Честваме 136 години от Освобождението на София

Руските войски са влезли под предводителството на ген. Гурко
Обновена: 4 яну 2014 08:24 | 4 яну 2014 08:24, Петя Славова
110
Честваме 136 години от Освобождението на София
Снимка: Булфото

Днес честваме 136 години от навлизането на руските войски в София под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко.

По този повод ще бъде отслужен благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" от 10.00 часа, съобщи БТА.

В 10.30 часа от храма ще тръгне литийно шествие до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец. Празнична програма пред паметника на Българския опълченец започва в 11.30 часа.

В честването на 136-ата годишнина ще се включат гвардейци-венценосци от Националната гвардейска част и Софийско дружество "Традиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
9
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Е явно все някакви части а стигнали до София щом прадядо ми е стигнал , но не отричаш Гривца нали тя е край Плевен .Интересно вие винаги сте отричали участието на други нроди в нашето Освобождение , не само румънци , но и финландци . А да не говорим , че ако не беше перото на американския журналист Макгахан едва ли щяхме да знаеме с такива подробности за Баташкото клане и изобщо дали света щеше да узнае за Априлското въстание и да се надигне възмущението в Европа
38
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българинът - вечен роб на поробителите си, било то Анкара или МАсква.
37
6
 
11
 
! Отговори
Историята преди 10 години
До Одисей 1Никакви румънски части не са участвали в освобождението на София!Румънските части участват само при обсадата на Плевен. Те, както и руските войски дават много жертви при Плевен и румънският крал ги отзовава след превземането. Всичко останало са измислици.Между другото, румънските войски се отдават на грабежи спрямо мирното население в Плевен, включително българското население. Тогава Гурко вика румънският генерал и му заявява "Всеки акт на мародерство ще бъде наказван със смърт"
36
1
 
7
 
! Отговори
myyy преди 10 години
Може да е била безсрочна, но после щяхме все да се измъкнем. Но поне щяхме да сме един обединен народ. А по-добре ли е отнемането на 2/3 от териториите и населението ни на този конгрес? Как може да възхваляваш този акт? Такъв историк си ми. Последно и спирам с тебе, защото е все едно да спориш с радиото. А подозирам, че не си историк, а платен ***.Пак не ми отговори на въпроса жертвите и "безсрочната окупация". Да беше ни окупирала Англия тогава безрочно. Ама нъцки, те ни оставиха под Турско
35
2
 
8
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
До Чавдар МиховЪхъ...Поданиците на Османската империя са имали правото да бъдат заклани, обесени или набити на кол.Избор, майка...Много си ***, честно.Сега чакаме и Одисей 007 да се изцепи.
34
2
 
15
 
! Отговори
попа преди 10 години
Как се пише антибългарска статия: Като никъде не се сочи от какво точно е освободена София и като се сочи, че се чествало навлизането на руските войски в града. За незнаещите - София е освободена от 5 вековно турско робство, и руските войски са освободили града от турците - тогава наричани "османска империя" все още. Просто да уточним това, което толерастията умишлено е пропуснала да спомене в горната статия.
33
4
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Само да кажа , че не само руски войски но и румънски части са участвали в Освобождението на София и моят прадядо е имал честта да бъде сред тях , брат му е загинал край Гривица не в бой а в лазарета сред пациентите си бил е лекар а прадядо ми оцелял и е победил , били са доброволци нещо като Опълченците въпреки , че не са имали нищо общо с България , да не говрим че са били идише кепе за ужас на някой псевдопатриоти у нас днес .
32
1
 
8
 
! Отговори
myyy преди 10 години
За слепотата вече писах. Защо си мислиш, че ти не си слепия? Точно такива, дето смятат другите за слепи са най-заслепени. Не ми отговори на въпроса, защо Англия не даде 200 хил. жертви да ни "присъедини"? Щяхме да си платим бе, нали парламента ни гласувал сумата? Да се благодарим, че изобщо някой е искал да ни присъединява към нещо в онези времена, когато никой не ни е е*авал за нищо. Не осъзнаваш ли, че това е изключителен късмет за нас? Ако бяхме чакали на западняците, никога нямаше да се осво
31
3
 
2
 
! Отговори
историк преди 10 години
до 34Виждaш ли колко си невеж? Временното руско упрaвление е реглaментирaно именно нa Берлинския конгрес, според Сaнстефaнския мир, рускaтa окупaция е безсрочнa, тaм не се упоменaвa дори местнa бългaрскa влaст зa която ти си се " сетил"! Четете бългaри!
30
0
 
6
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Kak moje da si na stranta na Anglia ne mi e iasno? Che nali te biaha syiuznik na Osmanskata imepria i gi vyorajavaha???
29
5
 
4
 
! Отговори
историк преди 10 години
Зaслепените се рaдвaт нa слепотaтa си, зaщото не знaят, че имa истинa! Товa сa думи нa Йоaн Злaтоуст, кaзaни сa по друг повод, но в случaя с русофилите ни, aбсолютно вaлидни и верни!
28
1
 
6
 
! Отговори
myyy преди 10 години
Пази боже от "историци" като тебе. Сан Стефанска България била присъединена към Русия! Не си струва да се коментира дори. След освобождението, България е била под временно руско управление докато се изградят органи на властта. След 500 г. робство не сме имали нито парламент, местни органи на властта, армия или полиция. Кой да управлява тогава? И пак те питам, защо любимата ти Англия не даде десетки хиляди жертви ей така, за да ни присъедини към Великобритения? Пък щяхме да си платим като на Руси
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
karaite se za neshta, koito sa minali. koi kogo osvobodil ili okupiral ne e vazno sega. ima mnogo malki dyrjavi, koito sa se opravili. nie mai nikoga. prosto mantalitet. pliueme po turzite, a oshte imame mnogo turski dumi v rechnika, pliueme po rusnazite - pak syshtoto.
26
9
 
5
 
! Отговори
Ханс Дершвам преди 10 години
Смешници! Освободили ни били! Както америка освободи Ирак. ***! Ние си бяхме най-богати на Балканите! Писал го е Дершвам!
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дaммм, Берлинския конгрес докaрa беди нa Бългaрия, водихме войни зa нaционaлно обединение, a Сaнстефaнското спорaзумение просто присъединявaше нaшите земи към Русия, посредством безсрочнa рускa окупaция, повод зa товa винaги би се нaмерил, кaкто и " бългaри", които не сaмо дa я опрaвдaят, aми и дa я обявят зa " мaннa небеснa" и " прaвослaвно опрaвдaнa"!
24
1
 
15
 
! Отговори
Историчее преди 10 години
Англия ни защитила при Съединението? Кое Съединение, да не би това, което бяхме принудени да направим след Берлинския конгрес, иницииран от нея? Сам си плюеш в устата.
23
14
 
2
 
! Отговори
историк преди 10 години
Дa, тъкмо Aнглия противопостaвяйки се нa руските aмбиции към земи южно от Дунaв, е фaкторa зa оцелявaнето нa Княжеството, тъкмо тя зaщити Бългaрия през 1885 г. непосредствено след Съединението, когaто Русия директно зaплaши Бългaрия с окупaция! Aз обaче не фaворизирaм Aнглия, a отбелязвaм контрaстa в коленопреклоннaтa позa нa русофилите спрямо Русия.
22
1
 
9
 
! Отговори
До отпадъчето преди 10 години
За доброжелателството на Англия виждаме и сега. За Берлинския конгрес също на нея трябва да благодарим. България била оцеляла благодарение на нея?! Тоя Берлински конгрес ни докара всички беди после и участието в 5 кървави войни. Хайде не ми говори за услугите, които Англия ни била правила. Май такива като теб са с промити мозъци. То бива русофобство, ама то прераства в западно гъзоблизство. Не виждам нищо лошо в това да почиташ спасителите си, а за гърците, ми те са си неблагодарници, виж ги сег
21
10
 
2
 
! Отговори
историк преди 10 години
до 25Обидите покaзвaт сaмо едно- липсa нa aргументи, зa " голямaтa услугa"! Aз ще продължa с фaктите, a именно товa руско поклонничество е чaст от рускaтa пропaгaндa у нaс! Нимa Гърция целувa ръцете нa Aнглия зa освобождението си, нимa земятa им е осеянa от пaметници, дори и по селaтa.. Зaпaдните Бaлкaни не ги освободи Русия, a Aвстро Унгaрия, сaмо че " голямaтa услугa" тaм явно липсвa! Слепи и оскотяли сa русофилите, слуги нa чужди интереси! Колкото до Aнглия, тъкмо зaрaди нея Бългaрия оцеля!
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съвременната евроатлантическа нация се превърна в Содом и ще бъде унищожена до крак от гнева на нашия Създател! Настоящето и бъдещето принадлежи на славянството и на Русия, на тези, които се боят от Бога, обичат Го и са Му верни!