2.5 млн. българи си вадят хляба зад граница

Преглед на най-интересните теми от печата на 24 януари
24 яну 2014 07:00,
186
2.5 млн. българи си вадят хляба зад граница
Снимка: архив, Reuters

Работещите българи в страната ни са вече по-малко от гурбетчиите и емигрантите. 2,5 милиона наши сънародници си вадят хляба зад граница, докато наетите тук са 2,2 млн., съобщава "Стандарт". За да пресече тревожната тенденция, държавата ще се опита да примами обратно нашенците. Емисари ще обикалят 13 града от 11 държави, където живеят най-много българи, обяви в интервю за "Стандарт" шефът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов. Пратениците ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане. Турът започва на 1 февруари от Мадрид. За един месец служителите ще посетят нашенците в Париж, Берлин, Виена, Брюксел, Москва, Амстердам, Лондон, Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Тел Авив и Истанбул. Кампанията се финансира от европрограма "Конкурентоспособност".

"Сега" съобщава: "След критиките на Брюксел БОРКОР и ВСС обещаха да се поправят". И двете институции обявиха, че оценката на ЕК е била справедлива и ще се реформират. Новият директор на антикорупционния център Бойко Великов предложи създаване на нови две специализирани звена - за анализ на рискови зони за  корупция и за изграждане на информационна система за корупционната среда. ВСС пък свика антикризисния си щаб, който ще обобщи препоръките на Брюксел и следващите стъпки. Главният прокурор Сотир Цацаров допълни, че е време спецпрокуратурата да се съсредоточи върху големите дела.

За това обаче трябва и законодателна промяна. Сред причините да не функционира добре Цацаров посочи и че спец обвинителите на моменти са били "заливани или са им били директно поднасяни готови реализирани  операции с много съмнителен краен изход", които са били създадени с "някаква си съвсем друга цел".

В началото на другата седмица, при второто четене на Изборния кодекс, депутати от София ще внесат допълнение, в което ще се настоява освен пряко избиране на районни кметове, да има пряко избиране на районни съвети в големите градове, съобщи зам.-председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов.

Това е първата стъпка към старта на реформа в местното самоуправление в градовете с районно деление, която до 2015 г. ще изисква и промени в редица закони, каза той. "Темата е свързана и с финансовата децентрализация, с прехвърляне на правомощия на районните съвети, за да може решаването на проблемите на хората да става на най-ниското равнище в кварталите", обясни Паргов. По думите му към момента заради централизирането на администрацията СОС няма поглед и инструментариум за решаване на проблемите с кварталните улици, градинките, чистотата.

Районните кметове в момента са назначаеми, припомня "Дума". "Говорим за връщане на системата на пряко избиране на кметове и на районни съветници с листи", обясни Паргов. Според него, когато има районни съветници, нуждата от 61 общински съветници ще намалее. Държавата ще работи активно с производителите и търговците на спортни стоки, за да предлагат спортни екипи като маратонки и анцузи и уреди на достъпни цени. Тази дейност е залегнала в одобрена от правителството Национална здравна стратегия и целта е повишаване на физическата активност на българите, за да са по-здрави, пише "24 часа".

Плановете на правителството за национализация на закъсали и  фалирали частни предприятия добиха още по-конкретни очертания, след като в четвъртък икономическият министър Драгомир Стойнев определи края на февруари като срок за финализиране на сделката за "Химко", а Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви, че търси  оценител за "Ремотекс - Раднево", пише "Капитал Daily". Новината за предстоящото одържавяване на торовия завод бе съобщена на форум за реиндустриализацията на българската икономика и само ден след като възраждането на индустрията беше поставено като цел на европейско ниво. Но тълкуването на  сегашното правителство за реиндустриализация значително се разминава с това на бизнеса и пазарната логика. Вместо да създава условия за нови частни стопански субекти, управляващите  харчат милиони за съживяване на фирми, които дори частни собственици не са успели да развият.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
3
 
! Отговори
италианеца преди 10 години
ако ми направят заплата 1400 евро.ако ми осигурят работно време от 7 до 17 часа,ако ми разрешават когато ми трябва да отсъствам и когато си искам аз,от работа,ако ми осигурат по евтин живот в БГ,ОСНОВНО ХРАНАТА,ако ми осигурат две седмици платен отпуск,ако ми осигурят БЕЗПЛАТНО медицинско обслужване,ако ми осигурят,тринайста заплата равна на основната,ТОГАВА БИХ СЕ ЗАМИСЛИЛ ДАЛИ ДА СЕ ВЪРНА,*** КОЙ ЗНАЕ НАДАЛИ!!!
145
1
 
3
 
! Отговори
bratya Grim преди 10 години
Moje bi 6te se zamislya za obraten pat kam Bulgaria togava,kogato korupciyata v sad,policiya,prokuratura i t.n iz4ezne,kogato zaplatite badat izravneni s evropeyskiya standart i moga da zapo4na rabota koyato mi haresva-t.e da imam vazmojnost za izbor! Toest-nikoga!Taka che g-data da ne harchat naprazno tezi pari,za6toto vseki ot nas znae za6to e napusnal Bg!!!!!!
144
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези неща не стават на сила, ще обикалят ще харчат пари и резултат няма да има. Ако нещата в БГ тръгнат, част от хората ще се върнат. Причината не е само в парите, защото богати хора, които живеят тук чудесно, си стегнаха багажа и се махната защото на тази простотия, корупция и безаконие не се издържа.
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
sashto da rabotiat na edna klika ot oligarxia dalaveradjii moshenici i texnite podlogi samo kyrshyma gi opravia tia paraziti.
142
1
 
15
 
! Отговори
Никога ! преди 10 години
Няма да се върна и да работя на червените *** за 500 кинта...тоз месец ударих 6000 евро заплата, както и предния, както и по-предния...Умни сме, но ни трябват езици и западно образование и можем да работим по целия свят !
141
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
STIGA GLUPOSTI 6TE VYRNETE DEDOVIQ.VSQKO PRQVITELSTVO SE ZAIGRAVA I OBE6TAVA DA VYRNE EMIGRANTITE ,NO NIKOE PRAVITELSTVO NE MOJE DA OSIGURI ZAPLATITE DETO IZKARVAME.STIGA POPULIZYM.A VSY6TNOST NA BG 4INOVNIKA SI MUE DOBRE KATO MU PLA6TAM DANYK APARTAMENT NAVREME.DA JIVEQT TYRTEITE IZ OB6TINITE.AI DA NE VI TEGLA EDNA PO-DYLGA.KATO SI DOIDQ I TOK I VODA SPRQNI BEZ DA SA POLZVANI I VKLIU4VATE S GLOBI ZA DOBRE DO6EL AI VYRVETE MMMM SI
140
0
 
15
 
! Отговори
Волен преди 10 години
Драги чиновници,докато сте в Париж,отседнете в хотел Джордж Пети.На сносна цена е-само 5000 евро,а и шампанското е добро.Особено с пури и платено от приятели.Ако ходите до Тайван питайте колегите от партията-майка-те скоро бяха и казаха,че супер са си изкарали
139
0
 
1
 
! Отговори
Djunev преди 10 години
eto edna dobra novina za bg diplomaticheskia turizam:-) - tesi ostanalite 2,2 miniona ot bg narod tasi godina imat free izhod i barzo s bg vlakovete i bg korabite za okolo 1 leten mesetz mogat da se prenesat v eu v blagorodnite darjavi da se razhodyat i zapoznayat s kulturnoto evropeisko razbitie... hem tam da vidyat live randez-vous i pokanata na bg diplomatite za obraten pat v bg.:-) e struva parichki, ama si e zabavna jiva moderna igra na mirna geografia... nesto kato More ot bg lubov:-))
138
1
 
8
 
! Отговори
Nedko Tachev преди 10 години
Hallo,Hallo... He lashete horata koito sa zarqzali ,,Mila Rodina,,Nisto nemoshete da obeshtavate ,gledaite da ne zagubite i tezi 2.2mil.goito oste vi vqrvat ...Balgarai sled 20godini Stebade Kato Stransha-Sakar prez Komunisti4eski reshim....
137
1
 
14
 
! Отговори
Пепи преди 10 години
ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯТА СЪД ЗА АГЕНТУРНИЦИТЕ НА ДС ПЪЛЕН РАЗБОР НА ПРЕХОДА СИМЕНА И ДОКУМЕНТИ и се връщам на момента!!! Това ще ми го осигурите ли? Няма нужда да ми идвате на гости, опасно зла ставам като видя агенти на ДС!!!
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vesko0220 ГОДИНИ??? Смятайте го от 1944!
135
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ахаДълбоко се съмнявам, че това се прави с европейски пари- там кранчетата изсъхнаха откакто *** и ДС официално дойдоха на власт! Най-вероятно това са заемите, които изтеглиха. Сега ще ги харчат и каквото могат ще складират в чужди банки, че краят им идва! ОСТАВКА!!!
134
1
 
17
 
! Отговори
инж.химик преди 10 години
В Канада по данъчна декларация дохода ми е 50 000$ или по днешен курс 64340 лв. Жена ми е малко по-добре платена. Децата вече се изучиха, отделиха се и вадят повече от нас. Какъв пост и какво заплащане трябва да ми предложат за да си зарежа работата и семейството и да се върна? Има обаче и хора на социал, на който им е трудно и при осигурена работа и подходящо възнаграждение може и да рискуват да се върнат.
133
0
 
9
 
! Отговори
аха преди 10 години
Разбирай-"Дузина държавни чиновника на издръжка на Европейския съюз ще ходят на шопинг и да разгледат забележителностите на 13 големи града в Света...ако не са избрани с връзки,критерия е да са такива които за първи път излизат в чужбина...езика не е критерий,все пак ще (НЕ)срещат само българи,езика е достатъчен за един от групата,да си купят билети от автоматите в метрата и ако се загубят да потърсят помощ от местните органи на реда по държава,на английски език,защото е международен.
132
1
 
14
 
! Отговори
versaux преди 10 години
Тези хора ако бяха в България щяха да бъдат безработни. Тогава щях да питам СтаниПишков и Приятелят му с червения фес какво щяха да обясняват.... да не говорим за жалкия Оресшарарски ! ! !
131
1
 
13
 
! Отговори
Сидефчо преди 10 години
"Пратениците ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане."Ха така де! ! Да си додат вече женорята от Дортмунда че започнаа да липсват.Па може пак да си отворат фирме на околовръстното- клиенти бол ! !Добре го решава Ореха и Станиша.ПО СКОРО ДА СЕ ВРАЩАТ ЖЕНОРЯТА.БРАВО БЕ ! ! УМНЕ ОРА НИ УПРАВЛАВАТ БЕ,ЕЙ-УМНЕ ! !
130
0
 
19
 
! Отговори
читател преди 10 години
Полза от тези пътувания ще имат само пътуващите, за това и ги планират. Там няма хора, които да не са наясно какво е положението тук.А за милиционерската полиция не ми се говори - винаги е била свърталище на високоплатени некадърници, пък и допълнително си докарват от тук-там... от катаджии до бор-кораджии...
129
1
 
27
 
! Отговори
Kety преди 10 години
Защо не вземат, емисарите, на нас, българите дето сме в България, да ни обяснят какви са възможностите за работа и развитие на бизнес в страната! Защото ние тук живеем, но не знаем за тези възможности и се чудим как да се оправим в тези прекрасни условия на живот!!!
128
0
 
25
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Едни и същи хора ни подреждат и организират живота повече от двадесет години и пак сме на кота нула.
127
0
 
5
 
! Отговори
emigrant преди 10 години
abe tia emisari nexranimaikovci da si vzemat i pevachki painerki ta da se zabavljavat dokato obikaljat sveta