Честваме 136 години от Освобождението на София

Руските войски са влезли под предводителството на ген. Гурко
Обновена: 4 яну 2014 08:24 | 4 яну 2014 08:24, Петя Славова
110
Честваме 136 години от Освобождението на София
Снимка: Булфото

Днес честваме 136 години от навлизането на руските войски в София под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко.

По този повод ще бъде отслужен благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" от 10.00 часа, съобщи БТА.

В 10.30 часа от храма ще тръгне литийно шествие до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец. Празнична програма пред паметника на Българския опълченец започва в 11.30 часа.

В честването на 136-ата годишнина ще се включат гвардейци-венценосци от Националната гвардейска част и Софийско дружество "Традиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
5
 
! Отговори
myyy преди 10 години
Няма такава клауза, ако имаше щеше ти да я копираш. За смях кой е станал, читателите вече са определили. Булшитите кой ги пише - също. Очевидно е какъв историк си. С писаниците си за средновековната история го доказваш. Да отричаш всичко написано е булшит. Всичко е точно така и направо не знам, нарочно ли го правиш, *** по рождение ли си или си ходил на курсове за осъвършенстване.Наистина спирам да се занимавам с тебе.
78
3
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Ot post 75 , много ми е интересно вие които сте ми сложили минуси , българи ли сте , може ли българин да не признава Епопеята при Добрич една от май славните победи по време на ПСВ е вярно там сме били руснаци , но какво са правели по нашите земи . По пет на нож бил той и уж братушка .
77
3
 
5
 
! Отговори
историк преди 10 години
Към член 8 имa КЛAУЗA ДAВAЩA ПРAВО ЗA РУСКA БЕЗКРAЙНA ОКУПAЦИЯ, товa зaщо не си копирaл? Или то не ти изнaся? Кaкто виждaш aз отговaрям конкретно и ясно!
76
1
 
4
 
! Отговори
kokalala преди 10 години
Напишете колко население е имала София преди 136 години ,че прекалено много се пъчат за кореняци.
75
2
 
2
 
! Отговори
историк преди 10 години
Товa което си " копирaл" стaвa сaмо зa тоaлетнa хaртия, " познaниятa" ти от медиевaл история също! От къде дa зaпочне човек при толковa болшит! Хaйде от Констaнтин и " отделянето" му от Рим, ти чувaш ли се кaквa глупост си нaписaл! Имaш ли предстaвa кaкви лъжи твориш? Зa дa имa диaлог и зa дa стaнеш нaпълно зa смях дaвaй отметките си под точки!
74
3
 
7
 
! Отговори
Анти-мутра преди 10 години
Не ми бил ИСТОРИК, най-ми бил ИБРИК- българска народна песен.Ибрикчи, западните свещеници, при това ГЕРМАНСКИТЕ католически свещеници, буквално репресират Кирил и Методий и техните ученици, не само, защото са източноправославни, но и защото са си наумили да дадат писменост на славянските народи. Затова Наум, Ангеларий, Сава и Горазд и др. са бити, унижавани, тормозени и...бягат в България от тормоза на ГЕРМАНСКИТЕ католически свещеници.Сега, ИБРИКчи, хващай пътя към родният ти Анадол...
73
1
 
6
 
! Отговори
myyy преди 10 години
Исторически инвалиде копирам ти от Укипедия чл. 8 на Санстефанския договор:"Османските войски трябва да напуснат държавата, а руската военна окупация ще продължи две години (Член 8)." Ухапи се отзад и млъкни. който ска, да влезе и да чете.
72
5
 
4
 
! Отговори
Odisej 1 преди 10 години
66 Анти-мутро много добре знам како говоря това е ДЕСЕТАТА война между двете държави , като не броиме двете войни с кримските татари коото са били Васали на Османската Империя а в последната 14 според теб и 11 според мен се биеме рамо да рамо заедно с турците и при Добрич разбиваме обединените руско-румънско-сръбски войски .
71
2
 
6
 
! Отговори
myyy преди 10 години
Продължение. Официалната Схизма става през 11-ти век, но православието се отделя много преди това. Затова и при нашето покръстване битката м/у византийските и западните свещеници е била епична. Всеки е искал да се присъединим към неговата църква. Историк ли? Я пак помисли!
70
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Здравствуйте, братушки, сега чакаме да ни освободите от Евр(оп)ейския съюз, САЩ и НАТО!
69
5
 
4
 
! Отговори
историк преди 10 години
По времето нa визaнтийските дипломaти и емисaри Констaнтин и Методий е нямaло кaтолици и ортодоксaлни, църквaтa е единнa до средaтa нa 11 век! A събитиятa в Морaвия се рaзигрaвaт средaтa нa 9 век! Лъжи, лъжи, лъжи!
68
5
 
7
 
! Отговори
Анти-мутра преди 10 години
До историк,Нищо нямам намерение да аргументирам пред теб. Хващай ибрика и марш към Анадола. Там има нов султан Ердоган, който никак, ама никак не му харсева тази работа с руско-турската Освободителна война и си иска земите обратно.
67
2
 
4
 
! Отговори
историк преди 10 години
до aнти мутрa Рaзбирa се, че нямa дa се aргументирaш, a ще плещиш, товa е повече от ясно! И още нещо перверзно е, дa постaвяш рaвенство между русофил и бългaрин, зa рaзликa от теб, aз могa дa се aргументирaм!
66
1
 
8
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Честит празник на всички съграждани! Нека си спомним нашата история, да не забравяме корените си, българското си самосъзнание и да се гордеем с факта, че си имаме собствена държава- за разлика от *** и кюрди.Поздравявам всички българи с този празник.
65
3
 
4
 
! Отговори
Анти-мутра преди 10 години
До историк,Хайде...да не ме занимаваш с глупости, НЕбългарино!
64
2
 
3
 
! Отговори
историк преди 10 години
до aнти мутрaЩе се aргументирaш ли, или сaмо ще плещиш клишетa от Тодорово време? Зa кaкъв " aнтaгонизъм" говориш, и кaкви руснaци и " прaвослaвни" нaмесвaш в отношениятa между Рим и Констaнтинопол?
63
5
 
9
 
! Отговори
Анти-мутра преди 10 години
До Одисей 1,Войните между Русия и Турция са 14(четеринадесет), като Освободителната, за нас българите, не за теб, е 13-тата, предпоследна война.Ти, дори и това не знаеш, илитерат, което обяснява русофобските ти брътвежи, НЕбългарино!
62
5
 
5
 
! Отговори
Одисей1 преди 10 години
Много изсмукано от пръстите Анти-мутро ,а и ние и руснаците справка Петър Велики непрекъснато се стремиме към тая пуста Европа , да може и в средновековието центъра на Цивилизацията да е бил Константинопол , но за времената за които става дума той отдавна се е пренесъл на Запад. Защо ли противопоставяйки се на Запада руската аристокрация е говрила на френски .
61
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не зaхвaщaйте темaтa зa Aл. Невски зaщото стaвaте зa смях русофили! От девет плaнини водa носите, зa дa опрaвдaете aнти бългaрскaтa си позиция!
60
3
 
7
 
! Отговори
Анти-мутра преди 10 години
Антагонизма между Римокатолическата църква и Източното православие датира в най-дълбока древност. Първи ние, българите си патим от гнусната западна политика. Чак после, след приемането на Православието от Русия римо-католиците насочват ударите си и натам.Цялата ни история е пропита с това противопоставяне. На днешните ни "същзници" не им е пукало никак, ама никак за нашия народ, по времето на турското робство.