
31
1
 
4
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
*** прегледай се ама спешно.
30
14
 
10
 
! Отговори
Гонагъзи Накура преди 10 години
Това е някаква шега, нали? Герп изобщо няма да съберат за парламента!
29
3
 
17
 
! Отговори
Анализатор преди 10 години
Колкото повече отлагат изборите тройната коалиция, толкова по-болезнени ще са за тях резултатите.
28
2
 
13
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Днеска един колега беше в офиса ми и стана дума за протестите...Много се възмущавал от политическата ситуация,от наглостта на правителството,даде пример с въстанието през 1876 ,когато са въстанали не-повече от 2-3 хиляди човека...Обясняваше как Българина е инертен...Той и подобни интелектуалци седят и се възмущават отстрани...Още 50 години са малко да заприличаме на Нормално Гражданско Общество,което да отстоява интересите си...
27
2
 
8
 
! Отговори
край преди 10 години
Не е вярно че сегашния модел на управление на страната е единствено възможен. Всички партиици ги е страх само от едно МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА. Няма листи от послушковци редени от партиците под диктовката хора с кинти, които искат да паразитират върху държавата. Българите най-после имаме шанс да си подредим държавата. Вече хората не вярват на оправячи и искат да контролират политиците - това е пътя.
26
7
 
18
 
! Отговори
ДОЛУ БСП преди 10 години
Много сте интересни. Защо им е на БСП да ходят на избори като и сега си управляват ?Утре като застудее и падне първият сняг протестите ще секнат.---------------------------------------Сериозно, а като дойдат първите сметки за ток и парно от по 400 лв пак ли ще секнат протестите, червен льольо.
25
3
 
13
 
! Отговори
Питам защо !!! преди 10 години
МЕДИАНА, агенцията с директор ЛЪЖЛИВ КОЛЬО. Агенция на щат на ПОЗИТАНО. Юри Асланов друга агенция е доведен брат на СтанишевНищо чудно, че тези агенции дават противоположни резултати на реалните ОСОБЕНО ПРОТИВНИЯ МИНИСТЪР ЙОВЧЕВ (нещо което би представлявал БАРЕКОВ ако стане министър), министър които не е казал нито едно нещо, което да не е долна лъжа до сега. Днеска без да го пита нещо изпя "ако има избори нищо няма да се промени" Давате ли си сметка какво е да имаме министър тип Бареков
24
8
 
9
 
! Отговори
Кратко и ясно! преди 10 години
Цялата българска политика е сведена до едно изречение:Бойко Борисов е *ал!
23
6
 
23
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Като се има предвид, че сега БСП са втори, защо не отидат на избори, при положение, че имата такава преднина. Всеки, който не е "облъчен" може да се сети, че от агеницията на един комунист може да излизат само лъжи.