Брокери въртят "ало измами" с цените на имотите

Лъжат клиентите с ниски оферти, за да звънят повече на импулсните телефони
Обновена: 5 яну 2014 08:26 | 5 яну 2014 07:44, Веселина Йорданова
54
Брокери въртят "ало измами" с цените на имотите
Снимка: архив, БулФото

Брокери целенасочено намаляват цената на имота без знанието на продавача с цел да привлекат повече обаждания. Това съобщи Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) пред "Монитор".

„Така те конкурират нелоялно останалите агенции, които евентуално предлагат същия имот на пазара”, поясни той и добави, че сдружението ще търси съдействие от Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите за пресичане на тези порочни практики.

По думите му някои агенции дори използват импулсни телефони и така ощетяват хората, позвънили за една или друга оферта. Най-често това се прави за обяви за квартири. От 20 до 30 на сто от обявите в сайтовете не са актуални, смятат брокери от столичните агенции за имоти.

Според Добромир Ганев най-добре е хората, решили да купят или наемат жилище, да не се ръководят само от цената в обявите. Най-удачно е да се работи с не повече от 2 или 3 агенции, с които са работили познати, колеги и близки и са останали доволни от обслужването им.

„Дали една обява е пусната от агенцията в имотните сайтове или на уебстраницата на фирмата не е от голямо значение”, смята той. „Брокерът може да намери купувач в рамките дори за ден. Понякога страните се договарят обявата да не бъде рекламирана, а да се търси клиент чрез вътрешната мрежа на посредника”, добавя Ганев.

Комисионите на брокерите от всяка втора сделка за продажба на имот не се декларират пред държавата. Така големите агенции за посредничество укриват доходите си и намаляват дължимите данъци, показват пък изчисленията на данъчните.

Само през изминалата 2013 година Националната агенция за приходите е извършила над 100 проверки и ревизии на агенции за недвижими имоти и физически лица брокери, за които е преценено, че има риск от неплащане на данъци.

До масовите проверки се стигнало, след като НАП е получила стотици сигнали от клиенти на агенции за недвижими имоти, които не са получили касова бележка или друг счетоводен документ за платените от тях комисиони. По всички сигнали вървят проверки, като в 80% от случаите данните за данъчни нарушения се потвърждават.

Сред случаите има такива, при които платената комисиона достига до 2500 евро, като между купувача на имота и агенцията няма сключен договор, нито за платената сума е издаден документ. Санкцията за неиздаване на касова бележка от юридическо лице е 2000 лв., но може да достигне и до 10 000 лв. в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат или от апарат без дистанционна връзка с НАП, напомня приходната администрация.

При проверките данъчните установили, че сделките, които се обявяват, пък се декларират на стойност много по-ниска от реалната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
16
 
! Отговори
Собственик преди 10 години
Ало,ало! Спешно купува 3-ст,тухла,без първи и последен етаж в Яворов,Изток,Гео Милев за ИТ специалист до 35 000 евро.Пари КЕШ! Само от собственик! Тел. @@@@@@@@@@@....хахахахахахахахха...Е как да ви върви бизнеса бе,ПАЛЯЧОВЦИИ !!!!
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Moiat agent na nedvijimi imoti si pribra 5000e.za da mi prodade kushtata na rusnaci, bez dokument bez ni6to, niamah mnogo opcii, ako iskah da prodam kushtata.......
23
6
 
28
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
Ще работя с брокери когато стане както в Австрия човека изповядващ сделката Нотариуса има застраховка която ти гарантира парите ако имам измама , фалшиви документи или ипотека. В България всеки се мисли за по тарикат от другия и като гледам на къде вървят нещата не се изплаща да се вкарват пари в България. Приятелката искаше апартамент на морето но и казах че в България няма да инвестирам защото според мен не е надежно.
22
0
 
59
 
! Отговори
Гого преди 10 години
Ами само те ли са отрепките?????Не сме ли ние ято от ***. Хляба с намален грамаж,храните с консерванти,на зеленчуковата борса те лъжат в кантара,в автосервиза както и гумаджиите не ти дават касов бон,бензина не отговаря на октана,банката ти променя лихвата зад гърба,адвоката ти иска непоносима сума,месаря ти продава месо от бракувани прасета болни от шап,проститутката пише обява,че плаща 200 лв. на мъж мераклия,транспорта закъснява,ченгето гони иманяра за да дели с него,разреждат ти водката
21
7
 
24
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
добре де, като толкова ги мразите тия брокери защо ги ползвате? преди 6 години търсих квартира в софия и нямаше НИТО ЕДНА обява без брокер. във варна примерно не беше така, там вестник позвънете вършеше чудесна работа (има ли го още?) май хората ползват брокер защото ги е страх че някой ще ги прекара. аз съм съгласен че професията брокер е паразитна, кръпка към лошо функциониращата система. но при сегашните условия това е положението. като почнат да бесят измамниците и брокерите ще изчезнат
20
4
 
21
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
Продадох и купих апартамент в друг град преди 6 год.Извиках 2 брокера от различни фирми да видят апартамента и да го оценят.Платих им по 20 лв.И двамата казаха доста Ниска цена ,като се кълняха че била МАКСИМАЛНАТА реална за имота,но те щели да се справят.СМЯХ.После се направих на клиент и огледах 4-5 апартамента подобни на моя.Цените по високи.Пуснах обява и си го продадох сам .Взех 10 000 евро над тяхната максимална или -22%.Свършиха работа брокерите и платих 40 лв.За другия обратния вариа
19
5
 
11
 
! Отговори
Онанимен преди 10 години
23, льольо такъв, имота лесно може да се провери дали има ипотека точно преди сделката. А за проблеми със строителството също има решение...
18
19
 
23
 
! Отговори
x преди 10 години
Много сте зле ходете без брокер да видите как може да си остане с едни 30-40 000 евро назад само защото има псевдо строители които чакат е такива все знаещи клиенти като вас . ЧЕСТИТА ВИ НАБИВАЦИЯ
17
4
 
21
 
! Отговори
123456 преди 10 години
Моля, тези които четат и пишат коментарите да разберат, че работата на посредника е: ДА ДОВЕДЕ СДЕЛКАТА ДО ТАМ, ЧЕ КУПУВАЧА ДА ПОЛУЧИ ИМОТА, КОЙТО КУПУВА СЪС СЪОТВЕТНИТЕ ДОКУМЕНТИ/НОТАРИАЛЕН АКТ, СТАРИ НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ , ПО ВЪЗМОЖНОСТ ДО ПЪРВИ СОБСТВЕНИК, И ВСИЧКИ ДРУГИ ПРИДРУЖАВАЩИ ДОКУМЕНТИ- ТОВА СЕ НАРИЧА ИСТОРИЯ НА ИМОТА/, А ПРОДАВАЧА ДА ПОЛУЧИ УГОВОРЕНАТА СУМА. ТОГАВА И ДВЕТЕ СТРАНИ СА ДОВОЛНИ И ПОСРЕДНИКА СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА. Пожелавам успешна година на колеги и клиенти!
16
3
 
38
 
! Отговори
Фискален бон преди 10 години
А лекарите дават ли касова бележка за потребителска такса? До сега не ми се е случвало.
15
9
 
18
 
! Отговори
123456 преди 10 години
Работя 21 години в сферата на недвижимите имоти с малка агенция. За тези години много неща се промениха, но не и клиентите. Останаха си същите тарикати на дребно. Купуват имот за стотици хиляди евро и се опитват да спестят от сигурността на перфектната сделка за сметка на 200-300 евро. Вярно е, че има много колеги, които мамят клиентите и по този начин всички добросъвестни посредници отиваме под един знаменател с тях.
14
16
 
12
 
! Отговори
лекия преди 10 години
НЕ ВСИЧКИ БРОКЕРИ СА ТАКИВА КАКВИТО ГИ ОПИСВАТЕ, ИМА ХОРА КОИТО ПРОФЕСИОНАЛНО СЕ ЗАНИМАВАТ С ТОЗИ ЗАНАЯТ, ПОМИСЛЕТЕ ЧЕ В ЗАБЪРЗАНОТО СИ ЕЖЕДНЕВИЕ СЕ НУЖДАЕТЕ ОТ СПЕЦИАЛИСТ КОИТО ДА ОТДЕЛИ ВРЕМЕ ДА ВИ НАМЕРИ ЖЕЛАНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ, НА ВАС ТОВА МОЖЕ ДА ВИ ОТНЕМЕ 1 ГОДИНА, НА БРОКЕРА ЩЕ МУ ОТНЕМЕ 2-3 ДЕНА, ТОВА НЕ Е ЛИ СПЕСТЯВАНЕ НА ВРЕМЕ ЗА КОЕТО ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИТЕ, А И ХОРАТА РАБОТЯТ ИМАТ РАЗХОДИ
13
7
 
5
 
! Отговори
сони преди 10 години
Sony Ericsson K800 - страхотен gsm беше!
12
4
 
15
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Само с "алo" ли въртят измами брокерите ?
11
4
 
32
 
! Отговори
marantz преди 10 години
Истината е,че в тоя *** Бантустана трябва да имаш очи и на гърба защото всеки иска да те прекара по някакъв начин!В супермаркетите набутват стоки с изтекъл срок!Банките лъжат,мажат и изнудват клиентите си,в болница ако влезеш всеки те гледа в ръцете и така нататък!Жалка история!
10
7
 
31
 
! Отговори
Буда Гоцев преди 10 години
До Анонимен 1Българинът сам създава благодатна почва за измамници и мошеници, защото винаги се опитва да излезе най-гявол от всички ! Е, в такива случай пък винаги се намира някой, който е по-гявол от тебе , българино !
9
16
 
41
 
! Отговори
ostavamtuk преди 10 години
Брокерите са едни от най-големите ***, които може човек да срещне. Почти толкова гнусни са колкото бакшишите!
8
1
 
39
 
! Отговори
Shark преди 10 години
А най-удачно е да се работи директно със собственика. Или с малка агенция, собстневост на близък човек, поне като даваш комисионна да знаеш че отива при познат. А не за *** и пульо
7
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво "голямо лапане" ви гони покрай прости *** които си мислят че могат да намерят луксозен апартамент в търсен квартал за без пари. Моля тези които не разбират да не говорят.
6
3
 
21
 
! Отговори
чичо томовата колиба преди 10 години
Живеете в свободна и демократична държава, в която всеки прави пише и коментира както му хареса.Определено въпросният коментатор не е изтрезнял още от миналата година.НАП проверява всички фирми точно за това и санкциите са мн по големи от споменатите.Крайно време е Българинът да се научи да плаща комисионните такси за услугите.Друг е въпросът,че има и калпави фирми и брокери ,които вместо да работят за клиента правят точно обратното.