Бездомник храни бездомници: Те са моето семейство!

24-годишният Георги е готов за съветник на социалния министър
15 дек 2013 15:45,
46
Бездомник храни бездомници: Те са моето семейство!
Бездомници по пейки в столицата. Снимка: архив, Булфото

Останал сирак и израснал по домове, 24-годишният Георги Рашков, който по неволя е натрупал богат опит със спането на улицата, е готов дори да стане съветник на социалния министър.

От седмица Георги не е на улицата. Дели стая с още трима мъже, след като единственият приют за бездомни в Бургас отвори врати за зимата. Изпитва благодарност, че подобна институция съществува не само заради себе си, а и заради останалите близо 40 души като него, разказва историята му bTV.

"Засега тук специално условията са добри. Предлага им се топлина, къде да спят, също и храна. Това е една добра социална услуга", казва Георги.

До преди седмица той е имал и работа - печелил по 8 лева на ден като помощник в зеленчуков магазин. Половината обаче давал на по-нещастните от него и твърди, че ако пак започне работа, пак ще има и за другарите му по съдба.

"Гледам по някакъв начин, когато имам поне някакви средства, да подпомогна, защото като видя някоя жена да спи на пейка, това е отвратително", добавя младият мъж.

Притеснен, че хората без покрив стават все повече, потърсил помощ в приемната на бургаски депутат. Заръчал му да пита социалния министър знае ли колко са бездомниците в страната и как държавата се грижи за тях.

"Хората просто не може така да спят по пейки. Изисках от него просто една подкрепа за такива хора, които са в тежък случай", разказва Георги.

"Аз си представям Коледа едно нещо прекрасно, защото е един хубав християнски празник за всеки един семеен човек. Моето семейство са бездомните хора", завършва бездомният младеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 10 години
Егати!Аз съм момче на 15 г. и 100% съм сигурен че по добре разбирам положението на България от нашите "политици"!Как държавата има пари да плати почивката на едиси кой си депутат до Куба и Франция пък и камоли да не говорим за Памела Андерсън и Парис Хилтън!България има 300000 лв. за да плати престят им тук пък няма за бедните!Аз не искам да раста в такава несправедлива държава!НЕ ИСКАМ!!!
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вчера един клошар говорейки на отличен бъл.ез., без диалект, акцент говореше ми на вие, ми помогна да изхвърля ***.Каква е драмата на този човек?Често давам и на един клошар до блока ни, той също ми говори на вие, видимо изглеждащ зле и когато по мое желание му дам 1-2 лв,той ми казва:ама защо, моля ви?Какво достойнство се иска да си гладен, да ровош в кофата и да отказваш дребни пари.Това са инт. хора,жерта на БГ действителността и в същото време разни наглеци, заемат ключови позиции и упра
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До gtfКато си помисля само колко общежития, училища, складове, читалища и др. подобни бяха и са оставени на разрушение, а можеше да се настанят бездомните, срещу поддържане, поне да спят там. Но не, трябва да се разрушат напълно, за да ги амне за 1 стотинка безмерно алчният български бизнес. А иначе ломоти, плямпа държавна власт и депутати, вият до небето, че увеличили грижите за бедните. Да, денонощно натягат другите, по-малко бедни, да са милосърдни, Срам ПРОСИЯ! А църквата ха-ха-ха. Милосърдието и е последна грижа. Църквата затваря в 18 ч.!
38
2
 
3
 
! Отговори
gtf преди 10 години
До ЛораЦърквата е отворена - може да намериш място там, стига да потърсиш. Но и там, като на всякъде се иска работа, да си изкараш хляба.
37
1
 
10
 
! Отговори
Лора преди 10 години
А къде е Българската православна църква в тази мизерна ситуация? Няма ли да отворят приюти и социални кухни за бедстващи българи? Проклета бедност... Нашите духовни пастири се возят с лимузини и се бият в гърдите, а и не само те. ПАТРИОТ Е ДУША ДАВА, НО НЕ СВОЙТА ДУША, БРАТЯ, А ДУШАТА НА НАРОДА!
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз лично поемам ангажимент да потърся това момче и да помогна.Уважавам всички мнения по-долу.Обаче трябва действие,реално нещо да се прави.Много е лесно анонимно да се обвиняваме.Българи стига сме се разделяли заради убежденията си.Та животът има еднакви изисквания към всички нас-да бъдем състрадателни и да си помагаме според възможностите.Другото ...дето се казва...бошлаф работа....
35
5
 
19
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
При всеобругавания социализъм подобно явление нямаше. Да "благодарим" на демокрацията и евроатлантизма, че ни подари това явление.
34
1
 
20
 
! Отговори
емигранта преди 10 години
жалко,много жалко иначе се вижда че момчето е умно,
33
13
 
11
 
! Отговори
боко тиквата преди 10 години
До Турчин-защо не заминеш там от където си ,в турската си *** ,ами имаш и нахалствата да пишеш за нса БЪЛГАРИТЕ ,жалко за ТАТО че не ви изхвърли всички турски ***
32
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много скоро всички ще станете като тях, защото сте прокляти от няколко милиона хора.
31
7
 
18
 
! Отговори
teddy_ins преди 10 години
Плевнелиев що не ги приюти и нахрани в гръцкото си имение? И без друго едва ли го ползва 365 дни в годината. Е, тогава ще го призная за президент на ВСИЧКИ БЪЛГАРИ. Президентът е на ход!
30
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Верно, при тая снимка сме някакви смешници. Как така не е могло до сега да се гледат бездомници, а бежанци - може. криво разбрана "цивилизация". Никога не сме били социална държава като Франция.Там никой не може да си легне гладен. има над 6 000 хиляди хранилки с безплатна храна, за тези които не могат да си купят храна.
29
4
 
66
 
! Отговори
juju преди 10 години
Иначе за бежанците има подслон и пари ,а за нашите бездомници няма !!!
28
1
 
39
 
! Отговори
Ангелин преди 10 години
До турчин: Съгласен съм с теб, защото не можеш да наречеш черното, бяло. Не страдам от предубеждения спрямо абсолютно никой, просто си мисля, че човеци можеш да намериш, както сред своите, така и сред чуждите.Постъпката на Георги е достойна за възхищение, и дано повече хора да се опитат да помогнат на хората в немилост... дори една блага дума, сгрява душата, нали?
27
1
 
31
 
! Отговори
До 24 - фидосова: преди 10 години
Не бъди толкова сигурна! Не си ли чела "Приказка за стълбата" на Смирненски? Просто хората са странни животни - когато нямат или имат малко са много добри и човечни и са готови да дадат залъка от устата си на по-нямащите от тях! Ако спечелят много обаче парите, славата и властта ги заслепяват и развращават и колкото повече печелят, толкова по-алчни стават! Естествено има и изключения, но те са голяма рядкост!
26
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** по време на бойко такива неща нямаше!
25
15
 
15
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
До Анонимен Айде да се обзаложим че БГ ако е самостоятелна страна без участие в съюз и тн ще е по бедна от Албания кой ще се обзаложи с мене.
24
14
 
22
 
! Отговори
Волен преди 10 години
Абе кви кашони кви бездомници ве!Атака! Само пури, вино и червен хайвер!Да си върнем България!
23
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
във времена на криза много ярко се различават Човеците от нечовеците !!!искам да ви кажа ,че поговорката ,,сит на гладен не вярва ,, е много истинска,била съм и в двете положения и сега виждам ,че ситите ни политици не вярват на бедния народ .дай Боже да я има България и българите а всички крадливи политици и друга *** крадлива да изгоним от България !
22
2
 
54
 
! Отговори
фидосова преди 10 години
Егати гадното този човек има сърце и е поставен в лоша ситуация от съдбата,а тези нещастници депутатите сега преяждат и ходят на екзотични екскурзии.Ако управляващите имаха мисленето на това момче света щеше да е много по различен.