До 600 лв. за безработен да работи в друг град

Мярката е част от Националния план за действие по заетостта
Обновена: 24 дек 2013 10:15 | 24 дек 2013 08:46, Петя Славова
59
До 600 лв. за безработен да работи в друг град
Снимка: Булфото

През 2014 г. държавата ще плаща до 600 лв. на безработни, за да се преместят в друг град, където за тях е осигурена заетост, пише на първа страница "24 часа". Мярката е включена в Националния план за действие по заетостта, който бе одобрен от правителството на последното му заседание. Точният размер на еднократната помощ за преместване на покъщнината ще се определя в зависимост от действителните разходи. До 35 лева на ден за наем ще се отпускат на безработни, които са включени в дългосрочен курс за квалификация в друго населено място.

"Преселването трябва да си струва парите", коментира "24 часа". Българинът е доста уседнал човек и не обича да сменя града, в който живее. Това е и една от причините много хора да стоят с години без работа. Новата мярка на правителството да насърчи мобилността на работната ръка би могла да свърши работа. Но е нужно мярката да бъде подкрепена и с други в икономиката, за да не се засили обезлюдяването на малките градчета. Държавата трябва да насърчи и бизнеса да инвестира точно в тези забравени места, а пък мярката да даде стимул работниците да отидат и в малък град и да осигури нужната работна ръка на бизнеса.

За помощ от благотворителната кампания "Българската Коледа" тази година кандидатстват 485 деца, съобщава "Труд". Инициативата ще подобри постижението си от миналата година, когато стигна до рекордния брой 358 деца. Акцентите на настоящото издание на кампанията са проблемите със слуха и зрението.

Всеки лекар у нас да има по две медицински сестри, иска здравното министерство, посочва "Стандарт". За да реализира тази идея, ведомството предлага да започне ударно обучение на медсестри във висшите училища. Това е записано в плана за реализиране на новата Национална здравна стратегия. От екипа на министър Таня Андреева планират да се въведат и стимули за университетите да обучават сестри. Спорно е обаче дали ще има смисъл от тази мярка, ако не се създадат добри условия за работа на белите касинки у нас след това. В момента у нас има 28 643 лекари и едва 32 059 сестри по данни на НСИ.

"Уроци срещу насилието в училищата", отбелязва "Труд". Сексуалният тормоз, насилието в "романтичните връзки", агресията между приятелски кръгове - това ще са основните теми, по които ще се говори в училищата през 2014 г. Ще се дискутират в часовете на класа или в извънкласните занимания. Ще се дават примери за тези прояви при изучаване на учебните материали по история и литература.

"Вярата храни душата. Вяра, църква и държава трябва взаимно да се допълват. Те са различни и отделни институции, но имат за задача да осигурят материалния земен хляб за хората, чрез икономически и социални политики в държавата. Църквата пък предлага небесният хляб - това са великите тайнства, които стигат до хората, до техните души. Църквата може да дава пример какво трябва да е отношението към бедния. И в този смисъл, църквата може да е посредник между бедните и богатите", казва в интервю за "Новинар" отец Боян Саръев, който служи на християнството в Родопите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Младежи мин.заплата не идва от ЕС а от тристранката Правителство-работодатели- синдикати.Така де геноцидът над населението се извършва от Българи.От Европа и САЩ само им гледат сеира и докъде може да издържи населението.Ще става все по зле и занапред понеже масово се напуска държавата и нормално цели региони изглеждат,като след воина,чума или каквото се сетиш.Когато се появи Българския Пиночет може нещата да тръгнат напред но дотогава ще е все гробища и мизерия.
51
3
 
5
 
! Отговори
rfhdfh преди 10 години
До rumen221 ти ако си мислиш че някой друг а не ЕС ти даржи МНЗ на това ниво много си се объркал.
50
2
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
КАКВОТО СВАЛИ БОКО ЩЕ СВАЛИ И СТАНИШЕВ ФАКТИ:- ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ е 241лв., А ОБЩЕСТВЕНИЯ Е 562лв (да се облечеш, сгрееш и да идеш за работа и всеки да отгледа наследника си = 1 обществен +1 жизн. мин.)ИЗВОД- МРЗ (чисто) трябва да е 800лв. (бруто 1 340лв), А МИН. ПЕНСИЯ ЗА ТРУД = 60% от МРЗ = 480лв. (624лв)(Данъците за трета категория труд са 37,5% + 20%ДДС + 10% акцизи и др. = Общо 67,5%, и 30% за пенсиите, а за Девидентите е само 5%) - Затова Е.С. иска мин. заплата 700 евро (чисто 400)!.
49
3
 
12
 
! Отговори
ДО 51 преди 10 години
ти като си амнайсто поколение БЛАГОРОДНИК сигурно си със златно биде у вас............... В НЯКОЙ СРЕДНОВЕКОВЕН ЗАМЪК ЛИ ЖИВЕЕШ В СОФИЯ СИГУРНО *** и самочуствието в тая изостанала държава.тъпите гърци па как не се чува някой живее в атина другия в някое селце бе няма такова делене аз съм еди къде си .*** и *** ви ***.....само се делите на всякви
48
8
 
5
 
! Отговори
анти преди 10 години
О,ще стане,ще стане.Като уволнят още няколко хиляди "калинки" , докарани ор ГЕРБ в София , със снимчицата на Мутрата бърху бюрото, нема как да не стане.....
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм "ръб софиянец" - трето поколение, на 61 година. Къде да отида и защо? Като гледам съседите ми, пришълци (нищо против тях), непрекъснато си докарват от магданоза, до месото! Какво излиза - живеят в големите градове, ползват благините на родните си места, а аз ще съм доволен, че сме равнопоставени! И кой е прецаканият?
46
2
 
14
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"Отделно за 6000 души допълнително ще заплащаме транспортните разходи, когато те са отдалечени в радиус на 100 км от мястото, където живеят. Тоест с тези нови мерки ние фактически гарантираме още 100 000 работни места."-Това е от 2008 Емилия Масларова нямаше нища напротив да обикаляме страната си,да живеем отделно от другия съпруг и децата.Също бяха обещани 240000 работни места,сега леко завишена бройката.Резултат от тогавашната социална политика нямаше,сега е още рано.Само едни пари дадени...
45
8
 
4
 
! Отговори
анти преди 10 години
Много добри идея. Не е лощо и да се обмисли инициативата ,всеки бизесмен решил да инвестира в оставените без внимание обезлюдени райони на България , ползването на данъчни облекчения.
44
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека де се местят, давайте им пари, за да подбиват и малкото работни места в големите градове. Но, ако някой от списващите това го прочете, НАКАРАЙТЕ ГИ ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ В КНИГАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДОМСЪВЕТА (бившите домови книги)! Няма нищо по-лошо в големия град от анонимния ти съсед! Днес е тука, прави золум, утре го няма! Ако това влиза в разкриване на 250000 работни места, БРАВО!
43
7
 
12
 
! Отговори
ХЕГЕМОН преди 10 години
Ами що някой ръб софиянец не отиде да работи в Бургас и да плаща квартира. До сега не съм видял.
42
5
 
13
 
! Отговори
Анти БКП преди 10 години
До КокоАбе ти Куко ли си - не знам? Знам само, че по този начин евентуално ще обезлюдят допълнително обезлюдената провинция, а там има достатъчно работа (селскостопанска предимно) за всички българи. Не виждам смисъл всеки *** (не смятам, че в провинцията има само такива) трябва да си мисли, че може да стане МЕРИНДЖЕЙ в София. Всеки в тази страна трябва да си намери мястото и да си тежи там. А по-долу един съфорумец го каза много добре - с тази си стъпка искат да преперат пари комунистите.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Миека ми да столичанини в повече",аз съм дълбоката провинция по добре от миекане отколкото киекане като твойто.Ах *** такъв точно заради такива като теб нацията се дели.Дано някой ден те сбарам,другото се знае.....
40
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама,моля ви се,как ще се върнат по родните си места в прованса,та там няма молове?!Къде ще харчат парите си?Освен това позабравените им роднини много миекат и това дразни ухото на "новите софиянци"!
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Простащината край наяма!
38
9
 
9
 
! Отговори
132142 преди 10 години
Хаха Софетата веднага започнаха да завиждат. Ми Вие сте богати *опелета кво толкова. Малко и хората от провинцията да се по-оправят.
37
2
 
24
 
! Отговори
стоян преди 10 години
И в кой град ще си е намерил работа този безработен, вероятно в Бургас, в Бургаски корабостроителници. Или в Раднево, или в Полимери Девня. Само простотии - през лятото учениците от технимумите щели да работят срещу заплата в реални предприятия. А къде са тези реални предприятия?
36
4
 
12
 
! Отговори
ivan преди 10 години
porednata komunisti4eska glupost.nihsto dobro za zaspalia bg narod.bozhe pazi bulgaria.
35
1
 
10
 
! Отговори
Дядо преди 10 години
Спрете ооооо.... неразумний да показвате пари по форумите по телевизиите и цялото медийно пространство. Стига сте дразнели хората които едвам свързват двата края. Показвайте ги и ги давайте наония 1% /един процент от населението/ проклети да са. амин.
34
1
 
17
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Koko, и как ще ги съживи? В това, което предлага г-н 37, има къде повече логика. Между другото, тъкмо беше тръгнало нещо в тази насока и новото правителство веднага скочи, че не било рентабилно. А на Запад това редовно се прави - учреждения и вузове са все в по-малки градчета с цел децентрализация.По-добре да направят това, отколкото да раздават пари за глупости.
33
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма ли политик с топки да направи ИСТИНСКА административна реформа? Да премести 90% от министерства, агенции и централи на институции из страната? Така или иначе държавата ПЛАЩА на техните служители и всички се тъпчат в София. Тогава по естествен път ще се наложи да се оправят пътища, пощи, ел. услуги и т.н. Кому е нужно да се превърнем в град-държава? Трябва ли да виждаме десетки километри опустели градчета и селца и супер претъпкана столица? Докога тези комунистически идиотщини?