Спад на покупките на облекло и обувки чакат и през 2014 г.

77% намалили посещенията в ресторанти, сочи проучване в интернет
31
Спад на покупките на облекло и обувки чакат и през 2014 г.
Снимка: архив, Ройтерс

Нагласите за потреблението през 2014 година остават негативни, в продължение на тенденциите през миналата година. Затвърждават се очакванията за намаляване на покупките на храна, облекло и обувки, сочи проучване на агенцията за маркетингови консултации и изследвания Blue Point, провело се онлайн.

Допитването е представително за активните интернет потребители у нас и е проведено сред 650 българи на възраст над 18 години.

Над 41% от анкетираните очакват спад на покупките на облекло и обувки. Повече от 50% са убедени, че свиването на разходите им ще засегне и развлеченията, посещението на заведения за хранене и почивките им и през тази година.

Почти половината от анкетираните споделят, че през 2013 година личните им доходи са намалели спрямо 2012 г. Едва 10% са декларирали, че доходите им са се увеличили през 2013 г. спрямо предходната година.

Общо 67,6% от потребителите заявяват, че разходите им през годината са се увеличили. Това е накарало над половината от тях в различна степен да бъдат по-пестеливи, по-внимателни към избора на стоки и услуги, да се лишат от някои по-големи разходи и да преминат на по-евтини варианти.

Общо 64,4% от анкетираните отговарят категорично, че потреблението на облекла в домакинството им е намаляло през 2013 година в сравнение с 2012 г. Едва 7,9% от запитаните са отговорили, че през изтеклата година са увеличили покупките на дрехи.

Почти сходен е резултатът при обувките - почти 60% от анкетираните са категорични, че през миналата година са намалили покупките на обувки. Едва 7,6 са ги увеличили в сравнение с 2012 година.

През 2013 година най-голям е бил отливът от посещения на места за хранене. Над 77% от участниците в проучването са заявили, че през миналата година са намалили консумацията на храна в ресторанти.

Само 3,6% са увеличи посещенията в заведения. Почти същите негативни за потреблението резултати са посочени и по отношение на ходенето на кино и театър, както и за почивките и екскурзиите.

Повече от половината анкетирани са отбелязали, че през миналата година са съкратили от средствата си за обучение и преквалификация.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
селтаци преди 10 години
Това е щото сте комплексирани ***-миекащи!Ухахахаааа!
29
2
 
1
 
! Отговори
RoxyM преди 10 години
Е, това е понеже сме толкова богати, че буквално се чудим какво да си правим парите!
28
2
 
1
 
! Отговори
RoxyM преди 10 години
Е, това е понеже сме толкова богати, че буквално се чудим какво да си правим парите!
27
2
 
13
 
! Отговори
1234 преди 10 години
Хората вече не са в информационно затъмнение - за минус на простите търгаши. Всички около мен пазаруват от английски сайтове. Изпитвам отвращение от селските молове, пълни с парцаливи ментета на безумни цени.
26
6
 
12
 
! Отговори
hmm преди 10 години
Kupuvaite samo vnosni stoki, kato men. Za da se opravi Bulgariq, purvo trqbva da se unishtoji. Ili v sluchaq - totalen ***. I ne zabravqite - vnosnota stoka e po-evtina.
25
10
 
4
 
! Отговори
прованс преди 10 години
До гуньодобре,че беше прованса че иначе простите и бедни шопи ще умрете от глад.похапваме ,попийваме и сваляме мацките ви нацапани-много е якоооооооо.Дрехи не си купуваме-ходим голи в замъците си-ахахаааааааааа
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 6 год. Съм си купил само 1 тениска отбг магазин.... и се прецаках, същата на фред пери я има в е'ай. Ама айде за 6 год става 1 път да се прецакам
23
3
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Ами аз от 5 години вече си купувам само дрехи втора употреба!Супер са и са доста по-качествени от китаиските ***,които се водят за маркови по нашите магазини!
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И да добавя, не се набутвайте да си купувате дрехи с 100% надценка, използавайте сами английските сайтове, много хора го правят
21
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 18Точно така в Англия дрехите са много по евтини от колкото в България. Няма лошо да има търговия и всички да сме доволни, обаче тука през кръста режат няма лабово, и както винаги българския народ е мазохист и се кефи като покаже дреха купена за 400 лева която в Англия е 200. Да знаете всичко си заслужаваме като народ,от политици , до фалшиви храни и скъпи дрехи.
20
2
 
27
 
! Отговори
сс преди 10 години
По-малко посещения на ресторанти- битов алкохолизъм и домашни купони!
19
6
 
13
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Абе като гледам, всеки втори си върти из ръцете някакъв смартфон за 700-800 лв. явно и за интернет имате пари, за пишете злобни коментари и да се жалвате като ощипани моми. Очевидно, положението не е толкова зле.
18
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От Англия всички дрехи излизат с 20% по-евтини
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
vlizam v magazin vtora ryka na kooperativniq v lulin haresvam si dynki probvam gi stavat mi reshavam da gi vzema i na kasata mi syobshtavat neshto ot roda na 17-18 leva... e to v magazin vtora ryka ako sa takiva cenite koi da si kopuva drehi 6e im se nezane i tyrgovcite evala che pravqt pari ama chak pyk tolkva
16
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е при това правителство какво друго очаквахте...
15
2
 
24
 
! Отговори
хм преди 10 години
Няма откъде да има растеж, растежа е само на безработицата!
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИваНе,Ива,не това е решението,решението е увеличение на заплатите и справяне с безработицата
13
12
 
31
 
! Отговори
гуньо преди 10 години
Не мога да разбера тези магазини в моловете,как си ги слагат тези цени,яке зимно 500 лв.много важно ,че е на Boss нали пак е шито в Пакистан или Виетнам,какво да кажеме за парцалките по 20-30 лв дето за нищо не стават,ама нали са "маркови"от Пакистан-ей това гъ.арията няма спирачки.Между другото по коледа имаше нашествие по моловете от провинциалисти(миекащи)на шопинг-голема селяния беше.
12
3
 
30
 
! Отговори
Ива преди 10 години
Намалете цените!
11
4
 
27
 
! Отговори
Bravus преди 10 години
Аз пък като чух, че пак искат да увеличават акциза на цигарите и ги отказах. А пушех по кутия и половина на ден...