Роми и пенсионери: За бежанците пари има, за нас - не!

77% от българите не биха живели в един квартал с имигранти
Обновена: 18 дек 2013 22:02 | 18 дек 2013 20:39,
58
Роми и пенсионери: За бежанците пари има, за нас - не!
Ромитесе отнасят подозрително към бежанците и виждат в тях заплаха за своя стандарт на живот. Снимка: архив, Булфото

Нарастването на броя на бежанците у нас се възприема като заплаха и като едно от най-негативните събития в страната, коментираха от "Екзакта Рисърч Груп", най-новата социологическа агенция, основана от Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ.

От данните им става видно, че над половината българи (59%) заявяват, че са категорично против това бежанци да живеят на територията на България.

Още по темата
Най-крайни в своето мнение са хората на възраст над 60 години, както и жителите на населени места извън столицата, сочи изследването, поръчано от "Фокус" и проведено в периода 5-13 декември сред 1000 българи.

41% нямат нищо против у нас да живеят бежанци. Сред по-толерантните българи се нареждат хора на възраст от 30 до 50 г., високообразованите, както и хората със стандарт над средния.

Социолозите обаче предупреждават, че нетърпимостта към бежанците нараства, когато става дума за оценка дали хората ги искат в своето населено място и в своя квартал.

Така например, 77% от българите не биха живели в един квартал с бежанци, като подобна позиция изразяват най-често жените, най-младите и най-възрастните.

Най-масовите и големи страхове на хората са свързани с очакванията им за ръст на престъпността в резултат на пребиваването на бежанци у нас. Това твърдят 30% от българите.

14% се опасяват, че заради издръжката на бежанците, държавата ни ще изпитва допълнителни финансови трудности.

Това дразни голяма част от пенсионерите, които твърдят "за бежанците пари има, за нас – не".

Ромите също се отнасят подозрително към бежанците и виждат в тях заплаха за своя стандарт на живот, коментираха от "Екзакта".

Според други 10% от анкетираните държавата и правителството са неспособни да се справят адекватно с проблема за бежанците.

Хората обвиняват управляващите в липса на подготовка за посрещане на бежанци, в липса на условия и на управленска стратегия за работа с тях, включително и в липса на адекватно законодателство по въпроса.

8% от запитаните в настоящото изследване посочват, че се страхуват, че поради ниска хигиена в центровете за бежанци, те се превръщат в заплаха за здравето на хората.

7% от българите посочват, че в присъствието на бежанци у нас виждат опасност от възникване на етническо напрежение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
4
 
! Отговори
God преди 10 години
Явно *** не искат други да получават пари наготово, без да си мръднат пръста. От бежанците от Сирия все пак има и образовани хора, които можем и трябва да използваме за някаква работа, а от *** полза никаква (само да чистят улици и ***).
52
6
 
5
 
! Отговори
qwer преди 10 години
Ха ха ха ***, ревете ли бе а ? Нали вие искахте комундурите и гласувахте за тях, мамка ви проста болшевишка неорентирана ?
51
13
 
9
 
! Отговори
Магистрали xaxaxxaxa преди 10 години
Нема пари , Борисов ги инвестира в Магистрали , яж сега асфалт
50
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е проблема в имигрантите, погледнете какво става по света, цели квартали населени с различни общности, училища, където учат всякакви деца. Няма как в 21век да сме капсулирана общност, това са нормални процеси, но разликата е това, че държавата в лицето на институциите си е на място, правилата се спазват, понасят се санкции, екстратира се...т.е има ангажираност.На моя приятлка изключително красиво момиче от сменес брак, в дър. институция я бяха питали - ти *** ли, ква си?
49
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вчера по БНТ ревяха,че началник от гранична полиция наредил да не бъдат допускани незаконни емигранти през границата, а да бъдат връщани с всички възможни средства.Един предател от полицаите хленчеше,че колеги дори ритали незаконно минаващите ,а съвестта му не позволявала.Питам дали съвестта му позволява границата да бъде нарушавана от черни мюсулмани,кюрдски бунтовници и как италианци могат да събличат да голо подобни "гости" и да ги пръскат срещу инсекти и зарази.Докога ще приемаме алжирци и п
48
4
 
15
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
А така!!! Най-сетне се появи достойна конкуренция на *** ама де ти 10 000 срещу 1 000 000 чаавета. Айде бегайте към Европа, за вас повече живот в България нема, бегайте там да ви"социализират"!!!
47
2
 
7
 
! Отговори
marina преди 10 години
stiga sa plakali *** .kak a nqma rabota na poleto s motikata da kopaqt , da seqt. da proizvejdat samo na gotovo 4akat da gi vklu4at v stroitelstvoto na magistralite. i mnogo drugi mesta za rabota ima
46
4
 
31
 
! Отговори
мдаа преди 10 години
днешните роми, бивши ***, живеят още с два века назад! то като види желязо и си мисли че е природен дар и може свободно да си бере! а помощите са нещо като слънцето, полага им се по право! като не искаш да учиш и работиш, не можеш да претендираш да живееш в развито общество и да се ползваш от облагите му! все реват нямали работа? ами че на село има толкова пустеещи земи, ходете там и се занимавайте със земеделие и животновъдство! само че за *** не е престижно да държи мотика...! ***!
45
9
 
38
 
! Отговори
Антиком преди 10 години
Дакато гласувате за червените изверги, ще тънете в мизерия.
44
3
 
8
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Българи от снимката - спасете си пособията!!! Всеки да си вземе брадвата, теслата и ножа, - и знаете какво и къде! И знайте че ако затрошите еврейски сметалки, диваците сами ще изчезнат!
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...и бъдещето на БГ
42
4
 
46
 
! Отговори
S.T.A.L.K.E.R. преди 10 години
На снимката се вижда електората на БСП
41
1
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Victor Orban 1000+!
40
3
 
65
 
! Отговори
Давлатбалей Нурдагал преди 10 години
Отвратителни ***, аз съм с две висши образования и пак не искам тези хора!Това не са истински сирийци,а отвратителни и зли мюсюлмани сунити които ни мразят!Но славната армия на Асад съставена от нормални хора ги избутва насам и благодарение на коварните турци които ни ги натрисат за да ни дестабилизират!А вие тъпчовци ги защитавате и получавате пари от противните саудитци обещали ви отвратителни *** от Судан да ви заплождат с некъпаните си тела!*** сте и ***!
39
2
 
47
 
! Отговори
Victor Orban преди 10 години
БЛОКАДА както гърците бяха блокирали КПП Кулата .Който българин иска да ходи или връща от Турция да мине през Гърция . Доган да посреща "бежанците" и да ги упътва "пътя на България към Европа е през Босфора" та нали е български политик а не предател.Хиляди бездомници и пенсионери работили цял живот чакат държавата да ги настани а на тяхно място "бежанци" с сметки по 30 000 долара в турски банки Някой да ми обясни какво е дискриминация?
38
5
 
57
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Свикнахте с дебитната карта с кинти, нали *** мръсни, която ние работещите ви плащаме, благодарение на продажните политици , които идват от едно и също котило. Само робска работа за вас неграмотни, генетично обременени ритарди.
37
4
 
36
 
! Отговори
Victor Orban преди 10 години
Трябва целия народ да излезе и блокира контролно пропусквателните пунктове по границата ни с Турция Блокада на турски ТИРове и леки коли та нали Ердоган им издейства безвизов режим.Ама както казваше Доган пътя на България към Европа е през Босфора . И така като искат Европа като стигнат до границата с *** тръгват обратно към Босфора както по рано ни упътваше ДОГАНбей и там да търсят Европата
36
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На следващите избори гласувайте само за националистически партии които имат анти-глобалистки виждания, ако ние не спасим нашия народ с него е свършено - нашите внуци ще са полу-*** и полу-мароканци да не дава Господ защото тава е целта на глобалистката интеграция
35
4
 
42
 
! Отговори
Victor Orban преди 10 години
Блокада на турски стоки и хора до европейския пазар и обратно .ТуРЦИЯ и ЕС да се съобразяват с *** СИ Блокадата да падне когато турците не си приберат обучените и финансирани от тях групи "бежанци" А сега на езика на любовта При обсадата на Виена мюслините разпорвали корема на бременни жени и набучвали плода на ятагана .Как да не ги обичаш след такъв напредък на религията им в областта на човешките права за някакви си 500 години
34
4
 
61
 
! Отговори
az- преди 10 години
Аз нямам нищо против България да приема бежанци и те да остават да живеят тук докато премине опасността за техния живот и здраве. Дори и аз бих приел такъв в къщи.Обаче съм категорично против да хрантутим иконом. незаконни емигранти от кол и въже. Защото повече от половината са разни маймуни от Алжир, Мароко, Афганистан и т.н. А тези сирийци, които са тук също не са бежанци. Ако бяха такива щяха да седят в граничните на Сирия страни. Те са също нелегални емигранти и нямат място тук