Неофит ще отслужи литургия в "Св. Александър Невски"

Днес се отбелязва храмовия празник на катедралата
Обновена: 23 ное 2013 08:04 | 23 ное 2013 08:00,
1
Неофит ще отслужи литургия в "Св. Александър Невски"
Снимка: БПЦ

Патриарх Неофит ще отслужи Света литургия на днешния храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от 9:30 часа, съобщиха от Българската православна църква.

Свети Александър Невски е роден през 1220 година. Живял е по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при река Нева.

Новгородският княз, с Божията помощ, удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

По-късно Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и на народа против татарите, но княз Александър действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Свети Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. Починал е на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст. Бил погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до град Владимир.

При император Петър Велики мощите на Свети Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра, където се извършват много чудеса. Преди години при посещението си в Москва църковната делегация, водена от българския патриарх Максим, получи безценен дар - частица от мощите на Свети княз Александър Невски, припомнят от Синода.

На 18 октомври 1998 година, след Светата литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата,
богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тя се съхранява и сега пред иконата на светеца - върху иконостаса на храма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
Религиите са чисто и просто едни институционализирани суеверия. Средства за измама и промиване на мозъци чрез експлоатация на хорската необразованост и склонност към предразсъдъци. Ако обществото ни беше наистина цивилизовано, отдавна да ги беше инкриминирало.