Апатия – 39% не искат да гласуват, протестите отслабват

Ако изборите са сега – четири ПГ-та ще има в НС, без "Атака"
Обновена: 18 дек 2013 14:58 | 18 дек 2013 14:35, Камелия Цветанова
155
Апатия – 39% не искат да гласуват, протестите отслабват
Снимка: архив, Булфото

Ако изборите бяха днес, 22,8 на сто от избирателите биха гласували за БСП, а 18% за ГЕРБ, показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено през декември.

От него става ясно, че подкрепата за левицата този месец се увеличава спрямо миналия, макар и слабо – с 1,4%, а за ГЕРБ пада незначително с 0,1%.

Избирателите, които биха пуснали бюлетина за ДПС, са 6,1 на сто, за партиите от Реформаторския блок – 4,8%, за "Атака" – 1,8 на сто.

39 на сто от анкетираните обаче са заявили, че няма да гласуват.

Данните за общественото мнение през декември показват известно успокояване на напрежението спрямо ноември, коментира политологът Първан Симеонов.

"Студентските протести, ескалацията на напрежението, големите партийни митинги и синдикалният протест превърнаха първата половина на ноември в нов връх на протести – вторите след лятото. Той обаче изглежда отминат, ако се съди по различните индикатори, които измерват протестната енергия – подкрепата за протестите, искането за оставка и т.н,. не се задържаха на по-чувствителните нива от предходния месец и през декември са установяват на познатите от края на лятото и началото на есента дялове от около 40%", коментира той.

През ноември протестите са били подкрепяни от 49% от участвалите в проучването, а през декември процентът им е паднал до 43. За сметка на това хората, които са против протестите, през декември са били 44%, а през ноември – 40 на сто.

Вече 43% от анкетираните смятат, че протестите не трябва да продължават, а 40 на сто са на обратното мнение.

Допълнителен фактор в това отношение е и усещането за отслабване на протеста – мнозинство от 62% са с впечатлението, че протестите отслабват, а 13% са с противоположно впечатление.

Ако протестите продължат, те в крайна сметка ще успеят да постигнат оставка на кабинета и предсрочни избори, смятат 26% от запитаните, но 47% твърдят обратното.

Преобладаваща е вярата в успеха на протеста сред привържениците на ГЕРБ и на партиите от Реформаторския блок.

Протестният потенциал обаче остава като цяло висок – 22% декларират готовност за участие в протест срещу правителството, 10 на сто не знаят, а 68% не биха участвали, сочи още проучването на "Галъп".

Според Симеонов липсата на бърза оставка на кабинета довежда до известна умора и скептицизъм към протестите, но пък и несигурността пред управляващите не е намаляла.

По думите му обществото като цяло е останало с положително впечатление от видяното и от двете непосредствени страни на протеста - протестиращи и полиция. Близо половината от запитаните оценяват действията на полицията като нормални и в рамките на закона.

И правителство, а и президент имат доверието на около 30% от хората, а недоверието към тях е около 60%. Парламентът пък завършва годината с доверие от едва 18%.

Президентската институция е стигнала нива на недоверие, които за последно са установявани в края на мандата на президента Желю Желев.

"Никога в толкова ранен етап от мандата си действащ президент не е бил в толкова неизгодна позиция като обществена подкрепа. Сходни са изводите и за правителството", коментира политологът.

"Подобни нива на недоверие са регистрирани много пъти, но рядко в толкова ранен етап от мандата. Изключение прави само Тройната коалиция", добави Първан Симеонов.

Традиционният въпрос: Накъде върви България? показва, че около 70% от българите продължават да са песимистично настроени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
3
 
! Отговори
владетеля преди 10 години
АЗ СЪМ ПРОТИВ ПРОТЕСТИТЕ,ТЕ СА САМО ГУБЕНЕ НА ВРЕМЕ.ИЗГЛЕЖДА,ЧЕ ПРОТЕСТИРАТ ПЛАТЕНИТЕ,ТЪЙ КАТО НЯМА ДРУГ НАЧИН ДА СИ ИЗКАРВАТ ПРЕХРАНАТА ИЛИ СА МЪРЗЕЛИВЦИТЕ НА СОФИЯ.ВСИЧКИ ЗЛИНИ В БЪЛГАРИЯ ТРЪГНА ОТ СОФИЯНЦИТЕ И СОФИЯ.ЗА МЕН СОФИЯ СЕ НАСЕЛЯВА АТ МУТРИ И МАФИОТИ.ТЕЗИ СЪЩИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕХОДА ОГРАБИХА БАНКИТЕ И ДЪРЖАВАТА.
130
2
 
2
 
! Отговори
стефан преди 10 години
Не искам да правя сравнение с 1914 г., но не мога да не забележа омразата в очите на студентите и другите млади момчета и момичета които нямат и 18 г. Откъде дойде тази омраза към другите. Атентатът в Сараево който подпали ПВС и по точно убийството на престолонаследника на Австро - Унгария и съпругата му забалежете е извършен от 18 - 20 годишни момчета!
129
0
 
3
 
! Отговори
mitova преди 10 години
На сините пеперудки някак си не им харесват резултатите! Спокойно, скоро ще се появи Мира Радева и ще спите спокойно!
128
0
 
4
 
! Отговори
why преди 10 години
Апатия е точната дума! Народа се е разпуснал, не му се прави нищо, а после най-лесното да прехвърлим вината, че някой друг ни бил крив! Явно все още живеем прекалено добре, след като никой не си мърда пръста. А "героите" по форумите, даже не ги броя.
127
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРОСТО НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ, ТОЛКОВА ЛИ СТЕ *** И БЕЗХАРАКТЕРНИ, ЧЕ ЩЕ ДОПУСНЕТЕ ПАК ТУРЦИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ И ДА НИ ДАВАТ ТОН В ЖИВОТА! МНОГО *** НАРОД!
126
6
 
3
 
! Отговори
Секирчо и Манарчо преди 10 години
гласуване само с празен бюлетин отова ще разтресе системата само56 процента нее достатъчна да легитимира системата задраскаите я от вас зависи
125
6
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Народът трябва да гласува задължително, за да отпадне от управлението и изобщо от парламента партията, която днес управлява България и която ни разединява и най-много вреди ДПС !!! Докога ще търпим ТУРЦИ да ни управляват. Малко ли клаха нашите деца, жени и мъже, обезчестяваха, мъчиха, грабиха! ДОКОГА! СЛЕПИ ЛИ СТЕ, ИСЛЯМИЗИРАТ СЕ ЦЕЛИ РЕГИОНИ ОТ СТРАНАТА И УТРЕ ЩЕ ГИ ОТКЪСНАТ ОТ БЪЛГАРИЯ! Събудете се най-сетне докато не е стано късно. ГЛАСУВАЙТЕ, за когото и да е, но гласувайте БЪЛГАРИ!
124
4
 
12
 
! Отговори
Искам преди 10 години
Със "спечелените" от Станишев и тройната коалиция 2 млн евро Ал. Райчев и съпругата му Виза Недялкова си купиха "Галъп интернешънъл - България"(франчайзинг) и радиата Енджой и Зирок и класик ФМ. Сега ни демонстрират своята независимост, докато те всъщност са най извратената форма на пост комунизма. Оставка и нови избори незабавно!
123
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако протестите продължат, те в крайна сметка ще успеят да постигнат падане на кредитния ни рейтинг и поскъпване на лихвите. Т.е. ще ни бръкнат в джоба!Затихват защото не може Граждански Протести да поставят Политически искания! А участниците им (лъжци и/или ***) отказват да ги призначт че са политически. Политиески протест се бори за влизане в Парламента на конкретна политическа сила а участниците или лъжат или са *** и наистина не знаят кого подкрепят!
122
3
 
12
 
! Отговори
йорданов преди 10 години
Едни и същи *** от 25 г резултатът видим отвсякъде единствено основно почистване на блатото наречено парламент и со малко кютек на тия вътре може да ме накара да отида да гласувам
121
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само биороботите гласуват.Хората не си го и помислят.Всички партии и политици от едно и също място ги командват.Няма значение кой печели изборите
120
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДЪРДОРЕКА И БОЛЕН МОГАТ ДА СА ВЗЕМАТ И ША ВЛЕЗЯТ В ПАРЛАМЕНТА. НАЙ ИМ ПРИЛЯГА "КЛЕВЕТНИЦИ БЕЗ ЦЕНЗУРА"
119
2
 
15
 
! Отговори
Нике1класик-2 част преди 10 години
Такова нещо като Атака в антифашистка Гърция просто неможе да вирее и въпреки това е по-вероятно гърците да станат фашисти отколкото да регистрират партия като ДПС!И тъй!Имаме си парламент от партии които според гръцките закони всички трябва да бъдат забранени като престъпни организации!Да ни е честито..
118
3
 
15
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Под клетва си признавам че на последните парламентарни избори в знак на протест срещу олигархията ни дето сама се припознава като богоизбран елит АЗ гласувах с НЕВАЛИДНА бюлетина......И тук е момента да се поучим от "братска" Гърция и да видим КОИ ПАРТИИ СА В ПАРЛАМЕНТА???ГЕРБ според гръцките закони отдавна щеше да е забраннена като престъпна организация на най-отявлените криминални групировки!БСП също щеше да побадне под удара на гръцките закони като престъпна организация виновна за геноцид!
117
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Недей те да гласувате, те *** и простите хора ще изберат кой да ни управлява.
116
4
 
9
 
! Отговори
червени цоциолози преди 10 години
Тези надминаха по лъгане дори и партията поръчител на тези "изследвания" БКП! Дори Кънчо сигурно го е срам да ги представя, та праща Първанчо Симеонов да обикаля телевизиите, нещо с което доскоро се занимаваше самия Кънчо Слагойчев! Сега е ред и на червен Кольо от "Медиана", да надуе процентите на партията любимаБКП! Наддаването продължава!
115
3
 
23
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
Това не е апатия, това е протест ! Протест срещу политическата мафия и нейните пипала, партиите ! И отказващите да гласуват не са 39%, а са поне 60%, но това се крие, за да са лигитимни изборите и да продължават да ни крадат ! Но ще възстане накрая народа !
114
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
манипулация са тези изследвания така отказват хората да гласуват
113
5
 
8
 
! Отговори
ИВАНЧУК преди 10 години
До ognyanz:ТОВА СА АЛА-БАЛА ПРОУЧВАНИЯ - КАКТО ТОВА ,ЧЕ 80 % ОТ БЪЛГАРИТЕ ИСКАЛИ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ! КАКВИ 80 % БЕ , ЗАГУБЕНЯЦИ ЖУРНАЛИСТИ ОТ КОЯТО И ДА Е МЕДИЯ ? ВИЕ ИСКАТЕ ТОВА ДА Е ТАКА ,ЗАЩОТО САМО ВИЕ ,САМО ВИЕ ,ЖЕЛАЕТЕ ДА СМЕ В ТОВА НИКАКВО ПОЛОЖЕНИЕ НАРЕЧЕНО АНАРХИЯ ,ЗА ДА СИ ПОЛУЧАВАТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА ОТ ПАПИОНКАДЖИЯТА ОТ СДС И ОТ РЕКЛАМИТЕ ! ЗА ДА Е ЯСНО ,КОЙ Е ПАПИОНКАДЖИЯТА - ТОЙ Е ДЪРЖАЧА НА НАДЕТО МИХАЙЛОВА / НЕЙНСКИ /! ДОБРО УТРО ,ГОСПОДА РЕФОРМАТОРИ ОТ ...СМЕТИЩЕТО!
112
6
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
Няма как да стане това всяка вечер да се думкат тъпани и да се надуват *** и все да е интересно. Телевизията продължава да ги показва, но не са водеща новина. А и ако има проблеми някъде, никой не се надява те да се решат с тъпани и ***.