Честваме 136 години от Освобождението на София

Руските войски са влезли под предводителството на ген. Гурко
Обновена: 4 яну 2014 08:24 | 4 яну 2014 08:24, Петя Славова
110
Честваме 136 години от Освобождението на София
Снимка: Булфото

Днес честваме 136 години от навлизането на руските войски в София под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко.

По този повод ще бъде отслужен благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" от 10.00 часа, съобщи БТА.

В 10.30 часа от храма ще тръгне литийно шествие до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец. Празнична програма пред паметника на Българския опълченец започва в 11.30 часа.

В честването на 136-ата годишнина ще се включат гвардейци-венценосци от Националната гвардейска част и Софийско дружество "Традиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
7
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
Там, където е минал руски ботуш ТРЕВА НЕ НИКНЕ.А там където е минал два пъти - НИЩО НЕ НИКНЕ.Освен олиго-фре-ни с промити мозъци.
58
5
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
57 koe не признаваш , че това е ДЕСЕТАТА война между двете Империи , това че Руската се е разширявала за сметка на Османската , това че с изключение на Балканите всичките истанали земи са анексирани от Русия било то в Имперския и период , било то в болшевишкия и като СССР е под благовидната форма уж на Республики , това че и сега с надигането на руския Империализъм пак нарастват апетите към тези страни , това че както се майтапеха руснаците "Курица не птица и Болгария не за граница ", кое бе
57
5
 
5
 
! Отговори
историк преди 10 години
Дa поясня, руския комунизъм нямaше дa е проблем нa Бългaрия и 1/3 от Европa, aко не го бяхa нaтрaпили посредство окупaция, типично по руски!
56
1
 
7
 
! Отговори
Анти-мутра преди 10 години
До Одисей 1,Общото между свети Александър Невски и българите е общото ни противопоставяне на западната католическа заплаха. Свети Александър Невски успешно се справя с католическият тевтонски(немски) орден. Това са потомците на същите цербери-католически свещеници, които се опитаха да унищожат делото на светите братя Кирил и Методий ии техните ученици. И което дело, в противовес на католическите цербери беше спасено именно на българска територия от Светия Цар Борис Покръстител.
55
7
 
3
 
! Отговори
историк преди 10 години
до 45 Сърбелите пръстите, зa дa пишеш неистини! В Сaнстефaнския договор нямa срок зa руско изтегляне от Бългaрия, окупaциятa е безсрочнa! A пък ти, aко твърдиш обрaтното просто мaнипулирaш! Нямa причинa дa мрaзя Русия, още повече зaрaди комунизмa и, но имaм причини зa неприязън към рускaтa цaрскa политикa спрямо бългaрите и рaзбирa се зa нaтрaпения от СССР болшевизъм посредством окупaциятa от 9.9.44 г.!
54
2
 
6
 
! Отговори
историк бивш преди 10 години
до 53колко часове по история трябва да се игнорират, за да стигне човек до върха на познанието, което постваш. От гледна точка на психиката, би трябвало да се прегледаш. Накратко ти принадлежиш към мозъчно ампутираните, които твърдят че е имало турско присъствие, като легитимират така научния си дефицит. Това е и причината България да е на това дередже. За жалост на такива типове като тебе все още им разрешават да се размножават
53
5
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
54 Виж какво няма лошо да ги честваме като осободители , стига да не изпадаме в крайно умиление , защото руските войници са проливали кръвта си и в Закавказието и в Крим и Молдова биейки се срещу Османската империя , но там не смятат за освободители , защо ли , не че ние като гледам каква Пета колона е вихри в нета сме кой знае колко по далеч от руската орбита и преди , самият факт че Патриаршеската ни катедрала носи името на руски владетел , който няма абсолютно нищо общо с българската история.
52
6
 
14
 
! Отговори
Анти-мутра преди 10 години
До Одисей 1Ти, като не си българин, защо раздаваш квалификации на хората? Какво значи "руска ***". Всеки, абсолютно всеки БЪЛГАРИН, православен християнин, е благодарен на руските войници, за това, че му донесоха свободата от турско РОБСТВО!Румънските войници са дошли заради румънските териториални интереси, финладските по силата на други обстоятелства.Руският войник е дошъл да УМРЕ за БРАТЯТА СИ БЪЛГАРИ и за тяхната свобода. Така са му казали и той така е знаел...и е умирал!
51
2
 
9
 
! Отговори
до историка преди 10 години
Много глупави и двулични коментари бе момче.Незнам защо е тази омраза към руснаците!?!? Защо още си мислите че в Русия е комунизъм--и това ви дава повот да ги ненавиждате...Русия отдавна се изправи на крака. Историко_недей да пишеш глупости.Всички знаем за Санстефанският договор,за Берлинският конгрес и затова нямаш правото да изопачаваш истината.Говориш както днешните политици-марионетките на англосаксите и на мошетата.Народът български знае кой е пролял кръвта си,за да можеш ТИ да съществуваш.
50
7
 
9
 
! Отговори
Одисей1 преди 10 години
49 Забравяш румънци и финландци руска подлого , забравяш и Опълченците , на които Царя повери войската войната и себе дори , защото , ако беше паднала Шипка се разкъсваше блокадата на Плевен и кой знае май пак щяха да си ходят зад Дунав , защото без логистичнат подкрепа на българското население благодарение на която руските овйски са се сражавали като на своя територия , едва ли щеше да има такава категорична победа .Слава на всички които донесоха това освобождение
49
9
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
51 няма как да не отфговоря на подобна проафанизация на историята , Руско турската война от 1877-78 е ДЕСЕТАТА война между двете Империи , по добре че в предишните не са успяли руснаците инче днес щеше да се сражаваш като чеченците за независимостта си , но слава богу случило се е в края на 19 век и е имало и други Велики сили които да ги озаптисат в мераците им , а колкото до феса Бековски го е казал " Аз открих такава люта рана която никога няма да зарасте " Щяхме да освободиме до ПСВ най-мно
48
5
 
16
 
! Отговори
До Одисей 1 преди 10 години
Освен че си гербер си и много *** . Ако не бях руснаците още щеше да си с фес (НА ТЕБ СИГУРНО ЩЕШЕ ДА ТИ ХАРЕСВА). Нито Германците нито Англичните никой от пикливите европйци щеше да ни помогне да се освободим.Руските войници са се жертвали тук в името на свободата н един БРАТСКИ НАРОД. ВЪПРЕКИ ЦЯЛАТА ПОМИЯ КОЯТО 20 ГОДИНА ТАКИВА *** КАТО ТЕБ ИЗЛИВАТ ВЪРХУ ВСИЧКО РУСКО.МНОГО РУСНАЦИ ВСЕ ОЩЕ НИ СМЯТАТ ЗА БРАТСКИ НАРОД. НИКОЙ ДРУГ НЕ МИСЛИ ЗА НАС ПО ТОЗИ НАЧИН РАЗБРА ЛИ ФЕС ТАКЪВ.
47
10
 
4
 
! Отговори
111 преди 10 години
Не става ясно защо са влезли за да ги честваме
46
3
 
17
 
! Отговори
Историята преди 10 години
И, разбира се, вечна слава и покой на душите на загиналите за нашата свобода руски воини. Те със сигурност умираха за "своего брата болгарина". Всичко друго са инсинуации на небългари, на хора с небългарска религия, най-вече на лица, желаещи да ни върнат в границите на Османската империя.
45
2
 
6
 
! Отговори
Иди Амин преди 10 години
Десетки хиляди руски войници загиват за свободата на народ, който после сам ще си дава *** наляво и надясно (особено на любимата Германия), и който пръста не си е мръднал да се освободи сам.При такава недалновидност не се учудвам, че Руската империя се е разпаднала.
44
1
 
4
 
! Отговори
Историята преди 10 години
Румънците участват единствено и само при Плевен. Споменатите финландци са Финландският лейбгвардейски полк, това е поделение на Руската армия!!! Т.е. те са пратени от руския цар а не по тяхно собствено желание, дори за разлика от румънците, които все пак са командировани от румънският крал.
43
3
 
5
 
! Отговори
ОDESSA преди 10 години
Одисей, руската царска армия или вермахта да кажем, няма нищо общо със неграмотната пияна, болшевишка пасмина.
42
1
 
12
 
! Отговори
myyy преди 10 години
Обещах да приключа, но сега се сетих, а и пръстите ме сърбят. Не мога да търпя умишлено заблуждаване. Санстефанският договор не урежда безсрочно управление на Русия над България, а 2 годишно временно управление. Берлинският конгрес намалява тези 2 г. на 9 месеца. И не е направено от любов към независимостта на българите, а от страх за нарастващото влияние на Русия в България. Толкова по въпроса с безсрочната окупация на България историко. Но окупацията на турците си е била срочна, тамън 500 г.
41
2
 
10
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
Россия всегда с нами!Самая великая!
40
10
 
8
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Ало историка , като говрим за мародерство , немските войски във ВСВ разквартирувани у нас са се държали съвсем прилично и дисциплинирано като типични немци за разлика от червения аскер на Генерал Толбухин които са си били мародери , черноборсаджиите руснаци са ги разтрелвали без присъда на Лъвов мост , явно са е опитвали да въведат ред но руснака нее податлив на такова нещо.