Новият НК доказва: Наглостта на чиновника е безгранична

Преглед на по-интересните теми от печата за 11 януари
Обновена: 11 яну 2014 08:03 | 11 яну 2014 07:30,
48
Новият НК доказва: Наглостта на чиновника е безгранична
Снимка: Булфото

"Новият НК доказа: наглостта на чиновника е безгранична", коментира "24 часа". Новият проект за промяна на Наказателния кодекс (НК) не само продължава да пази митничари, полицаи, спецченгета, общински служители и всевъзможни други държавни мафиоти, които си искат пари под масата, но дори наказва със затвор гражданите, които са изнудени от тях да дават подкуп.
 
Става въпрос за провала на България в борбата срещу корупцията и вкарания в НК през 2001 г. чл. 307, който наказва със затвор всеки, който предложи подкуп на корумпиран чиновник, като по този начин не позволява нелоялните държавни служители да бъдат уличавани контролирано след решение на съда, както това се прави в по-развитите страни по света. Никой не се е осмелил в новите предложения да промени закона с кратък текст, който позволява да се дава контролиран подкуп. Проектът за НК бетонира тотално корупцията в България.

"В проекта за Наказателен кодекс всеки вижда това, което иска", казва в интервю за "24 часа" вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя посочва, че това, което пише в близо 600-те текста в проекта за нов НК, е професионалното мнение на юристите. Изготвен е от четирима министри в три правителства, от работна група, в която влизат върховни съдии и прокурори, научни работници, експерти. За първи път в проекта се криминализира цензурата в медиите. Позицията на Златанова е, че трябва да отпадне доживотният затвор без замяна. Решаващо за предотвратяване на престъпленията не е тежестта на наказанието, а неговата неизбежност.

"Тъй като законът е от такова обществено значение, касае всеки от нас, е задължително да чуем и обществото. Най-вече мнението какво искаме от наказателната политика", смята Златанова.

"Безпризорно стайно цвете", така е озаглавен един от водещите политически коментари в "Труд". Стайното цвете "Атака", над което парламентът трябваше да трепери, защото иначе "държавата се срива", напоследък, изглежда, има психиатричен проблем. Обществото се тресе от възмущение, прокурорът говори за въздушно и наземно хулиганство и всички са на мнение, че самозабравянето на Волен Сидеров и неговата карибска група е преминало всякакви граници не само на приличие, но и на здрав разум. Сидеров си изпуска нервите, защото съвсем наскоро изпадна в положението на ронин - самурай, останал без господар. Най-оправните депутати от ГЕРБ започнаха да се спасяват поединично и осигуриха на комунистите и ДПС гласовете, които те иначе трябваше да си купуват от "Атака". Така волният политик Сидеров стана ненужен.

На 10 януари Георги Първанов извади от нафталина движението си АБВ, съобщава "Стандарт". Той даде знак, че готви втора червена листа за евровота. По този повод вестникът коментира: Новата 2014-а донесе на "Позитано" отваряне на два фронта в сърцето на БСП, и то само за първата десетдневка.

Татяна Дончева извади от калъфа "Движение 21" и мобилизира запасняци за европейските избори. Георги Първанов пък обяви своето политическо възкресение. И удари в гръб своята партия. Потенциалните листи на "Движение 21" и АБВ като нищо ще отвлекат немалко червени гласове на изборите. От друга страна Първанов има няколко верни хора сред червените депутати начело с Кирил Добрев, които заедно с други луди глави при удобен повод са в състояние да дръпнат шалтера на мнозинството и кабинета. Добрата новина за Сергей Станишев е, че традицията повелява крах за всеки, тръгнал да цепи Столетницата.

"Самоубийство в името на оцеляването", коментира "Преса". Точно този абсурд произведе т.нар. Реформаторски блок, след като покани ГЕРБ на разговори за общи действия срещу кабинета. Самото признание, че партията на Бойко Борисов е част от тази палитра вече зачеркна претенциите на реформаторите да бъдат нейна алтернатива. В момент, когато ГЕРБ започна да се разпада (вече има двама отцепници), а приватизирането на протестите не успя да обслужи частния му интерес, съюзяването с партията на Борисов прилича на спасителна операция на камикадзе. Вероятно от страх, че собственият им проект издиша, формациите от Реформаторския блок й преливат сили и я реанимират за нов живот, без да си дават сметка, че по този начин отблъскват, а не привличат симпатизанти.

Държавата ще направи отчаян опит да си събере 1,9 млрд. лв. от глоби, които се дължат от граждани и фирми, отбелязва "Сега". За целта те ще бъдат прехвърлени за събиране от Националната агенция по приходите на държавните съдебни изпълнители, съобщи вчера заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева. Става дума за всякакви глоби, които се налагат от КАТ, общините, ведомства, агенции, данъчните и др. Всички те са изискуеми, т.е. не са обжалвани пред съд и не им е изтекла давността. Около 40% от глобите са на стойност до 100 лв. Обяснението на данъчните за това, че не успяват да ги съберат, е, че става дума за много на брой и малки като стойност глоби.

"Затънали в яма от 1,9 млрд. лв.", коментира "Труд". Сумата се равнява на парите за пенсии за три месеца. Тя е достатъчна да се намали ДДС от 20 на 15% за една година. Несериозно е държавата да се лишава от суми и после да казва, че няма пари за болниците. Освен това е опасно, защото стотиците нарушения на правилата, които правят живота ни ад, остават ненаказани.

"Предизвестеният край на протеста", коментира "Монитор". Хората се нагледаха вече на какво ли не - то не бе хепънинг на открито, не бе флашмоб, вувузели, дефилета на красиви и умни и какво ли още не. Само че протестът стана рутинен. А когато нещо става постоянно, то неминуемо губи своята идентичност. Дори умира. И тогава колкото и да надуваш клаксоните, никой няма да те чуе. Защото перманентният протест е без лице и дори става комичен. Дори дразнещ с неудобствата, които предизвиква на забързаните в своето ежедневие граждани. Затова е вярно, че историята понякога се повтаря, първо като трагедия, а после като фарс.

Добри новини за два от най-важните икономически показатели - промишленото производство и вътрешното потребление, отчете Националният статистически институт за ноември, отбелязва "Труд". Ведомството регистрира ръстове както спрямо предходния месец, така и на годишна база. Данните за октомври също бяха добри, а декември, за който все още няма информация, традиционно е най-силният месец в търговията на дребно. Това до голяма степен предопределя, че и през последното тримесечие на м.г. е имало ръст на брутния вътрешен продукт.

"Първите седем", коментира "Капитал". През 2007 г. си представяхме, че положението седем години след влизането в ЕС ще е много по-добро, отколкото е сега. В началото на 2014 г. е очевидно, че има положителни промени. България, макар и бавно, продължава да настига западноевропейските държави. Но лустрото на еврочленството не може да прикрие провала да се реформират институциите, така че да работят в интерес на хората. В последните години България пада във всички класации, които оценяват бизнес средата или нивото на корупцията много по-бързо, отколкото се изкачва в тези класации, които измерват повишаването на доходите. За това не е виновен Европейският съюз. Той не е организация, която автоматично сбъдва мечти, а само дава възможности. Дали ще ги използваме напълно, зависи от нас. Хубавото е, че възможностите (засега) са още тук. Остава само желанието и организацията да ги използваме за правилните цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Абе тези няма ли да си ходят най-накрая или трябва да грабваме оружието, за да ги прогоним?
35
1
 
2
 
! Отговори
11.01.2014 g. преди 10 години
sliven.mvr.bg ima ukazatel na slujebni telefoni, a ne sa deistvitelni. zasto li?
34
7
 
18
 
! Отговори
нона преди 10 години
НАПУСНЕТЕ ТАЗИ СТРАНА! не пропилявайте годините си в очакване, както направихме ние....
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червените фесове се готвят да векуват, каптън Спарен Сайдеров и карибските му пирати ще им го крепят, а греберастите ще бъркат в кофите за *** и ще надуват зурлите, чиновниците ще рекетират, а гражданите или ще плащат или ще влизат в затвора, сирийски кюрди и африканци ще се върнат там откъдето са дошли и вероятно ще настъпи световен мир, защото и Таиб няма да може да ги накара да се върнат у нас!)))
32
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледате какви хора са назначени и искат да назначат в съдебната система няма смисъл от коментар. Който оневинява престъпници има бъдеще. Тези хора всички се назначават от наглите политици.
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И продължават с наглоста си с новия изборен кодекс, наказателния кодекс, правата на Йовчев да създаде отново дс,сидерастията която налагат по места, Мая Манолова в Кюстендил назначи всичките си фенове и приятели на възлови места. Всички я наричат кадровика на града а тя лъже повече и от ромите които я избират. Зам. председател на народното събрания за заслуги към дпс и пеевски. Жалка работа!
30
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! k1Дал ти Бог дърво, нещастнико! Твоите хуманоиди вече 8 месеца се опитват да затрият България и от ден на ден бележат все по-голям успех.Единствено успокоение е, че такива като тебе първи ще ритнат камбаната! Успехи!
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даването на подкуп трябва да е позволено, но вземането незаконно.В настоящия начин никой няма сметка да разкрие другия - който и да се обади, и двамата са иновни.
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А добър ден, най накрая успяхте да го забележите. 25 години сме на тоя хал. Познавам поне 10 такива които станаха милионери благодарение на службите които заемаха и заемат. Държавата ги пази, измислиха си закони за неприкосновенност от бсп а народа вълци го яли. Дано този народ се събуди и изяде вас изедници.
27
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе защо направо не запишат в новия НК,че престъпниците задължително подлежат на най-високо държавно отличие?
26
0
 
34
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
зяпайте турски сапунки и чалги и не си търсете правата, не гласувайте, после се оплаквайте
25
19
 
24
 
! Отговори
Boska преди 10 години
Герберастите пикаят газ, раждат таралежи и дефекират кактуси, осъзнали, че няма да се върнат на власт. Много яко! Ха-ха-ха-ха-Ха
24
1
 
19
 
! Отговори
алтернатива на фалша преди 10 години
Всичко крало чрез властта- на съд, краденото обратно + вредите от тъпо управление! Става с БУНТЧЕ- мирно и всенародно. НЕ за нов овчар, а за пряка власт на гражданите във ВСИЧКИ власти с ВСИЧКИ права за пряк контрол. БУНТ се прави с минимална организация свързват се 2-3 млн. и договарят промените и как да станат, вкл. издигане на кандидати, подписали да въведат веднага тези права /с гаранция/. Но най-силна гаранация са повсеместните събрания, готови за БУНТ при измама.edname4ta.dir.bg
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парламентарната група на "Атака" станаха и се държат като ------ "Карибски пирати"
22
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НК,НПК и всички останали нормативни актове са писани от кабинетни плъхове или от хора,чийто материален просперитет е свързан с прилагането или възможност за неприлагане на съответните норми!Къде е защитата на обществения интерес и какво ги интересува обикновените хора,превъзпитанието на убийците и подлежи ли на превъзпитание рецидивист с няколко присъди за кражби,грабежи и др.престъпления?Защо не се премахне недоразумението"продължавано престъпление"?!
21
0
 
31
 
! Отговори
връзка преди 10 години
Простотията има правопропорционална връзка с наглостта
20
0
 
36
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
В повечето случаи мафиотите и обикновените престъпници са свързани с държавата в различни хранителни вериги източващи различни фондове.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Бай ГаньoЩе видим дали няма да сме по-зле
18
5
 
14
 
! Отговори
PR преди 10 години
Реформаторски блок + ГЕРБ = Вечна любов :))) Щом се искат младите нека се вземат! Само незнам кой ще е булката.
17
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САМО ВОЛЕН-САМО АТАКА--ТИ СИ СПАСЕНИЕТО ЗА БЪЛГАРИЯ......НАПРЕД И БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ *** И ТЕХНИТЕ ПОМАГАЧИ...!!!!!