Домашно образование - защо някои го предпочитат

У нас 400 ученици се обучават вкъщи
15 яну 2014 21:45, Анисия Иванова
28
Домашно образование - защо някои го предпочитат
Пресконференцията на Асоциацията за домашно образование. Снимка: БТА

В домашни условия в България се обучават над 400 ученици, точният им брой трудно може да се определи, но над 100 семейства са попълнили анкетата към сайта на Асоциацията за домашно образование в България, а повечето от тези семейства имат по три-четири и повече деца. Такова предположение направи в пресклуба на БТА председателят на асоциацията Петър Порумбачанов. Неговият син - Георги Порумбачанов, който присъства на пресконференцията, е 18-годишен домашен ученик, също никога не е посещавал училище.

От асоциацията съобщиха, че домашните ученици у нас се обучават по чужди дистанционни образователни програми, като към тях имало и списък с университети от цял свят, които приемали тези ученици, за да продължат висшето си образование.

Тези дистанционни програми за основното образование годишно стрували между 500 и 600 долара, а от девети до 12-и клас - 800 долара.

Родителите на домашни ученици изразиха съжаление, че българските университети не приемат техните деца, тъй като те нямат дипломи за средно образование.

Това, че домашното образование не е регламентирано у нас, не означава, че е извън закона, заяви Порумбачанов. По повод на критиките, че домашните ученици не са достатъчно социализирани, от асоциацията заявиха, че всички те посещават извънучебни форми, които се организират извън дома им, и така контактуват с други педагози и деца.

Порумбачанов каза, че родителите, попълнили анкетите в сайта на асоциацията, заявяват, че са избрали домашното образование, защото искат да прекарват повече време с децата си и да им дадат по-добра подготовка, не харесват постоянните и хаотични промени в българското училище, не одобряват липсата на дисциплина и насилието в него, не харесват учебниците и подготовката на учителите.

В 99 процента от семействата, избрали домашното образование за децата си, и двамата родители са с висше образование, каза председателят на асоциацията.

От организацията заявиха, че нито едно от семействата, обучаващи децата си у дома, не е предявило претенции към държавата за финансирането на образованието на техните деца.

Петър Порумбачанов призова у нас да се направи програма за домашно образование и изрази увереност, че ще има кой да я купи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
28
 
14
 
! Отговори
Бай Димо преди 10 години
Ще мине и тоя бесотлък. По цял ден пред компа вкъщи....няма социални контакти, няма нормално общуване - резултат все по-тъпо и зомбирано поколение. Класиката си остава класика, ама да си начешат крастата щом искат с *** им домашно образование.
1
6
 
44
 
! Отговори
Майка преди 10 години
Образованието в нашите училища е отвратително, деспотично,увреждащо психичното и физическо здраве на нашите деца.Основава се на механично зазубряне на материала/който е абсурден за възрастта им и зле поднесен/ и страх/не респект/ от преподавателя.Истинската педагогика с индивидуален подход е химера.Хлапетата учат до 5-6кл и после с отвращение зарязват ученето -резултатът е ниска грамотност.За съжаление трябва да ходим на работа и няма как да обучаваме сами дъщеря ни у дома.