Нова окупация на Софийския университет

Новите окупатори-студенти отново искат оставка на правителството
Обновена: 25 яну 2014 10:43 | 25 яну 2014 09:00,
410
Нова окупация на Софийския университет
Снимка: Булфото

Нова окупация на Софийския университет. Малко след полунощ в социалните мрежи се разпространи информация, че студентите са подновили протестните си действия. Според информациите става въпрос за група, различна от тази на Ранобудните студенти.

Те обаче участвала в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Студентите, извършили поредната блокада на Ректората, се скрили там по-рано през деня като вечерта заключили сградата отвътре, съобщава bTV.

След 2.00 часа младите хора прочетоха декларация, в която определят себе си като „студенти, които подновяват окупационния протест”.

Исканията остават същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.Този път обаче окупаторите настояват и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Още по темата
Пред bTV част от участниците в новата акция обясниха, че целият университет е заключен и този път в него няма да има лекции или административна дейност, докато не бъдат изпълнени исканията им. Хора, които подкрепят инициативата, ще бъдат допускани само в двора на ВУЗ-а.

Новите окупатори посочват като мотив за действията си мониторинговия доклад на Европейската комисия, който потвърждавал, „че България не може да продължава да пренебрегва елементарен морал и законност“.

„Съдебната система, политическата легитимност и доверието към институциите на практика са съсипани. Ние отказваме да търпим това.

Правителството продължава да взима трайно обвързващи страната заеми с нищожен социален ефект. Прокуратурата прикрива прането на пари от страна на Христо Бисеров и го представя пред обществото само като свидетел по други дела. "Народен" представител, скандалният Волен Сидеров си позволява грубиянски прояви спрямо френски дипломати и български журналисти. Отново "народен" представител, Страхил Ангелов извърши недопустимо действие, изразявайки подкрепа за Башар Асад в Сирия, с което злепостави страната ни. Абсолютно неприемливият Делян Пеевски незаконно заседава в Парламента докато подготвя информационния монопол над разпространението на печата. Подготвя се и поредното разхищение на природен ресурс с незаконни строежи в Странджа.

Същевременно няма и никакво държавно решение в интерес на тютюноработниците или бежанската криза. Всичко това показва парализата на управлението, заинтересувано само от прокарването на руски интереси у нас“, се посочва в декларацията.

На 25 октомври 2013 г. "Ранобудните студенти" обявиха пълна окупация на Ректората на СУ, а на 17 ноември тя беше прекратена и протестиращите студенти се преместиха в аулата на висшето училище, за да може да започнат учебните занятия в Ректората.

На 14 януари "Ранобудните студенти" обявиха, че прекратят окупацията на аулата на Софийския университет и ще започнат да организират кръгли маси по различни теми и проблеми. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още по темата: окупацияСУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
17
 
11
 
! Отговори
До 327 преди 10 години
"Цацаров ако си мъж вземи адекватни мерки спрямо тия терористи."-----------------------------------------------------------------------------------------------------1. Първо Цацаров не е мъж 2. Цацаров не може да вземе никакви мерки преди да е получил "Опорни точки" 3. Форума вони. Обяснението е просто, голяма част от списващите в този форум лижат задните части на г-н Пеевски. Междувременно той изпуска газове, те поглъщат тези газове и усмърдяват с него форума.
280
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 325 Не е проблем,че са малка част,светът,за съжаление е устроен така,че глупаците са повече.Исканията на студентите са основателни,но се нуждаят от по-широка подкрепа и този път,за ужас на управляващите ще я получат.
279
3
 
35
 
! Отговори
Галилео Галилей преди 10 години
До студентизгорен на клада е Джордано Бруно ,г-н студент...а въпроса ми е:кой ви допуска вас до университетите бе,умници..........?!
278
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано да са си научили уроците,да са поумнели и този път да успеят.
277
23
 
10
 
! Отговори
ico преди 10 години
Брави на младите! личи си поколението, което не е родено в робството на комунизма! дерзайте - наглите комунистически *** няма да си тръгнат само ако им правим серенада. Колкото и *** да наемат комунистите да натискат минусчете - комунистите са ***, радиоактивни при това.
276
5
 
37
 
! Отговори
Men преди 10 години
До студентГалилео Галилей не е запален. Чети малко повече студентче. Само с чалготеки,дрога и протести не става работата.
275
9
 
34
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Тези честни, искрени и наивни студентисложили спонтанно окови на СУ, честно да си кажем, не казват какво са хортували с американския посланик. Който сигурно също е много честен, искрен и наивен?
274
13
 
12
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Организацията Призив. Студенти и ученици, които знаят какво искат. - Да се увеличи държавната субсидия за наука и образование; - да се премахнат всички такси за обучение; - безплатни учебниците за училищата, достъпни за всички; - достойно заплащане за учители и преподаватели те заслужават да получават повече от бюрократите от държавния апарат, които освен да крадат пари от държавата и да създават антинародни закони, не знаят нищо друго.
273
10
 
7
 
! Отговори
Slaveikov преди 10 години
pravi sa bg studenti da iskat bg referendum za chlenstvo na BG v EU. bg narod e v EU samo za beli robi - s po 130 ? mesechni zaplati.boikotirame izborite za evrodeputati na 25 mai 2014 godina.
272
7
 
11
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
И преди СУ е бил гнездо мракобесието. Александър Цанков, избил българската интелигенция 1923-25 в услуга на германската монархия, Богдан Филов, забранил 1942 честването на 24 май, сътворил Законът за защита на нацията, и обрал имотите на евреите, създал първите концентрационни лагери като Белене . За борба с противонационални и съмнителни прояви. Един от първите лагерници е евреин, бил в командировка. Друг не си носел жълтата звезда. Има и нарушили трудовата повинност жена, избягала от предприятието за два дни.
271
34
 
17
 
! Отговори
студент преди 10 години
Преди стотици години Галилео Галилей е запален , защото е казал, че земята се върти. Сега всяко дете знае, че е така. Тези честни, искрени и наивни студенти казват, че това правителство на БСП-ДПС-Атака-ДС водят страната към гибел. Това е вярно, но повярвайте сега, а не след сто години.
270
10
 
27
 
! Отговори
varg преди 10 години
Цацаров ако си мъж вземи адекватни мерки спрямо тия терористи.
269
4
 
29
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Талибанчета са рожби на пазарната демокрация, израснали и възпитани в Студентското градче. Там където се шири проституция, наркомания и непрекъснато пиянство. Там побоищата вечер и нощно време в и около заведенията са ежедневие, и често завършват със смърт. В Студентския град работят 181 барчета и кръчми, 45 ресторанта, 6 дискотеки, 2 казина и 3 заложни къщи. Голяма част са собственост на ВУЗ-овете. Някой би попитал, защо, не е ли странно това? Не.
268
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имам въпрос към всички, които ПОДКРЕПЯТ въпросните протестни действия: Според Вас нормално ли е малък брой хора да определят ежеднежието и заниманията на значително по-голяма група от хора? Това не е ли идентично със случващото се в парламента? А случващото се в парламента (и като цяло в държавата - концентрираната власт в малко на брой ръце, наложен монопол и т.н.) не е ли основното срещу което всички вие, симпатизантите на студентските окупации, реално протестирате? Мерете с един рашин всичко.
267
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 322 Ти си пълен *** и не виждаш нещата по далече от носа си!
266
10
 
6
 
! Отговори
rambo преди 10 години
да върнем великия ссср и велика югославия.да върнем гдр и варшавския договор.да кажем да на великия китаи и да на социализма.капитализма е в реанимация и на изкуствено дишане.сега идва социализма който е гробокопач на капитализма.социалисти от всички страни съединяваите се.сега са последните издихания на капитализма.да кажем да на ленин да на сталин и да на мао дзе дун.да направим ляв завои кам русия и югославия.да върнем и гдр.да живее социализма който погреба капитализма.да кажем не на експло
265
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Muntcho DemokrataМунчов, звучиш като партиен секретар, ама от 50-те на миналия век. Никакво развитие, говориш като селски или заводски радиовъзел от онези времена! К'ъв Маркс, к'ви комунистически идеи бе, ***? За комунизма на другаря-милионер Гергов, ли приказваш? Сутринта един такъв напомпан мозък и тумбак, като теб се пенявеше по ТВ, че оставка на правителство не се искала така- с окупация. Ми как, бе? С хляб и сол и с пионерски фанфари? ***! Бегай в КНДР
264
6
 
20
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Кои са нашите студенти-талибанчета? Това са децата на втория и трети ешелон на обслужващите върхушката. Олигарсите и по-първите им слуги пращат децата в чужбина, в скъпи университети. Тук остават дребните политици, съдии, прокурори, полицаи, кметове и съветници на малки общини, техните любовници, секретарки, шофьори, сервитьори, коафьори, охранители и пр. Гръбнака на ГЕРБ. Без идеи, просто искат да се уредят. Те завиждат, но и мразят върхушката. Съкровенното им желание е да изместят олигарсите
263
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Идва Украинският грип,другари!Трябва да спасим мандрите си на всяка цена!Да живей!Ура!
262
6
 
31
 
! Отговори
ицо преди 10 години
Що ми се струва че студентчетата накрая ще изядат шамарите....не знам какво точно искат,ама на там отиват нещата.