2.5 млн. българи си вадят хляба зад граница

Преглед на най-интересните теми от печата на 24 януари
24 яну 2014 07:00,
186
2.5 млн. българи си вадят хляба зад граница
Снимка: архив, Reuters

Работещите българи в страната ни са вече по-малко от гурбетчиите и емигрантите. 2,5 милиона наши сънародници си вадят хляба зад граница, докато наетите тук са 2,2 млн., съобщава "Стандарт". За да пресече тревожната тенденция, държавата ще се опита да примами обратно нашенците. Емисари ще обикалят 13 града от 11 държави, където живеят най-много българи, обяви в интервю за "Стандарт" шефът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов. Пратениците ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане. Турът започва на 1 февруари от Мадрид. За един месец служителите ще посетят нашенците в Париж, Берлин, Виена, Брюксел, Москва, Амстердам, Лондон, Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Тел Авив и Истанбул. Кампанията се финансира от европрограма "Конкурентоспособност".

"Сега" съобщава: "След критиките на Брюксел БОРКОР и ВСС обещаха да се поправят". И двете институции обявиха, че оценката на ЕК е била справедлива и ще се реформират. Новият директор на антикорупционния център Бойко Великов предложи създаване на нови две специализирани звена - за анализ на рискови зони за  корупция и за изграждане на информационна система за корупционната среда. ВСС пък свика антикризисния си щаб, който ще обобщи препоръките на Брюксел и следващите стъпки. Главният прокурор Сотир Цацаров допълни, че е време спецпрокуратурата да се съсредоточи върху големите дела.

За това обаче трябва и законодателна промяна. Сред причините да не функционира добре Цацаров посочи и че спец обвинителите на моменти са били "заливани или са им били директно поднасяни готови реализирани  операции с много съмнителен краен изход", които са били създадени с "някаква си съвсем друга цел".

В началото на другата седмица, при второто четене на Изборния кодекс, депутати от София ще внесат допълнение, в което ще се настоява освен пряко избиране на районни кметове, да има пряко избиране на районни съвети в големите градове, съобщи зам.-председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов.

Това е първата стъпка към старта на реформа в местното самоуправление в градовете с районно деление, която до 2015 г. ще изисква и промени в редица закони, каза той. "Темата е свързана и с финансовата децентрализация, с прехвърляне на правомощия на районните съвети, за да може решаването на проблемите на хората да става на най-ниското равнище в кварталите", обясни Паргов. По думите му към момента заради централизирането на администрацията СОС няма поглед и инструментариум за решаване на проблемите с кварталните улици, градинките, чистотата.

Районните кметове в момента са назначаеми, припомня "Дума". "Говорим за връщане на системата на пряко избиране на кметове и на районни съветници с листи", обясни Паргов. Според него, когато има районни съветници, нуждата от 61 общински съветници ще намалее. Държавата ще работи активно с производителите и търговците на спортни стоки, за да предлагат спортни екипи като маратонки и анцузи и уреди на достъпни цени. Тази дейност е залегнала в одобрена от правителството Национална здравна стратегия и целта е повишаване на физическата активност на българите, за да са по-здрави, пише "24 часа".

Плановете на правителството за национализация на закъсали и  фалирали частни предприятия добиха още по-конкретни очертания, след като в четвъртък икономическият министър Драгомир Стойнев определи края на февруари като срок за финализиране на сделката за "Химко", а Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви, че търси  оценител за "Ремотекс - Раднево", пише "Капитал Daily". Новината за предстоящото одържавяване на торовия завод бе съобщена на форум за реиндустриализацията на българската икономика и само ден след като възраждането на индустрията беше поставено като цел на европейско ниво. Но тълкуването на  сегашното правителство за реиндустриализация значително се разминава с това на бизнеса и пазарната логика. Вместо да създава условия за нови частни стопански субекти, управляващите  харчат милиони за съживяване на фирми, които дори частни собственици не са успели да развият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много малко минуси в коментарите... странно
125
0
 
9
 
! Отговори
Иванчо преди 10 години
Лошото е ,че точно толкова са работещите и тук ! А останалите до 8 милиона като какво ли правят?
124
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз ако примерно от Гурбет съм скъатал малко парици и открия дребен бизнес в БГ смятай едни *** - рушветчии ще ме нападнат данъчни хеи-та обшинари че и на държавата да внасям данъци и за това което не съм изкарал и те тези данъци ще отиват за *** депутати министри и олигарси /чрез апетитни апетитни държавни поръчки по разните му схеми като братко батко / По-добре НЕ много така изгоряха .....ако се промени системата и нещата тръгнат като в белия свят Може и да се помисли по въпроса
123
0
 
24
 
! Отговори
Стар Хъш преди 10 години
Не е необходима тази екскурзия на номенклатурчиците !...достатъчно е да отидат при протестиращите студенти и да се опитат да ги излъжат да не емигрират !
122
1
 
1
 
! Отговори
Policaq ot Sliven преди 10 години
mlakni be 4aralo , kakvo komentira6 tuka
121
4
 
15
 
! Отговори
баба кика преди 10 години
ало , здравейте ,защо да се връщам след 24год -за да ви плащам данъци , да има за вас ,1-да върнете това което откраднахте за тези години , всичко което сте придобили зад граница незаконо да се продаде и да влезе в държавната каса -3 -обрахте касите на пенсийте ,да не забравите и тях ,и сприведливо правосъдие ,и всички незакони мюсулмани да си заминат ,да няма вращне и строени на джамий, с една дума тази земе е наша на българите ,така че ваште приказки си остават за вас ,поздрави баба кика
120
0
 
9
 
! Отговори
байчарите преди 10 години
Какво ни показват чорайбетата от Сливен , имах предвид байчарите ( дасикане рома) , то вече какви племена Роми в България имаме
119
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставайки в България допринасяме за задълбочаването на проблема. Олигарсите и политиците буквално живеят от нашата кръв. Системата ще се срине ако всички нормални можещи да работят се махнат. После ще се изгради нова. И други държави са минавали през това. Пример Ирландия. 80 мил. по света 6 в държавата. Не е вярно че нацията се "затрива" или "претопява" или други аграро- индустриални епитети. Това е евтина пропаганда от стария тип. Децата ще се раждат другаде докато не се подобри положението.
118
0
 
28
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Статията направо чупи от смях. онеже от много хубаво са избягали 2.5 милиона просто не са разбрали колко са добре в БГ, остава само да ни се обясни и с песен на уста ще хванем самолета. Поредната недоносена идея на някой *** на дъжавна хранилка. Ще има няколко човека да направяр един тур из европа на държавни разноски и ще кажат. "Ми те не щат да се връщат!"МЪКАААААААААА!!!!!
117
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
abe vie ne razbrahte li che horata ne biagat ot Bulgaria ami ot bulgarite. za tezi koito veche sa se ustanovili niama vrastane...
116
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПЕСЪЧИНКАПри ГЕРБ всички избягахме.
115
1
 
32
 
! Отговори
ПЕСЪЧИНКА преди 10 години
ЧЕТЕЙКИ ТАЗИ СТАТИЯ СТАВА ЯСНО КАКВИ *** НИ УПРАВЛЯВАТ,ПРАВЕИКИ ЖАЛКИ ОПИТИ ДА НИ ПРАВЯТ НА ЛУДИ.НАИСТИНА ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА АГИТИРАТ РАБОТЕЩИТЕ ЗАД ГРАНИЦА ДА СЕ ПРИБЕРЪТ И ПРИЧИНАТА Е ЧЕ В СТРАНАТА ОСТАНАХНЕ ПО ВЪЗРАСТНИТЕ .НЯМА РАБОТА,НЯМА ПРЕДПТИЯТИЯ,НЯМА КАКВО ДА СЕ КРАДЕ.АКО СЕ ПРИБЕРАТ ЕДИН МИЛИОН ОТ ЧУЖБИНА ЩЕ ИМА ОТ КОГО ДА КРАДЪТ .СПОРЕД МЕН ТОЗИ ПЛАН Е ОБРЕЧЕН НА НЕУСПЕХ.БОДАЛИТЕ ПОЧТИ СЕ СВЪРШИХА ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ НИ ПРЕСТЪПНИЦИ.
114
1
 
18
 
! Отговори
параграф 22 преди 10 години
На безмозъчните папагали,които непрекъснато употребяват наблъскания им в главите от политици и медии термин"роми",да изясня: "роми",на езика на едно от многото *** племена,ОЗНАЧАВА "ХОРА".Подобно на евреите,те признават само себе си за "хора" а другите,като вас,са "нехора",които са им длъжни за всичко и особено,да бъдат крадени безпроблемно.И така,"уважаеми" нехора,продължавайте да "ромосвате" *** и те ще ви презират още повече.ТОВА,КОЕТО СИ НАПРАВИТЕ САМИ,ДРУГ НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ!
113
0
 
20
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
всички сме наясно защо хората работят навънка.сега да помислим защо децата на баровци,политици и олигарси напускат и се установяват в чужбина.та нали тук имат всичко.да не би да я закриват тая държава
112
0
 
10
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
всички сме наясно защо хората работят навънка.сега да помислим защо децата на баровци,политици и олигарси напускат и се установяват в чужбина.та нали тук имат всичко.да не би да я закриват тая държава
111
0
 
21
 
! Отговори
Анелия преди 10 години
Ако бяхме 70-милионна държава може би нямаше да е толкова плашещо, но при едни 7 милиона е пагубно и много много тъжно! А най-вероятна цифрата ще продължава да расте главоломно и най-болезненото е,че ще е с право!
110
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами то голяма част от емигрантите са ***.Провертете и ще разберете колко много *** избяга в Европа...което си е добре за България. Какво си мислите че само българи емигрират?
109
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само подайте ОСТАВКА, няма нужда друго да правите и да се морите! В къщи не идвайте, ще ви изритам с шутове! За първи път в живота си изпитвам агресия - породена е от вашето безочие и наглост! ОСТАВКА!!!
108
1
 
32
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
"...2.5 млн. българи си вадят хляба зад граница" а, "салама" къде си го вадят? Ще се опитате да върнете "будалите" да Ви работят за ЖЪЛТИ стотинки и да Ви плащат данъци с които да храните мързеливият си електорат, НЯМА как да стане. Да сте мислили по рано, и още повече ще напуснат Бг, за съжаление. Докато се чудите как, къде и какво да откраднете хората ще напускат страната. Всичките сте за СТАДИОНА. "if you know what i mean"
107
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро ще станат 2 500 001.