Няма да забравим саможертвата на нашите войни в името на мира!

Президентът открити паметни плочи на загинали български военнослужещи
Обновена: 14 дек 2013 15:42 | 14 дек 2013 14:17, Красимир Ангелов
33
Няма да забравим саможертвата на нашите войни в името на мира!
Снимка: БТА

"Загиналите в мироопазващите мисии български войни изпълниха достойно дълга си в служба на отечеството и на своя народ. Нацията няма да забрави саможертвата и подвига им", заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъства на церемонията във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

На нея бяха открити паметни плочи на загиналите български военнослужещи, участвали в операцията по поддържане на мира в Камбоджа през 1992-1993 г. и в състава на многонационалните сили в Ирак в периода 2003-2008 г. В двете мироопазващи операции загинаха 23 български военнослужещи.
 
"С участието си в мироопазващите мисии след края на „студената война“ Българската армия научи своите сурови уроци и даде достоен принос в усилията за мирната подредба на света и за по-доброто бъдеще на човечеството", подчерта в изказването си на церемонията президентът Плевнелиев.

"С операцията на ООН в Камбоджа беше прекратен геноцидът към един народ след 20 години на унищожителна гражданска война", припомни президентът и отбеляза приноса на българските военни контингенти в състава на многонационалните мирни сили след 2003 г. за стабилизирането и възстановяването на Ирак.
 
В ритуала участваха министърът на отбраната Ангел Найденов, роднини и близки на загиналите български войни, генерали, офицери, представители на военно-патриотичните съюзи и на запасното войнство.
 
Тази година се навършиха 20 години от участието ни в мисията в Камбоджа и 10 години от терористичния атентат срещу българската база в Кербала, при който загинаха петима военни.

Българските военнослужещи загинаха на хиляди километри от България, изпълнявайки с чест и мъжество своя дълг и отдавайки своя живот, каза министърът на отбраната Ангел Найденов. Той изтъкна, че българският принос към международните усилия за поддържане на мира и стабилността и в борбата с тероризма се измерва и с тяхната гибел и с професионализма и всеотдайността, с която и днес българските военнослужещи участват в мисии зад граница.

На церемонията Знеполският епископ Йоан освети паметните плочи на загиналите. Паметтта им беше почетена с минута мълчание и падане на колене от присъствалите. По-късно в църквата "Свети Георги Победоносец" Знеполският епископ Йоан отслужи панихида в памет на загиналите български военнослужещи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Жъмби преди 10 години
Е*и то що народ умре тоя за наемниците се загрижил.Тия хора в мината където умряха да не са по малко герои?
25
0
 
3
 
! Отговори
Комунист преди 10 години
Какви герои са тия бе, това са алчни наемници на световния американски тероризъм! Не са защитавали българската земя, а са отишли да завладяват чужди земи, за интересите на САЩ. Всички са били ПЪЛНОЛЕТНИ и са отишли на мисия ДОБРОВОЛНО, да изкарват долари, като убиват хора, обаче са изтеглили късата клечка и тях са ги пречукали.Съжалявам да го кажа, но са намерили точно това, което са си търсили.Дано да няма повече български наемници във войните на САЩ по света.
24
0
 
2
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Жалко , много жалко за загиналите млади мъже на Българея!
23
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Лъжльо Офшорналиев, Кажи нещо за българитеКАКВОТО СВАЛИ ОТ ВЛАСТ БОКО ЩЕ СВАЛИ И ОРЕШАРСКИ ФАКТ:- ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ (само да си жив) е 241лв., А СОЦИАЛНИЯ Е 562лв (да се облечеш, сгрееш и да си платиш билетчето за работа, но всеки човек трябва да отгледа наследника си = два социални мин.)ИЗВОД:- МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА СЛЕД ПЛАЩАНЕТО НА ВСИЧКИ ОСИГ. И ДАНЪЦИ трябва да е 1 124лв. (бруто 1880лв), А МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ЗА ТРУД 566лв. (бруто 735лв), (Данъците за трета категория труд са 37,5% + 20%ДДС + 10% акцизи и други данъци = Общо 67,5%, и 30% за пенсиите, а за Девид
22
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Тези ли ще правят Конституция? 1. Б. Борисов комунист, майор от УБО, и син на полковник от МВР.2. Ц. Цветанов СТАРШИНА от ДС ! Син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС и масов убиец Григор Шопов.3. Ц. Цачева партийна секретарка на Окръжния народен съвет в Плевен.4. Н. Младенов комсомолски секретар, племенник на Пешо Танкиста и син на служител на ДС от високо засекретено ниво.5. Р. Плевнелиев - първи секретар на общински комитет на ДКМС.
21
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Вильо Офшарналиев,В цивилизования свят "Необлагам" е "Социалния минимум", който за България е 562 лева!Пълно скудоумие или свръх-либерализъм е да се облагат по-малки доходи, защото трябва да се компенсират с... данъци...!?!?!- Свръх-либерална вакханалия е да има "таван" за осигуровкте- Свръх-либералната диващина е да НЕ се облагат доходите от доходоносна СОБСТВЕНОСТ на физическите лица...!!! Защото:- Така най-богатите плащат (процентно) най-малко..., а нали плоския беше за всички и за всички доходи!?!И хората бягят, от тази диващина!.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРЕЗИДЕНТЕ..ЗАЩО НЯМА ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИ ОРАЧИ И КОПАЧИ...ТИ МИ ГОВОРИШ ЗА ...!!!!!
19
0
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Лъжльо Офшорналиев,- КАКВО СТАНА С ХИМИЧЕСКОТО ОРЪЖИЕ ИЗПОЛЗВАНО ОТ АЛ,КАЙДА, нали щеше да ги НАКАЗВАШ И БОМБАРДИРАШ?Лейбъристите твърдят, че британска компания е получила разрешение за експорт на химически вещества за Сирия (ОТ КОИТО МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ ЗАРИН) десет месеца след началото на въоръжения конфликт (но не за Асат). - ПРИЗНАХА СИ! - ВИНОВНИ ЗА АТАКАТА СЪС ЗАРИН СА БАНДИТИТЕ ОТ АЛ,КАЙДА И ЛОНДОНОФШОРНАЛИЕВ, - "И...КВО ЧЕ ПРАЙМ СЕГА, НАЧИ"...? ШЪ ТРЯАА НАЧИ ДА УДАРИМ ЛОНДОН С ТРИТЕ ИЗПРАВНИ САМОЛЕТА!?- ***!!!.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заради такива като тебе г. Президент са умирали и продължават да умират както войници така и невини хора по цял свят. А можеше и да е по другому Да ги няма тези привилегии ГОСПОДИН НИКОЙ!!!!
17
0
 
5
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
Докато Мутрата ти подръпва каишката и ти бие чимбери пред цяла България, няма как да си свободен, Росенчо. Винаги ще си си една жалка Марионетка, назначена за Президент с Костинбродската печатница. С това ще останеш в историята на България.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** мръсен!
15
0
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Приятели,- Леенето на кръв, рязането на глави и бомбените атентати са религиозни актове - "Светая светих" за Исляма...- Да си ги практикуват в Ислямските държави... Няма лошо, толерантни сме...- Важното е да не допуснем тези религиозни обряди и у нас..., например в Кърджали или Разград, защото тук - там, май се обучават талибанчета..., в ръцете на недоучилите се гърмяха бомби, а после инструкторите им ги "самоубесваха"...!- ВРЕМЕ Е ДА ВЪЗСТАНОВИМ АРМИЯТА!!!.
14
0
 
4
 
! Отговори
huge преди 10 години
Гнусно е този да петни паметта на достойните хора с присъствието си
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защитаваме чужди интереси,а не мира! Сега по-мирно ли е в Ирак? А кажете кой ще защитава България от инвазията на Турция и ислямистите?
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалък плазмодий чуждопоклонен.
11
1
 
11
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Някога по времето на Тодор Живков се водеше война между Иран и Ирак. Твърдо стояхме зад Ирак, давахме им оръжие, пари на заем, изпращахме им тонове с бяло българско овче сирене. Живков си отиде, Сдамчо и той си отиде а сиренето и заема останаха там. Беше логично да изпратим наши хора да проверят какво стана със сиренето, а и паричките които дадохме на Ирак не бяха малко.23 годишната разкрачена поза- единия крак в комунизма, другия в капитализма не се оказа здравословна за народа на България
10
0
 
5
 
! Отговори
Грамотна преди 10 години
Ало, редакторите, или дремете, или наистина не сте грамотни. Както сте написали заглавието, все едно става дума за войни, т.е. мн. число на война. Мн. число на воин, е воини. Поправете се.......за кой ли път вече.... Жалка картинка.....
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А не се ли пише воИни??
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не изпратиш синът си бе тарикат
7
5
 
11
 
! Отговори
Луд ли съм преди 10 години
Абе гусин президент открийте паметник и на братя Галеви,Самоковеца,Златко и на други такива и те са герои колкото тия псевдо борци за мир.