Зловеща статистика – топим се с осем души на ден

Ще станем 4 милиона българи през 2050 г.
19 дек 2013 09:20,
265
Зловеща статистика – топим се с осем души на ден
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Населението на България се топи с осем души на ден – това е най-бързото темпо на изчезване на население в света, предупреди от ефира на bTV проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във Варна.

"От 9 милиона души станахме 6,98 милиона. Ще станем около 4 милиона души през 2050 г. според прогнозите на Световната банка, на които може да се вярва", подчерта той.

България е единствената държава в света, която поддържа отрицателен естествен прираст през последните 23 години, пресметна и доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Експертът по демографска статистика проф. Тодор Калоянов от УНСС пък подчерта, че тенденциите не са нормални, особено заради продължителността на периода, в който се наблюдават.

"Това, което се случва, е обективна тенденция, започнала преди 90 години. Известна е теорията за демографския преход, според която сме достигнали четвъртия етап на ниска раждаемост и висока смъртност. Експертите очакваха да се възстанови възпроизводството, но се случи нещо изненадващо", обясни той.

Проф. Иванов изтъкна, че винаги се премълчава въпросът за етническата структура. Според статистиката на Центъра за демографска политика за 50% от новородените - българският език не е майчин.

"Интересно, тези 53 000 деца, родени през тази година, с 16 000 по-малко от предходната година, какъв език имат за майчин – според нашата статистика за около 30 000 това не е българският език", изтъкна той, според когото "подмяната на населението" вече е започнала.

"Етническата структура е неудобна тема за българските политици, на които е неудобно да признаят, че България се циганизира и турцизира", критикува професорът.

Доц. Георги Бърдаров припомни, че в един момент на ромското население се е гледало като на трудов резерв за България, затова трябва да се обърне внимание на тяхното образование. "Ромите имат ниска продължителност на живота и висока смъртност", предупреди той.

Според проф. Петър Иванов е необходима политика на рестриктивно семейно планиране.

"Деца трябва да имат тези, които могат да им осигурят условия за живот. За ромите децата са просто средство за съществуване", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименВ wikipedia статията на български за Ататюрк се разглеждат няколко хипотези за произхода на родителите му:че родителите му са турци,че баща му е албанец и че майка му произлиза от торбешко (помашко)семейство.Все пак прави впечатление външността му-руса коса и сини очи
225
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо бъркаш,явно не си запознат.Връзката със България е следната..Любовницата му,защото той не се е женил никога,е туркиня на която корените са от България-това е първото.А втората му връзка със България е че той е бил военно аташе на Турция в България.Израстнал е в сведска среда и затова това е била мечтата му-"светска Турция".
224
1
 
3
 
! Отговори
До Ататюрк преди 10 години
Нали знаеш,че Мустафа Кемал е българин мюсюлманин (***) от Македония.
223
4
 
2
 
! Отговори
Ататюрк преди 10 години
Комшии не се страхувайте.Скоро като паднат визите за нас турците,ние ще ви оправим приръста на населението,това да ви е проблема.Мъжете ни са плодовити а жените родовити.Дерзай Българино скоро ще ти помогнем.
222
0
 
1
 
! Отговори
ПРОДЪЛЖЕНИЕ 231 И Т. преди 10 години
Още един пример за значително намаляване на населението на дадена страна е войната между Парагвай и неговите съседи (Войната на Тройния съюз) през 19 в.Тогава умира половината от населението на страната(за справка вижте wikipedia).който иска,да прочете предходните ми коментари:231,230229,228,226,223,221,220.
221
1
 
3
 
! Отговори
ahbhaha преди 10 години
Деца трябва да имат тези, които могат да им осигурят условия за живот.именно за това става въпрос , по-*** от българина няма от работника до "шефа" всичките сте изключително просто племе , просто едните си седите прости във скъпите коли това е разликата :)
220
0
 
4
 
! Отговори
Как Сийка преди 10 години
Ами при такова управление колко да сме ?!И правилно са изчислили професорите - ще ставаме още по-малко българите!Днес сме свидетели на поредната силна турцизация на страната,но на управляващите не ум пука - за тях е важното да са на власт и да грабят,а на плебса - майната му!Само,че и *** започнаха да се изнасят от страната - кой ще остане след години?! Само турци и ...управляващи!
219
0
 
2
 
! Отговори
radoicho.radoichev преди 10 години
ПОСЛЕДНИЯ БЪЛГАРИН ДА ДРЪПНЕ ШАЛТЕРА АПРОПО АКО ВЕЧЕ СМЕ МАЛЦИНСТВО ДА ПОЛЗВАМЕ ПРИВИЛЕГИИТЕ НА МАЛЦИНСТВАТА
218
2
 
5
 
! Отговори
Иван-Драган преди 10 години
Развиване на тежка индустрия - самолетостроене, хеликоптери, автомобили, автобуси, машини и други. Създаване на фанатична и най-високо организирана и въоръжена армия готова да умре до последния човек в защита на българския етнос. Създаване на полиция носител на най-високи морални качества и пример за подражание.
217
2
 
4
 
! Отговори
Иван-Драган преди 10 години
Основа на държавата да бъде вярата в Бог и Господ Иисус Христос, държава основана на Библейски истини и закони - отхвърляне на православието и католицизма като прогнили и неистински и вяра в Библията. Елиминиране и преследване на извращенци - ****ерасти, лезбийки, педофили, скотоложци. Силна карантина срещу външни елементи на границата - било те от щатите, близкия изток, африка, европа или изрел. Безплатно образование на най-високо ниво ориентирано към практиката, безплатно здравеопазване.
216
1
 
6
 
! Отговори
Иван-Драган преди 10 години
Отърваване от всичката еврейска гад която смуче като кърлеж жизнените сокове на тая държава. Пълно медийно затъмнение докато става преврата, корумпираните политици да се обесят срещу слънцето, пълно въоръжаване на целия български народ, право на гласуване само на етнически български мъже, навършили 25 години и завършили поне средно образование. Елиминиране на всякакви неправителствени организации и други чужди агенти и копиране модела на самоуправление на Швейцария.
215
1
 
5
 
! Отговори
Иван-Драган преди 10 години
ране. Спиране на всякакви помощи за малцинства, държавен натиск да емигрират и да се изпратят в държавите от където са дошли - индия и турция. Операция за завързване тръбите на всяка жена от малцинствата след първото дете. Отхвърляне на наполеоновата доктрина че гражданин на държавата е всеки който живее в нея и връщане на истинския смисъл че граждани на държавата са само тези които са свързани с кръвно родство и история с етноса основал държавата или България е само на българите.
214
0
 
5
 
! Отговори
Иван-Драган преди 10 години
Ето мерки за рязко обръщане на тенденцията. Жените престават да работят - те си седят в къщи и си гледат семействата, по този начин са и стимулирани да се женят рано. Праг на парите и имуществото което се притежава от човек или фирма/организация за да не се стига 90% от ресурсите да са в 10% от населението. Национализация на всички важни за общественото благо предприятия/сфери. Държавно регулиране и държене цените на храната, дрехите, сметките на абсолютния минимум без печалба с държавно финанси
213
0
 
0
 
! Отговори
Eldorado27 преди 10 години
До demographВиж твойта логика е правилна ако приемеш за даденост че наще *** могат да се обучат:) защото в момента е модерно да не учиш, а спецялно *** са най-неубозданиМеждо другото аз вярвам че е така защото познавам много интелигентни *** и даже работя с някой от тях, но мисля, че нашата държава не иска да интегрира *** ни умишлено за да си останат полуживотни и да могат лесно да ги маниполират при изборите...
212
1
 
4
 
! Отговори
demograph преди 10 години
Демографската смърт на българския етнос ще настъпи само след 10 години. ЦРУ и Световната банка броят всичко което шава в България и правят изчисленията си на тази база. Но не всичко което шава в България е човек способен да отглежда деца и да се изхранва с почтен труд. Сегашните стимули във всички социални сфери водят до повишаване на раждаемостта сред необразованите! Тази политика ще удуши образованите или ще ги прогони от България само за няколко години. 2025г. е крайния срок.
211
2
 
4
 
! Отговори
demograph преди 10 години
Сингапур е това което е защото въвеждат този принцип на стимулиране на раждаемостта. За 25 години стават най-образованата нация в Света! И чудото в икономиката. Понеже много обичате да следвате руснаците, да ви кажа, че анализът на стимулите "на калпак" въведени от Путин са довели да резултат подобен на България. Сега преразглеждат политиката си. И изучават опита на Сингапур! Колко още години трябва да ви се крещи и показва ИЗХОДЪТ! Кьорчовци такива! Ще убиете България с глухотата и слепотата си
210
2
 
6
 
! Отговори
demograph преди 10 години
От 30 години тръбя, че единствения изход от демографската смърт, пред която е изправен българския етнос е - "Стимулиране на раждаемостта пропорционално на образованието на родителите, независимо от етническата им принадледжност." Образованите произвеждат образовани. Образованите плащат данъци, създават работни места. Живеят по-дълго. Не крадат толкова. Не тежат на държавния бюджет.Необразованите създават необразовани, потенциални безработни и болни без осигуровки. Изучете опита на Сингапур!
209
0
 
3
 
! Отговори
Eldorado27 преди 10 години
До 1989г-9 милиона"Ердоган това и чака."Така е съгласен съм с теб... Ще изчака още 2-3 години съвсем да се изнесем българите и да се навъдят *** и бежанци тука и ще сложи ръка на Кърджали, Разград и другите им политически планирани центрове...
208
2
 
1
 
! Отговори
prost mango преди 10 години
zlobata ubiva seksualnia apetit. *** po priroda ne e zloben zatova go zabiva koto piron v daska ;
207
0
 
16
 
! Отговори
1989г-9 милиона преди 10 години
В 1988-89 г бяхме почти 9 милиона. От "лошия" живот, който имахме при ТЖ. С преобладаващо българско население и неголям брой турци и *** тогава. Новите управляващи некадърници от последните 23 години загробиха страната. От тая демографска катастрофа тя никога вече няма се оправи. А ако българското население намалее още малко ще започне и *** терор. И тогава всякаква икономическа дейност ще бъде невъзможна. А страната ще преживее икономическа катастрофа. Ердоган това и чака.