2.5 млн. българи си вадят хляба зад граница

Преглед на най-интересните теми от печата на 24 януари
24 яну 2014 07:00,
186
2.5 млн. българи си вадят хляба зад граница
Снимка: архив, Reuters

Работещите българи в страната ни са вече по-малко от гурбетчиите и емигрантите. 2,5 милиона наши сънародници си вадят хляба зад граница, докато наетите тук са 2,2 млн., съобщава "Стандарт". За да пресече тревожната тенденция, държавата ще се опита да примами обратно нашенците. Емисари ще обикалят 13 града от 11 държави, където живеят най-много българи, обяви в интервю за "Стандарт" шефът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов. Пратениците ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане. Турът започва на 1 февруари от Мадрид. За един месец служителите ще посетят нашенците в Париж, Берлин, Виена, Брюксел, Москва, Амстердам, Лондон, Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Тел Авив и Истанбул. Кампанията се финансира от европрограма "Конкурентоспособност".

"Сега" съобщава: "След критиките на Брюксел БОРКОР и ВСС обещаха да се поправят". И двете институции обявиха, че оценката на ЕК е била справедлива и ще се реформират. Новият директор на антикорупционния център Бойко Великов предложи създаване на нови две специализирани звена - за анализ на рискови зони за  корупция и за изграждане на информационна система за корупционната среда. ВСС пък свика антикризисния си щаб, който ще обобщи препоръките на Брюксел и следващите стъпки. Главният прокурор Сотир Цацаров допълни, че е време спецпрокуратурата да се съсредоточи върху големите дела.

За това обаче трябва и законодателна промяна. Сред причините да не функционира добре Цацаров посочи и че спец обвинителите на моменти са били "заливани или са им били директно поднасяни готови реализирани  операции с много съмнителен краен изход", които са били създадени с "някаква си съвсем друга цел".

В началото на другата седмица, при второто четене на Изборния кодекс, депутати от София ще внесат допълнение, в което ще се настоява освен пряко избиране на районни кметове, да има пряко избиране на районни съвети в големите градове, съобщи зам.-председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов.

Това е първата стъпка към старта на реформа в местното самоуправление в градовете с районно деление, която до 2015 г. ще изисква и промени в редица закони, каза той. "Темата е свързана и с финансовата децентрализация, с прехвърляне на правомощия на районните съвети, за да може решаването на проблемите на хората да става на най-ниското равнище в кварталите", обясни Паргов. По думите му към момента заради централизирането на администрацията СОС няма поглед и инструментариум за решаване на проблемите с кварталните улици, градинките, чистотата.

Районните кметове в момента са назначаеми, припомня "Дума". "Говорим за връщане на системата на пряко избиране на кметове и на районни съветници с листи", обясни Паргов. Според него, когато има районни съветници, нуждата от 61 общински съветници ще намалее. Държавата ще работи активно с производителите и търговците на спортни стоки, за да предлагат спортни екипи като маратонки и анцузи и уреди на достъпни цени. Тази дейност е залегнала в одобрена от правителството Национална здравна стратегия и целта е повишаване на физическата активност на българите, за да са по-здрави, пише "24 часа".

Плановете на правителството за национализация на закъсали и  фалирали частни предприятия добиха още по-конкретни очертания, след като в четвъртък икономическият министър Драгомир Стойнев определи края на февруари като срок за финализиране на сделката за "Химко", а Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви, че търси  оценител за "Ремотекс - Раднево", пише "Капитал Daily". Новината за предстоящото одържавяване на торовия завод бе съобщена на форум за реиндустриализацията на българската икономика и само ден след като възраждането на индустрията беше поставено като цел на европейско ниво. Но тълкуването на  сегашното правителство за реиндустриализация значително се разминава с това на бизнеса и пазарната логика. Вместо да създава условия за нови частни стопански субекти, управляващите  харчат милиони за съживяване на фирми, които дори частни собственици не са успели да развият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
15
 
! Отговори
цигания преди 10 години
Профил Журналистика най добре да се закрие в Университетите в България , това не журналистика а *** , добре че съм избрал да следвам в Чужбина
105
0
 
10
 
! Отговори
London преди 10 години
sram me e 4e sam Balgarin , kakvi sa tezi romi na snimkata ma ***
104
0
 
10
 
! Отговори
срам и позоp преди 10 години
Петя що не ходи да снима Българи зад граница , където работат в Банки и най различни институции в по света , срам и позоp , да се уволния тази дето пише статията
103
1
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 години
Млади хора не коментирайте, а изискваите от изобретателните управляващи Вие да се възползвате от средствата предоставяни ни от Европа, а не те.Средствата следва да останат в България, а не да се върнат там от където са дошли.Мислещи хора все още има в страната ударете по масата.А що касае работещите сънародници извън страната ще кажа.Работете здраво, учете, раждайте деца подкрепяите се и си помагайте.От тези 2,5 милиона все ще се намерят способни личности които след време ще помогнат на България
102
0
 
16
 
! Отговори
журналисткa преди 10 години
Какво общо има тази снимка на ромите върнати от Франция , тази журналисткa Петя Шекерлетова много *** била , като другите
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
70 prozenta ot iztocno evropezite jiveat mizerno v evropa problemi s plaschaneto rabotisch na jugoslaviani,turzi,pakistanzi......trudnosti s namiraneto na kvartiri samo kato chuiat ce si ot balgaria i ti zatvariat telefona propagandata po mediite sreschu balgarskite i rumanskite imigrante sa vsiaka sedmiza niama da chuete propaganda sreshu izvan evropeiskite imigranti a naprotiv imat vsicki previlegii e...i i evropata zascho niamame prava pitam eu upravnizite stiga s dvoini standarti
100
0
 
20
 
! Отговори
nemam nervi преди 10 години
Пак ще се дадат някакви пари на някакви наши хора за мисията невъзможна
99
0
 
31
 
! Отговори
някой си. преди 10 години
Пак нашите хора ще лапнат парички.Какви емисари бе? Да неби тук да идваха чужди емисари да ни убеждават да ставаме имигранти?Егати наглоста ако тук живеехме нормално хората нямаше да имигрират.Или те просто незнаят че тук е супер и имат нужда някой чиновник с европейска заплата да ги убеди че с заплата 500-700 лв живота в БГ е приказка.Имигранти, ако видите такъв емисар върнете го насам с шутове и шамари.По голяма наглост не бях виждал.
98
2
 
54
 
! Отговори
емигрант преди 10 години
И как ще ме върнат? Корабостроене няма, а аз друго немога да работя. За Бг стандарта заплатата ми трябва да е поне 3000 лева. Няма как ? Ако се върна значи да се поробя, непосилни сметки, ***, мутри, чалга, турски *** филми, мръсотия и ксенонови лампи на фаровете. Мерси! Неидвайте! Когато вие се махнете(предателите в парламента), ние ще се върнем сами.
97
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След руско-турските войни през 18 и 19 век цели области са се обезлюдявали.Турските управници осъзнавайки че без рая няма просперитет са пращали емисари да молят напусналите българи да се върнат с обещания че повече няма да ги притесняват.Опитали ятагана на башибозука ясно е колко са повярвали.Днешните емигранти разделили се с парите си през 1996г загубили работа,бизнес благодарение на партократския башибузук ясно е колко ще повярват на харчещите парите на данъкоплатеца емисари
96
0
 
0
 
! Отговори
:-) преди 10 години
Ima chalim za oste mnogo zabavlenia.Encore une fois.
95
0
 
35
 
! Отговори
ставри преди 10 години
Те тези хора дето работят зад граница,са наясно със нещата в България.Това си е екскурзия в чужбина за наши хора.
94
2
 
8
 
! Отговори
2.5 млн. българи си преди 10 години
Emisarite nqma zasto da idvat v Amsterdam.Za 2013 godina bezrabotnite sa se uvelichili s 100 000 i sa 680 000 v momenta.8,5% sa bezrabotnite v tozi moment. Rabota ima samo za dobri spezialisti.
93
6
 
3
 
! Отговори
до НФБ преди 10 години
Приятелю, много се концентрираш върху политиците и това на кой децата къде учат и кой какви имоти имал. Ти си типишен българин от соца.За повечето като теб е невъзможно да променят манталитета си, но за тези при които "магията" се случи и започват да се питат други въпроси, нещата могат и да се получат!Приятен ден!
92
10
 
3
 
! Отговори
до НФБ от анонимен преди 10 години
Какво правят политиците? Международни съглашения за икономическо убийство на страни като нашата? За започването на войни в държави, чиито бежанци нахлуха и тук? За мащабни икономически скандали? За подкупи на международно равнище?Щом не виждаш бъдещето на своите деца в България, ти дори не си истински Бъгларин на първо място. В което няма нищо лошо. Има много като теб. Тук не става дума за патриотизъм (хората го бъркат с национализъм). Става дума за неразкрити възможности.
91
4
 
8
 
! Отговори
Georgi преди 10 години
I3viniavam se predvaritelno 3a latinizata, no mislia 4e mnogo ot xorata koito rabotiat i3van BG bixa se 3avarnali ako saotnowenieto 3aplata/standart na jivot se uravnovesi. Na to3i etap e be3misleno da se govori.Pri uslovie 4e v BG 90% ot naselenieto ima kade da jivee be3 da dava pari 3a naem/pokupka na dom.Mislia 4e 1000 lv. e dostata4no. A3 sam ot 20 god. v Italia moga da vi kaja 4e tuk s 3aplata ot 1200/1300 evro ne se i3darja pove4e,i 3adaljitelno triabva da rabotiat i dvamata
90
4
 
12
 
! Отговори
Никола Грозев Бойчев преди 10 години
КОМУНИЗЪМ-Сатанинското Проклятие на ХХ ВекКомунисти бездарни, кадърни като крадци, унищожихте доброто, издигнахте пороци, ограбихте благата и създадохте Ада-Ада на земята. С примамливи думи лъгахте света. Баща ви Сатаната създаде ви за век.Туй чудовище червено отива си от този свят, за да падне то във Ада за вечни времена.И така светът свободен ще ликува и ще пее, а родината ни мила, като пролет ще цъфти и в полята ни свободни птича песен ще ехти, а щурците с нежна песен ще огласят те ноща
89
2
 
22
 
! Отговори
prokuora преди 10 години
Май дойде преломният момент, когато няма кой да слугува на мутрите. Дай Боже този проблем да се задълбочи.
88
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NIAMA NISCHO STRASHNO CHOVEK DA IMIGRIRA SCHE SPISCH MALKO PO PARKOVITE I POD MOSTOVETE DOKATO NAUCISCH EZIKA I NAMERISCH RABOTA NIE BALGARITE NIAMAME PRAVA KATO AFRIKANSKITE I AZIATSKITE IMIGRANTI SASCHO BALGARINA E STRAHLIV DOKATO RROMITE NA MAHLI IMGRIRAT DOKATO TURZITE I PUMAZITE RAJCITAT NA TURSKITE IMIGRANTI OT TURZIA
87
1
 
18
 
! Отговори
abvcomeu преди 10 години
I'm very happy in Bulgarian - 130 ? every mont - thank you big brodher Sergay!