МЗ: Лекарят от спешна помощ действал неадекватно в "Хилтън"

Докторът отишъл да спасява детето без реанимационна чанта
Обновена: 27 ное 2013 20:57 | 27 ное 2013 20:45, Анисия Иванова
59
МЗ: Лекарят от спешна помощ действал неадекватно в "Хилтън"
Архив: Булфото

Поведението на медицинското лице при спешния случай на 24 ноември в хотел "Хилтън" е било неадекватно, показа проверка на  Министерство на здравеопазването.
 
Четиригодишно дете почина в столичния хотел "Хилтън", докато близките му чакаха да дойде линейка. Момиченцето е било сираче, имало е тежък сърдечен порок и е било осиновено от германско семейство, което е пристигнало в България, за да си го вземе.

Още по темата

Според проверката на МЗ повикването в Спешна помощ София град е прието чрез „конферентна връзка“ от Националната система за спешни повиквания - 112 в 7,29 часа, по данни на 112 – предадено е в 7,28 ч.

Екипът от д-р В. Д. и шофьор е тръгнал веднага и по данни на GPS системата в 7,39 е бил на място - по данни на 112 при третото прието повикване в 7,43 ч. – линейката е била на място.

При така събраните данни може да се направи извод, че екипът не е закъснял. 

Поради неясни причини в МЗ не бяха получени данни от информационната система за наличните екипи в часовия интервал, когато е прието повикването. Същите са необходими, за да се изясни защо не е изпратен Реанимационен екип или екип с педиатър.

Същевременно проверката е показала, че медицинското лице от спешна помощ, обслужващо случая, се е появило без необходимата окомплектовка за оказване на животоспасяващи мероприятия, а поведението му е било неадекватно. За това свидетелства и фактът, че при изискване от лицето В. Д. да бъде представена реанимационна чанта, същият представя черна чанта с бинтове и банки, както и друга с ампулни форми. В същото време шофьорът на линейката изнася голям оранжев куфар с пълна реанимационна окомплектовка.

За жалост тя не е използвана при обслужването на детето, в противоречие с показаното на 26 ноември в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според министерството линейката е била оборудвана с цялата необходима апаратура - в това число и с дефибрилатор.

Министерство на здравеопазването смята, че въпреки опитите за оправдаване от страна на ръководството на ЦСМП София град, в действията на д-р Данчев има сериозен дефицит на професионализъм.
 
Проверка по случая извършва и Изпълнителна агенция „Медицински одит“.

Резултатите от нея ще бъдат ясни утре, 28 ноември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: детездравеопазване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Доктор преди 10 години
До IkonomistКато толкова ти разбира главата, обясни ми защо хората преди да получат книжка изкарват БЧК?
55
2
 
1
 
! Отговори
Ена преди 10 години
д-р Средков - нефролог е пълен НЕКАДЪРНИК, лъжец и подлец!Няма елементарни знания, инфектира пациентите, бърка им разтворите за диализа.Сякаш иска нарочно да ги умори.Същият работи в Св.Иван Рилски и частен диализен център.Но се ползва с протекции.
54
1
 
4
 
! Отговори
Ikonomist преди 10 години
"Поради неясни причини в МЗ не бяха получени данни от информационната система за наличните екипи в часовия интервал, когато е прието повикването. Същите са необходими, за да се изясни защо не е изпратен Реанимационен екип или екип с педиатър" ... нека аз ви изясня, линейките са били 10 или под 10, а педиатър въобще е нямало, защото не могат да намерят със заплатите, които предлагат. Внимание!!! Лекарят отишъл на място не е нито реанматор нито педиатър, ако с пръст пипне детето отива на съд!
53
0
 
11
 
! Отговори
Факти преди 10 години
Да не е успял да вземе реанимационна чанта-тегло около 13 кг;дефибрилатор-тегло около 7 кг;лекарска чанта-тегло около 12 кг;електрокардиограф-тегло около 4 кг;портативен респиратор-тегло около 5 кг;портативен аспиратор-тегло 2 кг-общо 43кг.В чужбина за такъв случай се изпраща екип от поне 3 човека.А тук колегата е бил сам.Ако го накажат с това нещата няма да се подобрят.Израел има 800 екипа за спешна помощ.Ако можеше с по малко евреите биха го направили.
52
0
 
1
 
! Отговори
() преди 10 години
До ДЖИПИВъпроса "какво работиш" е доста важен момент от анамнезата.. Мисля да не си хабя думите повече.
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МЗ е пълно с хора минали отдавна в професионална пенсия.Да вземат да назначат към всяка линейка по една врачка ,да им хвърля боб и да знаят на болните какво им е и да знаят какъв екип да изпратят,пък да им дадът на д-рите по една метла за да пристигат по-бързо.А пациентите да викат БМП за всичко-защо пък да плащат билети в метрото като има безплатен транспор,който да ги заведе в б-цата да им измерят кръвното,да си сверят апаратите,да им мине времето и да не плащат потребителска такса!Така я !
50
0
 
10
 
! Отговори
народе преди 10 години
Защо не вдигнаха заплатите 100%,защо не промениха кат.труд,защо не се води политика за да има млади лекари и сестри в спешна помощ?До кога тия от МЗ ще се мислят за Богове?Наистина трябва да има изметени депутати и експерти от това МЗ.Ами ако това дете беше в провинцията-с една линейка - болница която е на 100км-тогава виновни са лекаря,шофьора,санитарката,линейката,кучето,котката и на вуйчото лелята.Само тези от Мз са Богове.При една истинска съдебна система тия горе до сега да са осъдени
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой да сподели колко са адекватни и служителките от 112. Пълни *** и непукисти, не чуват, бъркат адреси, не изискват допълнителна информация за случаите. Те с медицинско образование ли са, за да предвидят какъв екип е нужен? Май не.
48
5
 
8
 
! Отговори
valkova преди 10 години
в действията на д-р Данчев има сериозен дефицит на професионализъм. И така да е, въпросът е защо? Отговорът, е че всичко е сринато няма приемственост, не останаха лекари, които да обучават, а други не искат да се обучават. Заради лошите условия и заплащане лекарите бързо се "изхабяват", което е жалко. Писна ми да слушам само новини как младите лекари напуснали, а никой нищо да не прави. Не може да противопоставяш лекар и пациент. Лекарят не трябва да го интересува кой е осигурен и кой не.
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най-новата услуга е смяна на памперси звънете не ни жалете
46
0
 
14
 
! Отговори
служител преди 10 години
реанимацинният екип беше при една баба забравила какво хапче да пие в 7.30ч
45
0
 
17
 
! Отговори
Отвратен преди 10 години
Както винаги - виновен е последният в хранителната верига! А кой да понесе отговорността за състоянието на здравеопазването в страната!?Май вкупом всички управлявали от 1989 до 2013 г.! Така че, да не си измиват ръцете с човека и дежурно виновната за всички ситуации Бърза помощ, а да си признаят, че са некадърни, крадливи и *** и не могат да се справят с управление на държава!
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има случаи в които никой не може да помогне. Приемете го и стига сте обвинявали този и онзи. Все още незнам някой да може да възкръсва умрели!
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия от МЗ наистина трябва да бъдат сменени до един.И най после спешна помощ трябва да са единни и да връчат нота за изпълнение на МЗ депутати.Ако в кратък срок не се изпълни се спира работа.Няма друг начин.Нека да скочат поне 60% от спешната а да ги видим министрите???Словакия го показа!!!
42
1
 
17
 
! Отговори
АЗ! преди 10 години
МЗ трябва да бъдат наказани за несвършена работа,некомпетентност и несправедливи обвинения.
41
0
 
21
 
! Отговори
АЗ! преди 10 години
А на мен ми се струва,че от МЗ искат да си избършат ръцете.Просто някой трябва да бъде виновен.Първо беше закъснял,опровергаха ги,сега бил неадекватен???Само,че не знам кой е неадекватен.Кой държавник говори без да знае,без да е направил предварителна справка?Това е трагично,че тези хора отговарят за здравеопазването.От толкова години се говори за проблемите във спешна помощ,но никой не ги реши!МЗ иска наказание за доктора,ние искаме наказание за вас.
40
2
 
19
 
! Отговори
Стига вече хули! преди 10 години
Имаме лекарите и медицинската помощ, която заслужаваме!Разградихме добре действаща система и направихме лекарите еднолични търговци, родихме Здравна каса, която само прибира пари без да дава нищо, отнасяме се към лекарите като към най-долните престъпници в страната...Е, какво може да очакваме след всичко това!? На лекарите, които все още са в БГ трябва да им се раздадат медали, а не да ги плюем, а после да тичаме при тях като закъсаме.Иначе положението е ясно,измираме със или без лекарска помощ.
39
0
 
13
 
! Отговори
я си помисли! преди 10 години
На някого да е известно,че дефибрилатора (новите)автоматично не пуска разряд ако няма фибрилации (затова е Дефибрилатор)в сърцето.
38
0
 
3
 
! Отговори
Николов преди 10 години
Още един писач за физиотерапия със сопа.И после ще го реанимираме. :)))))
37
1
 
12
 
! Отговори
Атанасов преди 10 години
Кой е разрешил пациент с тежки сърдечни проблеми и то дете да е извън клиника.....Като ще е пътувало за Германия взема се с реаномобл от клиниката и направо на летището каквато е практиката.