Ако се гласува по съвест, забраната за пушенето ще падне

Спас Панчев се надява тя да отпадне преди празниците
3 дек 2013 09:34,
97
Ако се гласува по съвест, забраната за пушенето ще падне
Снимка: архив, Guetty Images

Забраната да се пуши в заведения може да отпадне преди новогодишните празници. Това каза депутатът Спас Панчев (КБ) пред Нова ТВ. Според него промените може да бъдат гласувани след второто четене на Бюджет 2014, което е насрочено за днес в програмата на парламента.

Депутатът твърди, че негови колеги от БСП, ДПС и дори ГЕРБ били готови да подкрепят промените. „Ако гласуването е по съвест, предложението ще мине”, каза Панчев. Според него забраната трябва да отпадне, защото никой не я спазва и сега на практика в ресторантите се пуши.

„Искаме да върнем правото на хората на собствен избор. Ако се пуши, да има вентилационни системи, които да осигуряват свеж въздух”, допълни той.

Депутатът Десислава Атанасова от ГЕРБ му отговори, че нито един от тези аргументи не е от полза за здравето на българските граждани. „Всеки, който пуши, има избор да го прави на открито, вкъщи, в колата си, където не пречи на никого”, каза тя.

Атанасова припомни, че в Кюстендил е била въведена забрана да се пуши в заведенията преди това да стане на национално ниво. След съдебни дела срещу общината, през 2011 г. ВАС излезе с решение, че правото на пушене не е право съгласно Конституцията.

Двамата спориха дали действително българите одобряват забраната, или не. Панчев препоръча на Атанасова да прочете какъв е ефектът от една вентилационната система. Тя му отговори, че единствено пълната забрана гарантира здравословна среда. Над 63% от гражданите са "за" забраната, допълни Атанасова. Панчев й отвърна, че 3,5 млн. българи пушат.

Още новини от България вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
5
 
! Отговори
WTF? преди 10 години
С какво точно ще си вадят хляба като падне забраната? С продажба на цигари ли? Пушачите нямат време да се хранят, остават на едно кафе 100 часа и тровят околните. Аз няма да стъпя повече в заведение ако се пуши. След забраната ходя много по често по заведния и не съм само на една вода и кафе. Дори пушачите които познавам са против забраната.
86
3
 
5
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Ако отпадането на тази забрана дойде чак след нова година , така и така голяма част от вече загазилите заведения ще затворят. Господа депутати или действайте бързо или млъкнете да не дразните драскачите.
85
7
 
7
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Ей , егоисти ! Оставете хората със заведения да си вадят хляба , защото ако продължава тази забрана много от тях ще се наложат да затворят. Спокойно , и за вас непушачите ще си има заведения в които няма да ви пречим. Аз откакто влезе тази забрана съм ходил на ресторант само лятото. Зимата нито веднъж, а ходех през вечер. И какво ще стане ако продължи тази забрана ? 2/3 от отрасъла ще загине и тогава пак вие същите мрънкачи ще пишете, че се увеличила още безработицата. Не че ще има повече заведения без тютюнев дим, малкото останали ще ви обслужват вас. Просто тези които биха работили за пуша
84
1
 
8
 
! Отговори
койчо преди 10 години
Много българи пият и карат. Да им се направят отделни пътища с меки мантинели!!
83
3
 
6
 
! Отговори
Цветанова преди 10 години
Този изказа един куп глупости и лъжи в ефир, защо ли не се учудвам, напоследък се нагледахме на сеири! Един смислен закон създадоха, който да предпазва здравето на хората, сега искат да го отменят... Но все пак всичко зависи от нас. Дано не позволим да търгуват със здравето ни!
82
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък живо се надявам Панчев да се разболее от някоя от болестите, причинени от тщтщнопушенето.
81
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпроса не е във вентилационните системи. Въпроса е да се намалят местата където може да се пуши. Тогава пушача сам си намалява цигарите изпушени на ден и така постепенно се измъква от тази и доста голяма финансова дупка. Иначе какво излиза БСП стимулира контрабандата с цигари....
80
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм пристрастен пушач. Пуших 30г и се отказах по сериозни здравословни причини. При 1,5 кутии на ден си е чиста наркомания. И още ми се пуши... Отговорно смятам че след 5 години даже ако се задържи забраната за пушене в закрити помещения младите хора които пушат ще намалеят. И като цяло количеството на изпушени цигари в Б-я постепенно ще намалее. Дайте време на младите да израстнат с възможно по здрави. Борбата с вече придобит порок е ужаса.
79
2
 
13
 
! Отговори
не преди 10 години
До Анонимен 85Досега не съм видял животно, което пуши, но това е друг въпрос. Да се пуши, или не, въобще не ме интересува. Без друго сега пак си пушат. Щом не ми харесва в заведение, не отивам там. А като разрешат пушенето, че като тръгнат едни обороти в заведенията, икономиката ни направо ще цъфне и върже!Ние, в България НЕ ИСКАМЕ да се оправим и това си е! А не искаме, защото не знаем как и чакаме някой друг да ни оправи - е, оправят ни...
78
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пушенето е една привичка, която много ни доближава до животните. Не знаем защо, но го правим. Нито е храна, нито е необходимост.
77
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пазарната икономика на "коалицията" добива образа на презрел социализъм !
76
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не случайно сме в челото по корупция . Пореден пример за това е Панчев , " загрижения " за правата на хората .
75
6
 
11
 
! Отговори
до 76 преди 10 години
Виж колко си неориентиран/да не казвам ***/-говориш за свободи а даваш примери за ограничения....И къде си тръгнал да учиш на свобода държави като Сащ,Англия които са създали тази свобода и са стигнали до извода ,че пушенето не е част от свободата а от личния избор/никой не се ражда пушач/....ниска летва си.
74
8
 
21
 
! Отговори
Оставка преди 10 години
О СТАВ К А!!!
73
2
 
12
 
! Отговори
ss преди 10 години
"... не е от полза за здравето на българските граждани" oт кога започнаха да мислят за хората ?
72
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и правилата за движение по пътищата никой не ги спазва, ще ги махате ли?
71
1
 
12
 
! Отговори
непушач преди 10 години
Нека пушачите да пушат,но да има контрол върху това какви цигари се продават.Пвечето днешни цигари сякаш се правят от стари гуми на автомобили!Не знам дали по рано е имало стандарти за обработка на тютюн и производство на цигари,но разликата е осезаема.Сега качеството на цигарите е никакво.
70
4
 
17
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
"Ако гласуват по съвест" , че не трябва ли винаги да гласуват по съвест а не по лобистки или политически причини????Ако имахте съвест г-н Панчев, щяхте отдавна да сте напуснали парламента ама нейсе, къде ти това чисто човешко качество в народен хрантутник!!!!Ако имахте съвест щяхте ли да се сродявате с Атака и ДПС, щяхте ли да запазите партиините субсидии, щяхте ли да назначите Пеевски, щяхте ли да лъжете пенсионерите с 4,5лв.Не, не знаем ви съвестта не ви я щемV ОСТАВКА!!!!!
69
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, да не би някой да ви тика в заведенията насила бе, нещастници! Аз не съм пушач, но мразя всеки, който ограничава правото на другия да пуши, дори в заведенията! Толкова ли не разбирате, че свободата на избора е най-висшата степен на свобода?! Вредно било пушенето - ами то и алкохолът е вреден, и консервираните храни са вредни, и мрънкането на жена ви - и то е вредно! Ходете в заведения за непушачи, или на пикници сред природата - там няма да сте в опасност!
68
6
 
18
 
! Отговори
to преди 10 години
ОСТАВКА! Сам си каза, че и сега се пуши, явно и с това не могат да се справят и взимат подкупи. Оставка! Надявам се, да не отпада забраната а да глобят няколко човека и да престанат да ми пушат и тровят като излезна някаде в по късните часове.Съгласен за пикането, след 3/4 бири не ми се разкарва на 10 мин то ВЦ-то