Брокери въртят "ало измами" с цените на имотите

Лъжат клиентите с ниски оферти, за да звънят повече на импулсните телефони
Обновена: 5 яну 2014 08:26 | 5 яну 2014 07:44, Веселина Йорданова
54
Брокери въртят "ало измами" с цените на имотите
Снимка: архив, БулФото

Брокери целенасочено намаляват цената на имота без знанието на продавача с цел да привлекат повече обаждания. Това съобщи Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) пред "Монитор".

„Така те конкурират нелоялно останалите агенции, които евентуално предлагат същия имот на пазара”, поясни той и добави, че сдружението ще търси съдействие от Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите за пресичане на тези порочни практики.

По думите му някои агенции дори използват импулсни телефони и така ощетяват хората, позвънили за една или друга оферта. Най-често това се прави за обяви за квартири. От 20 до 30 на сто от обявите в сайтовете не са актуални, смятат брокери от столичните агенции за имоти.

Според Добромир Ганев най-добре е хората, решили да купят или наемат жилище, да не се ръководят само от цената в обявите. Най-удачно е да се работи с не повече от 2 или 3 агенции, с които са работили познати, колеги и близки и са останали доволни от обслужването им.

„Дали една обява е пусната от агенцията в имотните сайтове или на уебстраницата на фирмата не е от голямо значение”, смята той. „Брокерът може да намери купувач в рамките дори за ден. Понякога страните се договарят обявата да не бъде рекламирана, а да се търси клиент чрез вътрешната мрежа на посредника”, добавя Ганев.

Комисионите на брокерите от всяка втора сделка за продажба на имот не се декларират пред държавата. Така големите агенции за посредничество укриват доходите си и намаляват дължимите данъци, показват пък изчисленията на данъчните.

Само през изминалата 2013 година Националната агенция за приходите е извършила над 100 проверки и ревизии на агенции за недвижими имоти и физически лица брокери, за които е преценено, че има риск от неплащане на данъци.

До масовите проверки се стигнало, след като НАП е получила стотици сигнали от клиенти на агенции за недвижими имоти, които не са получили касова бележка или друг счетоводен документ за платените от тях комисиони. По всички сигнали вървят проверки, като в 80% от случаите данните за данъчни нарушения се потвърждават.

Сред случаите има такива, при които платената комисиона достига до 2500 евро, като между купувача на имота и агенцията няма сключен договор, нито за платената сума е издаден документ. Санкцията за неиздаване на касова бележка от юридическо лице е 2000 лв., но може да достигне и до 10 000 лв. в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат или от апарат без дистанционна връзка с НАП, напомня приходната администрация.

При проверките данъчните установили, че сделките, които се обявяват, пък се декларират на стойност много по-ниска от реалната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На право всички са измамници и продавачи и брокери. Жал да ти стане от простотията в БГ само това мога да кажа. Аз съм си купувала и продавала имот с брокер от Варна и съм супер много доволна до последно бяха до мен и не ме оставиха до последно. Фирмата е малка а брокерите са с 15 годишен стаж в бранша а и не са алчни и нагли..
44
2
 
3
 
! Отговори
кака преди 10 години
един съвет от патил от агенцияне подписвайте никакъв документ без Ваш адвокатагенциите са мошеницине издават касови бележкикомисионната се прикрива зад така нареченото стоп капароа работата на агенцията приключва до подписването на предварителен договор и даването на комисионнатаза всичко друго бягаш сампитам аз тогава защо смъкват кожите на клиентите с дебели комисионниимах работа с такива,след жалба до НАП спряха да ме заплашватнервите и бягането след сделката остаха за моя сметка
43
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 10 години
До АнонименБез посредник ли купихте в Гърция? Защото там се уважава чуждия труд, а в България - само собствения!
42
0
 
0
 
! Отговори
BROKER преди 10 години
До huк - Що за антисемитизъм!
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди време търсих да си купя жилище..Вече няма да търся заради проклетите брокери и фалшиви продавачи-също измислени посредници. Всичките искат да лапнат астрономическа комисионна. Всячески гледах да ги избегна, защото услугите им са формални и често фалшиви. Имот си купих в Гърция и съм предоволен! Да го духат посредниците!
40
1
 
9
 
! Отговори
k5110 преди 10 години
А къде е полицията?Защо не си свърши работата?А,щото пази нежното съселче и костеливото орехче!Ами НАП къде е? А брои тухлите на експремиера!!!!!!!!!!!!!!!!!!
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повечето брокери дори не са виждали апартаментите, които предлагат и не могат да ти кажат в какво състояние са, а веднъж ми организираха оглед на жилище в 6 часа вечерта,зимата, в което нямаше ток. Брокерката ми светеше с фенер. Ударих и една сочна и си намерих каквото търсех без посредник. Лошото е, че са налазили почти всички обяви. Но вече купих и скоро няма да се занимавам с прости лелки.
38
3
 
16
 
! Отговори
Марк преди 10 години
Т.н. "Агенции за недвижими имоти" са нищо повече от паразитно , междинно звено!Давам апартамент под наем и никога не ползувам агенции, но като видят обявата , те ми звънят!Пита:"Добре, какво предлагате?"Те:"Имаме клиент."Като започна да ти разпитвам за информация за клиента им, обикновено се оказва, че дори не знаят къде работи и каква заплата получава!А когато им поискам да поемат финансова гаратиция при случай, че техният клиент не ми плати или ме завлече със сметките, ме гледат като ***
37
8
 
17
 
! Отговори
;-)) преди 10 години
Който има излишни пари, си търси имот чрез брокери.Аз предпочитам да си спестя комисионна за *** и напрягам Гугъл с ключови думи: "двустаен без посредник", "гарсиониера без брокер", "под наем от собственик", "отдава без комисионн". Но повечето български потребители не знаят как да работят с Гугъл, а си имат любими сайтве, които наричат "големи пртали" ;-)
36
2
 
8
 
! Отговори
huk преди 10 години
VINAGI TURSETE KONTAKT S ISTINSKIYA SOBSTVENIK! NE QE DOVERYAVAYTE NA SLUCHAYNI NOTARIUSI I RAZNI EVREI!
35
3
 
8
 
! Отговори
huk преди 10 години
TEZI BROKERI SA 90% EVREI..GNUSNI PARAZITI! ZA TAKIVA ZAKONA NE POMAGA! NAY DOBRE...GRABVATE EDIN KOL I GI BLUSKATE PO GLAVATA...DOKATO POCHEVENEYAT DO UCHI! BULGARIYA NA BULGARITE
34
6
 
21
 
! Отговори
Драганов преди 10 години
нема по гадни хора от брокерите на имоти , най омразната професия и най голямите мошенници --тва са кръвопийци и те са мразени по целият свят , по мразени са от адвокатите . Мисля че единственните по мразени от брокерите са *** в БГ
33
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички агенции са мошеници. Дъртите ку-ви, от агенция Бетина, са пример за това..
32
13
 
8
 
! Отговори
чичо томовата колиба преди 10 години
Ами хайде тогава тарикати такива вместо да си чешете езиците и пишете гнусни коментари по форумите киснейки по кафенетата ,по добре започнете да бачкате нещо полезно за вас и за обществото.За това дереджето на Бг е такова щото не арбайтите и не уважавате работата на другите в т.число и на брокерите,банкерите,лекарите,бакшишите и проститутките.Искате само да лапундрите без да бачкате.Зарад такива като вас човек се срамува да каже от къде е.
31
0
 
24
 
! Отговори
тони преди 10 години
Внимание на агенция ЯВЛЕНА са много ... особени... телефоните
30
6
 
24
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
Как се сключва сделка за по-ниска цена от пазарната? Нали ще напиша в договора за продажба 2 лв, купувача ще ми ги плати, аз ще му разпиша и за останалите 50000лв ще има да си чакам...А иначе като видя агенция за недвижим имот си бягам надалеко, защото си давам сметка как се хранят тия и кой им плаща. Предпочитам комуникация директно със собственика.
29
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе много тарикати в тая държава! Във всяка една сфера на живота ще се намери някой тарикат да лъже,краде и менти !!!!!!!!!!!!!!!!
28
3
 
37
 
! Отговори
гошо тъпото преди 10 години
Всичко в интернет е измама даже и обявите за компаньонки адам и *** където дават снимки на 19 годишни а ти докарват 29 годишна с две деца ако не и повече .
27
7
 
3
 
! Отговори
x преди 10 години
До Онанименако искаш ела да ти продам един апартамент и да вида как ше ме фанеш тъпчо :D и накрая ше се чъдиш кое ти е отпред и кое отзад
26
0
 
29
 
! Отговори
osata преди 10 години
"При проверките данъчните установили, че сделките, които се обявяват, пък се декларират на стойност много по-ниска от реалната."Ха, ха, смях!Сега ли са установили данъчните? Ами я да погледнат декларациите на депутатите и другите публични личности, какви цени на придобитите от тях имоти са декларирали? Нима те са реални?Защо не направят проверка на какви цени са закупили имотите си, както и парцелите земя?Май всичко тръгва от тях и продължава надолу по веригата.И колко от тях са глобени?