Българи и румънци, добре сте дошли във Великобритания

Влиятелното списание "Икономист" ни покани да работим на Острова
Обновена: 19 дек 2013 07:42 | 18 дек 2013 21:30, Камелия Цветанова
88
Българи и румънци, добре сте дошли във Великобритания
От 1 януари ще отпаднат ограниченията на пазара на труда във Великобритания за българите. Снимка: Ройтерс

Добре сте дошли! - така влиятелното британско списание „Икономист” е озаглавило отворено писмо до българите и румънците, за които от 1 януари догодина ще отпаднат ограниченията на пазара на труда в редица страни от ЕС.

Британските вестници са пълни с истории за бедността, престъпността и жаждата за социални блага на българите и румънците. Британските политици роптаят срещу европейските правила за свободно движение, които ще ви позволят да влезете във Великобритания и бързат да направят по-трудно за вас кандидатстването за британски социални придобивки. Британското население е много по-враждебно настроено към вас, отколкото към германците или французите. Почти половината от британците вярват, че тяхното правителство трябва да ви забрани да влизате в страната, въпреки че това противоречи на законите. Може би след всичко това сте останали с впечатлението, че не сте добре дошли във Великобритания, пише списанието в началото на писмото си до българите и румънците.

Още по темата

Но вие сте добре дошли, допълва то. От името на родината на „Икономист” ние ви каним да дойдете и да работите тук. От 1 януари догодина вие можете да отидете навсякъде из ЕС. Надяваме се, че много от вас ще изберат Великобритания. Въпреки че нейните лидери изглежда са забравили, че Великобритания настояваше за приемането на вашите страни в ЕС, знаейки че един ден ще се озовете на прага й, се допълва в писмото.

В него се посочва, че пристигането на българите и румънците във Великобритания в началото ще бъде трудно, но историята на много имигрантски вълни е показала, че българите и румънците ще получат уютен прием в британското общество.

Не е ваша вина, че много от нашите сънародници не ви искат. Отчасти проблемът е на поляците. Преди десет години, когато Великобритания беше едната от единствените три страни, които отвориха вратите си за тях, правителството увери гласоподавателите, че само няколко десетки хиляди ще дойдат у нас и то не за много дълго време. Вместо това дойдоха над половин милион. Бидейки работници, които прибираха реколтата от зеле и боядисваха стените, измествайки от тази работа някои британски работници, просто защото се явяваха на работа на време, те показаха, че са и човешки същества, които се устройват и раждат деца. Ние не бяха напълно подготвени за това, посочва списанието.

Но ако нашите лидери сбъркаха преди десет години относно броя на поляците и на другите източноевропейци, които ще дойдат във Великобритания, сега те допускат още по-голяма грешка относно техния ефект върху нашата страна.

Политиците твърдят, че те са бремето на обществените услуги, които са подложени на огромен натиск заради мерките за икономии, допълва списанието и отбелязва, че точно това твърдение е безсмислено, тъй като става дума за млади хора, в разцвета на силите си, които дори не използват толкова много обществените услуги и допринасят много повече за британската хазна, като плащат данъци, отколкото взимат от нея помощи и облаги. По този начин тези хора дори спасяват британските училища и болници от още по-големи икономии, допълва списанието.

Изданието отбелязва, че източноевропейските работници дори не правят чак такъв дъмпинг на заплатите във Великобритания, а ако подобно нещо се случва, това касае заплатите на останалите имигранти. Източноевропейците водят до икономически растеж и до намаляване на дълга, подчертава списанието. Ако британците бяха дори слабо подобие на тях, те биха били истинска икономическа благодат, акцентира изданието в отвореното писмо.

Но за жалост допитванията до общественото мнение не лъжат и малко хора ви искат тук, обръща се списанието към българите и румънците. Онези, които просят или крадат, ще фигурират на челните страници на нашите вестници. Но това все пак може да е във ваша полза и да изненада приятно хората, когато те установят, че голяма част от вас идват тук, за да работят, а не да живеят на гърба на държавата ни, посочва списанието.

Британският пазар на труда е най-гъвкавият в Европа. Британската икономика бележи силен растеж. Хората на практика не са изтъкани от предубеждения. Допитванията навеждат на мисълта също, че повечето британци обмислят да ви използват като работници в къщите си. Великобритания е свикнала с имигрантите. А ако се притеснявате от предразсъдъци, то твърдете, че сте италианци, и никой няма да разбере, че не сте, препоръчва накрая списанието. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Тия явно си карат на стария колониален принцип. Обират кадърните хора,пре*бават икономики и после ще ни захвърлят като използвана тоалетна хартия. Та дотука с ЕС,да го преименуват на Колониален съюз,барем поне си признаят открито какви им са целите. Бас хващам,че ако поседим 10 години в тоя съюз,ще стане гражданска война . Където им са стъпили долните крака,то задължително има такива последици. Вижте само Африка и Азия в близкото минало.А всички са били бивши техни колонии
71
0
 
1
 
! Отговори
Това "писмо&quo преди 10 години
Подобни изявления слушам и в Германия. Сега вече не правят разлика от българин, живял от години и нов имигрант. за мен е лошо, даже доста. Да не стане така-старите които са плащали данъци, да си тръгнат за да дойдат новите.Идва ми наум. Толкова неща преминах, но вече започва да ми писва. И по мое мнение, първи ще дойдат тези от които най-страдахме преди, читави хора едва ли. Все пак добре си проучете правата, както и местните закони, нови бели роби
70
0
 
6
 
! Отговори
Кейн преди 10 години
Подигравка,но сами сме се докарали дотам с тия некадърни политици
69
0
 
8
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Айде мерси за поканата. Няма какво толкова да ви правиме в пренаселената с *** държава.Вземете си *** и пакистанци и .ухайте супата.
68
2
 
17
 
! Отговори
Румънец в Миллуол преди 10 години
Великобританеца е най-дивото, необуздано, брутално, егоцентрично, несъобразително и агресивно същество на планетата.Един път ти прави забележка за нещо вторият път ти се нахвърля зверски и използва каквото му е под ръка без въобще да мисли!Само можеш да се смяташ за късметлия тогава ако не носи нож или пистолет!Внимавайте много с тия! Филма Green Street Hooligans дава много ясна представа що за хора са!Освен това се дрогират и напиват зверски.Алкохолизираня Руснак е като невинно детенце пред тях
67
2
 
15
 
! Отговори
gogo преди 10 години
Ба* съм им и ислямско-педофилския остров.ГЕРМАНИЯ е истината................,САЩ,Канада,Британия,Франция,Япония ,Израел и т.н. и т.н. всички те копират немците,няма англо-саксонски стил или нещо подобно.........има НЕМСКИ стил.Дори самите ХАМЕРИКАНЦИ си го признаха,че копират Германия ,дори ЕВРЕИТЕ си го казаха направо че копват Германия ;) .
66
4
 
5
 
! Отговори
историк преди 10 години
Хaйде безмозъчни съществa, кaто няколкото писaли преди мен дa не се впускaт в дилетaнтски съждения нa историческa темaтикa! Грозно е, и демонстрирa селски мaнтaлитет, зa познaние и логикa, дa не говорим!
65
2
 
19
 
! Отговори
прагматичен преди 10 години
В исторически аспект Великобритания винаги е водила негативна политика спрямо България. Спомнете си ролята на Великобритания при особождението ни от османско робство и Ньойския договор. Великобритания винаги е била против България. В настоящия момент положението не се е променило! На Острова цели поколения не работят и не смятат да работят. Защо ли?И ние не харесваме британските безделници, които повръщат и превръщат в клоака българското черноморие! Трябва да се въведат рестрикции и за тях!!
64
4
 
13
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Нещастници. Ако не беше България да забави нацистите с дълго протаканото си решение коя страна да заеме, тежката зима нямаше да ги забави в момента когато бяха стигнали предградията на Москва и Сталинград, а това исторически е доказаният момент решаващ обрата на войната. Дава време и възможност на СССР да организира отбраната си и да мобилизира страна с нечовешки сили. А ако не беше СССР сега Великобритания щеше да я има толкова на картата колкото динозаврите ги има в природата.
63
2
 
8
 
! Отговори
Ганьо преди 10 години
стойте си в БГ и роптайте!До 52 До 52 До 52 До 52 До 52 До 52 До 52 До 52 До 52 До 52 До 52 До 52 До 52 До 52 До 52 много си прав! Все пак имаме едно първо место в Европата по бедност!
62
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление представата за българите е формирано от *** ни които са там ..Лятото бях в Германия и пред един магазин за хранителни стоки дочух българска реч,огледах се и гледам една тумба ***..бяха си купили хлебчета или кифли и разхвърляха хартиите точно пред входа..Излезе някаква служителка ,събра им *** и нещо им промърмори на немски и една от *** акто кресна..."кво искаш *** дърта ***,да та удуша ли "...идеше ми аз да я удуша тази ***..след това немците ни виновни
61
0
 
33
 
! Отговори
Harry преди 10 години
ако Украйна влезе в ЕС, те са 54 МИЛИОНА, то тогава не знам какво ще правите, уважаеми британци. ние ще ви се видим като песен... та така.. чакайте 20 милиона украинци на вратите си и се страхувайте от тях.
60
0
 
30
 
! Отговори
:) преди 10 години
2008-2009 работех в Лондон. Когато ме питаха откъде съм им казвах на чист български "България" и 90% разбираха значението ;) А иначе преди това ме бъркаха с италианец, испанец, португалец. Вие си вършете работата качествено и бъдете добри с хората и те ще направят разликата.
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Deutschland uber alles!Англичаните ни мразят както винаги!Те винаги са подкрепяли мюсюлманският свят.Дори Тони Блеър се гордее с това,че е настоявал за войната в бивша Югославия!Така,че само в Германия е истината!И индустрията им и технологии развиват както трябва и политиката им е на ниво!Не напразно Бентли са собственост на БМВ!От някогашна Великобритания е останала само кралицата като символ на нещо дето вече го няма!
58
0
 
31
 
! Отговори
българин преди 10 години
Има ли друга страна в света в която да не се продават смесители за топла и студена вода понеже са измислени от немски инженер.По голяма ксенофобия нито съм виждал,нито чувал!Ама нали се напълнихте с мюсюлмани ,та до няколо години ще може да си продадете будилниците!Ходжите ще имат грижата да ви събуждат още в 4 и 30 сутринта за първатаот 5-те молитви!На коледа няма да имате нужда от фойерверки защото ще получите като бонус 10-ина атентата!Та да сте живи и здрави.А ние там не стъпваме!
57
6
 
18
 
! Отговори
Мишо преди 10 години
Който си е ***, си е *** и в БГ и в UK. Който е играч, си е играч.
56
0
 
23
 
! Отговори
били преди 10 години
това ,, заповядайте на острова " ми звучи много лицемерно , как така изведнъж !? , та до вчера настройваха цяла европа срещу нас..
55
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой да се е засилил за острова? Ако им резнат далаверата на *** и те няма да ходят... Имат си достатъчно пакистанци, индуси и други подобни за черната работа. Ако са им виснали на социалната система, вината не е наша.
54
1
 
33
 
! Отговори
Казасов преди 10 години
Отлична статия,снощи и от посолството на Англия имаше подобно изказване на чист български език.Та драги сънародници,ако не знаете език,какво ще правите там.Нас ни намразиха в Европа заради ромите,съжалявам,но си е така.Иначе най си е добре в България,ама май след като си спечелил малко навън.Тук все още е трудно.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tolkova e lesno za vsi4ki "biali" strani. nikakvi sozialni pomo6ti na chujdenzi - nezavisimo ot koia dyrjava idvat. taka IZMETA 6te si ostane v stranite si, a svestnite hora, koito iskat da rabotiat i izkarvat pari 6te sa dobre do6li, a za iskarvane na pari dolna rabota niama.