Брокери въртят "ало измами" с цените на имотите

Лъжат клиентите с ниски оферти, за да звънят повече на импулсните телефони
Обновена: 5 яну 2014 08:26 | 5 яну 2014 07:44, Веселина Йорданова
54
Брокери въртят "ало измами" с цените на имотите
Снимка: архив, БулФото

Брокери целенасочено намаляват цената на имота без знанието на продавача с цел да привлекат повече обаждания. Това съобщи Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) пред "Монитор".

„Така те конкурират нелоялно останалите агенции, които евентуално предлагат същия имот на пазара”, поясни той и добави, че сдружението ще търси съдействие от Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите за пресичане на тези порочни практики.

По думите му някои агенции дори използват импулсни телефони и така ощетяват хората, позвънили за една или друга оферта. Най-често това се прави за обяви за квартири. От 20 до 30 на сто от обявите в сайтовете не са актуални, смятат брокери от столичните агенции за имоти.

Според Добромир Ганев най-добре е хората, решили да купят или наемат жилище, да не се ръководят само от цената в обявите. Най-удачно е да се работи с не повече от 2 или 3 агенции, с които са работили познати, колеги и близки и са останали доволни от обслужването им.

„Дали една обява е пусната от агенцията в имотните сайтове или на уебстраницата на фирмата не е от голямо значение”, смята той. „Брокерът може да намери купувач в рамките дори за ден. Понякога страните се договарят обявата да не бъде рекламирана, а да се търси клиент чрез вътрешната мрежа на посредника”, добавя Ганев.

Комисионите на брокерите от всяка втора сделка за продажба на имот не се декларират пред държавата. Така големите агенции за посредничество укриват доходите си и намаляват дължимите данъци, показват пък изчисленията на данъчните.

Само през изминалата 2013 година Националната агенция за приходите е извършила над 100 проверки и ревизии на агенции за недвижими имоти и физически лица брокери, за които е преценено, че има риск от неплащане на данъци.

До масовите проверки се стигнало, след като НАП е получила стотици сигнали от клиенти на агенции за недвижими имоти, които не са получили касова бележка или друг счетоводен документ за платените от тях комисиони. По всички сигнали вървят проверки, като в 80% от случаите данните за данъчни нарушения се потвърждават.

Сред случаите има такива, при които платената комисиона достига до 2500 евро, като между купувача на имота и агенцията няма сключен договор, нито за платената сума е издаден документ. Санкцията за неиздаване на касова бележка от юридическо лице е 2000 лв., но може да достигне и до 10 000 лв. в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат или от апарат без дистанционна връзка с НАП, напомня приходната администрация.

При проверките данъчните установили, че сделките, които се обявяват, пък се декларират на стойност много по-ниска от реалната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо ново.Както е тръгнало след още няколко години няма да има кой да им плаща измислените данъци,да им работи измислените работи и да живее в измислената им Държава,както един приятел каза "живеем в много красива и богата страна,но и е най-скапаната държава"
4
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно много са я закъсали завалиите.Свърши сладкото и голямо лапане,сега трябва да се работи...ама веднъж свикнали на мързеливи тлъсти пачки от комисионни,трудно влиза в пътя човек.Нищо.Надолу,надолу,надолу...още може.
3
14
 
19
 
! Отговори
АТИЛА преди 10 години
Голямо БРАВО на БрокеритеСамо робското Славянско *** гласува, работи на заплата и плаща данъци, за да храни Комунисти и Милиционери които се пенсионират на 47 години с 1000 лева пенсия вместо да им ВИДИ СМЕТКАТА.Всеки Истински Българин знае че в Задунайската *** пари се дават и взимат САМО и ЕДИНСТВЕНО КЕШ.АКО СИ БЪЛГАРИН:НЕ ГЛАСУВАЙНЕ РАБОТИНЕ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИВЛАСТТА Е НЕЗАКОННА ОТ 70 години.ДЪРЖАВАТА НЕ Е БЪЛГАРСКА ОТ 650 ГОДИНИ.ДА СЕ ЛИКВИДИРА !!!КАЗАХ !!!bulgaria.ga
2
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За банкерите не мога да кажа но не всички брокери са такива. Много малко сме агенциите които не лъжем клиентите си и собствениците.
1
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брокерите и банкерите са най-големите измамници.