2.5 млн. българи си вадят хляба зад граница

Преглед на най-интересните теми от печата на 24 януари
24 яну 2014 07:00,
186
2.5 млн. българи си вадят хляба зад граница
Снимка: архив, Reuters

Работещите българи в страната ни са вече по-малко от гурбетчиите и емигрантите. 2,5 милиона наши сънародници си вадят хляба зад граница, докато наетите тук са 2,2 млн., съобщава "Стандарт". За да пресече тревожната тенденция, държавата ще се опита да примами обратно нашенците. Емисари ще обикалят 13 града от 11 държави, където живеят най-много българи, обяви в интервю за "Стандарт" шефът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов. Пратениците ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане. Турът започва на 1 февруари от Мадрид. За един месец служителите ще посетят нашенците в Париж, Берлин, Виена, Брюксел, Москва, Амстердам, Лондон, Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Тел Авив и Истанбул. Кампанията се финансира от европрограма "Конкурентоспособност".

"Сега" съобщава: "След критиките на Брюксел БОРКОР и ВСС обещаха да се поправят". И двете институции обявиха, че оценката на ЕК е била справедлива и ще се реформират. Новият директор на антикорупционния център Бойко Великов предложи създаване на нови две специализирани звена - за анализ на рискови зони за  корупция и за изграждане на информационна система за корупционната среда. ВСС пък свика антикризисния си щаб, който ще обобщи препоръките на Брюксел и следващите стъпки. Главният прокурор Сотир Цацаров допълни, че е време спецпрокуратурата да се съсредоточи върху големите дела.

За това обаче трябва и законодателна промяна. Сред причините да не функционира добре Цацаров посочи и че спец обвинителите на моменти са били "заливани или са им били директно поднасяни готови реализирани  операции с много съмнителен краен изход", които са били създадени с "някаква си съвсем друга цел".

В началото на другата седмица, при второто четене на Изборния кодекс, депутати от София ще внесат допълнение, в което ще се настоява освен пряко избиране на районни кметове, да има пряко избиране на районни съвети в големите градове, съобщи зам.-председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов.

Това е първата стъпка към старта на реформа в местното самоуправление в градовете с районно деление, която до 2015 г. ще изисква и промени в редица закони, каза той. "Темата е свързана и с финансовата децентрализация, с прехвърляне на правомощия на районните съвети, за да може решаването на проблемите на хората да става на най-ниското равнище в кварталите", обясни Паргов. По думите му към момента заради централизирането на администрацията СОС няма поглед и инструментариум за решаване на проблемите с кварталните улици, градинките, чистотата.

Районните кметове в момента са назначаеми, припомня "Дума". "Говорим за връщане на системата на пряко избиране на кметове и на районни съветници с листи", обясни Паргов. Според него, когато има районни съветници, нуждата от 61 общински съветници ще намалее. Държавата ще работи активно с производителите и търговците на спортни стоки, за да предлагат спортни екипи като маратонки и анцузи и уреди на достъпни цени. Тази дейност е залегнала в одобрена от правителството Национална здравна стратегия и целта е повишаване на физическата активност на българите, за да са по-здрави, пише "24 часа".

Плановете на правителството за национализация на закъсали и  фалирали частни предприятия добиха още по-конкретни очертания, след като в четвъртък икономическият министър Драгомир Стойнев определи края на февруари като срок за финализиране на сделката за "Химко", а Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви, че търси  оценител за "Ремотекс - Раднево", пише "Капитал Daily". Новината за предстоящото одържавяване на торовия завод бе съобщена на форум за реиндустриализацията на българската икономика и само ден след като възраждането на индустрията беше поставено като цел на европейско ниво. Но тълкуването на  сегашното правителство за реиндустриализация значително се разминава с това на бизнеса и пазарната логика. Вместо да създава условия за нови частни стопански субекти, управляващите  харчат милиони за съживяване на фирми, които дори частни собственици не са успели да развият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СЪВЕТ 2"..партиите които не са управлявали и крали.."Познайте как се финансира партийката на Бареков (жокер: КТБ; Д.Пеевски ) , или пък Атака (там хората на Путин са по-дискретни), но пък атакистите избиват като въшки на чело ! А що се касае до доходите на внуците, той орешко вече нги оправи с няколко млрд, а за правнуците не се безпокой ! Те няма как да се родят в тази държава, при тези чугунени глави !
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
POSLEDNIAT PAT KATO PATUVAH ZA GERMANIA PO LINIATA AVSTRIA,GERMANIA,BELGIA V AVTOBUSA BIAHME 10 COVEKA BALGARI DRUGOTO ROMI,TURZI,PUMAZI
84
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Положението в Бг подмина прага, над който има шанс за подобрение. Само по-зле ни чака
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
otidete na Avtogarata v Sofia i che vidite kakavi hora patuvat za evropa za espania ot dva avtobusa dali imashe 10 na balgari za germania otdelno haskovskite prevozvacheski firmi po liniata avstria,germania,belgia dali ima 1 balgarin v tiah saschoto e s sofia bus union ivkoni samo na airoporta v sofia balgarite sa malko povece a otnosno PARVITE IMIGRANTI ZA USA I EU BIHA KOMUNISTICESKI CEDA TOVA E BEZPORNO DOKAZANO
82
0
 
23
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Поредните чиновници, които са решили да си издействат ЕКСКУРЗИЯ НА ДЪРЖАВНИ РАЗНОСКИ. За да замине един българин зад граница и да се уреди в непозната среда с чужд език, той трябва да е много по-оправен и информиран, отколкото тези, които живеят в среда позната от детството. ИМИГРАНТИТЕ СА НАЯСНО С ПОЛОЖЕНИЕТО в България. Те не са избрали да имигрират, защото са имали хиляди други възможности. Кога ше направите нещо реално, за да се подобрят условията у нас????
81
7
 
2
 
! Отговори
от анонимен до НФБ преди 10 години
Явно аз виждам това, което ти не можеш. Това е причината да живея със стандарт над средния ТУК.А ти просто си яхнал вълната от недоволство и си избягал. Сега подхранваш решението си с оправдания за политици и нормален живот. Ако да гледаш възрастни хора, и да те третират като човек второ качество в страна с над 30% пед*али и над 90* които не знаят чужд език например е "надежда за живот", тогава живей го :)Във всяка една страна политиците се опитват да крадат от бизнеса, особено едрия
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2,5 milona vmesto da vouvat i izgradiat rodinata si otnovo oligarxiata i prestapnicheskata klika ot paraziti gi doi .
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ne turzite i romite da sa v chujbina vraschaneto im v balgaria moje da predizvika etniceski konflikt
78
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ни е виновен ни запада ни руснаците ни турците а това че политиците ни са продажници и запада и руснаци и турци гледат да се възползват от това като им излиза евтино да им купят задниците нашите управници за 30 сребърника Затова ще има скъпи руски енергийни проекти Безплатни за американците бази, ще си даваме залатото за 1% на чужденци ще си *** заводите на скрап чехи ше ни продавт тока,чужди търговски вериги с менте храна...а на Турция дори и територи ще дадат когато им се поиска
77
4
 
6
 
! Отговори
край преди 10 години
За да се оправи България трябва да има стопанин -цар ли дикататор ли -някой трябва да поеме отговорност за съдбата на нацията и държавата. Людмила Живкова никога не е учила на запад. Демокрацията се оказа най-яловото обществено устройство и вече направо заплашава съществуването на българската нация. Дано се е родил човека които да каже - Българи слушайте ме, да утрепе 50-100 най -заслужили човека публично /другите ще се нас*ат от страх/ и нещата ще се оправят. Ако не- обречени сме.
76
1
 
19
 
! Отговори
българин преди 10 години
Съмнявам се дали България ще успее да върне имигрантите си. За да се случи това милата ни родина ще трябва да им предложи нещо по-добро, да даде надежда. Стигам до извода, че за да спре отливът на население от България ще е нужно да си внесем от запад и управници с друга ценностна система и морал, такива каквито тук никога не ще се намерят сред нас...
75
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чета и донякъде ми става смешно, донякъде тъжно.Смешно защото имам много познати, които живеят в САЩ и Англия. Тези в САЩ работят на 2-3 работи, за да могат да са на плюс, нямат време дори да сбъркат автобуса или метрото, защото остават без една работа.Тези в Англия работят за 2/3000 паунда, живеят като индиянци по 7/8 човека в една квартира, стават в 5 и се връщат в 9-10. След сметките и парите за близките тук, те са почти на 0-та.Тъжно защото тук останахме хора, които само се оплакваме!
74
1
 
19
 
! Отговори
българин преди 10 години
Неприятно е, че много от сънародниците ни избягаха с цел търсене на нормални условия за живот. Част от тях са успели да се реализират защото са можещи и в държавите в които са избрали да отидат дават възможност за това. Други не са сполучили и в крайна сметка са се завърнали, трети пък са намерили начин да работят сезонно навън. Жалко е, че установилите се трайно в чужбина се отричат от България. Не ги виня че се отричат от "българщината" защото всички видяхме до къде ни доведе тя, лоши хора сме
73
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че то какво остана от България крадливи *** пенсионери олигарси другото бега!
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НФБ"ДВУЛИЧИЕТО НА ЗАПАДА..."Да бе, запада ни е крив за това , че ние дремем като п*тки. Нали знаете - на калпавата ракета, космоса и бил крив ! Някой като протестира, цялото "общество" с извинение, започва да го плюе и ругае, платен бил, не знаел какво иска, *** бил, гербераст бил, искал България на турците да продаде, шум вдигал, на движението Ви пречел! Жалки ***, *** СИ В КОЧИНКАТА !
71
2
 
4
 
! Отговори
Умен та дрънка преди 10 години
Толкова глупави коментари не бях чел!
70
3
 
16
 
! Отговори
стефанова преди 10 години
То добре, че са те -емигрантите да са ни живи и здрави да ни помагат, че с заплати от 400 лева , а ток парно транспорт-300 лева, ЗАГИВАМЕ!
69
2
 
7
 
! Отговори
инж.- пенсионер преди 10 години
До лекар-пенсионерПриятелю,Навярно си бил много "ученолюбив" щом си учил и трудовете на Сталин ,за да го цитираш . ..Иначе до някъде съм съгласен с теб ,защото и аз получавах заплата колкото един шлосер ,който не можеше да мери дори с шублер.Но такива бяха времената -диктатура на пролетариата.Защо не кажеш за бутилките с уиски ,с бурканите кафе и бонбоните ,които прибирахте от благодарните граждани ,защо не кажеш как давахте болнични ? Не се правете на страдалци. Бъди здрав.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До лекар-пенсионерПрез 70-те години, като инженер, ръководител група проектанти, заплата 150лв, минус 5% (7.50лв.), за липса на 5г. трудов стаж, минус 2%, профсъюзен чл. Внос, минус 3%, чл. внос в Комсомола (Познай дали може да не членуваш! ), минус 10% данък доход, минус 5% ергенски данък, или 150,00-7,50-3,00- 4,50 -15,00 7,50=112,50лв.
67
1
 
8
 
! Отговори
инспектор тюхчев преди 10 години
Агентите на дс ще обикалят, но никой няма да им се върже. Като се разкарат, българите сами ще се върнат. Защото няма да има кой да ги обира.