Как методистката Чи стана православна Мария

Южнокорейката учи иконография във Велико Търново
2 яну 2014 20:40,
41
Как методистката Чи стана православна Мария
Чи Йон Хан – Мария. Снимка: БТА

Южнокорейска студентка прие православието, за да учи иконография във Великотърновския университет.

Освен това Чи Йон Хан приема и името Мария, за да се отдаде на това, което най-много харесва - рисуването на икони.

Тя е на 24 години, израснала е в малко село, на около 100 километра от Сеул. Баща й е методистки пастор.

Някогашната Чи и настояща Мария си спомня, че в семейната им библиотека имало множество книги, свързани с християнството във всичките му направления, а тя от дете обичала да ги разлиства.

"Още тогава разбрах, че иконите и стенописите от православните храмове имат най-голямо въздействие върху мен", разказва тя пред БТА.

Когато решила да се посвети на рисуването на икони, получила подкрепа и поощрение от баща си, който одобрил нейните интереси.

След като проучила възможностите за обучение по иконография, тя се записала на семинар по иконографска техника в манастира Путна в Румъния. Когато започнало обучението, научила, че за да бъде истинска една икона, да отдава енергия, то зографът трябва да се причестява и моли по време на своята работа.

Тогава решила - приела християнството в манастира Сучевица, както и името Мария. По-късно продължила обучението си при великотърновския иконописец Венцислав Щърков, който е един от признатите майстори зографи у нас.

Той е първият преподавател на Мария, който я въвежда в света на православната символика. В неговото ателие, което се намира на Самоводската чаршия във Велико Търново, тя работи в продължение на година, като заедно с това учи и български език.

След това кандидатства за специалност "Църковни изкуства" във Великотърновския университет.

"В момента съм във втори курс, трудно е, но е много интересно", разказва Мария, която се надява след две години, когато се дипломира, да направи самостоятелна изложба, в която да покаже какво е научила.

Мечтата й е да отвори собствено ателие за икони, но не тук, а в Южна Кория, които да изработва за ценители и за православните християнски храмове в азиатската държава.

Разказва, че изображенията на "Св. Богородица" и сцените, показващи "Страшния съд" и "Кръщенето в река Йордан", са най-впечатляващите за нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Само много нагла протестантска натура може да опитва да цитира Новия Завет, макар и от неточен превод и в същото време да бълва вулгаризми от рода на: " гълта живи жаби,ака бодлива тел". Пазете се от лъже пастори и тям подобни! "Ако слепец слепца води, не ще ли паднат и двамата..." Що се касае до честването на Рождество Христово на 25.12, въпросът ти е толкоз ***, че не си струва да се отговаря. Почети и се просвети! На 25.12 са се покланяли на слънцето, а сега се покланяме на Слънцето на прав
34
0
 
2
 
! Отговори
До еех преди 10 години
До eехПравилно са си го написали от "Блиц". Методистите са секта и не може да се нарекат християни, въпреки че мислят, че почитат Христос. Учението им е нечисто, а нищо нечисто не може да се отнесе към Бога. Само Св. Православие е християнство, но не всеки, който нарича себе си православен или е бил кръстен, всъщност по живот е такъв. Как може да сме християни, а да не се стремим да изпълняваме думите за вечния живот на Христа Бога? Християнството е живот по Бога всеки ден и молитва на душата.
33
3
 
1
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
EMI SHTE NAPRAVQ DRUG HAREM SPECIALNO ZA KOREIKI I TAKA!!!! SHTE DEISTVAM I V DVATA :D
32
6
 
5
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Тракиец, аз съм в Търново и я срещнах тая корейка , пък тя търси тракийци и забелязах че е пребила две китайски туристки от страх да не им отмъкнат тракийците. Корейките и китайките не могат да се дишат и не знам как ще въдворяваш мир в харема си от китайки.
31
6
 
5
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
KAK I E FEISBUKA ISKAM DA Q DOBAVQ
30
13
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Обществена тайна е,че попа в момента гълта живи жаби,ака бодлива тел,разачита да НЕ го питат и още на хвалители.Ама ще-не- ще,попщините ще преминат "с бучене" !
29
0
 
26
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Браво на момичето !
28
10
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
13 И видях да излизат от устата на змея и от устата на звяра и от устата на лъжепророка три нечисти духове, прилични на жаби;14 защото те са бесовски духове, които, като вършат знамения, отиват при царете на цялата вселена, да ги събират за войната във великия ден на всемогъщия Бог.
27
10
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
8 Четвъртият ангел изля чашата си върху слънцето, на което се позволи да гори човеците с огън.9 А като се опекоха човеците от голяма жега, похулиха името на Бога, Който има власт над тия язви, и не се покаяха да Му отдадат слава.10 Петият ангел изля чашата си върху престола на звяра; и царството му потъмня, и човеците хапеха езиците си от болки,11 и похулиха небесния Бог поради болките си и раните си, и не се покаяха за делата си.12 Шестият ангел изля чашата си върху голямата река Ефрат; и пресъхна водата й, за да се приготви пътя на царете, които идат от изток.13 И видях да изл
26
9
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
А някъде да си прочел в Писанията,че целия свят се поклони на звяра(питанка) Това е попско-папския-ходжа -юдаисткя нечист бесовски дух.Какво общо има Божието слово-Новия завет с бълбуканията на Дедо поп LTD (питанка)
25
15
 
6
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
А на тебе идолопоклониче,кой ти каза,че Христос е роден на 25 Декември,Дедо поп и Баба попъдия или Хорхето("Франциск") Някъде да го пише в Новия завет.Това,което наричате православие е идолопоклоничество ,но не християнство,а на Дедо поп да му кажеш да се посриже,че върви като пудел.
24
9
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Откровениена Йоана" гл.21 st26,27 26 па и народите ще донасят в него славните си и ценни неща.27 И в него никак няма да влезе нещо нечисто, нито оня, който върши мерзост и който лъже, а само записаните в книгата на живота на Агнето. Как си представяте Божието царство пълно с идоли и кумири и икони и Попщини !
23
2
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 10 години
а ти случайно какъв си,ако си кръстен не ти завиждам след гаврата ти защото"Бог поругаван не бива",та преди да се правиш на интересен и да повтаряш журналистическите писания малко помисли ,защото до те "светна" преди 3 дена целия свят посрещна 2014 г.от рождението на Христос -дали им харесва на будисти,еврей,мюсулмани ,ама е 2014г. за всички така ,че дерзайте и се молете
22
24
 
3
 
! Отговори
Karakhan преди 10 години
още един "православен" скот.баба Гуси ще е доволна ;-)
21
5
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
"Otkrovenie na Ioana" gl 22
20
2
 
3
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
18 Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в тая книга,19 и, ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дела от дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга.
19
3
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
15 А отвън са псетата, чародейците, блудниците, убийците, идолопоклонниците и всеки, който обича лъжата и лъже.
18
5
 
3
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Kogato popa obyasni na glas Parva i Vtora zapoved,togava shte stane pravoslasvieto hristianstvo !
17
2
 
15
 
! Отговори
Killuminati преди 10 години
Слава на Иисуса Христа и на хората които виждат и проглеждат Истината и Пътя И Живота!
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами повечето азиатци изповядват православната вяра. Сингапур например.