Нова окупация на Софийския университет

Новите окупатори-студенти отново искат оставка на правителството
Обновена: 25 яну 2014 10:43 | 25 яну 2014 09:00,
410
Нова окупация на Софийския университет
Снимка: Булфото

Нова окупация на Софийския университет. Малко след полунощ в социалните мрежи се разпространи информация, че студентите са подновили протестните си действия. Според информациите става въпрос за група, различна от тази на Ранобудните студенти.

Те обаче участвала в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Студентите, извършили поредната блокада на Ректората, се скрили там по-рано през деня като вечерта заключили сградата отвътре, съобщава bTV.

След 2.00 часа младите хора прочетоха декларация, в която определят себе си като „студенти, които подновяват окупационния протест”.

Исканията остават същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.Този път обаче окупаторите настояват и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Още по темата
Пред bTV част от участниците в новата акция обясниха, че целият университет е заключен и този път в него няма да има лекции или административна дейност, докато не бъдат изпълнени исканията им. Хора, които подкрепят инициативата, ще бъдат допускани само в двора на ВУЗ-а.

Новите окупатори посочват като мотив за действията си мониторинговия доклад на Европейската комисия, който потвърждавал, „че България не може да продължава да пренебрегва елементарен морал и законност“.

„Съдебната система, политическата легитимност и доверието към институциите на практика са съсипани. Ние отказваме да търпим това.

Правителството продължава да взима трайно обвързващи страната заеми с нищожен социален ефект. Прокуратурата прикрива прането на пари от страна на Христо Бисеров и го представя пред обществото само като свидетел по други дела. "Народен" представител, скандалният Волен Сидеров си позволява грубиянски прояви спрямо френски дипломати и български журналисти. Отново "народен" представител, Страхил Ангелов извърши недопустимо действие, изразявайки подкрепа за Башар Асад в Сирия, с което злепостави страната ни. Абсолютно неприемливият Делян Пеевски незаконно заседава в Парламента докато подготвя информационния монопол над разпространението на печата. Подготвя се и поредното разхищение на природен ресурс с незаконни строежи в Странджа.

Същевременно няма и никакво държавно решение в интерес на тютюноработниците или бежанската криза. Всичко това показва парализата на управлението, заинтересувано само от прокарването на руски интереси у нас“, се посочва в декларацията.

На 25 октомври 2013 г. "Ранобудните студенти" обявиха пълна окупация на Ректората на СУ, а на 17 ноември тя беше прекратена и протестиращите студенти се преместиха в аулата на висшето училище, за да може да започнат учебните занятия в Ректората.

На 14 януари "Ранобудните студенти" обявиха, че прекратят окупацията на аулата на Софийския университет и ще започнат да организират кръгли маси по различни теми и проблеми. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още по темата: окупацияСУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВасилевГорният болен мозък и за земетресение като съобщят твърди, че го финансира Борисов! До такава степен е обладан от ББ , човечецът, че просто ни се плаче, като го гледаме ! Дано поне пуснат в детските магазини кукла на супермен, да му я пратим!
220
12
 
3
 
! Отговори
Факти преди 10 години
Няма значение, кой е крив и кой е прав. Важно е кой действа. Те действат, а вие гледате и наблюдавате. Те имат силата, а не тези, които нищо не правят. Демокрацията принадлежи на активните и действащите, дори да са 100 човека. Ех този ЕС. Украйниците са 2 пъти по-бедни от нас по покупателна способност на човек- GDP Purchasing Power Parity per Capita: $7,422- Украйна и $15,933- България , а износът на човек на България($4285) е 2.7 пъти по-голям от този на Украйна($1555). Това са ФАКТИ.
219
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
EIIIIII BOIKO PAKK E RAZBARZAL KESIQTA S PACHKI I IM E OMOTAL GLAVITE.
218
5
 
24
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Ако на тия студенти-окупатори им е платено,ще ги разбера за усилията им. Ако не,то направо съм втрещен от простотията им. И цялата работа,няма да опира до сваляне на правителството,а до отлагане на изпитите,че явно само са празнували досега и на изпитите,ще ги скъсат като самото нищо.Тия,явно само мама и тате им плащат разходите и ако ги скъсат,кранчето ще пресъхне и ще трябва да бачкат или проституират.Особено ако не работят,тази окупация им е последна надежда да минат между капките
217
17
 
9
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Простащината на българина няма край.Как един нормален и разумен човек няма да подкрепи протеста за където става въпрос за неговите права и свободи,за нормалното бъдеще на децата му.Само един *** или *** или подкупен керез не би подкрепил правата си.
216
5
 
18
 
! Отговори
златко преди 10 години
Мислех, че ще и оставят на мира.Е, няма да стане- докато българия не стане като Сирия.Но мишките ,които ще го предизвикат, първи ще се изпокрият.
215
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте докъде са стигнали нещата:Дотам, че децата на България да трябва да протягат ръка на по-възрастните, за да ги изведат от политическата им летаргия и апатия!
214
3
 
21
 
! Отговори
OZ преди 10 години
*** 2 - Презареждане.
213
4
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Боко тиквата ще съсипе държавата,този човек е болен.
212
5
 
23
 
! Отговори
zzz преди 10 години
Зад всичко прозират белите конци на Цветанов и Борисов! Това са хората ,които вече една година клатят държавата!
211
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
осъзнаи се народе спрете с окупацията.
210
3
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Българина никога не е знаел какво очаква от живота
209
2
 
27
 
! Отговори
До Студентите преди 10 години
Няма как и никой няма да разреши да свалите законно избрано правителство! Спрете да обръщате внимание на този *** Борисов, защото заради него ще провалите образованието на хиляди ваши колеги!
208
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европарламентът финансира едноличната фирма на Моника Йосифова Станишева Актив груп ЕООД. Фирмата на съпругата на председателя на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ и председател на БСП Сергей Станишев е бенефициент по проект, който се субсидира с бюджета на европейския парламент.Актив груп доби скандална популярност покрай аферата "Хохегер", като подизпълнител на осъдения в Австрия лобист.
207
13
 
6
 
! Отговори
до 231 преди 10 години
Стига сте ни плашили с Борисов и Цветанов бе ***. Вие комунистически мекерета сте много по вредни за България отколкото тях. Затова първо трява да изметем управляващата в момента путинска *** и след това да се заемем с Борисов и Цветанов.
206
4
 
14
 
! Отговори
българин преди 10 години
Уважаеми господа постаци коментиращи,Какви комунисти ,какви фашисти търсите ,какви доводи излагате,какво правителство на БСП ненавиждате ,какъв Герб, какъв друг...Не виждате ли призивите за "окупация"- присъщи са на Хитлер, не виждате ли ,че някому се иска тук да има гражданска война? Това хубаво ли е,уважаеми учници?Осъзнайте се.България е на всички и не я делете.Иначе сте ***!
205
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По долу чета : за всичко е виновен Бойко или:за всичко е виновен Станишев НЕ ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ ВИНОВНИ СМЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕМ КАКВО ПРАВИМ И КАКВО ИСКАМЕ защото не гласуване ,защото нямаме гражданска позиция ,зощото избираме някой и не му търсиме никъква отговорност
204
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Петдесетте години, се смеехме на французите, че сменяли правителствата си като носни кърпички... Сега Франция, е на едно от първите място в света по качество на живота, а ние на последното. Благодарение на нашите нагли, целомандатни, корумпирани, инатливи и *** комунистическо-бандитски правителства.
203
2
 
24
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
Полицията да си свърши работата и да вдигат седянката.Кога учите бре ***?
202
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Василев "..руските,монополи,банки и корпорации,които стоят и зад ранобудните студенти.."Опашата лъжа, дядо, тия точно банки и монополи стоят зад любимото ти правителство и прекалено нагло е да лъжеш, че стояли зад студентите ! Това дори и някои от кутевчетата не го правят, срамуват се !