Църква, армия и светска власт - с едно сърце да се молят!

Патриарх Неофит отслужи Богоявленски водосвет на бойните знамена
Обновена: 6 яну 2014 12:33 | 6 яну 2014 12:33, Анисия Иванова
3
Църква, армия и светска власт - с едно сърце да се молят!
Ритуалът по освещаване на бойните знамена в столицата. Снимка Булфото

Воините са важна част от народа, призвани да бранят живота, честта и вярата на своите сънародници, каза патриарх Неофит в словото си при благославянето на знамената на Българската армия пред Паметника на незнайния воин.

Официалните празненства за Богоявление започнаха на площада пред Паметника на незнайния воин. Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия, като това е първото му участие в ритуала в качеството му на глава на Българската православна църква, предаде "Фокус".

Още по темата

"Преди началото на всяко дело ние, християните, изпросваме от Бога да благослови нашите трудове и да ги увенчае с успех. Така и днес ние измолваме от Всеподателя на всички блага Неговото благословение за запазване на мира в страната, за защита на нашето Отечество и благославяме, по стародавна традиция, бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. ", каза патриархът в словото си.

"Изпросването на Божието благословение за запазване на мира в страната и за защита на Отечеството е свято дело за всеки християнин. Затова, нека всички ние, представителите на трите сили в държавата - Църква, армия и светска власт – заедно с едно сърце и една уста да отправим молитва към Бога, който просвещава, освещава и укрепява всички човеци, да утвърди в сърцата на нашите сънародници мир, съгласие и братолюбие.
Троице Пресвята, обдари с благоденствие нашата страна. Дай спокойни и честити дни на всички българи. Благослови ни с небесен мир и радост тук, на земята, и блаженство във вечното ни Отечество", каза още патриарх Неофит.

По време на водосвета пред Паметника на незнайния воин бяха осветени бойните знамена на Националната гвардейска част, Военна академия „Г. С. Раковски”, военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София както и знамената-светини на Стилияна Параскевова, на Първи конен полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-ти Ломски полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-ти пехотен Шейновски полк и 25-ти пехотен Драгомански полк.

На ритуала присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, премиерът Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на отбраната Ангел Найденов, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани.

Президентът Росен Плевнелиев прие почетния караул на площад „Свети Александър Невски” в столицата и положи венец пред Паметника на Незнайния воин. 

Преди освещаването на бойните знамена патриархът отслужи водосвет пред храм-паметника "Свети Александър Невски", близо два часа продължи Светата литургия за Йордановден вътре в партиаршеската катедрала. Десетки миряни дойдоха в храма, за да почетат един от най-големите празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
джен преди 10 години
Честит празник!Снимката е обаче е стара...
2
0
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
"Ъм,как колко е ! Две баби с по два лева.Толкова е!",казал Дедото поп.
1
0
 
5
 
! Отговори
Радетел за българско преди 10 години
Той добре говори човека, ами няма кой да го чуе........армията на една страна, църквата на друга, пък държавата съвсем я няма. Ние ако не е я пазим тази държава, няма кой да ни я опази. Няма НАТО, няма Русия. Държавата е един организъм, а армията, вярата и традициите са имунната му система. Когато тях ги няма, ни полазват всякакви гадове и *** от близо и далече........!!!