Митингът като мач, математиката като... кебапче

Обяснението на математика, журирал турнира в Стара Загора
9 дек 2013 12:05,
30
Митингът като мач, математиката като... кебапче
Задачата. Снимка: Facebook

Емил Колев, председателят на журито на математическия турнир "Иван Салабашев" в Стара Загора обясни, че не вижда нищо притеснително в задачата за второкласниците, взривила Facebook и докарала стотици коментари на форумци, които изразиха несъгласието с официалното вкарване на изборното кебапче в смятането.

Още по темата

Задачата:

"Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 знамена занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата? А) 100, Б) 80, В) 50, Г) 40".

Обяснението:

"Не знам защо се приема, че става въпрос за партиен митинг. Митинг може да се каже и за футболен мач, и там се събират много хора. Не знам защо всички го разбират така и му придават политическа насока. Материалът, който малките ученици изучават, е доста ограничен. При задачите за тях се търси по-раздвижена формулировка. Това е задача за учениците, не за техните родители. Проверих как те са я възприели и нито едно от децата не е обърнало внимание, че става въпрос за митинг. Всички са се съсредоточили в условието", коментира пред Нова тв Емил Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Много забавна задачка им е дал Г-н. Колев. Евала на остроумието :).На отровените тука - "истина боли и то там кадето не можеш да превържеш :)"Инак се надявам да не му рабият живота на човека. Ако ли пък стане аз лично ще участвам във фондация за набиране на средства да им начупи кестенката на съответните органи в Страстбург. :)
26
0
 
2
 
! Отговори
софиянец ама не 25ти преди 10 години
Това е! Всички български проблеми са решени! Тези които решат задачата могат да влезат на следване в McDonald University! Там има повишена трудност със или без кашкавал! ***!
25
0
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Чудесна задачка- отговора наистина е А.:) Нека децата знаят как точно се набира електорат на политическа партия в България и защо много българи не гласуват на избори. Това е част от възпитанието им- нали трябва да знаят , че в живота съществуват и лоши неща, за да могат да възприемат след време съветите на родителите си защо те не трябва да правят лоши неща и как да се предпазят от тях.
24
0
 
4
 
! Отговори
RoxyM преди 10 години
Като се има предвид, че все повече стават учениците от малцинствата, особено в началните класове, щото *** в гимназия не ходи, задачата си е съвсем подходяща. Иначе как ще накарат чаветата да внимават и да разберат? Виж като става дума за платени митинги и кебапчета, *** ще слуша. Следващата задача да е свързана с бране на жИлязУ и с получаване на помощи за самотна майка и ще видите как *** ще стане пълен отличник. Примерно Айше има 8 чавета, за всяко *** получава Х лева помощи... и т.н.
23
0
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Задачата щеше да е далеч по-интересна, ако се питаше: Какво е етническото разпределение на избирателите - колко са българи, турци и *** и по колко депутата са спечелили в района БСП, ГЕРБ и ДПС?
22
0
 
7
 
! Отговори
до Genata преди 10 години
ех, Gena, Gena, ако математици се бяха занимавали с политиката, а не тикви, репи и всякакъв друг зеленчук, сега нямаше да сме на това дередже...
21
0
 
8
 
! Отговори
jorkatta преди 10 години
Да се чуди човек, къде останаха ябълките и крушите?!? Или вече не са на мода.
20
0
 
1
 
! Отговори
Смяна 2.Позитнао 20 преди 10 години
Пак плюят наще ей!
19
0
 
13
 
! Отговори
ири преди 10 години
искаме и името на махалата и ние ядем кебабчета поздравления за подигравката с политиците
18
0
 
10
 
! Отговори
Iva преди 10 години
Много сладко. Ето това е задача, която може да породи и някой и друг нематематически въпрос от детето към родителя. Тогава само от родителя зависи какво ще обясни на детето.
17
10
 
1
 
! Отговори
Genata преди 10 години
Изключително е тъпо когато математици се занимават с политика. Емил Колев да не се прави на препикана китка и да се замисли дали ако имаше предвид среща на жителите от махалате те щяха да "са закарани" или щяха да са отишли.
16
1
 
11
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Не виждам драма тук, единствено ако отидеш на олимпиада гладен и ти сервират такава задачка си жив загинал.
15
2
 
5
 
! Отговори
-10- преди 10 години
До ДеянДори излиза, че училището е по-опасно, защото не е трагедия ако Азис те образова и си неграмотен....трагедия, когато с години наред ходиш на училище, и тогава си неграмотен! Ти ако възпиташ едно дете, ако има ценности, и да не ходи на училище, кога ще тръгне да гледа Азис? Училището е измислено, за да ни държат под контрол! Замисли се, замисли се също за за неща като Ротшилдови, Новият световен ред, ГМО, и други, не се споменава и дума в училищата?!?!?
14
2
 
3
 
! Отговори
-10- преди 10 години
До ДеянА ти защо мислиш, че и да ходят на училище, пак не ги образоват чалгарите и футболистите? Решението е ***, децата трябва да се самообразоват, трябва родителите им да ги насърчават, едно дете с желание за самообразоване, ще научи много повече, от тези, които на сила се държат в училищата! Училището убива креативността, индивидуалността! Ти какво искаш, да сме роби на системата и Ротшилдови цял живот? То нали е много добро училището, за това 40% от децата са неграмотни!
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледам някои хора се възмущават, че били изхвърлени знамената. Кой Ви говори за трибагреник, че се възмущавате? На митинги се раздават едни грозни хартиени знаменца, с абревиатурата на съответната партия.
12
0
 
10
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Действителността зависи от нас !Ако цапаш ще е мръсно ...
11
1
 
21
 
! Отговори
445 преди 10 години
Добре е да се изпитва гняв и срам, но не от задачата, а от действителността. Задачата много точно я отразява.
10
1
 
52
 
! Отговори
Нова задача преди 10 години
За следващата олимиада по математика:Един министър си купил кола за 100 000 евро, апартамент за 200 000 евро. Получава годишна заплата за цели период като министър 4 години - 100 000 евро. Колко евро рушвет е взел министъра през своето управление?
9
0
 
22
 
! Отговори
Деян преди 10 години
До -10-И какво е решението според теб? Да оставим децата ни да бъдат обучавани от Биг Ша, Азис, някой футболист или???Света еволюира, а в БГ унищожавме ценности. Пример за това са всички предавания за БГ звИзди, които ако няма В формти, ще умрат от глад, защото са действали на твоя принцип.
8
6
 
11
 
! Отговори
онуфри преди 10 години
Оптимист съм,приемам го като шега която си е направил някой,а не като истина,не мога да повярвам че са дали такава задача НЕМОГА