2.5 млн. българи си вадят хляба зад граница

Преглед на най-интересните теми от печата на 24 януари
24 яну 2014 07:00,
186
2.5 млн. българи си вадят хляба зад граница
Снимка: архив, Reuters

Работещите българи в страната ни са вече по-малко от гурбетчиите и емигрантите. 2,5 милиона наши сънародници си вадят хляба зад граница, докато наетите тук са 2,2 млн., съобщава "Стандарт". За да пресече тревожната тенденция, държавата ще се опита да примами обратно нашенците. Емисари ще обикалят 13 града от 11 държави, където живеят най-много българи, обяви в интервю за "Стандарт" шефът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов. Пратениците ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане. Турът започва на 1 февруари от Мадрид. За един месец служителите ще посетят нашенците в Париж, Берлин, Виена, Брюксел, Москва, Амстердам, Лондон, Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Тел Авив и Истанбул. Кампанията се финансира от европрограма "Конкурентоспособност".

"Сега" съобщава: "След критиките на Брюксел БОРКОР и ВСС обещаха да се поправят". И двете институции обявиха, че оценката на ЕК е била справедлива и ще се реформират. Новият директор на антикорупционния център Бойко Великов предложи създаване на нови две специализирани звена - за анализ на рискови зони за  корупция и за изграждане на информационна система за корупционната среда. ВСС пък свика антикризисния си щаб, който ще обобщи препоръките на Брюксел и следващите стъпки. Главният прокурор Сотир Цацаров допълни, че е време спецпрокуратурата да се съсредоточи върху големите дела.

За това обаче трябва и законодателна промяна. Сред причините да не функционира добре Цацаров посочи и че спец обвинителите на моменти са били "заливани или са им били директно поднасяни готови реализирани  операции с много съмнителен краен изход", които са били създадени с "някаква си съвсем друга цел".

В началото на другата седмица, при второто четене на Изборния кодекс, депутати от София ще внесат допълнение, в което ще се настоява освен пряко избиране на районни кметове, да има пряко избиране на районни съвети в големите градове, съобщи зам.-председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов.

Това е първата стъпка към старта на реформа в местното самоуправление в градовете с районно деление, която до 2015 г. ще изисква и промени в редица закони, каза той. "Темата е свързана и с финансовата децентрализация, с прехвърляне на правомощия на районните съвети, за да може решаването на проблемите на хората да става на най-ниското равнище в кварталите", обясни Паргов. По думите му към момента заради централизирането на администрацията СОС няма поглед и инструментариум за решаване на проблемите с кварталните улици, градинките, чистотата.

Районните кметове в момента са назначаеми, припомня "Дума". "Говорим за връщане на системата на пряко избиране на кметове и на районни съветници с листи", обясни Паргов. Според него, когато има районни съветници, нуждата от 61 общински съветници ще намалее. Държавата ще работи активно с производителите и търговците на спортни стоки, за да предлагат спортни екипи като маратонки и анцузи и уреди на достъпни цени. Тази дейност е залегнала в одобрена от правителството Национална здравна стратегия и целта е повишаване на физическата активност на българите, за да са по-здрави, пише "24 часа".

Плановете на правителството за национализация на закъсали и  фалирали частни предприятия добиха още по-конкретни очертания, след като в четвъртък икономическият министър Драгомир Стойнев определи края на февруари като срок за финализиране на сделката за "Химко", а Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви, че търси  оценител за "Ремотекс - Раднево", пише "Капитал Daily". Новината за предстоящото одържавяване на торовия завод бе съобщена на форум за реиндустриализацията на българската икономика и само ден след като възраждането на индустрията беше поставено като цел на европейско ниво. Но тълкуването на  сегашното правителство за реиндустриализация значително се разминава с това на бизнеса и пазарната логика. Вместо да създава условия за нови частни стопански субекти, управляващите  харчат милиони за съживяване на фирми, които дори частни собственици не са успели да развият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вадят хляба и на гладните си близки в България. Срамна професия няма ни учеха безсрамните политици на партията майка. Важното ча са по добре от повечето драскачи тук пък ако ще и *а да чистят.
45
3
 
16
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 10 години
Хора, ако искате нещата да започнат да се оправят, като влезете в тъмната стаичка за гласуване не хващайте бюлетини на ДПС, БСП и Атака! Първите са комунистическата Държавна Сигурност, а последните са луди! Айде, и умната! ;)
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който се чувства беден да стане хидролог. Там парите са предостатъчни. Който няма ум да стане хидролог да стане член на атака и пак да харчи от същите пари.
43
14
 
19
 
! Отговори
Емигрант преди 10 години
Я емигрантите да си кажат колко пъти в месеца ходят на ресторант или бар.Отговорът е НУЛА 0 00 00 0 .Това е истината .Изкарват се 1500 е от които 800 +са наем+ сметки,300 пътни, 250 храна,150-данък.....и парите свършиха. Това е голата истна.Ако искаш да спестиш пари трябва да живееш в *** за 250 Е с още 4-5 селянина от горно надолнище. Пари и сили за ресторант и бар НЯМА. Защото утре трябва да станеш 6.30 защото имаш 1 час път до работа и от 8 си на линия .
42
1
 
26
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Голямата екскурзия на управляващите започва сега, побълзайте, че местата са ограничени!!!!И с кво ще ги върнете обратно, бе амсалаци:- с национализация?- с банкова система - "кожодер"?- с Бисеровците крадливи в парламента?- с дупките по пътищата?- с делайриращи влакове?- с псевдо-икономика, евтин ток, МРЗ 300лв. и пенсионна възраст 100год.Да, бе да ще стане ама друг път!!!!! ОСТАВКА и тогава ще си помислят дали?????
41
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България останаха само бюджетни работници, ученици и пенсионери. Останалите са близки до властимащите и заблудени.
40
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако не бяха българите зад граница сега много хора щяхме да умираме от глад заради хубавата социална политика на правителствата на прехода. Прехода ще продължи има няма поне още 20 години. На всички избори си избираме нищетата. ДС и столетницата не са спирали да управляват България.
39
14
 
6
 
! Отговори
до 26 преди 10 години
Интересно ми е, уважаеми, какво работите? Може би банков мениджър, ИТ менижър?! Надали, господинчо. Защото един такъв ти пише в момента. Един, който изкарва повече от теб при всяко положение. По какво те прецених ли? Ами, ти нямаш ценностна система. Наричаш собствената си държава чужда. Нискоразряден ***, за който 50000 евро годишно за много пари.
38
24
 
5
 
! Отговори
Честен преди 10 години
До 40,правилно! 99% от емигрантчетата са скапани чистачи, шофьори на тирове или други обществени ***. Малко са кадърните и предприемчивите. "Изтичането на мозъци" е нищо повече от изтичане на работна ***.
37
8
 
15
 
! Отговори
Полковник-ДС преди 10 години
Аз имам завод който ми даде Костов за 1 долар.Елате ми вижте само автопарка Джипове,майбаси,гюруци без гюруци,яхти,каравани, имоти с супер къщи в най големите градове в БГ.Имам работници и много държа да работят много затова и им сложих камери така че отвсеки ъгъл да ги гледам.Искам постоянна работа работа и пак работа.Аз съм бивш Полковник от Сф като бях голям приятел с на Бойко Борисов баща му в Пожарната а Бойко сега ми идва на гости да си правим скъпи соарета.Давам 450 лева заплати.
36
1
 
2
 
! Отговори
pensioner преди 10 години
Подкрепям лекаря - пенсионер!
35
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-тъжното е, че от тези 2,5 милиона 2,47 са прости бачкатори, на които им е кеф да са утайката на обществото в Европа, и заради които ни се носи славата на *** народ без обноски и ценности. Срамна история, която доказва, че мързеливите мрънкачи са доста повече от креативните хора. Има и интелигентни хора зад граница, разбира се, но много мижав процент.
34
2
 
19
 
! Отговори
Bobi преди 10 години
Пожелавам на българските политици и останалите работещи да емигрират .
33
1
 
27
 
! Отговори
osata преди 10 години
Ха, ха!Дотук всичко с изкарващите хляба си в чужбина е ясно.По-интересното е с колко ще нарастне броят им след 5-10 години! Масово завършващите средно образование със знания заминават да следват в чужбина и много малко от тях се завръщат у нас. При жестоката демографска криза това е равносилно на затриване на държавата ни.По-лошото е, че с това късогледство, алчност и корумпираност на политиците ни този процес не намалява, а напротив - задълбочава се с всяка изминала година.
32
19
 
4
 
! Отговори
До 26 преди 10 години
До 26Нещастник, какво правиш тук бре!? Продажна ***! Напуснал БГ и е много горд....кой знае в каква дупка си се заврял, хич не се връщай в БГ, не липсваш на никого. *** му пречили, все някой ви е крив на вас, калпави тарикати.....и в БГ и в чужбина сте същите ***
31
1
 
7
 
! Отговори
az преди 10 години
pulna katastrofa za izmetta v parlamenta koqto stoi tam 23 godini , Predateli
30
0
 
27
 
! Отговори
Отец Нафърфорий преди 10 години
Значи сега работещите тук са 2.2 млн., а навън - 2.5. млн. След някоя и друга година (понеже и ограниченията паднаха) съотношението може да е 1.7 към 3, а ако тенденцията се задълбочи - работата става съвсем "Енчо е6а козите". Пък и умните хора не само работят навън поединично, а си имигрират целокупно и семейно, там им се раждат деца, внуци и т.н. В БГ остават само престарелите им родители (ако са живи) и някоя и друга фамилна къща (ако не е продадена).Последния - да дръпне шалтера. R.I.P Bg.
29
5
 
4
 
! Отговори
pensioner преди 10 години
Напълно подкрепям.Това е победилата простащина.И все пак Сталин унижаваше интелигенцията но не я унищожаваше.За сметка на това безкомпромисно изтребваше партиината бюрокрация.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Велико преселение на народите е имало: ***, евреите.
27
3
 
30
 
! Отговори
до 18 преди 10 години
В България вече в действителност е ненормално да работиш честно!*** на всеки работодател с коренна система от ДС които ме подиграва с 100-200 ? месечно и ме третира като куче ,че съм честен и работлив!Държавата на тарикатите и хайдуците няма реализация за пробивните ,честните и съвестните.Търговци,мошеници ,***,хайти,наркотрафиканти ,спиртовари ,бабаити ,джигити и калпак комити ми доидоха до гуша.Бейове с неграмотен говор и милионче за пране и що ли не -писна ми.